Του Οσίου Πατρός ημών Γεωργίου του Χοζεβίτου

Απολυτίκια, συναξάρια  και βιοτή  των Αγίων, των οποίων ιερά λείψανα φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού

Απολυτίκιον.
Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον λόγον.
Γεωργήσας τον λόγον Πάτερ της χάριτος, δικαιοσύνης εδρέψω καρποφορίαν λαμπράν, ως την ένθεον ζωήν  αιρετισάμενος. Όθεν της δόξης κοινωνός ανεδείχθης του Χριστού, Γεώργιε θεοφόρε, ω και πρεσβεύεις απαύστως ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.
 
Συναξάριον:
Τη 8η του αυτού μηνός (Ιανουαρίου) μνήμη του οσίου Πατρός ημών Γεωργίου του Χοζεβίτου.
 
Βίος και πολιτεία:
Ο όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης καταγόταν από την Κύπρο, και γεννήθηκε περί τα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ. από πλούσιους και ευσεβείς γονείς.  Μετά τον θάνατο των γονέων του, αναχώρησε για την Παλαιστίνη και τη Μονή του Χοζεβά, όπου ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα.
Εκεί ο Γεώργιος έζησε αυστηρά ασκητική μοναχική ζωή και έδειξε θαυμαστό ζήλο φθάνοντας σε ύψη αρετής. Η φήμη της ευλάβειας του ήταν μεγάλη και τα άγια έργα του δίδαξαν πολλούς. Από φόβο μήπως καταληφθεί από έπαρση για κάποιο θαύμα που έκανε, έφυγε  από τη Μονή για να επιστρέψει αργότερα και  με έγκλειστη ζωή παρέδωσε την ψυχή του ειρηνικά το έτος 625 μ.Χ., αφού προέβλεψε το θάνατό του. Ως μοναχός της μονής Χοζεβά έλαβε την προσωνυμία Χοζεβίτης.


Εκτύπωση   Email