Λόγος πανηγυρικός εις την γενέθλιον ημέραν του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Αγίου Ιωάννου του  Χρυσοστόμου

sto_genethlioΣήμερα γεννιέται Αυτός, που υπάρχει αιώνια, και γίνεται αυτό, που ποτέ δεν υπήρξε. Είναι Θεός και γίνεται άνθρωπος! Γίνεται άνθρωπος και πάλι Θεός μένει! Ποιον γέννησε η Παρθένος; Τον Δημιουργό της κτίσεως και με τρόπο, που ο ίδιος θέλησε να γεννηθεί. Στην φύση δεν υπάρχει δυνατότητα μιας τέτοιας γεννήσεως. Εκείνος, όμως, σαν κύριος της φύσεως, επινόησε παράδοξο τρόπο γεννήσεως, κι έτσι έδειξε ότι, και άνθρωπος, που έγινε, δεν γεννήθηκε σαν άνθρωπος, μα όπως μόνο σε Θεό αρμόζει.
Εκείνος, που έπλασε τον Αδάμ από παρθένα γη, Εκείνος, που από τον Αδάμ κατόπιν δημιούργησε γυναίκα, γεννήθηκε σήμερα από Παρθένο κόρη, που νίκησε την φύση, ξεπερνώντας τον νόμο του γάμου. Ο Αδάμ τότε, χωρίς να έχει γυναίκα, γυναίκα απέκτησε. Η Παρθένος τώρα, χωρίς να έχει άνδρα, άνδρα γέννησε. Και γιατί έγινε αυτό; Να γιατί: Οι γυναίκες είχαν ένα παλαιό χρέος προς τους άνδρες, αφού από τον Αδάμ είχε βλαστήσει γυναίκα χωρίς την μεσολάβηση άλλης γυναίκας. Γι’ αυτό η Παρθένος σήμερα ξεπληρώνοντας το χρέος της Εύας στους άνδρες, γέννησε χωρίς άνδρα, δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ισοτιμία της φύσεως. Σώος έμεινε ο Αδάμ μετά την αφαίρεση της πλευράς του˙ αδιάφθορη έμεινε η Παρθένος μετά την γέννηση του βρέφους.
Αλλά πρόσεξε και κάτι ακόμη: Δεν έπλασε ο Κύριος κάποιο άλλο σώμα, για να εμφανισθεί στην γη, αλλά έλαβε το σώμα του ανθρώπου, για να μην φανεί ότι περιφρονεί την ύλη, από την οποία δημιουργήθηκε ο Αδάμ. Έτσι, ήλθαν Θεός και άνθρωπος σε μυστική ένωση και ο διάβολος, που είχε υποδουλώσει τον άνθρωπο, τράπηκε σε φυγή.
Σ’ αυτόν λοιπόν, τον Λόγο του Θεού και Υιό της Παρθένου, που άνοιξε τον δρόμο μέσα σε τόπο αδιάβατο, ας αναπέμψουμε δοξολογία μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

(Απόσπασμα, εν PG 49, 351)


Εκτύπωση   Email