Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Η απελπισία και η απογοήτευση είναι το χειρότερο πράγμα

12 02 agios porfyrios kausokalivitisΗ απελπισία και η απογοήτευση είναι το χειρότερο πράγμα. Είναι παγίδα του σατανά, για να κάνει τον άνθρωπο να χάσει την προθυμία του στα  πνευματικά και να τον φέρει σε απελπισία.

Όλες σχεδόν οι αρρώστιες προέρχονται από έλλειψη εμπιστοσύνης στον Θεό και αυτό δημιουργεί άγχος. Το άγχος το δημιουργεί η κατάργηση του θρησκευτικού αισθήματος. Αν δεν έχετε έρωτα για τον Χριστό, αν δεν ασχολείσθε με άγια πράγματα, σίγουρα θα γεμίσετε με μελαγχολία και κακό.

Ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει τον καταθλιπτικό είναι και η εργασία, το ενδιαφέρον για τη ζωή. Ο κήπος, τα φυτά, τα λουλούδια, τα δέντρα, η εξοχή, ο περίπατος στην ύπαιθρο, η πορεία, όλ’ αυτά βγάζουν τον άνθρωπο απ’ την αδράνεια και του δημιουργούν άλλα ενδιαφέροντα.

Επιδρούν σαν φάρμακα. Η ασχολία με την τέχνη, τη μουσική κ.λπ. κάνει πολύ καλό. Σ’ εκείνο, όμως, που δίδω τη μεγαλύτερη σημασία είναι το ενδιαφέρον για την Εκκλησία, για τη μελέτη της Αγίας Γραφής, για τις Ακολουθίες. Μελετώντας τα λόγια του Θεού, θεραπεύεται κανείς χωρίς να το καταλάβει.

Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου, Βίος και Λόγοι
Ι. Μ. Χρυσοπηγής Χανίων. Χανιά 2003

Με πολλή αγάπη αφιερωμένο στους δυσαρεστημένους και πληγωμένους νέους ανθρώπους της εποχής μας, λόγοι από έναν φωτισμένο γέροντα των καιρών μας, βγαλμένοι από την εμπειρία της ορθόδοξης πνευματικότητας, την αγαπώσα καρδία του και το φωτισμό του Θεού. Μην απελπίζεσθε! Τίποτε άλλο δεν βυθίζει την ψυχή στο σκοτάδι όσο η απογοήτευση, η οποία στην πραγματικότητα είναι απιστία, έλλειψη αληθινής ελπίδας στον Θεό της αγάπης.

 

Διαβάστε επίσης:
 

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης - Εξομολογήσεις

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης - Λόγοι

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης – Πνευματική Διαθήκη

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Με τη σιωπή, την ανοχή και την προσευχή ωφελούμε τον άλλον μυστικά

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης - Ζω δε ουκέτι εγώ

Τι είναι στ' αλήθεια Πάσχα; Λόγοι Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου (γράφει ο Γ. Παπαζάχος)

 

 


Εκτύπωση   Email