Η Αγία Γραφή είναι το βιβλίο των βιβλίων. Η αποκάλυψη του Θεού στους ανθρώπους καταγεγραμένη. Η Αγία Γραφή είναι βιβλίο θεόπνευστο. Δηλαδή, η ύπαρξή της δεν καλύπτεται από κάποιον μύθο που την παρουσιάζει «ουρανοκατέβατη», αλλά η ιερότητά της έγκειται στο ότι οι συγγραφείς αυτής ήταν άνθρωποι αγιασμένοι, άνθρωποι που φωτίστηκαν και καθοδηγήθηκαν από το Άγιο Πνεύμα στην καταγραφή του λόγου του Θεού, όχι αυτονομημένοι αλλά ως γνήσια μέλη της λατρεύουσας κοινότητας, της Εκκλησίας. Η Αγία Γραφή είναι το κατ' εξοχήν βιβλίο της Εκκλησίας του Χριστού, εκ του οποίου Αυτή προεικονίζεται, θεμελιώνεται, εδραιώνεται και τρέφεται διηνεκώς. Γενικά η πίστη και η ζωή της Εκκλησίας είναι Αγιογραφική. Και τούτο αφορά μόνον στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού (δηλαδή την Ορθοδοξία) διότι μόνη αυτή διατήρησε ανόθευτη και απαραχάρακτη τη Βίβλο, όπως ακριβώς την εβίωσαν και την εδίδαξαν οι Άγιοι Απόστολοι και όπως την παρέλαβαν οι Άγιοι Πατέρες μεταδίδοντάς την από γενεά σε γενεά σε μία αδιάκοπη και άτρεπτη πορεία.
Το μήνυμα της σωτηρίας του κόσμου, που περνά μέσα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, είναι το καθημερινό κήρυγμα και έργο της Εκκλησίας. Εκκλησία χωρίς την Αγία Γραφή είναι αδιανόητη.
Η Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, είναι ένα ιστορικό και ταυτόχρονα ένα αποκαλυπτικό βιβλίο. Μέσα από την παράθεση των ιστορικών γεγονότων, από τη γένεση του κόσμου, την πορεία του Ισραήλ μέσα στο χώρο και το χρόνο, την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, τον ευαγγελισμό των πρώτων χριστιανών και μέχρι τις προφητικές εικόνες της Αποκαλύψεως του Ιωάννου, μέσα απ' όλα αυτά τα γεγονότα οι χριστιανοί όλων των χρόνων και όλων των τόπων είδαν τον Θεό ν' αποκαλύπτεται. Να εμφανίζεται στους ανθρώπους και να καθοδηγεί την πορεία τους προς τη σωτηρία. Τα περιστατικά, τα οποία διαδραματίζονται στις σελίδες της Αγίας Γραφής, δεν αποτελούν στιγμιότυπα της ζωής των πρωταγωνιστών τους, αλλά σημαντικά γεγονότα για την πορεία του σχεδίου της θείας οικονομίας, για τη σωτηρία δηλαδή του ανθρωπίνου γένους.
Αυτό που πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί είναι ότι η Αγία Γραφή δεν είναι ένα βιβλίο, το οποίο προσφέρεται για απλή ανάγνωση από τον καθένα μας. Είναι ένα δύσκολο βιβλίο, όχι λόγω του κειμένου της, άλλα κυρίως λόγω της πνευματικής ικανότητας που απαιτεί από τα μέλη της Εκκλησίας, για να συλλάβουν τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Η πνευματική αυτή ικανότητα δεν είναι, βέβαια, ζήτημα της προσωπικής μορφώσεως του καθενός από μας, αλλά χάρισμα του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα, το οποίο κατευθύνει την πορεία της Εκκλησίας μέσα στο χρόνο, είναι αυτό, το οποίο ανοίγει τα μάτια των πιστών, για ν' αντιληφθούν το μήνυμα του κειμένου, και να καλωσορίσουν την παρουσία του Θεού ανάμεσα μας. Το ίδιο το Πνεύμα που συντελεί, ώστε να μη γίνει η Γραφή μια ηθική διδασκαλία ή μια καλή ιστοριούλα, αλλά ένας δείκτης προς τα επάνω, προς το Δημιουργό μας, και προς τα εμπρός, προς τη σωτηρία μας.
Είναι εξίσου σημαντικό, ότι από την ίδρυση των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων η Αγία Γραφή έλαβε πρωταρχική θέση στη ζωή της κάθε κοινότητας, της κάθε δηλαδή τοπικής εκκλησίας. Οι πατέρες των Εκκλησιών αυτών ερμήνευσαν τα λόγια του κειμένου, και μέχρι σήμερα το ίδιο κάνουν οι ιερείς, με σκοπό να το καταστήσουν αυτό πιο κατανοητό στο εκκλησίασμα. Ανάμεσα σ' αυτούς συγκαταλέγονται ασφαλώς και οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας. Οι ερμηνείες τους δεν ήταν παρά τα κηρύγματά τους, τα οποία απηύθυναν προς το ποίμνιο τους. Είναι σημαντικό το παράδειγμα που μας δίνουν. Η ερμηνεία της Αγίας Γραφής πρέπει πάντα να γίνεται στην Εκκλησία, από τον επίσκοπο ή τον ιερέα, ή απ' αυτόν που θα υποδείξουν εκείνοι, και όχι σε κύκλους εκτός Εκκλησίας, σε σπίτια τα οποία προσφέρονται γι' αυτό το σκοπό, και από ανθρώπους που δεν τυγχάνουν της εμπιστοσύνης της Εκκλησίας.
Θα πρέπει ίσως εδώ να τονιστεί ιδιαίτερα ότι το σχήμα: αποκαλυπτικά γεγονότα - ιεροί συγγραφείς - Αγία Γραφή - Εκκλησία - Πατέρες της Εκκλησίας - ζωή των χριστιανών, είναι εκείνο που κατευθύνει την πορεία του κόσμου προς τα έσχατα, πάντοτε βέβαια με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος. Είναι αυτό που ονομάζουμε Παράδοση της Εκκλησίας. Για μας τους Ορθοδόξους η Παράδοση δεν είναι παρά η ζωή της Εκκλησίας. Η ταυτότητα Παράδοσης και ζωής (Παράδοση=ζωή) βοηθά την Εκκλησία μας συνεχώς να μεταμορφώνεται και να καρποφορεί εν Αγίω Πνεύματι, προς τα έσχατα, τη σωτηρία του κόσμου. Η Παράδοση δεν είναι ένας κώδικας ηθικών αξιών, που στέκεται πλάι στην Αγία Γραφή. Η Αγία Γραφή είναι μέρος αυτής της χριστιανικής μας Παραδόσεως, μέρος της ζωής της Εκκλησίας. Η παραδοχή αυτή βοηθά στην ορθή εκτίμηση του χώρου και του χρόνου και συντελεί αποφασιστικά στην καταπολέμηση των φαντασιώσεων εκείνων των ανθρώπων, που αναλαμβάνουν αυτόκλητοι το ρόλο του κριτού της οικουμένης, ένα ρόλο που ανήκει μόνο στον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό.
Ο Μέγας Βασίλειος λέγει: «Το Ευαγγέλιο είναι ένας μυστηριώδης σπόρος, που όταν πέση στην γη, την κάνει να βλαστάνει και να γίνεται παράδεισος»!
Ο Μέγας Αθανάσιος λέγει: «Το Ευαγγέλιο είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου- όποιος το διαβάζει κάθε ημέρα, γίνεται πλούσιος, και ευρίσκει την αληθινή ευτυχία».
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει: «Η μελέτη του Ευαγγελίου είναι ένα πολύ μεγάλο αγαθό.
• Μεταφέρει το νου από την γη στον ουρανό.
• Είναι πηγή ακένωτη, θησαυρός ανεξάντλητος.
• Θανατώνει την κακία και φυτεύει την αρετή.
• Όταν βασιλεύει στις καρδιές μας, μας κάνει και αγαπάμε την ισότητα και την αδελφοσύνη.
• Φέρνει την βασιλεία των ουρανών στην γη».
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέγει: «Μελετώντας το άγιο Ευαγγέλιο, ευρήκα σ' αυτό πολλά και διάφορα νοήματα, που όλα είναι: μαργαριτάρια, διαμάντια- θησαυρός- πλούτος- χαρά, ευφροσύνη, ζωή αιώνιος»!
«Ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν. και εκείναι εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού» (Ιω. 5, 39)
Ενημερωθείτε εδώ για τον Κύκλο Συμμελέτης Αγίας Γραφής, που λειτουργεί στην ενορία μας