Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ!
χρεοςΌλοι έχουμε κάποιον στον νου μας, όλοι μπορούμε κάτι να κάνουμε.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, το ΚΕΘΕΑ, με τις τοπικές κοινωνίες και δεκάδες εθελοντές στο πλευρό του, διοργανώνει κατά τη διάρκεια του μήνα ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, για να διαδώσει το μήνυμα ενάντια στο στίγμα και τον αποκλεισμό και να δώσει ελπίδα στην προσπάθεια χιλιάδων εξαρτημένων και οικογενειών για καθαρή ζωή μακριά από κάθε εξάρτηση.

Πώς γίνεται η θεραπεία
Τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ακολουθούν ψυχοκοινωνική κατεύθυνση και δεν χορηγούν φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Στόχος της θεραπείας είναι να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το σύνολο των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία και διατήρηση της εξάρτησης, αποκόπτοντας οριστικά το άτομο από το φαύλο κύκλο της. Για το σκοπό αυτό η θεραπευτική διαδικασία λαμβάνει υπόψη και εμπλέκει το άτομο, το διαπροσωπικό του δίκτυο αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό ο εξαρτημένος δεν αντιμετωπίζεται ως «ασθενής» που υποβάλλεται παθητικά σε θεραπεία, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτήν. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελούσια, δεν πραγματοποιούνται αναγκαστικές εισαγωγές και ο θεραπευόμενος διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή.  Από τη στιγμή που το άτομο αποφασίζει να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρόγραμμα, απαιτείται η ενεργητική συμμετοχή του στις καθημερινές θεραπευτικές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες.
Η  πολύπλευρη θεραπευτική παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ περιλαμβάνει υπηρεσίες ενημέρωσης, μείωσης της βλάβης, συμβουλευτικής υποστήριξης, φροντίδας της υγείας, ψυχικής απεξάρτησης, οικογενειακής θεραπείας εκπαίδευση και κατάρτισης, νομικής στήριξης, επανένταξης στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας.
Τελικό στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα και το χτίσιμο ενός νέου τρόπου ζωής με ισότιμη και δημιουργική ένταξη του ατόμου στην κοινωνία.   
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν  στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους και χωρίς διακρίσεις.

Εξομολογήσεις  απεξαρτημένων  ανθρώπων.

Πριν έρθω στη ΔΙΑΒΑΣΗ, ήμουν μόνος, μέσα στην ανασφάλεια και στο ψέμα. Η ζωή μου ήταν μίζερη. Ένιωθα αποξένωση και είχα παραιτηθεί. Η χρήση ήταν το κέντρο της γης. Βρισκόμουν σε στιγμές απελπισίας. Ζούσα σε ένα κόσμο γεμάτο προδοσία. Με τη χρήση είχα κλειστεί στον εαυτό μου. Με είχε κυριεύσει η αναβλητικότητα και η αδιαφορία. Είχα θυμό, είχα κατάθλιψη και είχα αυτοκαταστραφεί. Με τη βοήθεια του Προγράμματος, ένιωσα αυτοεκτίμηση, αγάπη για την ομάδα και ασφάλεια. Βρήκα συμπαράσταση, ανθρώπους που μου πρόσφεραν βοήθεια και νοιάξιμο. Μπερδεύτηκα, θύμωσα, εκτέθηκα. Εμπιστεύτηκα και σεβάστηκα τον εαυτό μου. Έμαθα να στηρίζομαι στις δυνάμεις μου, να έχω αξίες και να βλέπω τη ζωή μου με χρώμα.

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα τα καταφέρω. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κάνω καινούργιους φίλους. Έμαθα να ξέρω γιατί φοβάμαι, γιατί χαίρομαι και τι αισθάνομαι. Όταν άρχισαν να βελτιώνονται τα πράγματα στη ζωή μου ήξερα τι μου έφταιγε. Έφυγα από την απομόνωση της χρήσης, μοιραζόμενος τους φόβους μου και τις ανησυχίες μου μαζί με άλλους ανθρώπους που και αυτοί είχαν τον ίδιο σκοπό. Πρώην χρήστης στη φάση της κοινωνικής επανένταξης
Γυρνάω πίσω στο χρόνο. Συνειδητοποιώ ότι το παιδί μου είναι χρήστης, γεγονός που σημαδεύει τη ζωή και την οικογένειά μου. Πόνος, ενοχές, φόβος, απόγνωση, άγνοια. Που να πάω?Ζητάω βοήθεια και βρίσκομαι στη ΔΙΑΒΑΣΗ. Εδώ συναντώ και άλλους γονείς στην ίδια θέση με μένα. Μαθαίνω να αλλάζω αντιλήψεις και τακτικές. Αναθεωρώ προτεραιότητες. Στόχος μου: Να αλλάξω για να βοηθήσω το παιδί μου.  Γονιός που το παιδί του δεν έχει έρθει ακόμη στη ΔΙΑΒΑΣΗ
Νιώθω χαρά γιατί ξεπέρασα εγώ και η οικογένειά μου τις δύσκολες καταστάσεις που περάσαμε λόγω των ναρκωτικών. Ελπίζω ποτέ πια να μην έρθω αντιμέτωπη ξανά με αυτό.
Αδερφή πρώην χρήστη
Θέλω βοήθεια;
Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τη χρήση ουσιών ή ανησυχείς για κάποιον δικό σου και θέλεις να τον βοηθήσεις, ένα τηλεφώνημα σε ένα συμβουλευτικό κέντρο αρκεί για να πάρεις βοήθεια. Όλες οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ προσφέρονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής και με σεβασμό στο απόρρητο.
Αν θες να μιλήσεις ή να πάρεις περισσότερες πληροφορίες μπορείς να καλέσεις με αστική χρέωση από όλη την Ελλάδα το 1145, τη γραμμή βοήθειας του ΚΕΘΕΑ.
 
Για το παιδί μου
Είναι πολλά τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι ένας έφηβος κάνει χρήση ουσιών, όπως αλλαγές στην εμφάνιση, μεταπτώσεις στη διάθεση, συχνές απουσίες από το σχολείο κ.ά. Στην πραγματικότητα τα όρια ανάμεσα στη φυσιολογική εφηβική συμπεριφορά και στη συμπεριφορά που συνδέεται με τη χρήση ουσιών είναι αρκετές φορές δυσδιάκριτα. Για αυτό μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.
Αν, ωστόσο, υποψιάζεστε ή ξέρετε ότι το παιδί σας κάνει χρήση ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά), είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι και να ζητήσετε βοήθεια εγκαίρως.  Ο πανικός, οι ενοχές, η «αστυνόμευση», η απόκρυψη του προβλήματος από τον άλλο γονιό ή τάση να το αγνοήσετε δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε εσάς ούτε το παιδί σας.
Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας με ηρεμία και αγάπη, προσπαθήστε να εντοπίσετε αν έχει άλλα  προσωπικά ή συναισθηματικά προβλήματα και κυρίως μη διστάσετε να ζητήσετε ενημέρωση και βοήθεια από ένα ειδικό. Με ένα τηλεφώνημα μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ για εφήβους και τις οικογένειές τους, να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και να λάβετε εξειδικευμένη ενημέρωση και καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα που ίσως χρειάζεται να κάνετε. Όλες οι υπηρεσίες και είναι δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής και παρέχονται με σεβασμό στο απόρρητο.
Θυμηθείτε ότι ο πειραματισμός με τη χρήση ουσιών στην εφηβεία δεν οδηγεί απαραίτητα στην εξάρτηση και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευέλικτα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της οικογένειάς σας, που έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα.
Αναζητήστε το πλησιέστερο πρόγραμμα εφήβων-νεαρών ενηλίκων  του ΚΕΘΕΑ
Καλέστε το 1145 (αν υπάρχει πρόβλημα με τις ουσίες) και το 1114 (αν υπάρχει πρόβλημα με τον τζόγο) για να λάβετε ψυχολογική υποστήριξη ή περισσότερες πληροφορίες.

Για κάποιον δικό μου
Αν κάποιος δικός σας έχει εμπλακεί στη χρήση ουσιών, γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα πόσο δύσκολο είναι αυτό για τον ίδιο, την οικογένειά του και όσους βρίσκονται κοντά του.
Ο πόνος, η αγωνία, η ενοχή, ο θυμός, η απογοήτευση, η απόγνωση,  η ντροπή είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που γεννάει η στενή σχέση με έναν εξαρτημένο.  
Ωστόσο, η χρήση ουσιών μπορεί να αντιμετωπιστεί, και πολύ συχνά είναι η οικογένεια του χρήστη αυτή που κάνει το πρώτο βήμα.
Ανεξάρτητα από το αν ο ίδιος ο χρήστης αναγνωρίζει το πρόβλημα και θέλει να κάνει κάτι για αυτό, ένα τηλεφώνημά σας αρκεί για να ενταχθείτε σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης, υποστήριξης και βοήθειας. Δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο, στα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ θα έχετε
 - ενημέρωση για την εξάρτηση και τις δυνατότητες θεραπείας,
 - βοήθεια για το πώς θα κινητοποιήσετε το χρήστη σε θεραπεία,
 - ψυχολογική υποστήριξη,
 - θεραπευτική υποστήριξη, όταν αρχίσει η διαδικασία απεξάρτησης του χρήστη,  για  να βρείτε πιο αποτελεσματικούς τρόπους μεταξύ σας επικοινωνίας και να θέσετε τη σχέση σας  σε πιο υγιείς βάσεις.
 

ΑΘΗΝΑ: Κεντρικές εκδηλώσεις από το ΚΕΘΕΑ  με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών.
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από το ΚΕΘΕΑ στη Στέγη, 19-22 Ιουνίου
Reload 2.0: Η τέχνη της απεξάρτηση
ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, ΚΕΘΕΑ MOSAIC, ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΕΘΕΑ
(Η είσοδος στις εκδηλώσεις στη ΣΤΕΓΗ είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση)

Οι δημιουργικές ομάδες του ΚΕΘΕΑ επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Μας καλούν να ανοίξουμε τα μάτια, να τεντώσουμε τα αυτιά, να νιώσουμε το πάθος για δημιουργία όλων εκείνων που, με όχημα την τέχνη, έχουν αποφασίσει να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους.
Μουσική, θέατρο, χορός, ταινίες, εικαστικά θα πλημμυρίσουν τις σκηνές και τα φουαγιέ της Στέγης. Όμως, αυτή τη φορά θα είναι για να δώσουν φωνή σε εκείνους που, έχοντας περάσει από το σκοτάδι, παλεύουν για το φως.
Συνοδοιπόροι τους σε αυτό το ταξίδι οι: Στάθης Δρογώσης, Κώστας Λειβαδάς, Γιώτα Νέγκα, Νίκος Τουλιάτος, Encardia,  Terra Voce.
Πλ. Μοναστηρακίου, συναυλία των μουσικών σχημάτων των θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, ενημερωτικά περίπτερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, 19:00 (ώρα έναρξης συναυλίας 21:00)
Πειραιάς - Αθήνα, δρομολόγιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ναρκωτικά και την εξάρτηση  με ανοικτό, διώροφο λεωφορείο της ΟΣΥ, Δευτέρα 26 Ιουνίου
Εξάρχεια, ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ενημέρωση, δημιουργία graffiti, συναυλία, πεζόδρομος, Βαλτετσίου 37 Εξάρχεια, Δευτέρα 26 Ιουνίου, 19:00
ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Έκθεση γλυπτικής «Σχέσεις δια-προσωπικές» στην αίθουσα Αποθήκη της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων από την ομάδα μάσκας των Κέντρων Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Εγκαίνια Τρίτη 27 Ιουνίου, διάρκεια έκθεσης έως 2 Ιουλίου
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ΚΕΘΕΑ

Ημερίδα PATH - Prevention, Addictions and THerapy ( Εrasmus+ Διαρθρωμένος διάλογος: συναντήσεις μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της νεολαίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Ακαδημίας 50, Παρασκευή 30 Ιουνίου, 10.00 – 14.00
Πειραιάς, Καμίνια, ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ
Ξενάγηση-παρουσίαση εικαστικής παρέμβασης στη σχολική μονάδα 2ου ΕΕΕΕΚ «Άνοιξη» και συναυλία με τους Φ. Δάρρα, συγκρότημα «Χορδές» του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, Ν. Τουλιάτο και Ηχόδραση, ομάδα κρουστών του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, Τετάρτη 28 Ιουνίου, 19.00
Θεσσαλονίκη, ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
Ενημερωτικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δρώμενα, εργαστήρια και δραστηριότητες για παιδιά), Παραλία Θεσσαλονίκης, Δευτέρα 26 Ιουνίου, 19:30-23:00
Καβάλα, ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ
Περίπατος στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συναυλία με το συγκρότημα  “Souled out” στο λιμάνι,  Δευτέρα 26 Ιουνίου, 19:30-23:30
Ιωάννινα, ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
Συναυλία με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου,  BOGAZ MUSIQUE  και Γιώτα Νέγκα Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ. Φρόντζου, Κυριακή  25 Ιουνίου, 21:30
Λάρισα, ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ
Συναυλία με την Δήμητρα Γαλάνη και τον Ευστάθιο Δράκο, Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Δευτέρα 12 Ιουνίου, 21:00
Πάτρα, ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ
Συναυλία με την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, Δευτέρα 10 Ιουλίου, 21:00
Καλαμάτα, ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ
Ποδηλατοδρομία, Πλατεία 23ης Μαρτίου (αφετηρία, 19:00) και εκδηλώσεις στην Προβλήτα Λιμένα Καλαμάτας, Δευτέρα 26 Ιουνίου
Ναύπλιο, ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ       
Ενημερωτικό Περίπτερο, Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Δευτέρα 26 Ιουνίου, 18:00-21:00
Ηράκλειο Κρήτης, ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Ενημερωτική εκδήλωση  στην Πλατεία Ελευθερίας και βραδινή πορεία στο κέντρο της πόλης, Δευτέρα 26 Ιουνίου,  19:30 & 21:30.
Χανιά, ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Ενημερωτικό περίπτερο και θεατρική παράσταση στον Προμαχώνα San Salvatore, Δευτέρα 26 Ιουνίου, 21:00
Άγιος Νικόλαος, ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Θεατρικό δρώμενο στο Θερινό Σινεμά Χριστίνα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, 20:30
Ρόδος, ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Περιβαλλοντική δράση στο πάρκο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου Καλλιπάτειρα, Κυριακή 25 Ιουνίου, 10:00
Κάλυμνος, ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Αγώνας μπάσκετ στο Δημοτικό Γήπεδο Καλύμνου, Σάββατο 24 Ιουνίου, 19:00
Λέσβος, ΚΕΘΕΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ημερίδα «Μετακινούμενες Πληθυσμιακές Ομάδες και Ουσίες»  σε συνεργασία με τους ΚΕΘΕΑ MOSAIC,  Ηλιαχτίδα, Κέντρο Πρόληψης «ΠΝΟΗ», Παρασκευή 24 Ιουνίου, 10.00-14.00

 


Εκτύπωση   Email