Καλοκαίρι και Διαδίκτυο

Kαλοκαίρι διαδίκτυοΑσφάλεια στο διαδίκτυο και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών
Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από την τεχνολογία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο ήταν μεν καθημερινή αλλά λόγω των σχολικών υποχρεώσεων τα χρονικά όρια ήταν σαφώς πιο εύκολο να τεθούν και να ακολουθηθούν. Τι γίνεται όμως τώρα το καλοκαίρι όπου ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι πολύς και από την άλλη οι υποχρεώσεις των γονιών εξακολουθούν να τους κρατούν μακριά από το σπίτι; Η εύκολη λύση για όλους κακά τα ψέματα είναι η αύξηση του χρόνου ενασχόλησης του παιδιού με τις οθόνες. Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να αποφύγουμε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης και συγχρόνως θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις παρακάτω πέντε συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να τα κρατήσουμε ασφαλή στο διαδίκτυο και το καλοκαίρι.

Πώς ξεκινώ;

 • Ενημερώστε το παιδί σας για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων, στη σπουδαιότητα του να μην έχει επαφές με αγνώστους και να μην εμπιστεύεται άτομα που δε γνωρίζει στην πραγματική ζωή και στην προστασία της διαδικτυακής του φήμης.
 • Ενδιαφερθείτε για τις διαδικτυακές εμπειρίες του παιδιού σας. Συζητήστε μαζί του τι του αρέσει να κάνει στο διαδίκτυο και αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε τα παιχνίδια και τις υπηρεσίες που τα παιδιά σας χρησιμοποιούν
 • Ενημερωθείτε για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο και ενημερώστε το παιδί από την ΑΡΧΗ που θα ξεκινήσει τις διαδικτυακές του δραστηριότητες
  Θέστε όρια και κανόνες χρήσης του διαδικτύου ΠΑΝΤΑ σε συνεννόηση με το παιδί σας
 • Αναπροσαρμόστε τους κανόνες σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Κρατώντας τα μικρότερα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο…
Τα μικρά παιδιά πρέπει να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψή μας όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο
Η τοποθέτηση του υπολογιστή ή το laptop σε ένα εμφανές μέρος του σπιτιού είναι απαραίτητη
Η δημιουργία μιας οικογενειακής συμφωνίας είναι ένα χρήσιμο βήμα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει το χρόνο που ασχολείται το παιδί στο διαδίκτυο, τους ιστότοπους που επιτρέπεται να επισκεφθεί, και τη συμπεριφορά που αναμένεται να έχει όντας στο διαδίκτυο

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:
Αυτό που είναι σωστό και λάθος στην καθημερινότητα των παιδιών, είναι επίσης σωστό και λάθος και στο διαδίκτυο!

 • Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου
 • Συμβουλευτείτε τις σημάνσεις ηλικιακής διαβάθμισης και περιεχομένου PEGI για να διαπιστώσετε αν το παιχνίδι που παίζει είναι κατάλληλο
 • Ελαχιστοποιήστε την πιθανότητα να βρεθεί «κατά λάθος» μπροστά σε ακατάλληλο για την ηλικία του περιεχόμενο βάζοντας τις σελίδες που χρησιμοποιεί συχνότερα στα «αγαπημένα»
 • Αν κάτι το ενοχλήσει ή το κάνει να νιώσει άβολα συμβουλέψτε το να βγει από τη σελίδα, να κλείσει την οθόνη και τον υπολογιστή.
 • Ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί ψευδώνυμα. Ενημερώστε το ότι οι υπόλοιποι χρήστες μπορεί να μην είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι και ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται σε κανέναν τα προσωπικά του στοιχεία.
 • Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι μπορεί να έρθει και να σας εμπιστευτεί οτιδήποτε το απασχολεί, χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται.

Όχι μόνο παίζω αλλά και μαθαίνω στο διαδίκτυο…
Η ενασχόληση των παιδιών στο διαδίκτυο δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ψυχαγωγία αλλά και στη δημιουργικότητα

 
Μια από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών, ιδιαίτερα των αγοριών είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια. Κατανοήστε τι μπορούν να κάνουν οι συσκευές των παιδιών σας προκειμένου να τα προστατέψετε. Σχεδόν ο καθένας γνωρίζει τι δυνατότητες έχουν τα smartphones και τα tablets αλλά οι γονείς συχνά εκπλήσσονται από το τι μπορούν να κάνουν οι άλλες συσκευές και ειδικότερα οι κονσόλες παιχνιδιών. Σχεδόν κάθε παιχνίδι πλέον επιτρέπει την αλληλεπίδραση με άλλους και αυτό είναι κάτι που οι γονείς πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Σημαντικό επίσης είναι οι γονείς να γνωρίζουν αν το παιχνίδι που παίζει το παιδί τους είναι κατάλληλο για την ηλικία του.

Η αγαπημένη ασχολία των αγοριών μπορεί να είναι τα παιχνίδια, τα κορίτσια όμως σύμφωνα με έρευνες ασχολούνται περισσότερο με τα κοινωνικά δίκτυα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα δημιουργίας ατομικών προφίλ, την επικοινωνία με άλλα άτομα μέλη της υπηρεσίας, καθώς και τη διαμοίραση κάθε είδους ψηφιακών αρχείων (μουσικής, φωτογραφίας, κειμένου κ.ά.), αλλά και προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων

Βάλτε όρια.

Είναι σημαντικό να θέσετε μαζί κανόνες οι οποίοι θα εξαρτηθούν από την ηλικία του παιδιού σας και από το τι νιώθετε εσείς ότι είναι σωστό για αυτό. Οριοθετήστε μαζί: πότε μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, πόσο χρόνο θα διαθέτει σε αυτή του την ασχολία, τις ιστοσελίδες που μπορεί να επισκέπτεται, το είδος της δραστηριότητας που επιτρέπεται να έχει σε αυτά, το αν μπορεί ή όχι να μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο και το πως να συμπεριφέρεται διαδικτυακά. Χρήσιμα εργαλεία σε αυτή σας την προσπάθεια μπορεί να αποδειχθούν τα φίλτρα γονικού ελέγχου που μπορείτε να εγκαταστήσετε δωρεάν και διάφορες εφαρμογές που βοηθούν στην αυτοδιαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο.

Ασχοληθείτε με το παιδί.

Το κλειδί είναι η ενεργός συμμετοχή σας και οι συζητήσεις με τα παιδιά σας. Να είστε θετικοί και να αποδεχτείτε τις τεχνολογίες που απολαμβάνουν τα μικρά παιδιά. Ακόμα, αναζητήστε οικογενειακές δραστηριότητες ή παιχνίδια εκτός σπιτιού και κατ΄επέκταση εκτός διαδικτύου. Όσον αφορά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας τα ανανεωμένα QUIZ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ή να κατεβάσετε τα εκπαιδευτικά booklets δραστηριοτήτων για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Iστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα δημιουργίας ατομικών προφίλ, την επικοινωνία με άλλα άτομα μέλη της υπηρεσίας, καθώς και τη διαμοίραση κάθε είδους ψηφιακών αρχείων (μουσικής, φωτογραφίας, κειμένου κ.ά.), αλλά και προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων.
Εξαιτίας του πλήθους των δυνατοτήτων που προσφέρουν στους χρήστες τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει δραστικά την έννοια της επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή, επηρεάζοντας σημαντικά τις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο βαθμός διάδοσης και εδραίωσης τους ειδικά στους νέους είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Τι θα πρέπει να προσέχω;
Δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων:
Πολλές φορές ακόμα και αν είμαστε πολύ προσεκτικοί και προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι αποκαλύπτουν άλλοι χρήστες για εμάς μέσα από τις δημοσιεύσεις τους. Επίσης, κοινοποιώντας μια φωτογραφία μπορούμε να αποκαλύψουμε δεδομένα μας χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε.
Διαμόρφωση κακής διαδικτυακής φήμης
Οτιδήποτε ανεβάζουμε στο διαδίκτυο, ακόμα και αν στη συνέχεια το διαγράψουμε, ξεφεύγει από τον έλεγχό μας καθώς δε γνωρίζουμε ποιος το έχει αποθηκεύσει και πως θα το χρησιμοποιήσει.
Επίσης, ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαμορφώσει αρνητική άποψη για μας από υλικό ή σχόλια τρίτων που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, γεγονός που μπορεί να μας κοστίσει στις σχέσεις μας και στην εξέλιξή μας.
Διαδικτυακός εκφοβισμός
Υλικό ή σχόλια που δημοσιεύουμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους χρήστες προκειμένου να μας ενοχλήσουν ή να μας απειλήσουν.
Εντοπισμός θέσης
Γνωστοποιώντας τη θέση στην οποία βρισκόμαστε γινόμαστε ευάλωτοι σε κακόβουλους χρήστες που μπορεί να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω πληροφορία για να μας βλάψουν.
Διαδικτυακή αποπλάνηση
Είναι πολύ εύκολο στο διαδίκτυο να πει κάποιος ψέματα για το ποιος πραγματικά είναι και να αρχίσει να μιλάει διαδικτυακά μαζί μας με σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας ώστε να δεχτούμε να τον συναντήσουμε στον πραγματικό κόσμο και εν συνεχεία να μας εκμεταλλευτεί.
Πλαστοπροσωπία
Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο προφίλ μας μπορεί να «κλέψει» το ονοματεπώνυμο μας, τη φωτογραφία μας και άλλα στοιχεία μας και να τα χρησιμοποιήσει για κακόβουλο σκοπό.
Επίσης, αν έχει πρόσβαση στους κωδικούς μας μπορεί να παραστήσει ότι είμαστε εμείς και να δημιουργήσει προβλήματα σε άλλους χρήστες.
Παραχώρηση στοιχείων σε εφαρμογές/εταιρείες
Πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν εφαρμογές οι οποίες δεν είναι πάντα ασφαλείς και για να ενεργοποιηθούν ζητούν πρόσβαση σε προσωπικά μας δεδομένα, τα οποία δε γνωρίζουμε από ποιόν και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια. Οι προσωπικές μας πληροφορίες πολλές φορές παραχωρούνται σε εταιρείες και χρησιμοποιούνται για στοχευμένη διαφήμιση και για άλλους σκοπούς χωρίς τη θέλησή μας.

Βασικές συμβουλές...
Όροι χρήσης
Πριν προχωρήσουμε στη δημιουργία προφίλ σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης καλό είναι να διαβάσουμε προσεκτικά τους όρους χρήσης και την πολιτική ασφαλείας του. Αν δε συμφωνούμε με κάποιους όρους δεν προχωράμε στην εγγραφή μας. Αλλά ακόμα και αν συμφωνήσουμε και ανοίξουμε προφίλ πρέπει να επανερχόμαστε συχνά στους όρους χρήσης γιατί οι πάροχοι έχουν δικαίωμα να τους αλλάξουν ανά πάσα στιγμή χωρίς προειδοποίηση.
Προστασία προσωπικών δεδομένων
Ελέγχουμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου για το προφίλ μας. Τις ρυθμίζουμε με τέτοιο τρόπο ώστε το προφίλ και οι δημοσιεύσεις μας να είναι ορατές μόνο από τους φίλους μας. Ζητάμε από τους φίλους μας να μη δημοσιεύουν υλικό που μας αφορά χωρίς να έχουν τη συγκατάθεσή μας. Δεν επιτρέπουμε σε εφαρμογές να κάνουν οποιαδήποτε χρήση των στοιχείων μας και να δημοσιεύουν στο προφίλ μας.
Σκεφτόμαστε πριν δημοσιεύσουμε
Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ακόμα και αν τη σβήσουμε, έχει ξεφύγει από τον έλεγχό μας, μπορεί να μείνει στο διαδίκτυο για πάντα και να μας χαρακτηρίζει. Σκεφτόμαστε επίσης το πως θα νιώσουν όσοι τη διαβάσουν και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη ζωή των άλλων ή και στη δική μας μελλοντική πορεία.
Αν η δημοσίευσή μας αφορά ή αποκαλύπτει πληροφορίες για κάποιον άλλον, ζητάμε πρώτα τη συγκατάθεσή του και μετά κοινοποιούμε.
Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αγνώστους 

Είμαστε προσεκτικοί στο ποιους αποδεχόμαστε να γίνουν φίλοι μας στο διαδίκτυο και με ποιους μιλάμε. Δε δεχόμαστε ΠΟΤΕ να συναντήσουμε κάποιον τον οποίο δε
γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή και δεν ανταλλάσσουμε πληροφορίες ή προκλητικές φωτογραφίες ή βίντεο διαδικτυακά γιατί δε γνωρίζουμε που μπορούν να καταλήξουν και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Προστατεύουμε τους κωδικούς μας
Χρησιμοποιούμε «ισχυρούς» κωδικούς πρόσβασης τους οποίους δεν αποκαλύπτουμε σε κανέναν. Χρησιμοποιούμε διαφορετικό κωδικό για κάθε λογαριασμό που έχουμε και θυμόμαστε να τον αλλάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν αντιληφθούμε ότι έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός μας το αναφέρουμε στο διαχειριστή της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ή στη SafeLine.gr.


Εκτύπωση   Email