Οι Μεγάλες Γιορτές της Εκκλησίας

Χριστούγεννα

Ιερό Σαρανταλείτουργο γίνεται στο Ναό μας κάθε χρόνο τη Σαρακοστή προ των Χριστουγέννων, με καθημερινή μετοχή χριστιανών αδελφών μας. Στο ιερό Σαρανταλείτουργο οι ενορίτες μας προετοιμάζουν τα προσφερόμενα δώρα και συμμετέχουν στη θεία Κοινωνία, ενώ στην Ιερά Πρόθεση μνημονεύονται τα ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων αδελφών μας. Η Εκκλησία μας μνημονεύει καθημερινά όλους τους αδελφούς μας και ιδιαίτερα εκείνους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις.
Την ημέρα των Χριστουγέννων τελείται και Β΄ Θεία Λειτουργία (8.30 π.μ. – 10.00 π.μ.) προς εξυπηρέτησιν των χριστιανών μας.
Η ενοριακή βασιλόπιτα ευλογείται κάθε χρόνο την 1η Ιανουαρίου, μετά τη Θ. Λειτουργία, παρουσία των Αρχών της πόλεως theofaneia1και του λαού μας. Διανέμεται σε όλους τους ενορίτες, με 3 φλουριά να αντιστοιχούν σε ισάριθμα δώρα-ευλογία του Ι. Ναού.
Την παραμονή των Θεοφανείων οι Ιερείς μας, οι μη «φειδόμενοι κόπου», επισκέπτονται και «φωτίζουν» τους οίκους των ενοριτών, όσων βέβαια επιθυμούν και έχουν συμπληρώσει το ειδικό έντυπο συμμετοχής, το οποίο ευρίσκεται εγκαίρως στον Ι. Ναό μας.

Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι περίοδος νηστείας, πνευματικού αγώνα αλλά και έντονης λατρείας. Γι’ αυτό αρχίζει με το «συγνώμη» μας προς όλους τους ενορίτες μας στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Κυριακής των Απόκρεω. Κάθε μέρα τελούνται ανελλιπώς όλες οι διατεταγμένες ακολουθίες, του Όρθρου, των Ωρών, του Εσπερινού και του Μεγάλου Αποδείπνου.
Οι κατανυκτικοί Εσπερινοί, τό απόγευμα των Κυριακών της Τεσσαρακοστής, γίνονται με αθρόα συμμετοχή πιστών και πάντα με εποικοδομητικό θ. κήρυγμα.
Τελούνται δύο Ι. Ακολουθίες των Χαιρετισμών κάθε Παρασκευή, η Α΄ Ι. Ακολουθία στις 5.00 μ.μ. (έως 6.30 μ.μ.) και η Β΄ Ι. Ακολουθία στις 7.00 μ.μ. (έως 8.30 μ.μ.).
Επίσης τελείται εσπερινή Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία κάθε Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. (έως τις 8.00 μ.μ.) και πρωινή Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία κάθε Παρασκευή στις 7.00 π.μ. (έως 9.30 π.μ.). Πρωινή Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία τελείται και orthodoxiasτην Τετάρτη της Α΄ εβδομάδος των Νηστειών για τους αδελφούς μας που τελούν το «τριήμερο» της αυστηρής νηστείας ή και της απόλυτης αποχής από οποιαδήποτε τροφή.
Με λαμπρότητα και κατά το βυζαντινό τυπικό τελούνται οι Θ. Λειτουργίες και οι σχετικές εκκλησιαστικές τελετές της Α΄ Νηστειών (Κυριακή της Ορθοδοξίας) και της Γ¨ Νηστειών (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως). Τις Κυριακές αυτές δεν τελείται η Β΄ Θ. Λειτουργία.

Πάσχα

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί ξεχωριστή ευκαιρία συμμετοχής στη θεία λατρεία και προσευχής. Οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται με τη δέουσα κατάνυξη και οι ύμνοι αποδίδονται κατάλληλα από τους Χορούς των Ιεροψαλτών.
Τη Μεγάλη Πέμπτη και το Μέγα Σάββατο τελούνται δύο Θ. Λειτουργίες προς εξυπηρέτηση των χριστιανών μας, η πρώτη –προς εξυπηρέτησιν των εργαζομένων αδελφών μας- αρχίζει στις 5. 00 π.μ. (και απολύει στις 6.30 π.μ.) και η δεύτερη στις 7.30 π.μ. (και απολύει στις 10.00 π.μ.).
Το Πάσχα, όπως σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, εορτάζεται με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Μετά την αναστάσιμη Θ Λειτουργία προσφέρονται, σε όλους τους εκκλησιαζομένους, σε ειδική συσκευασία κόκκινα αυγά και η βυζαντινή εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου μας με τις ευχές της ενορίας.

Δεκαπενταύγουστος

koimisi1Ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας της Παναγίας μας, και για αυτό στο Ναό μας τελούμε καθημερινά την Θ. Λειτουργία -με τη συμμετοχή πολλών πιστών ενοριτών μας, που προσφέρουν τα «δώρα» και την συμμετοχή τους στη θεία λατρεία- και κάθε απόγευμα την Ι. Παράκληση της Παναγίας (Μικρή και Μεγάλη, κατά το τυπικό της Εκκλησίας μας). Η Θ. Λειτουργία και οι Παρακλήσεις καθημερινά τελούνται μέχρι και την πανήγυρη του Ναού μας, στις 23 του μηνός.
Κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας (6 Αυγούστου) ευλογούνται και προσφέρονται στους πιστούς, σε ειδική συσκευασία, αι «Απαρχαί» του γεννήματος της αμπέλου.
Με λαμπρότητα τελείται στο Ναό μας η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, με πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή, αρτοκλασία, θ. κήρυγμα, ενώ ψάλλουμε και τα «Εγκώμια» της εορτής, έμπροσθεν του στολισμένου Επιταφίου της Παναγίας μας. Ανήμερα στο «Πάσχα του καλοκαιριού» τελούμε τη Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή σε αυτήν πλήθους πιστών καθώς και στη θ. Κοινωνία.


Εκτύπωση   Email