Ιερές Αγρυπνίες

Για τους φιλακόλουθους αδελφούς μας που αγαπούν την κατάνυξη, για τους εργαζόμενους που δεν θέλουν να στερηθούν τον εκκλησιασμό και για τους νέους μας, που μιλά στην καρδιά τους η χάρις των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας μέσα στην απλότητα και την κατάνυξη, τελούμε Ιερές Αγρυπνίες.

Συγκεκριμένα, τελούμε Ι. Αγρυπνία μία φορά τον μήνα, με την ευκαιρία των θεομητορικών εορτών του έτους ή των εορτών των μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας ή κατά την μνήμη Αγίου τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του οποίου φυλάσσεται στο Ναό μας.

Η πρώτη Αγρυπνία του εκκλησιαστικού έτους τελείται κάθε χρόνο στην εορτή των Εισοδείων της Υπεραγίας Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου).

Κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας τα Ιερά Λείψανα τίθενται προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών μας.

Κάθε μήνα ανακοινώνεται έγκαιρα η ημέρα τελέσεως της Ιεράς Αγρυπνίας, προς εξυπηρέτηση των ευλαβών ενοριτών μας αλλά και των χριστιανών από διάφορες περιοχές της Αττικής που προσέρχονται να συμμετάσχουν σε αυτές. 

 

«Η νύχτα πάλι, πόσες αφορμές για προσευχή μπορεί να µας δώσει… Υψώνεις το βλέµµα στον ουρανό και γοητεύεσαι από το κάλλος της αστρικής πληµµυρίδας που ατενίζεις· πες ένα λόγο δοξολογίας στον Κύριο των όλων, στον άριστο τεχνίτη όλης αυτής της σοφίας που αποκαλύπτεται στη δημιουργία. Κοιτάζεις ένα γύρω και βλέπεις να ησυχάζουν όλα τα όντα· δόξασε Αυτόν που με τον ύπνο µάς αναπαύει από τους κόπους της ημέρας, και με νέες δυνάμεις μετά µάς επαναφέρει στις υποχρεώσεις της επομένης.

Ακόμα, μη θεωρήσεις ότι ολόκληρη η νύχτα έγινε αποκλειστικά για τον ύπνο. Μην το δεχτείς αυτό και αχρηστέψεις το μισό χρόνο της ζωής σου παραδίνοντάς τον σ’ αυτή την ιδιότυπη αναισθησία, μοίρασε τη νύχτα σου ανάμεσα σε ύπνο και προσευχή».

Μέγας Βασίλειος
(στη γιορτή της Μάρτυρος Ιουλίττας  για τη σύσταση του Απ. Παύλου «ἀδιαλείπτως προσεύχεσθε»).

 


Εκτύπωση   Email