Αποκαθήλωση και Επιτάφιος στο Κοιμητήριο Χολαργού

ΚοιμητήριοΗ Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως και της περιφοράς του Επιταφίου στο Κοιμητήριο του Χολαργού

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέστηκε το μεσημέρι την Μ. Παρασκευής στις 03.00 το μεσημέρι,  στον περικαλλή  Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών στο κοιμητήριο του Χολαργού, η ακολουθία  Της Αποκαθηλώσεως και στην συνέχεια η περιφορά του Επιταφίου  στους χώρους του κοιμητηρίου.

Στο κέντρο του κοιμητηρίου ετελέσθη  πάνδημο τρισάγιο για την ανάπαυση « υπέρ πάντων των αναπαυσαμένων και ενταφιασθέτων εν τω Κοιμητηρίω του Χολαργού », και ακολούθως  συνεχίσθηκε η ιερά Λιτανεία σε όλους τους χώρους του κοιμητηρίου. Τον επιτάφιο μετέφεραν τα παιδιά που καθημερινά εργάζονται στο Κοιμητήριο, και διακονούν τις πονεμένες στιγμές των οικείων αλλά και  των προσώπων που άφησαν την τελευταία του πνοή και οδηγούνται στο τάφο, με ιδιαίτερη ευλάβεια και εκκλησιαστική προσοχή.

Των Ιερών ακολουθιών προέστη ο Προϊστάμενος του καθεδρικού  Ιερού Ναού του Χολαργού, Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος με την συμμετοχή του εφημερίου του Ιερού Ναού πρωτ. Ιωάννου Καλογερόπουλου,  των ιερέων που διακονούν καθημερινά στο κοιμητήριο του Χολαργού , και την συμμετοχή πλήθος πιστών που προσήλθαν αφενός να φροντίσουν τον τόπο όπου αναπαύονται τα σώματα των προσφιλών τους προσώπων , να τελέσουν με τον διακονούντα Ιερέα του κοιμητηρίου το καθιερωμένο τρισάγιο της ημέρας της Μ. Παρασκευής,  και να προσκυνήσουν το τάφο Εκείνου που νίκησε τον θάνατο,και χάρισε την όντως ζωή στο δικό του κεκοιμημένο, αλλά και στο ανθρώπινο γένος. 

Παρούσα στην ακολουθία της εκκλησία μας  και  η Δημοτική Αρχή με τον επικεφαλής του Δήμου Παπάγου Χολαργού, αξιότιμο κ. Δήμαρχο  Ηλία Αποστολόπουλο , τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, και τους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι άπαντες  συν έψαλαν με τους πιστούς και τους ιερείς μας τα εγκώμια του επιταφίου θρήνου.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο π. Συμεών αναφέρθηκε στο γεγονός της ταφής και της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και στις συνέπειες της Αναστάσεως στο ανθρώπινο γένος και ιδιαίτερα για το χώρο αυτό του Κοιμητηρίου που αναπαύονται τα σώματα των προσφιλών μας συγγενών και φίλων, που αναμένουν και την δική τους ανάσταση εν της εσχάτη ημέρα.

 

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό