Στιγμές από την ιστορία της ενορίας μας

ιστοριαΟ παλαιός  Ναός
Ο παλαιός Ναός της Παναγίας  Φανερωμένης Χολαργού ανεγνωρίσθη ως  κανονική  ενορία του συνοικισμού Χολαργού της  τότε κοινότητος Χαλανδρίου, με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, στις 13 Δεκεμβρίου του 1930 (υπ΄ αρ. 6),  επί προέδρου δημοκρατίας Αλεξάνδρου Ζαΐμη και υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου.
Ο παλαιός αυτός  Ναός «...είχεν διαστάσεις 6,15 Χ 12.90, τύπου βασιλικής μονοκλίτου με κεραμοσκεπήν δίρυχτον, ανοικοδομηθέντος κατά το έτος 1927, διασφαλιζομένης και καθαγιασθείσης αγίας Τραπέζης».

Η απόφαση για την κατεδάφιση του παλαιού Ναού
Με την υπ’ αριθμ.  242-10/1/1974 αίτηση του προς την Ιερά  Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού (αποτελούμενο υπό των: π. Βασιλείου Ρίτη,  ως Προέδρου, και των κ.κ. Γεωργίου Καρδούλα, Θεόδωρου Νικολόπουλου,  Δημητρίου Ματζούνη και Χρόνη Γρηγορόπουλου) ζητά την άδεια κατεδάφισης του παλαιού Ναού. Η κατεδάφιση αυτή επιβάλλεται δια λόγους ασφαλείας και δια λόγους αισθητικής.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο συνημμένως υποβάλλει γνωμάτευση του αρχιτέκτονος κ. Δημητρίου Παπαδοπούλου και φωτογραφίες εξωτερικής εμφανίσεως. Η γνωμάτευση αναφέρει μεταξύ άλλων:
«…Εξετάσας το κτίσμα ευρισκόμενο παραπλεύρως του νεωστί  ανεγερθέντος Ιερού Ναού, διεπίστωσα τα κάτωθι:
α. Υφίστανται ρωγμαί εις την τοιχοποϊίαν.
β. Η  θεμελίωσίς του έχει υποστεί καθίζηση.
γ. Εμφάνισιν επικινδύνων ρωγμών εις δάπεδα και τοιχοποιϊαν.
Ως εκ τούτου κρίνεται  επικίνδυνος η χρησιμοποίησίς του. Η δε τυχόν επισκευή του κρίνεται ασύμφορος  λόγω της μεγάλης δαπάνης. …. Αθήνα  9/1/1974».
 
Η πρόταση του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού ενεκρίθη υπό του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και ο παλαιός Ναός κατεδαφίζεται το έτος 1975.

Η θεμελίωση και τα εγκαίνια του νέου Νέου
Ο θεμέλιος λίθος του νέου Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού τέθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1954.
Στις 28 Νοεμβρίου 1971 τελέσθηκαν τα εγκαίνια του νέου Ναού, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αχελώου κ. Ευθυμίου και με τη συμμετοχή των Ιερέων του Ναού αλλά και Ιερέων από γειτονικές ενορίες. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ιερά τελετή και συμμετείχε στα εγκαίνια του νέου μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού.

Παλαιός Ιερός Ναός

Κτίζοντας τον νέο Ιερό Ναό

Τα εγκαίνια


Εκτύπωση   Email