Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, επισκεφθείτε την κεντρική σελίδα του ιστοτόπου και κάντε κλικ στο σύνδεσμο Newsletter.

  

Χριστός ανέστη.

 

Οι Ιερείς και όλοι οι Συνεργάτες του Ιερού Ναού μας ευχόμαστε

Το φως που άναψε το βράδυ της Ανάστασης τις λαμπάδες μας,

να μην σβήσει ποτέ από τις καρδιές μας.

Ο Αναστάς Κύριος να ευλογεί τις οικογένειες σας. 

Κυριακή 23 Απριλίου 2023 – ΤΟΥ ΘΩΜΑ – ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

Ο Ἀπόστολος

Πράξεις Αποστόλων (ιβ΄ 1-11)

[Άγγέλος Κυρίου απελευθερώνει τον Πέτρον από την φυλακήν του Ηρώδου]

Το Ευαγγέλιο

Κατά Ιωάννην (κ΄ 19-31)

[Η ψηλάφισις του Θωμά]

Τρίτη 25 Απριλίου 2023 – ΜΑΡΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ

Ο Ἀπόστολος

Α΄ Καθολική Επιστολή Πέτρου (ε΄ 6-14)

[…ταπεινώθητε ὑπὸ τὴν κραταιὰν χεῖρα τοῦ Θεοῦ, ἵνα ὑμᾶς ὑψώσῃ ἐν καιρῷ. Πᾶσαν τὴν μέριμναν ὑμῶν ἐπιρρίψαντες ἐπ' αὐτόν, ὅτι αὐτῷ μέλει περὶ ὑμῶν…]

Το Ευαγγέλιο

Κατά Μάρκον (στ΄ 7-13)

[προσκαλεῖται ὁ Ἰησοῦς τοὺς δώδεκα, καὶ ἤρξατο αὐτοὺς ἀποστέλλειν]

Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση στον Ι. Ν. Φανερωμένης Χολαργού

Οπτικοακουστικά στιγμιότυπα

Απολογισμός εθελοντικής αιμοδοσίας την Κυριακή των Βαΐων [9/4/2023]

aim1

Ένα πολύ μεγάλο και θερμό "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ." σε όλους Εσάς, τους 94 αιμοδότες, που προσήλθατε στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώσαμε στις αίθουσες του «Σημάντρου», προσφέροντας 83 φιάλες αίματος, σε μια περίοδο που οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα είναι διαρκώς τεράστιες.

Η πρόθυμη προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών μας και σε αυτό το προσκλητήριο αγάπης της ενορίας μας, μας κάνει για άλλη μια φορά υπερήφανους για τα τεράστια αποθέματα αγάπης και προσφοράς των ενοριτών μας και των φίλων του Ιερού Ναού μας.

Ιδιαίτερη -και πάλι- αίσθηση προκάλεσε το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των νέων της ενορίας μας. Οι μισοί σχεδόν από τους εθελοντικά προσελθόντες αιμοδότες, ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών και, αρκετοί εξ' αυτών, έγιναν για 1η φορά αιμοδότες, γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για το μέλλον του πολύ σημαντικού αυτού θεσμού.

Ευχόμαστε σε όλους από καρδιάς, η Παναγία Φανερωμένη να χαρίζει υγεία και δύναμη, σ΄ Εσάς προσωπικά και στις οικογένειές σας.

Και αυτή τη φορά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» το οποίο, στο σύνολό του, με προθυμία και χαρούμενη διάθεση, "εδαπανήθησαν άπαντες εις το καθήκον".

Ευχαριστίες πολλές οφείλονται και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Ενοριακής Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Ναού μας, τα οποία, με την συνήθη ανεξάντλητη φροντίδα, αγάπη και ευγένεια ανταποκρίθηκαν, τόσο στις ανάγκες της αιμοδοσίας.

Όλους σας, μέσα από την καρδιά μας, Σας ευχαριστούμε πολύ.

Στιγμιότυπα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

"Ιησούς Χριστός: η εκπλήρωση του Πάσχα, το Πέρασμα"
του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν

Άραγε καταλαβαίνουμε πως όταν ο κόσμος αρνήθηκε τον Σωτήρα του, όταν ο Ιησούς «ἤρξατο λυπεῖσθαι καὶ ἀδημονεῖν» και έλεγε: «περίλυπός ἐστιν ἡ ψυχή μου ἕως θανάτου», και όταν πέθανε στο Σταυρό, τότε η «κανονική ζωή» σταμάτησε; Δεν είναι πια δυνατόν να υπάρξει «κανονική ζωή» γιατί ακριβώς αυτοί που φώναζαν «Σταύρωσον Αὐτόν.», αυτοί που Τον έφτυναν και Τον κάρφωναν στο Σταυρό ήταν... «κανονικοί άνθρωποι». Τον μισούσαν και Τον σκότωσαν ακριβώς γιατί τους τάραξε, τους χάλασε την «κανονική» ζωή τους. Και ήταν πραγματικά ένας τέλεια «κανονικός» κόσμος αυτός που προτίμησε το σκοτάδι και το θάνατο από το φως και τη ζωή... Με το θάνατο όμως του Χριστού ο «κανονικός» κόσμος και η «κανονική» ζωή καταδικάστηκαν αμετάκλητα. Ή μάλλον, θα λέγαμε ότι αποκαλύφθηκε η αληθινή, η ανώμαλη φύση τους, η ανικανότητά τους να δεχθούν το Φως, αποκαλύφθηκε η τρομερή δύναμη του κακού μέσα τους. «Νῦν κρίσις ἐστὶ τοῦ κόσμου τούτου, νῦν ὁ ἄρχων τοῦ κόσμου τούτου ἐκβληθήσεται ἔξω» (Ιωάν. 12, 31).

Το Πάσχα σημαίνει το τέλος «αυτού του κόσμου». Με το Θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού συντελέστηκε αυτό το τέλος, που μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες αιώνες, χωρίς να αλλοιώνει τη φύση του χρόνου τον οποίο ζούμε σαν «έσχατο καιρό». «Καὶ οἱ χρώμενοι τῷ κόσμῳ τούτῳ ὡς μὴ καταχρώμενοι· παράγει γὰρ τὸ σχῆμα τοῦ κόσμου τούτου» (Α’ Κορ. 7, 31).

Η λέξη Πάσχα σημαίνει πέρασμα, διάβαση. Η γιορτή της Διάβασης (Πάσχα) ήταν για τους Εβραίους η ετήσια ανάμνηση όλης της ιστορίας της σωτηρίας τους, της σωτηρίας σαν πέρασμα από τη σκλαβιά των Αιγυπτίων στην ελευθερία, από την εξορία στη γη της επαγγελίας. Ήταν επίσης η προσδοκία της τελικής διάβασης στη Βασιλεία του Θεού. Και ο Ιησούς Χριστός έγινε η εκπλήρωση αυτού του Πάσχα, έγινε το Πέρασμα. Αυτός πραγματοποίησε την τελική διάβαση από το θάνατο στη ζωή από τούτο τον «παλαιό κόσμο» στον «καινό κόσμο», στον «καινό χρόνο» της Βασιλείας του Θεού. Ο Χριστός έδωσε και σε μάς τη δυνατότητα για μια τέτοια διάβαση. Ζώντας «εν τω κόσμω τούτω» μπορούμε ταυτόχρονα να μην είμαστε «εκ του κόσμου τούτου», δηλαδή να ελευθερωθούμε από τη σκλαβιά στο θάνατο και την αμαρτία και να συμμετέχουμε στον «επερχόμενο αιώνα». Για να γίνει αυτό θα πρέπει και μεις επίσης να πραγματοποιήσουμε τη δική μας, την προσωπική διάβαση, να καταδικάσουμε τον παλαιό Αδάμ μέσα μας, να «ενδυθούμε» τον Χριστό –αυτό δηλαδή που γίνεται στο βάπτισμα με την τριπλή κατάδυση και που είναι σύμβολο θανάτου– και να ζήσουμε την αληθινή ζωή εν Θεώ...

Μόνον έτσι το Πάσχα δεν γίνεται μια ετήσια ανάμνηση –ιεροπρεπής και ωραία- γεγονότων του παρελθόντος. Αλλά είναι το Γεγονός που μας προσφέρθηκε και αποτελεσματικά μάς αποκαλύπτει ότι ο παρών κόσμος μας, ο χρόνος μας η ζωή μας έφτασαν στο Τέλος τους και ταυτόχρονα μάς αναγγέλει την Αρχή της νέας ζωής...

Βρείτε το άρθρο και εδώ

Διαβάστε επίσης:

Οι Κυριακές του Θωμά, των Μυροφόρων, της Σαμαρείτιδος, του τυφλού

Ομιλία στην Κυριακή του Θωμά, του Αρχιμ. Ανανία Κουστένη - Το κήρυγμα της Κυριακής

Η ψηλάφησις του Αποστόλου Θωμά

Έξω η ολιγοπιστία., του Μητροπ. Νικοπόλεως Πρεβέζης Μελετίου (†)

Κυριακή του Θωμά - Η αναζήτηση του Θεού, του Μητροπ. Νικοπόλεως Πρεβέζης Μελετίου (†)

Λόγος ΜΕ´ εις τo Πάσχα (απόσπασμα), Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

Χρειασθήκαμε Θεό που σαρκώθηκε και πέθανε, για να ζήσουμε, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

Η χαρά για την Ανάσταση του Κυρίου, του Πρωτοπρ. Γεωργίου Δορμπαράκη

Αναζητώντας το νόημα της ζωής, του A. J. Cronin

     

Ακούσματα:

Κυριακή του Θωμά - Ψηλαφώντας το γεγονός της Αναστάσεως [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2015]

Η θυσία του Αβραάμ και ο Σταυρός του Κυρίου [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2014]

Ο κόσμος σταυρώνει τον Χριστό [ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου +]

Δεύτε πάντα τα έθνη [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]

Αναστάσεως ημέρα [Δ. Θανασούλης & βυζαντινός χορός]

Απολυτίκιον Κυριακής του Θωμά

Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος – Απολυτίκιο & Ύμνοι [ψάλλει ο Θ. Βασιλικός]

Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος – Ύμνοι [ψάλλει ο Θεόδωρος Βασιλικός]

 

 
Και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και ψυχωφελή, στο ειδικό Αφιέρωμά μας στο Πάσχα: Από την Κυριακή του Θωμά μέχρι την Πεντηκοστή

 

 

Κυριακή 23 Απριλίου

 

Δευτέρα 24 Απριλίου

Τρίτη 25 Απριλίου

2903

Τετάρτη 26 Απριλίου

Πέμπτη 27 Απριλίου

Παρασκευή 28 Απριλίου

Σάββατο 29 Απριλίου

 

Viber02Οι ανακοινώσεις μας στο κινητό σας

Γίνετε μέλη στο κανάλι μας στο Viber, για να λαμβάνετε απευθείας στο κινητό ή και στον υπολογιστή σας ενημέρωση για όλες τις ανακοινώσεις μας και αλλά σημαντικά κι ενδιαφέροντα θέματα.

https://invite.viber.com/?g2=AQAl7fQ%2BV1xYLFCRpMDvOXoBuRstkVi2k%2Bh6vYj1Y6Zs0TMzGxXmV44mvamEmzwe

 

______________________________________________________________________________________________ 

Επιμέλεια - Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

«Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἅδου τήν καθαίρεσιν, ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου, ἀπαρχήν˙ καί σκιρτῶντες ὑμνοῦμεν τόν αἴτιον, τόν μόνον εὐλογητόν τῶν πατέρων Θεόν καί ὑπερένδοξον»  (Κανών Αναστάσεως, β’ τροπάριον ζ’ ωδής)

«Μπορῶ νά σοῦ δώσω μιά συμβουλή; Σέ κάθε θλίψη σου, σέ κάθε ἀποτυχία σου νά συγκεντρώνεσαι μισό λεπτό στόν ἑαυτό σου καί νά λές ἀργά-ἀργά αὐτό τό τροπάριο. Θά βλέπεις ὅτι τό μεγαλύτερο πρᾶγμα στή ζωή σου -καί στή ζωή τοῦ κόσμου ὅλου- ἔγινε: Ἡ Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ, ἡ σωτηρία μας. Καί θά συνειδητοποιεῖς ὅτι, ἡ ἀναποδιά πού σοῦ συμβαίνει εἶναι πολύ μικρή γιά νά χαλάσει τή διάθεσή σου.

Αἰῶνες περίμενε ὁ ἄνθρωπος μόνος αὐτό τό πέρασμα, αὐτό τό Πάσχα. Ὁ Χριστός μᾶς πέρασε ἀπό τόν θάνατο στή ζωή. Γι' αὐτό σήμερα «θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, ἅδου τήν καθαίρεσιν». Χάθηκε ὁ θάνατος. Τό κατάλαβες; Σήμερα γιορτάζουμε τήν «ἀπαρχή» τῆς «ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου» ζωῆς κοντά Του.

Τώρα ὅλα εἶναι χαρά, χάρις στήν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ μας.

Τί εὐτυχία ἡ Ἀνάσταση!

Σοῦ εὔχομαι νά «σκιρτᾶς» ἀπό χαρά, κοιτάζοντας πίσω σου τό χάος ἀπό τό ὁποῖο σέ πέρασε ὁ Ἀναστάς Κύριος, «ὁ μόνος εὐλογητός τῶν Πατέρων»... Ψάλε τώρα καί τό “Χριστός Ἀνέστη”.»

Ἁγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου λόγοι (μιά Τρίτη Διακαινησίμου στό κελλάκι του)