Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, επισκεφθείτε την κεντρική σελίδα του ιστοτόπου και κάντε κλικ στο σύνδεσμο Newsletter. |
Περιμένοντας την Ανάσταση...
Περιμένοντας, με ξεχωριστή λαχτάρα την Ανάσταση, αντικρίζουμε με ευλάβεια το βλέμμα του Εσταυρωμένου και παίρνουμε δύναμη!
Για να μη λείψει η αγάπη, για να γιγαντώσει η υπομονή, να εδραιωθεί η υπακοή, να μη γίνει αποξένωση η απομόνωση, να νικήσει και πάλι η ελπίδα!
Προσκυνοῦμεν σου τὰ Πάθη Χριστέ.
Δεῖξον ἡμῖν, καὶ τὴν ἔνδοξόν σου Ἀνάστασιν.
Οι Ιερείς και όλοι οι Συνεργάτες του Ιερού Ναού μας
σας ευχόμαστε αυτό το Πάσχα να είναι ένα αληθινό Πέρασμα!
Καλή Ανάσταση!
Ὁ Ἐσταυρωμένος καί Ἀναστημένος Κύριος νά εὐλογεῖ ὅλους!
Κυριακή 9 Απριλίου 2023 – ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
Ο Ἀπόστολος
Προς Φιλιππησίους Επιστολή Παύλου (δ΄ 4-9)
[Ὁ Κύριος ἐγγύς. Μηδὲν μεριμνᾶτε, ἀλλ' ἐν παντὶ τῇ προσευχῇ καὶ τῇ δεήσει μετὰ εὐχαριστίας τὰ αἰτήματα ὑμῶν γνωριζέσθω πρὸς τὸν Θεόν.]
Το Ευαγγέλιο
[Η πορεία προς Ιεροσόλυμα «Μὴ φοβοῦ, θύγατερ Σιών· ἰδοὺ ὁ βασιλεύς σου ἔρχεται καθήμενος ἐπὶ πῶλον ὄνου»]
Κυριακή 16 Απριλίου 2023 – ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ
Η ΖΩΗΦΟΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Ο Ἀπόστολος
[Τὸν μὲν πρῶτον λόγον ἐποιησάμην περὶ πάντων ὧν ἤρξατο ὁ Ἰησοῦς ποιεῖν τε καὶ διδάσκειν]
Το Ευαγγέλιο
[Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὶ ὁ Λόγος ἦν πρὸς τὸν Θεόν, καὶ Θεὸς ἦν ὁ Λόγος. Οὗτος ἦν ἐν ἀρχῇ πρὸς τὸν Θεόν. Πάντα δι' αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἓν ὃ γέγονεν.]
Τρίτη 18 Απριλίου 2023 – ΜΝΗΜΗ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΕΙΡΗΝΗΣ
Ο Ἀπόστολος
[Πᾶς ὃς ἂν ἐπικαλέσηται τὸ ὄνομα Κυρίου σωθήσεται.]
Το Ευαγγέλιο
[Ὁ Ἰησοῦς ἐμφανίζεται εἰς τὴν ὁδὸν πρὸς Ἐμμαούς]
Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 – ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Ο Ἀπόστολος
[ἀνὴρ τις χωλὸς ἐκ κοιλίας μητρὸς αὐτοῦ ὑπάρχων ἐβαστάζετο, ὃν ἐτίθουν καθ᾿ ἡμέραν πρὸς τὴν θύραν τοῦ ἱεροῦ τὴν λεγομένην ὡραίαν τοῦ αἰτεῖν ἐλεημοσύνην παρὰ τῶν εἰσπορευομένων εἰς τὸ ἱερόν]
Το Ευαγγέλιο
[Ὁ Ἰησοῦς αποκαθαίρει τον Ναό, εκδιώκοντας τους εμπόρους]
Οἱ Ἱερές Ἀκολουθίες κατά την Αγία & Μεγάλη Εβδομάδα και την Διακαινήσιμο
Διαβάστε εδώ το Αναλυτικό πρόγραμμα
Εθελοντική αιμοδοσία στην ενορία Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου 2023)
Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου 2023, από ώρα 09:00 π.μ.
Αίθουσα «Σημάντρου» (Ελ Βενιζέλου 59Α)
Αγαπητοί μας αδελφοί,
Όπως κάθε χρόνο, η Κυριακή των Βαΐων είναι κι εφέτος για την Ενορία μας ημέρα προσκλητηρίου αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, μέσω της προσφοράς αίματος.
Εν μέσω της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αυτής της μοναδικής σε αγωνιστικά μηνύματα και ευκαιρίες αυτοβελτίωσης εκκλησιαστικής περιόδου, καλούμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια υπόθεση ζωής που μας αφορά όλους. Όσο κι αν έχει αλλάξει δραματικά η ζωή κι η καθημερινότητά μας, κάποιες ανάγκες δεν έχουν αλλάξει. Είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για την αποκατάσταση της κλονισμένης τους υγείας και, μέρα με τη μέρα, γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Αποτέλεσμα, κάθε ημέρα που περνάει, τ’ αποθέματα αίματος μειώνονται!
Προσφέροντας λίγο από το αίμα που ρέει στις φλέβες μας, το αναντικατάστατο αυτό συστατικό της ζωής, θα δηλώσουμε και πάλι έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη μας για τον συνάνθρωπο και, με τον τρόπο αυτό, θ’ αξιωθούμε ξανά να φθάσουμε στην Αγία Ανάσταση του Χριστού μας και να ψάλλουμε: «Χριστός Ανέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας και τοῖς ἐν τοῖς μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος», έχοντας προηγουμένως χαρίσει κι εμείς -με την πράξη μας αυτή- ζωή, όπως χάρισε ο Χριστός μας σε όλη την ανθρωπότητα.
Καλή Ανάσταση!
Δραστηριότητες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα
Αγαπητοί αδελφοί μας,
Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος η ενορία μας, στο μέτρο του δυνατού, θα βοηθήσει τους συνανθρώπους μας, στους οποίους συμπαραστέκεται όλο το χρόνο.
Ενημερωθείτε για τις Ποιμαντικές – Φιλανθρωπικές δραστηριότητες του Ε.Φ.Τ. εν όψει των εορτών του Πάσχα 2023.
Θερμή παράκληση προς κάθε ενορίτη μας:
- Εάν γνωρίζετε κάποιον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη, ενημερώστε μας. Το Κέντρο Ενοριακής Αγάπης θα είναι ανοικτό την Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο για κάθε προσερχόμενο εμπερίστατο αδελφό μας.
- Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συνδράμει στο Πασχαλινό Τραπέζι των συνανθρώπων μας, είτε με προσφορά τροφίμων, είτε με κάποια δωρεά στο κυτίο του Φιλοπτώχου ή ακόμα σε επικοινωνία με τον π. Ιωάννη.
Τα μέλη του Δ.Σ του Ε.Φ.Τ. του Ιερού Ναού μας, σας απευθύνουν τις θερμότερες ευχές για καλή Σταυροαναστάσιμη πορεία, με υγεία και κάθε ευλογία της προστάτιδας και εφόρου της πόλης μας, της Κυράς του Χολαργού, της Παναγιάς μας της Φανερωμένης.
Καλό και Ευλογημένο Πάσχα!
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
"Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι"
Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου
Αδελφοί και πατέρες, ήρθε το Πάσχα, η χαρμόσυνη μέρα της Αναστάσεως του Χριστού, η αιτία κάθε ευφροσύνης και αγαλλιάσεως, που έρχεται μια φορά τον χρόνο ή μάλλον έρχεται καθημερινά και συνεχώς σ’ εκείνους που κατανοούν το μυστικό της νόημα. Ήρθε και γέμισε τις καρδιές μας χαρά και αγαλλίαση λύνοντας τον κόπο της πάνσεπτης νηστείας και τελειοποιώντας και παρηγορώντας τις ψυχές μας.
Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν τον Κύριο, που μας πέρασε μέσα από το πέλαγος της νηστείας και μας οδήγησε με ευφροσύνη στο λιμάνι της Αναστάσεώς Του. Ας τον ευχαριστήσουμε και όσοι διανύσαμε τον δρόμο της νηστείας πρόθυμα, με ζέουσα προαίρεση και αγώνες για την αρετή και όσοι υστερήσαμε από ολιγωρία και μικροψυχία. Επειδή Αυτός είναι που χαρίζει γενναιόδωρα στους αγωνιστές τα στεφάνια και τους άξιους μισθούς των έργων τους και στους ασθενέστερους πάλι ως ελεήμων και φιλάνθρωπος χαρίζει την συγγνώμη. Γιατί αποβλέπει περισσότερο στη διάθεση και στην προαίρεση των ψυχών μας παρά στους σωματικούς κόπους και αναλόγως μας ανταποδίδει τα έπαθλα και τα χαρίσματα του πνεύματος και ή δοξάζει τον αγωνιστή ή τον αφήνει ακόμη αφανή, επειδή έχει ανάγκη από πιο επίπονη κάθαρση.
Ας εξετάσουμε λοιπόν ποιο είναι το μυστήριο της Αναστάσεως του Χριστού και Θεού μας, που συντελείται κατά παράδοξο τρόπο σε όσους το επιθυμούν, πως θάπτεται ο Χριστός μέσα μας σαν σε μνήμα και πως ενώνεται με τις ψυχές μας και ανασταίνεται συνανασταίνοντας μαζί του κι εμάς.
Ο Χριστός και Θεός μας αφού κρεμάσθηκε στον σταυρό, σταύρωσε επάνω σ’ αυτόν την αμαρτία του κόσμου κι αφού γεύθηκε τον θάνατο, κατέβηκε στα κατώτατα του Άδη. Όπως λοιπόν τότε ανεβαίνοντας από τον Άδη επέστρεψε στο άχραντο σώμα του -από το οποίο δεν αποχωρίσθηκε καθόλου- κι αμέσως αναστήθηκε και μετά ανήλθε στους ουρανούς με δόξα πολλή και δύναμη, έτσι ακριβώς και τώρα, όταν εμείς εξερχόμεθα από τον κόσμο και εισερχόμεθα με την εξομοίωση των παθημάτων του Κυρίου στον τάφο της μετανοίας και της ταπεινώσεως, αυτός ο ίδιος κατεβαίνει από τους ουρανούς, εισέρχεται στο σώμα μας σαν σε τάφο, ενώνεται με τις νεκρωμένες πνευματικά ψυχές μας και τις ανασταίνει. Έτσι παρέχει τη δυνατότητα σ’ εκείνον που συναναστήθηκε μαζί του να βλέπει τη δόξα της μυστικής του αναστάσεως.
Ανάσταση λοιπόν του Χριστού είναι η δική μας ανάσταση των κάτω κειμένων. Γιατί πως θα αναστηθεί αυτός που ποτέ δεν έπεσε σε αμαρτία, καθώς είναι γραμμένο, μήτε αλλοιώθηκε στο ελάχιστο η δόξα του; Ή πως θα δοξασθεί εκείνος που είναι υπερδεδοξασμένος και εξουσιάζει τα σύμπαντα;
Η Ανάσταση και η δόξα του Χριστού, καθώς είπαμε, είναι η δική μας δόξα. Αφ’ ότου δηλ. εκείνος οικειοποιήθηκε την ανθρώπινη φύση, όσα ενεργεί σ’ εμάς τα επιγράφει στον εαυτό του. Η ανάσταση λοιπόν της ψυχής είναι η ένωσή της με την ζωή. Όπως ακριβώς το νεκρό σώμα δεν μπορεί να ζει αν δεν δεχτεί μέσα του την ζωντανή ψυχή και δεν σμίξει άμικτα μ΄αυτήν, έτσι και η ψυχή δεν μπορεί να ζήσει μόνη της, αν δεν ενωθεί αρρήτως κι ασυγχύτως με τον Θεό, που είναι η όντως αιώνια ζωή.
Είναι δηλ. νεκρή πριν από την εν γνώσει και οράσει και αισθήσι ένωσή της με τον Χριστό, κι ας είναι νοερή κι αθάνατη από τη φύση της. Γιατί ούτε γνώση χωρίς όραση υπάρχει, ούτε όραση χωρίς αίσθηση. Να τι θέλω να πω. Έχουμε την όραση και μέσα στην όραση τη γνώση και την αίσθηση. Αυτά τα λέω για τα πνευματικά ζητήματα, γιατί στα σωματικά και χωρίς όραση υπάρχει αίσθηση: Ο τυφλός π.χ. αισθάνεται, όταν κτυπήσει το πόδι του στην πέτρα, ενώ ο νεκρός όχι.
Αλλά στα πνευματικά θέματα, αν ο νούς δεν έλθει σε θεωρία των υπερέννοιαν, δεν αισθάνεται τη μυστική ενέργεια της χάριτος. Εκείνος λοιπόν που ισχυρίζεται ότι την αισθάνεται προτού θεωρήσει τα υπέρ νούν και λόγον και έννοιαν, μοιάζει με τον τυφλό που καταλαβαίνει τα καλά ή τα κακά που παθαίνει, δεν αντιλαμβάνεται όμως ακόμη ούτε και όσα είναι μπροστά του και μπορεί να του προξενήσουν τη ζωή και τον θάνατο. Γιατί τα επερχόμενα σ’ αυτόν κακά ή καλά δεν τα αισθάνεται καθόλου, επειδή στερείται της οπτικής δυνάμεως και αισθήσεως. Γι’ αυτό όταν σηκώνει το ραβδί για να αμυνθεί, κάποτε κτυπά τον φίλο του αντί τον εχθρό του που στέκεται μπροστά στα μάτια του και τον περιγελά.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους πιστεύουν στην Ανάσταση του Χριστού, πολύ λίγοι όμως είναι αυτοί που την βλέπουν καθαρά. κι αυτοί που δεν την είδαν, δεν μπορούν να προσκυνήσουν τον Ιησού Χριστό ως Άγιο και Κύριο, διότι λέει: «Ουδείς δύναται ειπείν Κύριον Ιησούν, ει μή εν Πνεύματι Αγίω» (Α΄Κορ. 12,3) και αλλού: «Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δεί προσκυνείν» (Ιωαν. 4,24).
Και το ιερότατο λόγιο, που καθημερινά έχουμε στο στόμα, δεν λέει «Ανάστασιν Χριστού πιστεύοντες» αλλά τί; «Αναστασιν Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν άγιον Κύριον Ιησούν τον μόνον αναμάρτητον». Πώς λοιπόν μας προτρέπει τώρα το Άγιον Πνεύμα να λέμε ότι είδαμε αυτήν που δεν είδαμε, αφού μάλιστα μία φορά αναστήθηκε ο Χριστός πριν χίλια χρόνια κι ούτε τότε τον είδε κανείς να ανασταίνεται; Άραγε μήπως η Αγία Γραφή θέλει να λέμε ψέματα;
Όχι βέβαια. αλλά αυτό που μας προτρέπει να ομολογούμε είναι η αλήθεια, επειδή η Ανάσταση του Χριστού συντελείται μέσα στον κάθε πιστό κι όχι μόνο μία φορά αλλά κάθε ώρα θα λέγαμε, αφού αυτός ο ίδιος ο Δεσπότης Χριστός ανασταίνεται μέσα μας και λαμπροφορεί και απαστράπτει τις αστραπές της αφθαρσίας και της θεότητος. Γιατί η φωτοφόρος παρουσία του Πνεύματος μας υποδεικνύει την Ανάσταση του Χριστού μάλλον δεν μας αξιώνει να δούμε αυτόν τον ίδιο τον αναστάντα.
Γι’ αυτό και λέμε: «Θεός Κύριος και επέφανεν ημίν» (Ψαλμ. 117,27) και έχοντας υπ’ όψιν μας την δευτέρα του παρουσία προσθέτουμε: «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» ( Ψαλμ. 117,26). Σε όσους λοιπόν αποκαλυφθεί ο αναστημένος Χριστός πάντως πνευματικά εμφανίζεται στα πνευματικά τους μάτια. Γιατί όταν έρχεται σε μας δια του Αγίου Πνεύματος μας ανασταίνει εκ νεκρών, μας ζωοποιεί και μας δίνει τη χάρη να τον βλέπουμε μέσα μας ολοζώντανο, αυτόν τον αθάνατο και ανώλεθρο και να γνωρίζουμε πλήρως ότι αυτός μας συνανασταίνει και μας συνδοξάζει, όπως μαρτυρεί η Αγία Γραφή.
Αυτά είναι λοιπόν τα θεία μυστήρια των χριστιανών, αυτή είναι η μυστική δύναμη της πίστεως μας, που οι άπιστοι ή οι δύσπιστοι ή μάλλον οι ημίπιστοι δεν βλέπουν, ούτε μπορούν να δουν ποτέ. Άπιστοι, δύσπιστοι και ημίπιστοι είναι αυτοί που δεν φανερώνουν την πίστη τους με έργα. Γιατί χωρίς έργα και οι δαίμονες πιστεύουν και ομολογούν ότι ο Δεσπότης Χριστός είναι Θεός, όπως λέει: «Οίδαμεν σέ, τον Υιόν του Θεού» (Πρβλ. Μάρκ. 1,24, Λουκ. 4,34, Ματθ. 8,29), και αλλού: «Ούτοι οι άνθρωποι δούλοι του Θεού του Υψίστου εισίν».
Αλλά ούτε τους δαίμονες, ούτε αυτούς τους ανθρώπους θα ωφελήσει τέτοια πίστη, επειδή είναι νεκροί κατά τον θείον Απόστολον, που λέει: «Η πίστις χωρίς των έργων νεκρά εστί» (Ιακ. 2,26) όπως ακριβώς και τα έργα χωρίς πίστη. Γιατί είναι νεκρή; Διότι δεν έχει μέσα της τον Θεό που ζωογονεί, ούτε απέκτησε αυτόν που λέει: «Ο αγαπών με τας εντολάς τας εμάς τηρήσει, και εγώ και ο Πατήρ ελευσόμεθα και μονήν παρ΄αυτώ ποιήσωμεν» ( Πρβλ. Ιωαν. 14,21.23, Ιωαν. 14,23 ), ώστε με την παρουσία του να αναστήσει εκ νεκρών εκείνον που κατέχει την ενεργόν πίστην, να τον ζωοποιήσει και να τον αξιώσει να δει τον αναστάντα μέσα του που τον συνανέστησε.
Μια τέτοια πίστη λοιπόν είναι νεκρή. ή μάλλον νεκροί είναι αυτοί, που έχουν πίστη χωρίς έργα. Γιατί η πίστη στο Θεό πάντοτε ζει και ζωοποιεί εκείνους που την δέχονται με αγαθή προαίρεση, η οποία και προ της εργασίας των εντολών πολλούς οδήγησε από το θάνατο στη ζωή και τους αποκάλυψε το Χριστό και Θεό. Και αν έμεναν στις εντολές του και τις εφύλατταν μέχρι θανάτου θα μπορούσαν και αυτές να τους διαφυλάξουν ό,τι λογής έγιναν από μόνην την πίστη.
Επειδή όμως «μεταστράφησαν ως τόξον στρεβλόν» (Ψαλμ. 77,57) και ξαναγύρισαν στις προηγούμενες πράξεις τους, ήταν φυσικό να ναυαγήσουν αμέσως στην πίστη και δυστυχώς έτσι στέρησαν τους εαυτούς τους από τον αληθινό πλούτο, που είναι ο Χριστός και Θεός. Για να μην πάθουμε λοιπόν και εμείς το ίδιο, σας παρακαλώ να τηρήσουμε τις εντολές του Θεού με όλη μας την δύναμη, ώστε να κερδίσουμε και τα παρόντα και τα μέλλοντα αγαθά, δηλαδή την θέα του Θεού, που είθε όλοι μας να την απολαύσουμε με τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον οποίο ανήκει η δόξα εις τους αιώνες. Αμήν.
Βρείτε το άρθρο και εδώ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
"Μεγάλη Ἑβδομάδα: Το Ἅγιο Βῆμα τοῦ Τριωδίου" [Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος]
Μιλώντας στα παιδιά μας για τα γεγονότα της Αγίας & Μεγάλης Εβδομάδας
Μια προσφορά του Ιδρύματος Νεότητας & Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
- Πάμε Κατηχητικό Μεγάλη Εβδομάδα;
- Αφήγηση των γεγονότων της Ανάστασης του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαΐων
- Αφήγηση των γεγονότων του Μυστικού Δείπνου
- Αφήγηση των γεγονότων της Σταύρωσης του Κυρίου
- Αφήγηση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως Του Κυρίου
Διαβάστε επίσης:
Εισαγωγικά στη Μεγάλη Εβδομάδα, του Καθηγητή Παντελή Πάσχου
Ιούδας και λογισμοί, του Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου (+)
«Ίνα ίδωσιν τόν Λάζαρον», «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ» ΑΡΙΘ. ΦΥΛ. 15 (3489) 12/4/2020
Χαρμολύπη, ή το Χαροποιόν Πένθος, του Φώτη Κόντογλου
Κυριακή των Βαϊων / Ιστορικό και ερμηνεία
Κυριακή των Βαΐων - "Ο Νικητής του θανάτου", του Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου (+)
Κυριακή των Βαϊων / Η Βαϊοφόρος - ερμηνεία της εικόνας
Iδού ο Nυμφίος έρχεται..., του π. Δημητρίου Kατούνη, θεολόγου-αγιογράφου
Πατρός Αλεξάνδρου Σμέμαν:
Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη, Μ. Τετάρτη: Το τέλος
Αυτό είναι το ευλογημένο Σάββατο
Εις το Άγιον Πάσχα, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Το βαθύτερο νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου, του Αρχιμ. Χριστοδούλου Φάσσου (†)
Θάνατος και χαρά, του αρχιμ. Βασιλείου Γοντικάκη, ομιλία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κυριακή του Πάσχα: «Το Άγιον Πάσχα»
Υπήκοος μέχρι θανάτου, από το βιβλίο «Ο Ορθόδοξος Δρόμος», του Επισκόπου Διοκλείας Καλλίστου Γουέαρ
Ανάσταση σημαίνει νίκη, του Κωνσταντίνου Χολέβα
Ακούσματα:
Μιλώντας στα παιδιά μας για τα γεγονότα της Αγίας & Μεγάλης Εβδομάδας
Τα “ραπίσματα” στην Εκκλησία, είναι ραπίσματα στον ίδιο το Χριστό [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, Μ. Παρασκευή 2017]
Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου [ομιλία Αρχιμ. Συνέσιου Βικτωράτου, 2016]
Χριστός επείγεται του παθείν [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2015]
Ερχόμενος ο Κύριος προς το πάθος [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2013]
Σαρκί υπνώσας ως θνητός [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]
Εβραίοι συνέκλεισαν [Δ. Θανασούλης & βυζαντινός χορός]
Το τροπάριο της Κασσιανής [υπό Γ. Χατζηχρόνογλου, 2015]
Ερχόμενος ο Κύριος προς το πάθος [Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στον Ι. Ν. Φανερωμένης Χολαργού. Διευθύνει ο Άρχων Πρωτοψάλτης Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, 2016]
"Τον Νυμφώνα Σου βλέπω" - Ο "ύμνος της Μεγάλης Εβδομάδος" στον Ι.Ν. Φανερωμένης Χολαργού [2021]
Σαρκί υπνώσας ως θνητός [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]
Εβραίοι συνέκλεισαν [Δ. Θανασούλης & βυζαντινός χορός]
Το τροπάριο της Κασσιανής [υπό Γ. Χατζηχρόνογλου, 2015]
Ερχόμενος ο Κύριος προς το πάθος [Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στον Ι. Ν. Φανερωμένης Χολαργού. Διευθύνει ο Άρχων Πρωτοψάλτης Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, 2016]
Ερχόμενος ο Κύριος προς το πάθος [Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στον Ι. Ν. Φανερωμένης Χολαργού, 2015]
"Ω Γλυκύ μου Έαρ", του Μιχάλη Κοκκίνη [Βυζαντινό ορατόριο στο Ναό μας, 2013]
Μ. Δευτέρα εσπέρας - Ι.Ν.Φανερωμένης Χολαργού (2000)
Μεγάλη Πέμπτη εσπέρας - Υμνολογία - Γ. Χατζηχρόνογλου (2013)
Μεγάλη Παρασκευή - Υμνολογία - Γ. Χατζηχρόνογλου (2013)
"Το θαύμα του Αγίου Φωτός" [e-Αρχονταρίκι 11/4/2021]
"Πέρασμα" από το Μαλάουι… μέχρι τον Γολγοθά
«Πάσχα στο Άγιον Όρος» ["Πέρασμα" Κύκλος 3, Επεισόδιο 24]
Πάσχα το τερπνόν [Δ. Θανασούλης & βυζαντινός χορός]
Πάσχα Ιερόν [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]
Σαρκί υπνώσας ως θνητός [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]
Εβραίοι συνέκλεισαν [Δ. Θανασούλης & βυζαντινός χορός]
Ο Άγγελος εβόα [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]
Εις το μνήμα, Σε επεζήτησεν [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]
Συναυλία με βυζαντινούς ύμνους του Τριωδίου στη Φανερωμένη Χολαργού [2022]
Ζωοδόχος Πηγή – Απολυτίκιο (Παρασκευή Διακαινησίμου) [Ψάλλει Βυζαντινός χορός]
Και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και ψυχωφελή, στο ειδικό Αφιέρωμα στο Άγιο Πάσχα
Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου
«Η εις Ιερουσαλήμ είσοδος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού»
Ὁ Ἅγιος Εὐψύχιος ὁ ἐν Καισαρείᾳ
Ὁ Ἅγιος Βάδιμος ὁ Ὁσιομάρτυρας
Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου
«Μνήμην ποιούμεθα Ιωσήφ του παγκάλου και της υπό του Κυρίου καταραθείσης και ξηρανθείσης συκής»
Οι Ἅγιοι Ἀφρικανός, Θεόδωρος, Μάξιμος, Πομπήιος καὶ Τερέντιος οἱ Μάρτυρες καὶ οἱ σὺν αὐτοῖς τριάντα ἐννέα Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Μιλτιάδης πάπας Ρώμης
Ἡ Ἁγία Ὄλδα ἡ Προφήτης
Οἱ Ἅγιοι ἐν τῇ μονῇ Νταοὺ Πεντέλης οἱ Ὁσιομάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Δημήτριος (ἢ Δῆμος) ὁ Νεομάρτυρας ὁ ἁλιεὺς
Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος Ε’ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου
«Η παραβολή του Κυρίου περί των δέκα παρθένων»
Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου
«Μνεία της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός»
Ὁ Ἅγιος Βασίλειος ὁ Ὁμολογητής Ἐπίσκοπος Παρίου
Ἡ Ὁσία Ἀνθούσα
Ὁ Ὅσιος Ἀκάκιος ὁ Καυσοκαλυβίτης
Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου
«Τον ιερόν νιπτήρα εορτάζομεν, τον μυστικόν δείπνον, την υπερφυά προσευχήν και την προδοσίαν αυτήν»
Ὁ Ἅγιος Μαρτίνος πάπας Ρώμης
Οἱ Ἅγιοι Ἐλευθέριος καὶ Ζωΐλος οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Ἀρσένιος Ἀρχιεπίσκοπος Ἐλασσῶνος
«Επέτειος της αποφράδος ημέρας της υπό των Φράγκων γενομένης αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως (13 Απριλίου 1204)»
Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου
Οἱ Ἅγιοι Ἀρίσταρχος, Πούδης καὶ Τρόφιμος οἱ Ἀπόστολοι ἐκ τῶν ἑβδομήκοντα
Ἡ Ἁγία Θωμαΐς ἡ Μάρτυς
Ὁ Ἅγιος Ἀρδαλίων ὁ Μάρτυρας, ὁ πρώην μῖμος
Ὁ Ἅγιος Δημήτριος ὁ Νεομάρτυρας
Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου
«Η θεόσωμος ταφή και η εις άδου κάθοδος του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού»
Ὁ Ἅγιος Λεωνίδης Ἐπίσκοπος Ἀθηνῶν
Οἱ Ἁγίες Ἀναστασία καὶ Βασίλισσα μαθήτριες τῶν Ἀποστόλων Πέτρου καὶ Παύλου
Ὁ Ἅγιος Κρήσκης ὁ Μάρτυρας
Κυριακή 16 Απριλίου
Οἱ Ἁγίες Ἀγάπη, Εἰρήνη καὶ Χιονὶα οἱ Μάρτυρες
Οἱ Ἅγιοι Λεωνίδης, Βασίλισσα, Γαλήνη ἢ Γαληνή, Θεοδώρα, Καλλίδα, Νίκη, Νουνεχία καὶ Χάρισσα οἱ Μάρτυρες
Ἡ Ἁγία Εἰρήνη ἡ Παρθενομάρτυς
Οἱ Ἅγιοι Φήλικας, Ἰανουάριος, Σεπτεμίνος καὶ Φουρτουνάτος οἱ Μάρτυρες
Δευτέρα Διακαινησίμου 17 Απριλίου
Ὁ Ἅγιος Συμεὼν ὁ Ἱερομάρτυρας Ἐπίσκοπος Περσίδος καὶ οἱ σὺν αὐτῷ Μαρτυρήσαντες
Ὁ Ἅγιος Ἀνίκητος ὁ Ἱερομάρτυρας πάπας Ρώμης
Ὁ Ἅγιος Ἀδριανὸς ὁ Μάρτυρας ὁ Νέος
Τρίτη Διακαινησίμου 18 Απριλίου
Ὁ Ὅσιος Ἰωάννης ὁ Ἡσυχαστής
Ἡ Ὁσία Ἀθανασία ἡ Θαυματουργός ἐξ Αἰγίνης
Ὁ Ἅγιος Σάββας ὁ Στρατηλάτης
Ὁ Ἅγιος Ἀκάκιος Β’ Ἐπίσκοπος Μελιτηνὴς
Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Ὁμολογητής Ἐπίσκοπος Χαλκηδόνος
Ὁ Ὅσιος Ματθαῖος (ἢ Ματθίας)
Ὁ Ὅσιος Ναυκράτιος ὁ Ὁμολογητής ὁ Στουδίτης
Τετάρτη Διακαινησίμου 19 Απριλίου
Ὁ Ὅσιος Συμεὼν ἡγούμενος τῆς μονῆς Φιλοθέου Ἁγίου Ὄρους
Ὁ Ἅγιος Ἀγαθάγγελος ὁ Ὁσιομάρτυρας ὁ Νέος
Ὁ Ἅγιος Θεόδωρος ὁ Μάρτυρας καὶ οἱ σὺν αὐτῷ μαρτυρήσαντες
Ὁ Ἅγιος Γεώργιος ὁ Ὁμολογητής Ἐπίσκοπος Πισιδίας
Ὁ Ἅγιος Τρύφωνας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Πέμπτη Διακαινησίμου 20 Απριλίου
Ὁ Ἅγιος Ζακχαῖος ὁ Ἀπόστολος
Ὁ Ὅσιος Ἀθανάσιος ὁ Μετεωρίτης
Ὁ Ὅσιος Θεόδωρος ὁ Τριχινᾶς
Οἱ Ἅγιοι Ἀκίνδυνος, Ἀντωνίνος, Βίκτωρ, Ζήνωνος, Ζωτικός, Θεωνᾶς, Καισάριος, Σεβηριανὸς καὶ Χριστόφορος οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Ἀναστάσιος ὁ Σιναΐτης Ἐπίσκοπος Ἀντιοχείας
Ὁ Ὅσιος Ἰωάσαφ ὁ Μετεωρίτης
Παρασκευή Διακαινησίμου 21 Απριλίου
Ἡ Ἁγία Ἀλεξάνδρα ἡ βασίλισσα καὶ οἱ θεράποντες αὐτῆς Ἀπολλώ, Ἰσαάκιος καὶ Κοδράτος οἱ Μάρτυρες
Οἱ Ἅγιοι Ἰανουάριος, Πρόκλος, Σῶσσος, Φαῦστος, Δησιδέριος, Ἀκούτιος καὶ Εὐτύχιος οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Μαξιμιανὸς Ἐπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως
Ὁ Ὅσιος Ἀναστάσιος ὁ Ὁμολογητής ὁ Σιναΐτης
Σάββατο Διακαινησίμου 22 Απριλίου
Ὁ Ὅσιος Θεόδωρος ὁ Συκεώτης
Ὁ Ἅγιος Ναθαναὴλ ὁ Ἀπόστολος
Ὁ Ἅγιος Πλάτων ὁ Ἱερομάρτυρας
Οι ανακοινώσεις μας στο κινητό σας
Γίνετε μέλη στο κανάλι μας στο Viber, για να λαμβάνετε απευθείας στο κινητό ή και στον υπολογιστή σας ενημέρωση για όλες τις ανακοινώσεις μας και αλλά σημαντικά κι ενδιαφέροντα θέματα.
https://invite.viber.com/?g2=AQAl7fQ%2BV1xYLFCRpMDvOXoBuRstkVi2k%2Bh6vYj1Y6Zs0TMzGxXmV44mvamEmzwe
______________________________________________________________________________________________
Επιμέλεια - Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.