Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε
Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 – ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ (ΤΩΝ ΑΓ. ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ) / ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ

Ο Ἀπόστολος

Προς Εφεσίους επιστολή Παύλου (ε΄ 8-19)

[Μὴ συγκοινωνεῖτε τοῖς ἔργοις τοῖς ἀκάρποις τοῦ σκότους, μᾶλλον δὲ καὶ ἐλέγχετε]

Το Ευαγγέλιο

Κατά Λουκάν (ιδ΄ 16-24), κατά Ματθαίον (κβ΄ 14)

[Άνθρωπός τις ἐποίησε δεῖπνον μέγα καὶ ἐκάλεσε πολλούς / Πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί]

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 – ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ο Ἀπόστολος

Προς Τιμόθεον Β΄ Επιστολή Παύλου (α΄ 8 – 18)

[Μὴ ἐπαισχυνθῇς τὸ μαρτύριον τοῦ Κυρίου ἡμῶν]

Το Ευαγγέλιο

Κατά Μάρκον (β΄ 23 – γ΄ 5)

[Τὸ σάββατον διὰ τὸν ἄνθρωπον ἐγένετο, οὐχ ὁ ἄνθρωπος διὰ τὸ σάββατον]

Ιερά Αγρυπνία στην εορτή του Αγίου Ελευθερίου

Άγιος Ελευθέριος

Ἱερά Κατανυκτική Ἀγρυπνία θα πραγματοποιηθεί στό Ἱερό Παρεκκλήσιο Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν «Σημάντρου» (Ἐλ. Βενιζέλου 59 Α) στήν ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Ἐλευθερίου

Tρίτη 14 (πρός Τετάρτη 15) Δεκεμβρίου από 8:00 μ.μ. ἕως 12:30 μετά τά μεσάνυκτα

Στή διάρκεια τῆς Ἱερᾶς Ἀγρυπνίας θά τεθεῖ εἰς προσκύνηση ἱερό ἀπότμημα ἐκ τοῦ σεπτοῦ λειψάνου τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Ἐλευθερίου καί ἡ ἱερά εἰκών του.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 – ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ επισκ. ΑΙΓΙΝΗΣ

Ο Ἀπόστολος

Προς Εβραίους επιστολή Παύλου (ια΄ 33 – ιβ΄ 2)

[Οἱ πατέρες ἡμῶν, διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας]

Το Ευαγγέλιο

Κατά Μάρκον (η΄ 30 – 34)

[Ήρξατο ὁ Ἰησοῦς διδάσκειν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ ὅτι δεῖ τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου πολλὰ παθεῖν]

Ἑτήσιον Μνημόσυνον Ἀρχιμανδρίτου Εὐγενίου Κονταρίνη

Οἱ Ἱερεῖς, οἱ Συνεργάτες τοῦ Ἱεροῦ  Ναοῦ μας καί οἱ ἐνορίτες τῆς Παναγίας Φανερωμένης Χολαργοῦ, μαζί μέ τούς κατά σάρκα συγγενεῖς αὐτοῦ, τελοῦμε ἑτήσιο ἱερό Μνημόσυνο, τήν Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στίς 10.00 π.μ., ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ  πολυαγαπητοῦ καί πολυσεβάστου Ἀδελφοῦ καί Συλλειτουργοῦ μας Ἀρχιμανδρίτου Εὐγενίου Κονταρίνη, ὁ ὁποῖος φιλοθέως ὑπηρέτησε στόν Ἱερό Ναό μας ἐπί 8 συναπτά ἔτη.

Συμπληρώνεται ἕνα ἔτος ἀπό τήν ἡμέρα πού ὁ Κύριος τόν ἐκάλεσε ἀπό τό ἐπίγειο Θυσιαστήριο για νά λειτουργεῖ στό ἐπουράνιο Θυσιαστήριό Του.

Ὁ Θεός νά τόν ἀναπαύει. Ἄς ἔχουμε ὅλοι τήν ἱερατική εὐχή του.

[Τήν ἑπομένη μέρα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, ἡμέρα τῆς ὀνομαστικῆς ἑορτῆς του (μνήμη τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Εὐγενίου, Εὐστρατίου, Αὐξεντίου, Ὀρέστου, Μαρδαρίου), θά τελέσουμε Τρισάγιο ὑπέρ ἀναπαύσεώς του.]

Έρανος Aγάπης 2021

καλος σαμαρειτης

Κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, ξεκινά κι εφέτος ο Έρανος Αγάπης, μέσω του οποίου υποστηρίζεται το σύνολο του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. Στόχος και αγωνία της ενορίας μας και του Φιλοπτώχου Ταμείου της είναι ν’ αγκαλιάζει όλη την τοπική κοινωνία, ώστε να συνεχίσουμε ν’ αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, με τρόπο μεθοδικό, τα προβλήματα που δημιουργεί η ποικιλόμορφη κρίση που βιώνουμε και ν’ αναπτύξουμε περισσότερο το προνοιακὸ έργο, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας συνάνθρωπός μας χωρίς να ‘χει εξασφαλίσει κάθε μέρα έστω κι ένα πιάτο ζεστό σπιτικό φαγητό.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που η πανδημία επιβάλλει, τη φετινή χρονιά ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνον εντός του Ιερού Ναού μας, δηλαδή, χωρίς την έως τώρα καθιερωμένη τακτική της συγκέντρωσης εισφορών πόρτα-πόρτα. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα δυσχερέστερη την επιτυχή έκβασή του, δεδομένου ότι εξαρτάται εξολοκλήρου από την αυθόρμητη προσέλευση των δωρητών.

Σ΄ ευχαριστούμε για ό,τι έκανες και κάνεις καθημερινά και σε καλούμε να συνεχίσεις να το κάνεις με την καρδιά σου και με όλες σου τις δυνάμεις.

Μην κλείσεις ποτέ τ’ αυτιά και την καρδιά σου στο προσκλητήριο αγάπης.

Χριστούγεννα αγάπης και προσφοράς: Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Γέννησις

Χριστουγεννιάτικο παζάρι για την ενίσχυση του ενοριακού Συσιτίου διοργανώνει το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο στο περιστύλιο του Ιερού Ναού μας

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου  &  Κυριακή 19 Δεκεμβρίουαμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία

Άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία αγάπης, στη σκιά των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που βιώνουμε, η οποία αξίζει το ενδιαφέρον και το αγγάλιασμά της από όλους μας.

Διαδικτυακή εκπομπή «Πέρασμα», Δευτέρα 13/12 ώρα 9:00 μ.μ.
Αναστοχασμοί γύρω από τη διακονία της ιεροσύνης στους σύγχρονους καιρούς μας

Perasma 20211213 01

Στη διαδικτυακή εκπομπή «Πέρασμα» του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρουσιάζεται η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» της ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς με θεματικό άξονα «Αναστοχασμοί γύρω από τη διακονία της ιεροσύνης στους σύγχρονους καιρούς μας».

Συμμετέχουν:

  • ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Θερμός, Θεολόγος, Παιδοψυχίατρος, Συγγραφέας, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και
  • ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, περιστράφηκε γύρω από την επικαιρότητα, επιχειρώντας μία αποτίμηση των τελευταίων μηνών της πανδημίας.

  • Η πανδημία είναι ένα γεγονός που για πολλές δεκαετίες θα στοιχειώνει την πραγματικότητα και το οποίο δεν έχει όμοιο του στις προηγούμενες δεκαετίες.
  • Η πανδημία ανέδειξε τα θολά σημεία της εκκλησιολογίας μας, αλλά και την ανάγκη να συλλάβουμε καλύτερα, σε τι έγκειται το θεανθρώπινο της Εκκλησίας, της ιεροσύνης και της πνευματικής ζωής. Ότι μετά την ενανθρώπηση του Χριστού, όλα είναι θεανθρώπινα.
  • Η πανδημία λειτούργησε, άλλοτε τραυματισμένα, και άλλοτε γόνιμα αυτοσυνειδησιακά, ως καθρέφτης ποιμαντικής και πνευματικής αυτοσυνειδησίας για τον κληρικό. Γιατί ένας κληρικός που γίνεται εντελώς απροϋπόθετα, εφησυχάζει και ξαφνικά σε κάποιες τέτοιες κρίσεις, έρχεται αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα.

Η εκπομπή, που μαγνητοσκοπήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, προβάλλεται τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 9:00 μ.μ. και θα βρίσκεται αναρτημένη στη διεύθυνση του Ιδρύματος Νεότητος:

Link εκπομπήςεκπομπής

Κυριακάτικο e-Αρχονταρίκι Ι.Ν. Φανερωμένης Χολαργού

«Στον καιρό της απομόνωσης, ας μη μένουμε μόνοι.»

Tην Κυριακή 12/12/2021, ώρα 20:30, το διαδικτυακό Αρχονταρίκι μας φιλοξενεί έναν παλιό γνώριμο της ενορίας μας: τον ιεραπόστολο στην Σιέρα Λεόνε Αρχιμανδρίτη π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο.

Ο π. Θεμιστοκλής βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του Πολιτιστικού & Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ», ο οποίος θα τον βραβεύσει για το έργο του ως «Έλληνα του εξωτερικού που διαπρέπει στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς», σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη την Πέμπτη 16/12. Το βραβείο θα απονείμει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εάν επιθυμείτε κι εσείςνα συμμετέχετε στη συντροφιά μας, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε την ειδική φόρμα "ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ" (θα την βρείτε και στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας μας) γράφοντας "ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ" στο πεδίο "Τίτλος δράσης".

Tον σύνδεσμο για την συνάντηση θα τον λάβετε στο email σας 1-2 ώρες πριν την συνάντηση (~18:30).

Σας περιμένουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Kyriaki IA Louka 02

"ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ -Το ουράνιο πανηγύρι"

Περιοδικό "Ο Σωτήρ"

Ουράνιο κάλεσμα

Ένα Σάββατο ο Κύριος προσκλήθηκε και κάθισε στο σπίτι κάποιου Φαρισαίου για φαγητό. Κι ένας απ’ αυτούς που ήταν στο τραπέζι, του είπε: Μακάριος είναι εκείνος που θα φάει γεύμα στη Βασιλεία του Θεού. Ο Κύριος τότε πήρε αφορμή για να μιλήσει για την αιώνια ευφροσύνη της Βασιλείας του Θεού με την παραβολή του Μεγάλου Δείπνου. Κάποιος άνθρωπος, είπε, έκανε μεγάλο βραδινό συμπόσιο και κάλεσε πολλούς. Κι έστειλε το δούλο του για να πει στους προσκεκλημένους: Ελάτε, όλα πλέον είναι έτοιμα για το μεγάλο δείπνο.

Μας προκαλεί εντύπωση ότι, ενώ ο Κύριος ρωτήθηκε για γεύμα, μιλάει για δείπνο. Γιατί λοιπόν ονομάζει την ουράνια Βασιλεία του δείπνο και μάλιστα μέγα δείπνο; Ο Κύριος προτιμά να αναφερθεί σε δείπνο, διότι ένα δείπνο έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ένα μεσημεριανό τραπέζι και έχει μεγαλύτερη ευφροσύνη. Θέλει έτσι να δείξει ότι το πανηγύρι της Βασιλείας του θα είναι ατελεύτητο και λαμπρό. Μη φαντασθούμε βέβαια με τη λέξη «δείπνο» κάποιο υλικό βραδινό συμπόσιο που κάποτε τελειώνει ή δημιουργεί κορεσμό, αλλά δείπνο πνευματικό, όπου θα απολαμβάνουμε τα πλούσια πνευματικά αγαθά που ετοίμασε ο Θεός για μας. Και ποια είναι τα αγαθά του ουρανίου δείπνου; Ούτε μπορούμε να φαντασθούμε. Πώς να καταλάβουμε τι σημαίνει ότι αιωνίως θα συναναπαυόμαστε με τους δικαίους και όλες τις αγγελικές θείες δυνάμεις και θα γευόμαστε τις άπειρες πνευματικές δωρεές του Θεού; Πώς να κατανοήσουμε τι σημαίνει αιώνια αναψυχή και ευφροσύνη, τι σημαίνει πνευματικός χορτασμός των πτωχών ψυχών μας στην επουράνια Βασιλεία του;

Ο Θεός λοιπόν ετοίμασε για μας άπειρα και απερίγραπτα αγαθά, που δεν μπορούμε να σκεφθούμε και να συλλάβουμε. Και απευθύνεται στον καθένα μας και μας καλεί στη Βασιλεία του για να μας καταστήσει αιώνια ευτυχισμένους. Μας καλεί μέσα από τις περιστάσεις της ζωής μας, με διάφορα πρόσωπα δικά του που στέλνει στη ζωή μας, μας καλεί με την Εκκλησία του και τα Μυστήριά της, με τη μελέτη και την ακρόαση του θείου λόγου, με τις θείες επισκέψεις στο νου και στην καρδιά μας, με θεία σκιρτήματα και νεύσεις. Μας καλεί με μία εσωτερική φωνή στη συνείδησή μας, στα μύχια των καρδιών μας. Ελάτε, μας λέει ο Θεός. Όλα είναι έτοιμα. Το ουράνιο δείπνο σας περιμένει. Μας περιμένει δηλαδή μια ζωή αιώνια, μια κοινωνία με το Θεό και τους αγίους, ένα πανηγύρι που δεν θα τελειώσει ποτέ.

Χωρίς προφάσεις

Οι προσκεκλημένοι της Παραβολής σαν να ήταν συνεννοημένοι άρχισαν να αρνούνται το κάλεσμα του οικοδεσπότη και να δικαιολογούν την απουσία τους από το δείπνο. Ο πρώτος είπε: Αγόρασα ένα χωράφι και πρέπει να πάω εκεί να το δω. Σε παρακαλώ, θεώρησε δικαιολογημένη την απουσία μου. Άλλος πάλι είπε: Αγόρασα πέντε ζευγάρια βόδια και πηγαίνω να τα δοκιμάσω. Σε παρακαλώ, δικαιολόγησε την απουσία μου. Κι ο τρίτος απάντησε πιο ψυχρά: Πριν από λίγο έκανα το γάμο μου και δεν μπορώ να έλθω.

Όταν επέστρεψε ο δούλος στον κύριό του και του διηγήθηκε τα όσα έγιναν, εκείνος θύμωσε και του είπε: Βγες γρήγορα στις πλατείες και τα στενά και φέρε εδώ μέσα τους πτωχούς και τους σακάτηδες, τους χωλούς και τυφλούς. Ύστερα από λίγο επέστρεψε πάλι ο δούλος και είπε: Κύριε, έγινε όπως διέταξες. Υπάρχει όμως ακόμη χώρος στο σπίτι. —Βγες λοιπόν έξω απ’ την πόλη στους δρόμους και παρακίνησε επίμονα όσους βρεις να ‘ρθουν εδώ, να γεμίσει το σπίτι μου, του είπε ο οικοδεσπότης. Κι έκλεισε ο Κύριος την παραβολή λέγοντας: Κανείς από τους ανθρώπους που αρνήθηκαν το κάλεσμα, δεν θα γευθεί το δείπνο μου.

Βέβαια μέσα από την Παραβολή ο Κύριος θέλει να υποδηλώσει ότι οι Εβραίοι, που θεωρούσαν ότι έχουν πρώτοι το δικαίωμα στη Βασιλεία του Θεού, τελικά αποκλείσθηκαν απ’ αυτήν για να την απολαύσουν οι εθνικοί. Όμως η Παραβολή αυτή έχει και γενικότερη εφαρμογή στον καθένα μας. Διότι ο Θεός καλεί όλους μας. Και είναι φοβερό να αρνηθούμε την κλήση του προβάλλοντας τις ανόητες προφάσεις των αρνητών της Παραβολής. Είναι προφάσεις μικρές και υποκριτικές, που ξεσκεπάζουν την κακή διάθεση των προσκεκλημένων. Διότι όλοι τους είχαν ειδοποιηθεί από καιρό για το δείπνο αυτό. Θα μπορούσαν να είχαν ρυθμίσει το πρόγραμμά τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν. Αυτές οι προφάσεις όμως επιπλέον δείχνουν πόσο μας περισπούν και μας δένουν οι φροντίδες της ζωής, η εργασία μας και οι οικογενειακές μας υποχρεώσεις.

Αν όλοι οι άνθρωποι ιεραρχούσαμε σωστά τα πράγματα και εκτιμούσαμε την πρόσκληση του Θεού, θα λέγαμε: Με καλεί ο Θεός στη Βασιλεία του. Κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί ικανό να μου στερήσει τον Παράδεισο. Διαφορετικά περιφρονώντας την πρόσκληση και τη χάρη του Θεού κινδυνεύουμε να τη χάσουμε για πάντα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε όχι κάτι μικρό, αλλά το μεγαλύτερο, το άπειρο, τον ίδιο τον Θεό. Κι αν χάσουμε τον Θεό, χάσαμε τα πάντα. Καμία πρόφαση λοιπόν να μη σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας προς τη Βασιλεία του Θεού. Δεν θα έχουμε καμία δικαιολογία.

Βρείτε το άρθρο και εδώ

Διαβάστε επίσης:

Εν όψει των Χριστουγέννων,, του Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ - Το Δείπνο της θεϊκής αγάπης, Χριστάκη Ευσταθίου, Θεολόγου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ - Το Μέγα Δείπνο Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου (†)

Προεόρτια των Χριστουγέννων, του Καθηγητή (+) Ιωάννη Φουντούλη

Χριστούγεννα, Μεθ’ ημών ο Θεός.

Το θεολογικό περιεχόμενο και το βαθύτερο νόημα της εορτής των Χριστουγέννων, Αθανασίου Παπαδόπουλου, Θεολόγου

Η ελπίδα της χριστουγεννιάτικης απελπισίας, του Πρωτοπρεσβυτέρου Αδαμαντίου Αυγουστίδη

Τι είπαν οι ποιητές και οι πεζογράφοι μας για τη γέννηση του Χριστού

Χριστουγεννιάτικη ποίηση

και άλλα πολλά, προπαρασκευαστικά και ψυχωφέλιμα στο Ειδικό Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα

 

Ακούσματα:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙA΄ ΛΟΥΚΑ, Το Μεγάλο Δείπνο της Εκκλησίας [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2013]

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙA΄ ΛΟΥΚΑ, Η παραβολή του Μεγάλου Δείπνου [ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου +, 12/12/1982]

Ιδιόμελα των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων, Ψάλλει Χορός Βατοπαιδινών πατέρων

"Του γαρ και γένος εσμέν" Από τους Προγόνους του Κυρίου στους Απογόνους Του [Ομιλία Αρχιμ. Ζαχαρία του Essex]

Η διαχρονική τιμή στον Άγιο Σπυρίδωνα και τα μηνύματά του στον σημερινό άνθρωπο [Πέρασμα.... όταν η οθόνη γίνεται τρόπος επικοινωνίας vol5 Β΄ κύκλος]

Σπυρίδωνος επισκ. Τριμυθούντος  Απολυτίκιο (12 Δεκεμβρίου)   [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]

Ελευθερίου ιερομάρτυρος  Απολυτίκιο (15 Δεκεμβρίου)   [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]

Διονυσίου επισκ. Αιγίνης  Απολυτίκιο (17 Δεκεμβρίου)   [Ψάλλει ο Αρχιμ. Νικόδημος Καβαρνός]

Η θεραπεία της συγκύπτουσας ως αφορμή για γενική θεώρηση της θέσης της γυναίκας μέσα στην Εκκλησία, ομιλία του Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνου την Κυριακή Ι΄ Λουκά (5/12/2021)

 

 

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου

AgiosSpiridon_1

Ὁ Ἅγιος Σπυρίδων ὁ Θαυματουργός Ἐπίσκοπος Τριμυθοῦντος Κύπρου

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου

AgiosEfstratios

Οἱ Ἅγιοι Εὐστράτιος, Αὐξέντιος, Εὐγένιος, Μαρδάριος καὶ Ὀρέστης
Ἡ Ἁγία Λουκία ἡ Παρθενομάρτυς

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου

AgiosThirsos

Οἱ Ἅγιοι Θύρσος, Λεύκιος καὶ Καλλίνικος
Οἱ Ἅγιοι Φιλήμων, Ἀπολλώνιος, Ἀρριανὸς καὶ οἱ τέσσερις Προτεκτοράτοι

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου

AgiosEleftherios_2

Ο Ἅγιος Ελευθέριος
και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες
Ἡ Ἁγία Ἀνθία ἡ Μάρτυς
(μητέρα του Αγίου Ελευθερίου)
Ὁ Ἅγιος Κοράμων ὁ Μάρτυρας ὁ Ἔπαρχος
(πίστεψε στὸν Χριστὸ διὰ τοῦ μαρτυρίου τοῦ Ἁγίου Ἐλευθερίου, ὁμολόγησε καὶ μαρτύρησε)
Οἱ Ἅγιοι Δύο Δήμιοι Μάρτυρες
(πίστεψαν στὸν Χριστὸ διὰ τοῦ μαρτυρίου τοῦ Ἁγίου Ἐλευθερίου, ὁμολόγησαν καὶ μαρτύρησαν)
Ὁ Ἅγιος Ἐλευθέριος ὁ Κουβικουλάριος
Ἡ Ἁγία Σωσάννη
Ὁ Ἅγιος Βάκχος ὁ Νέος
Ὁ Ὅσιος Παῦλος ὁ νέος ὁ ἀσκητής

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου

ProfitisAgeos

Ὁ Προφήτης Ἀγγαῖος
Ὁ Ἅγιος Μαρίνος ὁ Μάρτυρας
Ἡ Ἁγία Θεοφανώ

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου

AgiosDionisios

Ὁ Ἅγιος Διονύσιος ὁ Θαυματουργός ὁ ἐκ Ζακύνθου, Ἀρχιεπίσκοπος Αἰγίνης
Ὁ Προφήτης Δανιὴλ καὶ τὰ τρία παιδιὰ Ἀνανίας, Ἀζαρίας καὶ Μισαὴλ

   Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

AgiosSevastianos

Ὁ Ἅγιος Σεβαστιανὸς ὁ Μάρτυρας
Ὁ Ἅγιος Μόδεστος Ἀρχιεπίσκοπος Ἱεροσολύμων

Επιμέλεια - Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

«Ο Σταυρός του Χριστού» είναι η διδασκαλία του Χριστού. Μάταιος και άκαρπος είναι «ο σταυρός του κάθε ανθρώπου» - όσο βαρύς και αν είναι - εάν δεν μεταμορφωθεί σε «Σταυρό του Χριστού» με το ν᾽ ακολουθούμε τον Χριστό. «Ο σταυρός του κάθε ανθρώπου», για τον μαθητή του Χριστού γίνεται «Σταυρός του Χριστού», γιατί ο μαθητής του Χριστού είναι στερρά πεπεισμένος, ότι πάνω απ᾽ αυτόν (τον μαθητή) αγρυπνάει ακοίμητος ο Χριστός.

Ο σταυρός είναι και παραμένει βαρύς και καταθλιπτικός, ενόσω παραμένει ο σταυρός μας. Όταν όμως μεταμορφωθεί σε Σταυρό του Χριστού, τότε γίνεται ασυνήθιστα ελαφρός. «Ο ζυγός μου», είπε ο Κύριος, «χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν» (Ματθ. ια' 30). Ο μαθητής του Χριστού λαμβάνει τον σταυρό στους ώμους του, όταν παραδέχεται πως είναι άξιος των θλίψεων που η Πρόνοια του Θεού του καταπέμπει.

Άγ. Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ