«Της Ανατολής αντάμωμα…» Παράσταση με παραδοσιακά χορευτικά σχήματα

2022 06 05 07«Της Ανατολής αντάμωμα…»
Παράσταση με τα παραδοσιακά χορευτικά σχήματα ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  για την πικρή επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, υλοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 στο Κηποθέατρο Παπάγου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού,μουσικο-χορευτική παράσταση με τίτλο «Της Ανατολής αντάμωμα…», με την συμμετοχή Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων από ενορίες της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής.

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε και χειροκρότησε πλήθος κόσμου,  μικροί και μεγάλοι που συμμετέχουν σε ενοριακά χορευτικά σχήματα, παρουσίασαν χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, ελάχιστη φανέρωση του ανυπέρβλητου πολιτισμού που αναπτύχτηκε στα μέρη της Ιωνίας αλλά και της βαθύτατης πολιτιστικής επιρροής του στους τόπους πού εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα:

Η ενορία Αγίου Δημητρίου του  Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια χορευτικής δράσης, υπό την καθοδήγηση (όλα αυτά τα χρόνια) του χοροδιδασκάλου Γεωργίου Γκολέμη, παρουσίασε τους χορούς: Συρτός Σμύρνης, Σμυρναίικο Βαλς, Συρτός Κάτω Παναγιάς, Καρσιλαμάς, Χασάπικος αργός και γρήγορος.

Η ενορία Αγίου Σεραφείμ Πεντέλης, υπό την διδασκαλία της Φωτεινής Γριτσοπούλου, χόρεψε στους ρυθμούς των τραγουδιών: Αραμπάς περνά, Μια Σμυρνιά στο παραθύρι, Πίνω και μεθώ, Τικ τικ τακ, παρουσιάζοντας και σκηνές από την καθημερινή ζωή στη Σμύρνη.

Η ομάδα παραδοσιακού χορού του Ι. Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού, σε σύμπραξη με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Πελοποννησίων Χολαργού και με υπεύθυνο τον Μιχάλη Ρωμνιό,  παρουσίασαν (φορώντας  την παραδοσιακή ενδυμασία) χορούς από την περιοχή του Πόντου:  Ομάλ, Χαλάϊ, Τικ διπλόν, Ούτσαϊ, Σαμψόν, Τικ Τόνγιας, Κότσαρι, Ομάλ Κερασούντας. 

Οι νέοι της ενορίας Αγίου Γερασίμου Ιλισίωνσε διδασκαλία του Δημήτρη Μαλακασιώτη, παρουσίασαν ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον δρώμενοτο οποίο είχε ως κεντρικό θεματικό άξονα τον ξεριζωμό που πλήγωσε βαθιά τον Ελληνισμό, με έμφαση κυρίως στην πολιτιστική παράδοση της Καππαδοκίας και με τη συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών οργάνων και χορών.

Η Ομάδα χορού του Ι. Ν. Φανερωμένης Χολαργού, που  ιδρύθηκε το 2010  με στόχο την διάδοση και την  διάσωση των ελληνικών παραδοσιακών χορών, με υπεύθυνο τον Στάθη Καλογερόπουλο, συμμετείχε με χορούς της Ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα:  Πηδηχτό  Μακράς Γέφυρας, χορούς από το μεγάλο Ζαλούφι , Ζερβό  από τα περίχωρα τις Αδριανούπολης , Συγκαθιστό και  Ζωναράδικο με γύρισμα σε κλωστρό.

Την παρουσίαση της παράστασης ανέλαβε ο Κατηχητής Νίκος Αβραμίδης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλία Αποστολόπουλο και στο Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του Κηποθέατρου Παπάγου, στους Ιερείς Νεότητος, στους υπευθύνους των ενοριών, καθώς και σε όσους άλλους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης αυτής.

 

Η συμμετοχή της ομάδας χορού του Ι.Ν. Φανερωμένης Χολαργού:

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:


Εκτύπωση   Email