Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

Ek8esi Zwgrafikis 2023

Το Εργαστήρι Ζωγραφικής και το Εργαστήρι Βυζαντινής Αγιογραφίας & Ζωγραφικής, που λειτουργούν στον Kαθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, διοργανώνουν από κοινού μεγάλη Έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας, με έργα των καθηγητών και των σπουδαστών των Εργαστηρίων.

Η Έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του Δημαρχείου Παπάγου-Χολαργού (τέρμα Περικλέους, Χολαργός) από 15 έως 21 Ιουνίου.

Επίσημα εγκαίνια:         Σάββατο 15 Ιουνίου, ώρα 7:00 μ.μ. 

Ωράριο Λειτουργίας:    Καθημερινά 10:00 - 14:00    καί    17:00 - 20:30

 

 

Λίγα λόγια για τα Εργαστήρια Ζωγραφικής και Αγιογραφίας

που λειτουργούν υπό τη σκέπη του Καθεδρικού Ιερού Ναού μας:

 

Το Εργαστήρι Ζωγραφικής δημιουργήθηκε το 2014 στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, με καθηγήτρια την Εικαστικό Αθανασία Καραμπελά.

Από τότε μέχρι σήμερα, με μόνη διακοπή κατά την περίοδο της πανδημίας, το Εργαστήρι έχει λειτουργήσει με τμήματα Αρχαρίων και Προχωρημένων Ενηλίκων μαθητών, υπό την σκεπή και υποστήριξη του Ιερού Ναού.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Εργαστηρίου Ζωγραφικής, όλα αυτά τα χρόνια, μαθήτευσε πλήθος μαθητών, δημιουργήθηκαν έργα και projects διαφόρων τεχνικών, παραδόθηκαν από την Εικαστικό μαθήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Τέχνης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία και εκθέσεις, διοργανώθηκαν ταξίδια καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και φιλοτεχνήθηκαν ετήσιες Ομαδικές Εκθέσεις των μαθητών σε εκθεσιακούς χώρους.

Σκοπός του Εργαστηρίου και της Καθηγήτριάς του υπήρξε πάντα η προαγωγή της Τέχνης και της Ιδεολογίας της, ως μέσα καλλιέργειας μιας πιο αρμονικής, εσωτερικής και ενάρετης στάσης ζωής.

Η έναρξη των μαθημάτων και οι εγγραφές, πραγματοποιούνται παραδοσιακά το φθινόπωρο.

 

 

Το Εργαστήρι Βυζαντινής Αγιογραφίας λειτουργεί υπό την σκέπη του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης από το 2019. Το ξεκίνημά του όμως, ήταν από το 2010 σε χώρο του Πνευματικού κέντρου. Με μόνη διακοπή των μαθημάτων μας την εποχή της πανδημίας, συνεχίζει με το Τμήμα ενηλίκων να δίνει γνώσεις και έμπνευση, ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να κρατήσουμε και να διερευνήσουμε την παράδοσή μας.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εμβαθύνει στη Θεολογία της Ορθόδοξης Εικόνας, να συμβάλει στην κατανόηση και αφομοίωση ιδιαίτερα της Βυζαντινής αγιογραφίας και της παραδοσιακής μας ζωγραφικής (Αρχαίας, Ελληνικής, Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής και λαϊκής), με την διδαχή του ελεύθερου σχεδίου, φορητής εικόνας και παράλληλα θεωρητικά μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης.

Η έναρξη των μαθημάτων και οι εγγραφές πραγματοποιούνται παραδοσιακά το φθινόπωρο. Όμως, και σε οποιαδήποτε στιγμή ενδιάμεσα στη χρονιά, υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής σε όποιον επιθυμεί να ξεκινήσει.

Καθηγήτρια του εργαστηρίου είναι η Εικαστικός - Εκπαιδευτικός Σταυρούλα Μητσάκου.

 

 

Το νεοσύστατο Τμήμα Ζωγραφικής Ενηλίκων ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 και λειτουργεί κι αυτό υπό την σκέπη του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης. Στο τμήμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι αγαπούν τη Ζωγραφική και θέλουν να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες, προκειμένου να εξελίξουν την τεχνική τους.

Διδάσκονται σχέδιο, μέτρο (με χρήση βελόνας, κλίμακας, αναλογίες, άξονες), κανόνες προοπτικής, φωτοσκίαση, σχέση γραμμής-φωτός, χρώμα, με σπουδές νεκρής φύσης καθώς και σπουδές πάνω σε ελεύθερο θέμα. Με αυτό τον τρόπο, οι σπουδαστές μας αποκτούν όλα τα απαραίτητα εφόδια και τις βασικές γνώσεις για να εκφράσουν συναισθήματα μέσω της Τέχνης της Ζωγραφικής και ν' αποκτήσουν τη δική τους «καλλιτεχνική ταυτότητα».

Η έναρξη των μαθημάτων και οι εγγραφές πραγματοποιούνται παραδοσιακά το φθινόπωρο. Εγγραφές όμως μπορούν να γίνονται και καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στους υπευθύνους του Ιερού Ναού και στην καθηγήτρια Σταυρούλα Μητσάκου από τα μέσα Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

 

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

«Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἅδου τήν καθαίρεσιν, ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου, ἀπαρχήν˙ καί σκιρτῶντες ὑμνοῦμεν τόν αἴτιον, τόν μόνον εὐλογητόν τῶν πατέρων Θεόν καί ὑπερένδοξον»  (Κανών Αναστάσεως, β’ τροπάριον ζ’ ωδής)

«Μπορῶ νά σοῦ δώσω μιά συμβουλή; Σέ κάθε θλίψη σου, σέ κάθε ἀποτυχία σου νά συγκεντρώνεσαι μισό λεπτό στόν ἑαυτό σου καί νά λές ἀργά-ἀργά αὐτό τό τροπάριο. Θά βλέπεις ὅτι τό μεγαλύτερο πρᾶγμα στή ζωή σου -καί στή ζωή τοῦ κόσμου ὅλου- ἔγινε: Ἡ Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ, ἡ σωτηρία μας. Καί θά συνειδητοποιεῖς ὅτι, ἡ ἀναποδιά πού σοῦ συμβαίνει εἶναι πολύ μικρή γιά νά χαλάσει τή διάθεσή σου.

Αἰῶνες περίμενε ὁ ἄνθρωπος μόνος αὐτό τό πέρασμα, αὐτό τό Πάσχα. Ὁ Χριστός μᾶς πέρασε ἀπό τόν θάνατο στή ζωή. Γι' αὐτό σήμερα «θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, ἅδου τήν καθαίρεσιν». Χάθηκε ὁ θάνατος. Τό κατάλαβες; Σήμερα γιορτάζουμε τήν «ἀπαρχή» τῆς «ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου» ζωῆς κοντά Του.

Τώρα ὅλα εἶναι χαρά, χάρις στήν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ μας.

Τί εὐτυχία ἡ Ἀνάσταση!

Σοῦ εὔχομαι νά «σκιρτᾶς» ἀπό χαρά, κοιτάζοντας πίσω σου τό χάος ἀπό τό ὁποῖο σέ πέρασε ὁ Ἀναστάς Κύριος, «ὁ μόνος εὐλογητός τῶν Πατέρων»... Ψάλε τώρα καί τό “Χριστός Ἀνέστη”.»

Ἁγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου λόγοι (μιά Τρίτη Διακαινησίμου στό κελλάκι του)