Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

«Πέρασμα... όταν η οθόνη γίνεται τόπος συνάντησης»

Μια διαδικτυακή εκπομπή, που επιμελείται το Ίδρυμα Νεότητος & Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

malawi1 stavrwsis

 

Από το Μαλάουι... μέχρι τον Γολγοθά

Για 2,5 περίπου μήνες ο π. Χρύσανθος Παπαποστόλου διακόνησε την ορθόδοξη ιεραποστολή στο Malawi, πρώην βρετανικό προτεκτοράτο στη βορειοανατολική Αφρική, γνωστή παλαιότερα ως Νυασαλάνδη, ανεξάρτητη από το 1964, με 10.000 περίπου ορθοδόξους. Στη διαδικτυακή εκπομπή «Πέρασμα», της Δευτέρας 19 Απριλίου 2021, ο π. Χρύσανθος μιλά για τη χώρα, για τη σχέση των αφρικανών με τον Θεό, για τις ορθόδοξες ενορίες, τη λατρευτική ζωή, την εκπαίδευση, την ελληνική κοινότητα, παρουσιάζοντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Στην εκπομπή συμμετέχει και ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, παρεμβαίνοντας στα θέματα της ιεραποστολής, ενώ στη συνέχεια συνομιλούμε και με τους δύο εκλεκτούς Κληρικούς για τα βαθύτερα νοήματα της Μεγάλης Εβδομάδος, τον λειτουργικό τρόπο και την ουσιαστική βίωσή της, απέναντι σε μιά φολκλορική ή συναισθηματική προσέγγιση των Παθών του Κυρίου.

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

«Ο Σταυρός του Χριστού» είναι η διδασκαλία του Χριστού. Μάταιος και άκαρπος είναι «ο σταυρός του κάθε ανθρώπου» - όσο βαρύς και αν είναι - εάν δεν μεταμορφωθεί σε «Σταυρό του Χριστού» με το ν᾽ ακολουθούμε τον Χριστό. «Ο σταυρός του κάθε ανθρώπου», για τον μαθητή του Χριστού γίνεται «Σταυρός του Χριστού», γιατί ο μαθητής του Χριστού είναι στερρά πεπεισμένος, ότι πάνω απ᾽ αυτόν (τον μαθητή) αγρυπνάει ακοίμητος ο Χριστός.

Ο σταυρός είναι και παραμένει βαρύς και καταθλιπτικός, ενόσω παραμένει ο σταυρός μας. Όταν όμως μεταμορφωθεί σε Σταυρό του Χριστού, τότε γίνεται ασυνήθιστα ελαφρός. «Ο ζυγός μου», είπε ο Κύριος, «χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν» (Ματθ. ια' 30). Ο μαθητής του Χριστού λαμβάνει τον σταυρό στους ώμους του, όταν παραδέχεται πως είναι άξιος των θλίψεων που η Πρόνοια του Θεού του καταπέμπει.

Άγ. Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ