Τεύχος 34   23 Ιανουαρίου 2011

Ο Ιερέας της Σπιναλόγκας

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το νησί της Σπιναλόγκα, με αφορμή το βιβλίο με τίτλο «Το νησί», της αγγλίδας Victoria Hislop, το οποίο έγινε σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση.
Ένα από τα ιστορικά στοιχεία που πληροφορούμαστε είναι ότι οι χανσενικοί που κατοικούσαν στη Σπιναλόγκα ήταν οργισμένοι με τον Θεό, για το λόγο ότι η ασθένειά τους ήταν μια μεγάλη και αφόρητη δοκιμασία. Ένας Γεραπετρίτης παπάς τόλμησε να τους επισκεφθεί κάποτε και να λειτουργήσει στον Άγιο Παντελεήμονα, που υπήρχε και ρήμαζε στο νησί, συντροφιά με τους νέους του κατοίκους. Λένε πως στην πρώτη Θ. Λειτουργία δεν πάτησε ψυχή.
Οι λεπροί άκουγαν πεισμωμένοι από τα κελιά τους την ψαλμωδία, κι άλλοτε την σκέπαζαν με τα βογκητά τους κι άλλοτε με τις κατάρες τους. Ο ιερέας όμως ξαναπήγε. Στην δεύτερη τούτη επίσκεψη ένας από τους ασθενείς πρόβαλε θαρρετά στο κατώφλι του ναού.
- Παπά, θα κάτσω στην Λειτουργία σου μ' έναν όρο όμως. Στο τέλος θα με κοινωνήσεις. Κι αν ο Θεός σου είναι τόσο παντοδύναμος, εσύ μετά θα κάμεις την κατάλυση και δεν θα φοβηθείς τη λέπρα μου.
Ο ιερέας έγνευσε συγκαταβατικά. Στα κοντινά κελιά ακούστηκε η κουβέντα κι άρχισαν να μαζεύονται διάφοροι στο πλάι του ναού, εκεί που ήταν ένα μικρό χάλασμα, με λιγοστή θέα στο ιερό. Παραμόνευσαν οι χανσενικοί στο τέλος της Λειτουργίας κι είδαν τον παπά δακρυσμένο και γονατιστό στην Ιερή Πρόθεση να κάνει την κατάλυση.
Πέρασε μήνας. Οι χανσενικοί τον περίμεναν. Πίστευαν πως θα ’ρθει τούτη τη φορά ως ασθενής κι όχι ως ιερέας. Όμως ο παπάς επέστρεψε υγιής και ροδαλός κι άρχισε με ηθικό αναπτερωμένο να χτυπά την καμπάνα του παλιού ναΐσκου.
Έκτοτε και για δέκα τουλάχιστον χρόνια η Σπιναλόγκα είχε τον ιερέα της. Οι χανσενικοί αναστύλωσαν μόνοι τους της εκκλησία και συνάμα αναστύλωσαν και την πίστη τους. Κοινωνούσαν τακτικά και πάντα κρυφοκοίταζαν τον παπά τους την ώρα της κατάλυσης, για να βεβαιωθούν πως το "θαύμα της Σπιναλόγκα" συνέβαινε ξανά και ξανά.
To 1957, με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών και την ίαση των λεπρών, το λεπροκομείο έκλεισε και το νησί ερημώθηκε. Μόνο ο ιερέας έμεινε στο νησί ως το 1962, για να μνημονεύει τους λεπρούς μέχρι 5 χρόνια μετά το θάνατό τους.
Ιδού, λοιπόν, ένας σύγχρονος αθόρυβος ήρωας, που δεν τιμήθηκε για το έργο του από κανέναν, και που -αν προσέξατε- δεν παραθέσαμε το όνομά του γιατί απλά δεν το γνωρίζουμε! Όσο κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να το βρω. Το γνωρίζει όμως -σίγουρα- ο Θεός! Κι αυτό μας αρκεί!


Η χειροτονία του διακόνου του Ιερού Ναού μας - Τριετές αρχιερατικό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

 Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό μας, δια των τιμίων χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Κοζάνης κ. Αμβροσίου, κατόπιν σεπτής εντολής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, θα τελεσθεί η εις πρεσβύτερον χειροτονία του έως τώρα Διακόνου του Ιερού Ναού μας π. Παντελεήμονος Μανουσάκη.

Ο π. Παντελεήμων είναι βοηθός καθηγητής στην έδρα της φιλοσοφίας του Κολλεγίου του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη των ΗΠΑ (Assistant Professor and Edward Bennett Williams Fellow Philosophy Department ,College of the Holy Cross).

Την ίδια ημέρα, στον Ιερό Ναό μας, θα τελεσθεί αρχιερατικό Μνημόσυνο δια την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την προς Κύριον εκδημία του.


Ιερά Αγρυπνία στο ναό μας για την εορτή της Υπαπαντής

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ θα τελεσθεί στο Ναό μας στην εορτή της μεγάλης δεσποτο-θεομητορικής εορτής της Υπαπαντής  του Κυρίου.
Η Αγρυπνία θα τελεσθεί την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου, από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12.30 μετά τα μεσάνυκτα  (στη διάρκεια της θα τεθούν εις προσκύνησιν τα τίμια Λείψανα των Αγίων, που φυλάσσονται στο Ναό μας).


Η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Η μνήμη των τριών μεγάλων Ιεραρχών της Ορθοδοξίας, που με μοναδική προθυμία και ταπεινότητα έθεσαν τη λαμπρή τους κοινωνική θέση και μόρφωση στην υπηρεσία της Αλήθειας, δίνει ιδανική αφορμή περισυλλογής και ενδοσκόπησης σε όλους τους συνειδητοποιημένους λειτουργούς της παιδείας, αλλά και σε όλους όσοι αναγνωρίζουν το ρόλο και την αξία της στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Για το λόγο αυτό, σας προσκαλούμε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στις 10:30 π.μ., αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, στο φιλόξενο χώρο του Πνευματικού μας Κέντρου (κάτω απ’ το παρεκκλήσιο του αγίου Ραφαήλ) για πρωινό καφέ και ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών γύρω απ’ τα καυτά θέματα που απασχολούν όλους: εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς.
Στην εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Στούμπος, Ιερεύς νεότητος της ενορίας μας και θα μιλήσει ο θεολόγος κ. Ιωάννης Περράκης.

Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος και τα μέλη της Ενοριακής Νεανικής Εστίας
του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού


Οι ενοριακές δραστηριότητες

Μετά την ολοκλήρωση των εορτών του αγίου Δωδεκαημέρου, αρχίζουν και πάλι οι πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στην ενορία μας, και συγκεκριμένα:
 

Σύναξη μελέτης Αγίας Γραφής. Πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη. Στις 5.00 μ.μ. ψάλλεται η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού και ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Αμέσως μετά πραγματοποιείται η Ενοριακή Σύναξη Μελέτης Αγίας Γραφής. Θέμα των φετεινών συνάξεων μας:

Το   κατά   Ιωάννην   Ευαγγέλιον

Μαθήματα βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής. Τα μαθήματα  πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, στις 8.00 μ.μ., στη νέα αίθουσα του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου (κάτω από το Παρεκκλήσιο του αγίου Ραφαήλ) και στο ιερό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (κάτω από το Ιερό του Ναού μας).

Υπεύθυνος είναι ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Καθηγητής βυζαντινής μουσικής.

Τα μαθήματα παραδίδονται δωρεάν.

Χορωδία εκκλησιαστικών ύμνων και παραδοσιακών τραγουδιών του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου. Κάθε Δευτέρα στις 6:00 μ.μ., με υπεύθυνο τον π. Ιωάννη Καλογερόπουλο, στη νέα αίθουσα του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου (κάτω από το Παρεκκλήσιο του Αγίου Ραφαήλ). Πληροφορίες στο τηλ. 210.6564492

Παραδοσιακοί χοροί κάθε Σάββατο στις 7:00 μ.μ., από τον καθηγητή παραδοσιακών χορών κ. Στάθη Καλογερόπουλο, στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο (κάτω από το κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού). Πληροφορίες : 210.6564.492

Κατηχητικές  συναντήσεις

Αγόρια και Κορίτσια Α, Β, Γ Δημοτικού:

Κυριακή 10:30πμ -12:00μ

Κορίτσια Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού :  

Κυριακή 10:30πμ -12:00μ

Αγόρια Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού :

Σάββατο  5:00μμ - 6:00μμ

Αγόρια Γυμνασίου:  

Σάββατο  5:00μμ - 6:00μμ

Αγόρια Λυκείου:     

Σάββατο  5:00μμ - 6:30μμ

Κορίτσια Γυμνασίου-Λυκείου:   

Σάββατο  4:00μμ - 5:00μμΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Μια νέα πρωτοβουλία της ενορίας μας με πανελλαδική εμβέλεια

Ξεκινήσαμε, με τη χάρη του Θεού, μια νέα προσπάθεια στη Φανερωμένη για τους ενορίτες μας και τους φίλους μας: την αποστολή κάθε εβδομάδα -σε ηλεκτρονική μορφή- του αποστολικού και ευαγγελικού αναγνώσματος της Κυριακής (στο πρωτότυπο κείμενο και σε νεοελληνική απόδοση) καθώς και του συναξαρίου της ημέρας. Αργότερα θα προστεθεί και ένα μικρό κήρυγμα. Είναι η ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ!

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουμε στον επεξηγηματικό υπότιτλο: Ξημερώνοντας Κυριακή ή μεγάλη γιορτή, η ενορία Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού σας ενημερώνει για το αποστολικό και ευαγγελικό ανάγνωσμα της Θείας Λειτουργίας (πρωτότυπο κείμενο και απόδοση στη νεοελληνική) καθώς το συναξάρι της ημέρας.

Μια ομάδα νέων γονέων, που πραγματοποιεί συναντήσεις στο ενοριακό Αρχονταρίκι κάθε Κυριακή μετά τη Θ. Λειτουργία, ανέλαβε την προσπάθεια αυτή. Και είναι η χαρά μας μεγάλη, που η πρωτοβουλία όχι μόνο προήλθε από εκείνους, αλλά και σαρκώνεται από τους ίδιους.

Είναι μια προσπάθεια που επιδιώκουμε να εξαπλωθεί. Εάν επιθυμείτε μπορούμε να αποστέλλουμε, κάθε εβδομάδα και εντελώς δωρεάν, την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ σε εσάς ή και σε φίλους και γνωστούς. Δεν έχετε παρά να μας στείλετε τα σχετικά e-mail στη διεύθυνση: fanhol@otenet.gr. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  ή μέσω της ιστοσελίδας μας στη στήλη ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Εμείς με χαρά θα αναλάβουμε την αποστολή.

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ