Τεύχος 36   21 Μαρτίου 2011

Το '21 και οι συντελεστές του
του π. Γεωργίου Μεταλληνού

Διαπίστωση αδιάψευστη της έρευνας είναι, ότι δεν υπάρχει εξέγερση του υποδούλου Γένους, στην οποία δεν έπαιξαν ενεργό ρόλο Κληρικοί και Μοναχοί. Μια περιδιάβαση στην πολύτομη (και πολύτιμη) "Ιστορία του Νέου 'Ελληνισμού" του καθηγητού Απόστ. Βακαλόπουλου επιβεβαιώνει τη θέση αυτή. Και δεν ήσαν λίγα τα επαναστατικά κινήματα του δούλου Γένους. Περισσότερες από 70 είναι, κατά τον υπολογισμό μας, οι εξεγέρσεις και τα επαναστατικά κινήματα σ' όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ανάλογες κινήσεις σε βενετοκρατούμενες περιοχές. Και σ' όλα πρωτοστατούν Κληρικοί κάθε βαθμού και Μοναχοί. Το Ράσο γίνεται ένα είδος επαναστατικού λαβάρου και σημαίας. Βέβαια, τα αποτυχημένα αυτά επαναστατικά κινήματα επιτρέπουν και κάποιες άλλες σημαντικές διαπιστώσεις: α) Το Γένος δεν συμβιβάσθηκε ποτέ με την κατάσταση της δουλείας και δεν έπαυσε να πιστεύει στη δυνατότητα αποκαταστάσεώς του. β) Οι επανειλημμένες αποτυχίες των επαναστατικών αυτών κινημάτων δικαιολογούν, αλλά και ερμηνεύουν συνάμα, τους δισταγμούς των Ηγετών του Γένους το 1821, όταν μάλιστα το φόβο της νέας τραγικής αποτυχίας τον ενίσχυε η καταθλιπτική παρουσία της "'Ιεράς Συμμαχίας" (από το 1815). γ) Αποδεικνύεται τελείως αβάσιμο το επιχείρημα, ότι ο Διαφωτισμός και ιδίως η Γαλλική Επανάσταση (1789) γέννησαν το '21, όταν το Γένος δεν παύει στιγμή να βρίσκεται σε επαναστατικό βρασμό. H Γαλλική Επανάσταση ήταν φυσικό να επιταχύνει τους ρυθμούς και να ενθαρρύνει την αστική τάξη, όχι όμως και να προκαλέσει τον Αγώνα του '21, ο οποίος δεν είναι παρά ένας σταθμός στη μακραίωνη φιλελεύθερη πορεία του Γένους μας. [...]

Σ' όλη τη μακρά δουλεία, απέναντι στους εξωμότες (εξισλαμισθέντες) ή και τους κρυπτοχριστιανούς, που αληθινά ή όχι κατέφασκαν την ιδεολογία του κατακτητή, στέκονταν οι δημόσιοι καταφρονητές της, οι Νεομάρτυρες, μόνιμη παρηγορία και στήριγμα της συνειδήσεως των υποδούλων αδελφών τους. Οι Νεομάρτυρες ενσαρκώνουν μάλιστα πληρέστερα από τους Εθνομάρτυρες την ελληνορθόδοξη παράδοση, διότι διακρίνονται όχι μόνο για ηρωισμό, αλλά για την αγιότητα-πνευματικότητα, που αποδεικνυόταν με τα θαύματα, που συνόδευαν το μαρτύριό τους. Κίνητρο τους δεν ήταν το μίσος, εναντίον των κατακτητών, αλλά η αγάπη για τον Χριστό και τους ανθρώπους, ακόμη και τους διώκτες τους.

Οι στρατιές των Νεομαρτύρων αποδεικνύουν τη συμμετοχή και του Ράσου στην αντίστασή τους, όπως και την ενότητα του Γένους εναντίον του Τυράννου. Οι Νεομάρτυρες προετοιμάζονταν για την ομολογία τους από τους Πνευματικούς-Γέροντες (ανάμεσά τους και Επίσκοποι). Οι βίοι και τα μαρτύρια των Νεομαρτύρων κυκλοφορούνταν και διαβάζονταν, είτε μεμονωμένα από τους πιστούς, είτε στις μνήμες τους ως συναξάρια. Και μόνο η καθιέρωση της τιμής της μνήμης των Νεομαρτύρων, αμέσως μετά τη θυσία τους, βεβαιώνει τη, σιωπηρή έστω (για ευνόητους λόγους), κατάφαση από μέρους του Εθναρχικού Κέντρου (του Οικουμενικού Πατριαρχείου) της θυσίας τους και αναγνώριση της σημασίας της για τη συνέχεια του Γένους.

Η περίπτωση των Νεομαρτύρων όμως δείχνει πέρα από τα παραπάνω και τη σημασία των Μοναστηριών στους αγώνες για την ανάσταση του Γένους. Ο καθηγητής Απόστολος Βακαλόπουλος, ονομάζει αδίστακτα τα Μοναστήρια "προμαχώνες μπροστά στα κύματα του Μουσουλμανισμού". Δεν ήσαν, πράγματι, μόνο κέντρα παιδείας ("κρυφά" σχολεία), καταφυγής και προστασίας των Ραγιάδων. Δεν ήσαν μόνο πνευματικές κολυμβήθρες για τον συνεχή αναβαπτισμό του Γένους στην παράδοσή του". Ήσαν και αντιστασιακά-επαναστατικά κέντρα σε σημείο, που να μην υπάρχει εξέγερση ως το '21, στην οποία δεν πρωτοστατούν κάποιο ή κάποια Μοναστήρια, ως επίκεντρα της επαναστατικής δραστηριότητας, αλλά και χώροι, από τους οποίους ξεπηδούσαν επαναστάτες-πολεμιστές. Οι Μοναχοί μας, ποτέ δεν θεώρησαν αντίθετο προς τον πνευματικό τους αγώνα, τον αγώνα για την εθνική ελευθερία και τη θυσία τους γι' αυτήν.

Αυτή τη στάση των Μοναστηριών στον Αγώνα ομολογεί και προσδιορίζει με το δικό του μοναδικό τρόπο ο Στρατηγός Μακρυγιάννης: "Τ' άγια τα μοναστήρια, οπού 'τρωγαν ψωμί οι δυστυχισμένοι [...] από τους κόπους των Πατέρων, των Καλογήρων. Δεν ήταν καπιτσίνοι δυτικοί, ήταν υπηρέτες των Μοναστηριών της Ορθοδοξίας. Δεν ήταν τεμπέληδες• δούλευαν και προσκυνούσαν (=λάτρευαν). Και εις τον αγώνα της πατρίδος σ' αυτά τα μοναστήρια γινόταν τα μυστικοσυμβούλια, συναζόταν τα ολίγα αναγκαία του πολέμου, και εις τον πόλεμον θυσίαζαν και σκοτωνόταν αυτείνοι".

Ο Μακρυγιάννης επικαλείται την προσωπική του εμπειρία, για να κατοχυρώσει τη συμμετοχή των Μοναστηριών στο μακρό αγώνα της ανεξαρτησίας. Πόσοι όμως παρόντες σ' αυτόν εδώ το χώρο δεν έχετε τις προσωπικές σας εμπειρίες για τον εθνικό ρόλο των Μοναστηριών και των Μοναχών μας -ακόμη και των Μοναζουσών- στους νεώτερους αγώνες του Έθνους, όπως η αντίσταση 1941-44; Είναι μια προσφορά αδιάκοπη, ταπεινή και αθόρυβη, αληθινά μαρτυρική. Προσφορά πάνω απ' όλα αφατρίαστη και ακομμάτιστη, αληθινά εθνική. Τα Ελληνικά Μοναστήρια δεν συνδέθηκαν μόνο με τις εξεγέρσεις των χρόνων της δουλείας, αλλά από αυτά ξεπήδησαν και μεγάλες μορφές του '21, φωτεινοί Ηγέτες και φλογεροί Επαναστάτες.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ


Επίκαιρα κείμενα στη σελίδα μας

Οι ποιητές μας για τον αγώνα του ΄21 και την αγάπη προς την πατρίδα

Μας ενδιαφέρουν...


Ε ν ο ρ ι α κ ά

Εορταστική εκδήλωση της ενορίας μας

Με την ευκαιρία της θρησκευτικής και εθνικής εορτής μας, του Ευαγγελισμού  της  Θεοτόκου και της 25ης  Μαρτίου  1821, η ενορία μας πραγματοποιεί μεγάλη εορταστική εκδήλωση, με τίτλο: Διπλή  γιορτή «γιορτάζει  η Παναγιά, γιορτάζει  κι  η πατρίδα».

Στην εορταστική εκδήλωση συμμετέχουν :

 • Τα παιδιά και οι νέοι των κατηχητικών συνάξεων

 • Οι μαθητές της βυζαντινής μουσικής, υπό τον Καθηγητή τους Γεώργιο Χατζηχρόνογλου, Πρωτοψάλτη στον Ιερό Ναό μας

 • Η Χορωδία παραδοσιακών τραγουδιών, με υπεύθυνο τον π. Ιωάννη Καλογερόπουλο

 • Το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα, με υπεύθυνο τον κ. Στάθη Καλογερόπουλο, Καθηγητή παραδοσιακών χορών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  27  Μαρτίου, 11.00 π.μ., στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Σήμαντρο» (Ελ. Βενιζέλου 59, Χολαργός)
 

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής
 

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ
6.00 μ.μ. Το Μέγα Απόδειπνο
ΤΕΤΑΡΤΗ
7.00 μ.μ. Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
7.00 π.μ. Ο Όρθρος, οι Ώρες,και η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων  Δώρων
5.00 μ.μ. Η Ιερά Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο (α΄ Ακολουθία)
7.00 μ.μ. Η Ιερά Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο (β΄ Ακολουθία)
ΣΑΒΒΑΤΟ
7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία
6.00 μ.μ.  Ο Εσπερινός
ΚΥΡΙΑΚΗ
7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία
10:30 π.μ. Η Β΄ Θεία Λειτουργία
  (Τη Γ΄ Κυριακή των Νηστειών -Σταυροπροσκυνήσεως- ΔΕΝ θα τελεσθεί Β΄ Θεία Λειτουργία)
6.00 μ.μ.  Ο Εσπερινός

Απογευματινό προσκύνημα θα πραγματοποιήσει η ενορία μας στην Ιερά Μονή Εισοδείων της Θεοτόκου στο Μαρκόπουλο Ωρωπού. Στο Μοναστήρι θα τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Η επίσκεψή μας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη  30  Μαρτίου.

Αναχώρηση στις 3.30 το απόγευμα. Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής : στον  π.  Ιωάννη και στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (τηλ. : 210.6564.499).


Κυκλοφόρησαν οι ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ, το νέο φύλλο της εφημερίδας που επιμελούνται οι νέοι της ενορίας μας

Πρόκειται για το τεύχος Νο 4, Μαρτίου 2011. Είναι μία καλαίσθητη έκδοση, σε τετραχρωμία, που περιέχει άρθρα τα οποία ενδιαφέρουν μικρούς και μεγάλους.

Σημειώνουμε χαρακτηριστικά:

 • Αντιθέσεις και προβληματισμοί.  Επίκαιρα τραγικά γεγονότα σε αντιδιαστολή με τα διαχρονικά μηνύματα των ημερών

 • Τριώδιο και Μεγάλη Σαρακοστή

 • Τι σημαίνει αληθινή νηστεία;

 • Ο επιχειρηματίας ομολόγων... Μια ιστορία για την ανθρωπιά και πώς να αλλάξουμε τον εαυτό μας

 • Οι πατημασιές... Γιατί είναι πάντα κοντά μας ο Θεός

 • Το ξεθωριασμένο καρό φουστάνι και το φτωχικό κοστούμι. Ένα κείμενο για τα πράγματα που δεν είναι πάντα όπως φαίνονται

 • Στο λιονταροπαλάτι. Από τη στήλη συννεφοπαραμύθια και άλλα...

 • Ποτέ μην τα βάζεις με τα παιδιά!

 • Νηστήσιμα φαγητά και γλυκά. Συνταγές για τη Σαρακοστή

 • Τι φταίω; Μια κοπέλα μιλά στη μητέρα της

Την εφημερίδα των νέων της ενορίας μας μπορείτε να ζητήσετε στον Ιερό Ναό μας


Ο Κύκλος Συμμελέτης Αγίας Γραφής κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ο Κύκλος Συμμελέτης Αγίας Γραφής στην ενορία μας θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, αμέσως μετά την Ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, το οποίο αρχίζει στις 6.00 μ.μ.

Στον ενοριακό μας Κύκλο γίνεται ανάπτυξη, ερμηνεία και απλούστευση των μεγάλων αληθειών της Αγίας Γραφής, που αφορούν στη ζωή και τη σωτηρία κάθε πιστού. Γι’ αυτό και χρέος όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη δωρεά του θείου λόγου, που πλούσια μας προσφέρεται, να είμαστε όχι μόνο «ακροατές» αλλά και «ποιητές» του ευαγγελικού λόγου, θεμελιώνοντας τη ζωή μας στις αιώνες αλήθειες του Κυρίου μας, όπου συναντούμε το μοναδικό και αυθεντικό πρότυπο ολοκληρωμένης ζωής.

Θέμα των φετινών συνάξεων μας:

Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον


Αιμοδοσία στην ενορία μας, την Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η Ενοριακή Επιτροπή Εθελοντικής Αιμοδοσίας σε προσκαλεί στην πρώτη αιμοδοσία για το 2011, την   Κυριακή 10 Απριλίου 2011   από 9 π.μ. έως  1μ.μ.

Στη χώρα μας χρειαζόμαστε ετησίως περίπου 660.000 μονάδες αίματος για την κάλυψη των ασθενών μας. Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δεν καλύπτονται πλήρως, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, κάτι που δεν μας τιμά και  ως χώρα και ως Έλληνες. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μία φιάλη αίματος!
Από τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκύπτει ότι, περίπου 50% του αιμοδοτικού δυναμικού της χώρας μας προέρχεται από τις τάξεις των εθελοντών αιμοδοτών. Οι υπόλοιποι αιμοδότες δίνουν αίμα μόνο για το συγγενή ή το φίλο, σε αντίθεση με τους σταθερούς εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι, είναι ενήμεροι για τις ανάγκες αίματος των ασθενών στα νοσοκομεία και προσφέρουν  λίγο από  το αίμα  τους για «τον άγνωστο συνάνθρωπό τους!» κάνοντας  μια πράξη αληθινά χριστιανική.

Αίμα χρειάζονται...

 • Οι χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων. 

 • Τα 4.000 άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά. 

 • Όσοι πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία κα.)

 • Ορισμένες έγκυες γυναίκες, που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό

 • Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική κ.ά.).

Γι' αυτό, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας.

Μην  ξεχάσεις!  Έλα  κι εσύ  στην  Εκκλησίας της Φανερωμένης Χολαργού την Κυριακή 10 Απριλίου για να υποστηρίξεις την εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία και  να συνεισφέρεις σημαντικά μ' αυτό τον τρόπο στο να σώσεις την ζωή κάποιου ασθενούς, προσφέροντας λίγο αίμα από το αρκετό αίμα σου . Η προσφορά σου θα  είναι πραγματικά ανεκτίμητη, γιατί:

Χιλιάδες άνθρωποι θα πέθαιναν κάθε μέρα, αν κάποιοι από εμάς  δεν προσέφεραν το αίμα τους.         

Σε περιμένουμε λοιπόν !


Για το γάμο και την οικογένεια   

Η ωραιότερη ανθρώπινη φωλιά είναι η οικογένεια. Είναι το κύτταρο της κοινωνίας μας. Εκεί ο άνθρωπος αναπτύσσεται, ξεκουράζεται, δημιουργεί. Εκεί ο άνθρωπος παίρνει παρηγοριά στις δυσκολίες της ζωής, συζητά τα προβλήματά του, μοιράζεται τις χαρές και τις θλίψεις του. Η ατμόσφαιρα της οικογένειας είναι το φυσικό και πνευματικό οξυγόνο για όλους μας. Είναι θεο-ίδρυτος θεσμός η οικογένεια. Ευλογημένος από τον Θεό, από την ημέρα της δημιουργίας του ανθρώπινου γένους. Ευλογημένος και στο ιερό μυστήριο του γάμου, που αποτελεί το ξεκίνημα και τη ρίζα της οικογένειας. Σήμερα βέβαια η οικογένεια διέρχεται κρίση. Οι συγκρούσεις απομακρύνουν τον σεβασμό και τον διάλογο, αποθεώνουν τον εγωισμό. Γκρίνια και ασυνεννοησία, διαπληκτισμοί και έλλειψη ψυχικής επικοινωνίας. Η ζεστασιά απειλείται, η ενότητα καταρρέει.   Ελπίζουμε πως οι καταθέσεις ψυχής στα κείμενα ζωντανής εμπειρίας που ακολουθούν να βοηθήσουν γόνιμα και ουσιαστικά εκείνους που μοιράζονται την ίδια στέγη και αγωνιούν για το μέλλον της οικογένειας, δηλ. το μέλλον όλων μας.  

Επισκεφθείτε την ενότητα «Γάμος και οικογένεια» στην ιστοσελίδα της ενορίας μας


Και μία πρόταση...

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ