Τεύχος 45   15 Οκτωβρίου 2011

Σύναξη μελέτης Αγίας Γραφής

Η ενορία μας υποδέχεται την παλαιά Λειψανοθήκη (ποιηθείσα το έτος 1817) του Ιερομονάχου Καλλινίκου Βαρβατάκη ή Βαρβατόπουλου, του ανακαινιστή της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί Νάξου και ιδρυτού σχολείων στο ίδιο νησί.
Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 6.00 μ.μ. αρχίζουν οι συνάξεις του Ενοριακού Κύκλου Συμμελέτης Αγίας Γραφής.
Κάθε Τετάρτη, στις 6.00 μ.μ. ψάλλεται η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού και ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Αμέσως μετά πραγματοποιείται η Ενοριακή Σύναξη Μελέτης Αγίας Γραφής. Το θέμα παρουσιάζει κάθε εβδομάδα ο π. Συμεών. Συνεργάζονται ο π. Ευγένιος και ο π. Ιωάννης.
Στον ενοριακό μας Κύκλο γίνεται ανάπτυξη, ερμηνεία και απλούστευση των μεγάλων αληθειών της Αγίας Γραφής, που αφορούν στη ζωή και τη σωτηρία κάθε πιστού. Γι’ αυτό και χρέος όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη δωρεά του θείου λόγου, που πλούσια μας προσφέρεται, να είμαστε όχι μόνο «ακροατές» αλλά και «ποιητές» του ευαγγελικού λόγου, θεμελιώνοντας τη ζωή μας στις αιώνες αλήθειες του Κυρίου μας, όπου συναντούμε το μοναδικό και αυθεντικό πρότυπο ολοκληρωμένης ζωής.

Θέμα των φετεινών συνάξεων μας: Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον


Οι ενοριακές κατηχητικές συνάξεις άρχισαν

Με τη χάρη του Θεού άρχισε και πάλι η κατηχητική χρονιά στην ενορία μας. Οι κατηχητές και οι κατηχήτριες μας, μαζί με τον Ιερέα νεότητος και τους υπόλοιπους συνεργάτες, μέσα σε κλίμα αγάπης, ελευθερίας, δημιουργικότητας και συντροφικότητας συμβάλλουν ώστε το Κατηχητικό να γίνει μια ζεστή φωλιά, ένα καταφύγιο, όπου τα παιδιά μας, οι νέοι μας, γνωρίζουν μέσα από οικοδομητικά θέματα, το λόγο του Θεού, έρχονται σε επαφή με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, γνωρίζουν τους Αγίους της  και την Παράδοσή της, ψάλλουν, τραγουδούν, ψυχαγωγούνται,  εκφράζουν απορίες, συζητούν τους προβληματισμούς τους.

Κατηχητικές συναντήσεις:

Αγόρια και Κορίτσια Α, Β, Γ Δημοτικού:

 Κυριακή 10:30 πμ - 12:00 μ

Κορίτσια Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού :  

 Κυριακή 10:30 πμ - 12:00 μ

Αγόρια Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού : 

 Σάββατο 5:00 μμ - 7:00 μμ

Αγόρια Γυμνασίου: 

 Σάββατο 5:00 μμ - 7:00 μμ

Αγόρια Λυκείου: 

 Σάββατο 5:00 μμ - 7:00 μμ

Κορίτσια Γυμνασίου-Λυκείου:  

 Σάββατο 4:30 μμ - 6:30 μμ

Σύναξη φοιτητών και νέων

 Κάθε Δευτέρα στις 9.00 μμ

Ο τομέας της νεότητας διοργανώνει ακόμη εορταστικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εξορμήσεις και περιηγήσεις, εκδρομές, εκκλησιασμό των μαθητών της περιοχής μας και πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά και τους νέους.  

Λοιπόν, μη χάσεις την ευκαιρία να ξανασυναντηθείς με τους παλιούς σου φίλους, αλλά και να γνωρίσεις νέους!


Από την Κυριακή 16 Οκτωβρίου: κυριακάτικο Αρχονταρίκι για γονείς

Είναι η νέα δραστηριότητα της ενορίας μας, που αντικατέστησε τη Σχολή Γονέων.
Κάθε Κυριακή στις 10.30 το πρωί, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία σύζυγοι, γονείς και νέοι συναντώνται στη νέα αίθουσα του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου (κάτω από το Παρεκκλήσιο του αγίου Ραφαήλ). Στόχος η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, η διδασκαλία του ενός κυρίως από τα λάθη και τις παραλείψεις του άλλου, αλλά και το μοίρασμα του οράματος για μια ζωντανή ενορία σε καιρούς δύσκολους.
Ορισμένες φορές ένας ομιλητής αναπτύσσει κάποιο θέμα, άλλοτε αυτό γίνεται από τους εφημερίους του Ναού μας και άλλοτε πάλι απλώς δίνεται η δυνατότητα να ξεδιπλωθούν οι σκέψεις και οι αγωνίες, με συντονιστή τον π. Κωνσταντίνο Στούμπο, που είναι και ο υπεύθυνος της νέας δραστηριότητας.
Την ίδια ώρα λειτουργεί δημιουργική απασχόληση παράλληλα με την κατήχηση για τα παιδιά των γονιών, που συμμετέχουν, έτσι ώστε την ίδια ώρα γονείς και παιδιά να νιώθουν το αληθινό μητρικό ενδιαφέρον της ενορίας. Γι’ αυτό και το σύνθημα της νέας προσπάθειας είναι ακριβώς «Μαζί με τους γονείς... Μαζί με τα παιδιά...».
Το Κυριακάτικο Αρχονταρίκι αποτελεί μια προσπάθεια της ενορίας μας να βοηθήσει ουσιαστικά το κύτταρο της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, την οικογένεια. Με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη σκεπάζουμε το θεσμό της οικογένειας, τη μικρογραφία της Βασιλείας του Θεού, μια άλλη μορφή Εκκλησίας, την "κατ΄ οίκον" Εκκλησία. Τα θέματα που αναπτύσσονται αφορούν στις συζυγικές και γονεϊκές σχέσεις, την αγωγή των παιδιών και των εφήβων, την ανάγκη θαλπωρής και ζητήματα καθημερινότητας.
Το Κυριακάτικο Αρχονταρίκι είναι καρπός αγάπης και ευθύνης. Αγάπης της Εκκλησίας μας προς τα νέα ζευγάρια και ευθύνης των ποιμένων της εμπρός στα ογκώδη προβλήματα της συζυγίας. Συνιστά μια συστηματική προσπάθεια για ποιμαντική καθοδήγηση των γονέων και των υποψηφίων γονέων στη σωστή αντιμετώπιση των δυσκολιών του εγγάμου βίου. Σ' αυτή την προσπάθεια οδηγός είναι η εμπειρία των Πατέρων, πού μεταστοιχειώνεται σε πράξη και ζωή.
Με το Κυριακάτικο Αρχονταρίκι η ενορία μας προετοιμάζει τους νέους να γίνουν ευτυχισμένοι σύζυγοι και πετυχημένοι γονείς. Να δημιουργήσουν δηλ. μια συγκροτημένη χριστιανική οικογένεια.


Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά νήσο του Αγίου Νεκταρίου ΑΙΓΙΝΑ, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου. Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής :  στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (τηλ.: 210.6565499 – 210.6511821)


Μαθήματα βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής

Κατά το νέο διδακτικό έτος 2011 - 2012 θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού μαθήματα βυζαντινής μουσικής, ψαλτικής και αναλογίου.
 
Τα μαθήματα παραδίδονται ως εξής :
Για αρχαρίους
: Κάθε Πέμπτη, στις 5.00 μ.μ.
Από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Καλογερόπουλο
Για προχωρημένους
: κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ, στις 8.00 μ.μ.
Από τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού μας κ. Γεώργιο Χατζηχρόνογλου

Και τα δύο τμήματα λειτουργούν στη νέα αίθουσα του ενοριακούΠνευματικού Κέντρου (κάτω από το Παρεκκλήσιο του Αγίου Ραφαήλ) και στο ιερό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (κάτω από το Ιερό του Ναού μας).
Τα μαθήματα παραδίδονται δωρεάν.
Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους της διδασκαλίας ή στα τηλέφωνα του Ιερού Ναού, 210.6511821 και 210.6564495, για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές.


Μαθήματα παραδοσιακών χορών για μικρούς και για μεγάλους στην ενορία μας

Μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών  για μικρούς και για μεγάλους παραδίδονται για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος στην ενορία μας.

Τα μαθήματα παραδίδονται από τον καθηγητή παραδοσιακών χορών  κ. Στάθη Καλογερόπουλο  (πληροφορίες : 210.6564.492) στην αίθουσα του «Σημάντρου» (Ελ. Βενιζέλου 59Α, Χολαργός).
Η φοίτηση είναι δωρεάν.

Φέτος λειτουργούν τρία τμήματα:

  1. για παιδιά και για νέους : κάθε Σάββατο, στις 4.00 μ.μ.

  2. για αρχαρίους : κάθε Σάββατο στις 5.00 μ.μ. και

  3. για προχωρημένους : κάθε Σάββατο στις 6.00 μ.μ.


69 "ευχαριστώ" από καρδιάς...
Απολογισμός εθελοντικής Αιμοδοσίας

H Ενοριακή Επιτροπή Αιμοδοσίας του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές αιμοδότες που προσήλθαν στην πρόσφατη εθελοντική αιμοδοσία που έγινε στο Ναό μας στις 2-10-2011.
Κατά την ημέρα της αιμοδοσίας προσήλθαν συνολικά 69 αιμοδότες από τους οποίους κρίθηκαν κατάλληλοι οι 62. Από τους 62 οι 23 είναι νέοι αιμοδότες. Μεταξύ αυτών, μαζί με τους ιερείς του Ναού μας είστε και εσείς που προσφέρατε αίμα.
Η Ενοριακή Επιτροπή αισθάνεται έντονα την ανάγκη να σας ευχαριστήσει γιατί προσφέρατε το πολυτιμότερο δώρο στους συνανθρώπους μας, το αίμα σας. Μία προσφορά ανεκτίμητης αξίας, προσφορά μεγάλης αγάπης προς τους πάσχοντας αδελφούς μας. Για το λόγο αυτό η Ενοριακή Επιτροπή Αιμοδοσίας σας ευχαριστεί, σας συγχαίρει, και σας εύχεται από καρδιάς η Παναγία Φανερωμένη να χαρίζει υγεία και δύναμη, σε σας προσωπικά και στις οικογένειές σας.


Ο μεγαλύτερος θησαυρός της Φανερωμένης!
Ιστορική Λειψανοθήκη με λείψανα 13 Αγίων δωρήθηκε στο Ναό μας

Η ενορία μας υποδέχθηκε την παλαιά Λειψανοθήκη (ποιηθείσα το έτος 1817) του Ιερομονάχου Καλλινίκου Βαρβατάκη ή Βαρβατόπουλου, του ανακαινιστή της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί Νάξου και ιδρυτού σχολείων στο ίδιο νησί.

Η ιερά Λειψανοθήκη δωρήθηκε στο Ναό μας από ευλαβή οικογένεια του Χολαργού και θα παραμείνει σ’  αυτόν ως πολύτιμος θησαυρός και πνευματική κληρονομιά στους απογόνους μας.

Η ιερά Λειψανοθήκη περιέχει τίμια Λείψανα των Αγίων:

1. Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου (23 Απριλίου)
2. Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρος (10 Φεβρουαρίου)
3. Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού (27 Ιουλίου)
4. Αγίου Ερμολάου (26 Ιουλίου)
5. Αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος (15 Δεκεμβρίου)
6. Αγίου Θεοδώρου του Μεγαλομάρτυς του Τήρωνος (17 Φεβρουαρίου)
7. Αγίου Αντύπα επισκόπου Περγάμου (11 Απριλίου)
8. Αγίου Διονύσιος του Αρεοπαγίτου (3 Οκτωβρίου)
9. Αγίας Παρασκευής της  Οσιομάρτυρος (26 Ιουλίου)
10. Αγίας Βαρβάρας της  Μεγαλομάρτυρος (4 Δεκεμβρίου)
11. Αγίας Κυριακής  της  Μεγαλομάρτυρος (7 Ιουλίου)
12. Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας (22 Δεκεμβρίου)
13. Οσίας Πελαγίας της Μάρτυρος (4 Μαΐου)

Η υποδοχή των τιμίων Λειψάνων και η ιερά Ακολουθία του Εσπερινού, μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου. Χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Την επομένη, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, τελέσαμε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


Η  Β΄ Θεία Λειτουργία

Από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου αρχίζει και πάλι η τέλεση Β΄ Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό μας.
 Η Β΄Θεία Λειτουργία αρχίζει στις 10.30 π.μ. και απολύει γύρω στις 11.45 π.μ.

Σε αυτή ψάλλει βυζαντινή εκκλησιαστική Χορωδία.
Είναι μια ευκαιρία για συμμετοχή στον κυριακάτικο εκκλησιασμό, που προσφέρεται σε νέους, οικογένειες με μικρά παιδιά και γενικά σε όσους για αντικειμενικούς λόγους δεν διευκολύνονται στη συμμετοχή της πρώτης Θείας Λειτουργίας.

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ