Τεύχος 45  14 Νεομβρίου 2011

Με τι να μετρούσα τον άνθρωπο, αν δεν τον μετρούσα με τον Ιησού;


Έχω γράψει πολλά στη ζωή μου. Χιλιάδες είναι οι τυπωμένες σελίδες που έχουν συνδεθεί με το όνομα μου. Γιατί τάχα αισθάνθηκα την ανάγκη, προλογίζοντας ειδικά το βιβλίο μου τούτο, να μιλήσω με τρόπο εξομολογητικό;  Ίσως γιατί κανένα βιβλίο μου δεν είναι τόσο δικό μου όσο είναι αυτό. Ο Ιησούς, η σταύρωση, ο θάνατος, το άγνωστο, η πίστη – είναι τάχα όλα αυτά δικά μου; Ναι, είναι πολύ δικά μου, περισσότερο από όλα τα θέματα που έχω πραγματευθεί ως τώρα. Είναι δικά μου και είναι ολονών, γι΄ αυτό ακριβώς είναι και πολύ δικά μου. Για πρώτη φορά μετράω την εποχή μου –αλλά και το παρελθόν και το μέλλον- με μέτρα τόσο μεγάλα όπως είναι ο Ιησούς, η σταύρωση, ο θάνατος, το άγνωστο, ο πόνος, η πίστη. Τα μέτρα αυτά είναι σχεδόν ασύλληπτα. Πώς τόλμησα να τα χρησιμοποιήσω για να μετρήσω μ΄ αυτά την εποχή μου;  Δεν έχω το αίσθημα ότι χρειάσθηκε τόλμη για να το κάνω. Ήταν χρέος μου, ένα απλό και αυτονόητο χρέος, να χρησιμοποιήσω τα πιο μεγάλα μέτρα που υπάρχουν στον κόσμο. Με τι να μετρούσα τον άνθρωπο, αν δεν τον μετρούσα με τον Ιησού; Με τι να μετρούσα τη γνώση και τα γνωστά, αν δεν τα μετρούσα με το άγνωστο και με την πίστη; Αλλά και αν υποτεθεί ότι χρειαζόταν ιδιαίτερη τόλμη για να κάμω ό,τι έκαμα, την τόλμη αυτή θα τη γεννούσε μέσα μου η έντονη συνείδηση της παιδαγωγικής αποστολής μου.

Οι μέρες μας είναι δύσκολες. Η ιστορία φυλλοροεί. Ποτέ δεν είχαν τόσο γυμνωθεί τα δέντρα της. Κάποια πολύ μεγάλα γεγονότα σημειώνονται ή πλησιάζουν. Γεγονότα τέτοια, που για την υποδοχή τους πρέπει να ΄ναι οι άνθρωποι πολύ προετοιμασμένοι. Και φοβούμαι ότι ποτέ δεν ήταν η ψυχή του ανθρώπου τόσο απροετοίμαστη, όσο είναι στις μέρες μας… Στην εποχή μας κλονίσθηκαν όλα. Η ψυχή των ανθρώπων έχει πολύ αδειάσει. Οι πιστοί είναι λίγοι. Κι αυτή η πίστη των πιστών είναι επίσης λίγη… Και το μεταφυσικό κενό εκτείνεται και εντείνεται τη στιγμή που προμηνύονται οι πιο μεγάλες εξελίξεις, ίσως και οι πιο μεγάλες ανθρώπινες δοκιμασίες στην ιστορία του κόσμου. Τα προμηνύματα είναι πραγματικά πολύ βαρειά. Δεν υπάρχουν μόνο προμηνύματα. Έχουν αρχίσει τα μεγάλα γεγονότα. Και η ψυχή των ανθρώπων είναι απροετοίμαστη. Είναι αδειανή. Πώς θα ανθέξει στα γεγονότα που έρχονται ή που άρχισαν να σημειώνονται;

Παναγιώτης Κανελλόπουλος,
από τον πρόλογο στο βιβλίο του «Ο χριστιανισμός και η εποχή μας»


Το Σαρανταλείτουργο στο Ναό μας

Στις 15 Νοεμβρίου αρχίζουμε τη Σαρακοστή των Χριστουγέννων. Σε μια περίοδο πνευματικής προετοιμασίας και προσμονής, όπως οι σαράντα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζει η προσευχή των πιστών και η συμμετοχή μας στη λατρεία της Εκκλησίας. Τις ημέρες αυτές έχουμε πλήθος εορτών και μνήμες Αγίων, που μας φέρνουν πιο κοντά στη χάρη του Θεού, με τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, που τελούμε.
Παράλληλα, αποτελεί πλέον συνήθεια σε πολλούς Ναούς η τέλεση της Θείας Λειτουργίας καθημερινά τις ημέρες αυτές, ως μία ακόμη ευκαιρία για να μείνει ανύστακτη η διάθεσή μας για κοινωνία και ένωση με τον Θεό. Τελούμε λοιπόν το λεγόμενο «Σαρανταλείτουργο», αληθινά μια μοναδική ευκαιρία μέσα στο χρόνο, που παρασύρει κάθε πιστό σε πνευματική ανανέωση, εγρήγορση, αγιότητα.
Στον Ιερό Ναό μας θα τελεσθεί κι εφέτος το «Σαρανταλείτουργο», και είναι ωφέλιμο να συμμετέχουμε σε αυτό και να προετοιμαζόμεθα για να προσέλθουμε στη Θεία Κοινωνία.


Ιερά Αγρυπνία στα Εισόδεια της Παναγίας μας

Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί στο Ναό μας με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδείων της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η Αγρυπνία θα τελεσθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου (προς Δευτέρα 21 Νοεμβρίου) από 8.00 το βράδυ έως 12.30 μετά τα μεσάνυκτα.
Κατά τη διάρκεια της ιεράς Αγρυπνίας θα τεθούν εις προσκύνηση υπό των πιστών τα ιερά Λείψανα Αγίων, που φυλάσσονται στον Ναό μας.


Στα βήματα της έμπρακτης αγάπης...

Σε καιρούς δίσεκτους και οριακούς, σαν την εποχή μας,  όπου η αγωνία περισσεύει και η ελπίδα αφανίζεται, φαίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη συναντίληψης, πραγματικής αγάπης, που μεταφράζεται σε έργα κοινωνικής ευαισθησίας προσφέροντας στήριγμα και παρηγοριά.

Στην ενορία μας διανέμουμε :

Γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε :

Τρόφιμα

Τρόφιμα

Ρούχα

Ρούχα

Υποδήματα

Υποδήματα

παιχνίδια

παιχνίδια

σε αδελφούς μας που τα χρειάζονται 

από αδελφούς μας που τα προσφέρουν

 

Καθημερινά 10.00 π.μ. – 12.00 μ.
στό Κέντρο Ενοριακής Αγάπης
  (Βουτσινά 92, τηλ. 210.6540208)

  • Παρακαλούμε τα προσφερόμενα είδη να είναι σε καλή κατάσταση, για να διατεθούν στους αδελφούς μας

  • Εάν γνωρίζετε κάποια οικογένεια στο Χολαργό που έχει πραγματική ανάγκη, παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τις συνεργάτιδες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
     


Οι ευκαιρίες που μας προσφέρει η ενορία....


139 κούτες με ρούχα, υποδήματα και παιχνίδια σε ενδεείς αδελφούς μας από το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο

Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού ανέλαβε την προσπάθεια να προωθήσει  τα κατόπιν διαλογής καθαρά ενδύματα, υποδήματα, παιχνίδια κ.ά.  σε κοινωφελείς οργανισμούς – συλλόγους.
Ήδη  -από τις 18  Ιουλίου  που προωθήσαμε  65 ακόμη κιβώτια ρουχισμού- είχε  συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ενδυμάτων και υποδημάτων, ανδρικών, γυναικείων, παιδικών, χειμερινών και θερινών, καθώς και ικανός αριθμός παιχνιδιών. Αφού έγινε η  πολύ δύσκολη αλλά  απαραίτητη διαλογή (διότι αρκετά ενδύματα κρίθηκαν ακατάλληλα να δοθούν ακόμα και σε φτωχούς  συνανθρώπους μας, ήταν βρώμικα, σκισμένα κλπ..) δόθηκαν  από το Ιούλιο έως σήμερα  139 δέματα σε  ενδεείς συνανθρώπους μας - ενορίτες μας και μη. 
Για το αρκετό περίσσευμα σε ρούχα, υποδήματα κ.λ.π.  η «Επιτροπή  του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου για τη συλλογή και  διανομή  των ενδυμάτων και υποδημάτων» απεφάσισε να τα προσφέρει στο Φιλανθρωπικό κατάστημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που ενδύει  φτωχούς και αστέγους «Ταβιθά», το οποίο βρίσκεται επί της οδού Ακομινάτων στην  Αθήνα. 
Οι  προσφερόμενες  σήμερα 85  κούτες μεταφέρθηκαν από τα μέλη του Ε.Φ.Τ  με  μισθωμένο όχημα, παρουσία του Προέδρου του Ε.Φ.Τ. Πρωτοπρ. π.  Ιωάννη Καλογερόπουλου και του Δ.Σ. του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου,  στο εν λόγω φιλανθρωπικό κατάστημα  για να προωθηθούν δωρεάν  σε φτωχούς και αστέγους συνανθρώπους μας. 

Περισσότερα...


Πρόσκληση 

Το βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «το Ζήτημα του Πατριωτισμού» του Μελέτη Μελετόπουλου και στην συζήτηση που θα ακολουθήσει, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Ι. Ναού Φανερωμένης στο Χολαργό. Συμμετέχουν οι :
Μελέτης Μελετόπουλος,  δρ Οικονομικών – Κοινωνικών Επιστημών και Ιστορίας -συγγραφέας, Σπύρος Κουτρούλης, οικονομολόγος – συγγραφέας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο 210-6546742

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 11.00 π.μ. διοργανώνεται εκδήλωση για το Ελληνικό Δημοτικό Τραγούδι, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «ΣΗΜΑΝΤΡΟ» (Ελ. Βενιζέλου 59, Χολαργός).


 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ