Τεύχος 84  13 Δεκεμβρίου 2013

            

"Μυστήριο παράξενο και παράδοξο αντικρύζω"
του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

     

Μυστήριο παράξενο και παράδοξο αντικρύζω. Βοσκών φωνές φτάνουν στ' αυτιά μου. Δεν παίζουν σήμερα με τις φλογέρες τους κάποιον τυχαίο σκοπό. Τα χείλη τους ψάλλουν ύμνο ουράνιο.
Οι άγγελοι υμνολογούν, οι αρχάγγελοι ανυμνούν, ψάλλουν τα Χερουβείμ και δοξολογούν τα Σεραφείμ. Πανηγυρίζουν όλοι, βλέποντας το Θεό στη γη και τον άνθρωπο στους ουρανούς.
Σήμερα η Βηθλεέμ μιμήθηκε τον ουρανό: Αντί γι' αστέρια, δέχτηκε τους αγγέλους, αντί για ήλιο, δέχτηκε τον Ήλιο της δικαιοσύνης. Και μη ζητάς να μάθεις το πώς. Γιατί όπου θέλει ο Θεός, ανατρέπονται οι φυσικοί νόμοι.
Εκείνος λοιπόν το θέλησε. Και το έκανε. Κατέβηκε στη γη κι έσωσε τον άνθρωπο. Όλα συνεργάστηκαν μαζί Του γι' αυτόν το σκοπό.
Σήμερα γεννιέται Αυτός που υπάρχει αιώνια, και γίνεται αυτό που ποτέ δεν υπήρξε. Είναι Θεός και γίνεται άνθρωπος! Γίνεται άνθρωπος και πάλι Θεός μένει!
Φόβο νιώθω μπροστά στο θείο μυστήριο. Τί να πω και τί να λαλήσω;
Βλέπω εκείνη που γέννησε. Βλέπω κι Εκείνον που γεννήθηκε. Αλλά τον τρόπο της γεννήσεως δεν μπορώ να τον καταλάβω. Όπου θέλει, βλέπετε, ο Θεός, νικώνται οι φυσικοί νόμοι. Έτσι έγινε κι εδώ: Παραμερίστηκε η φυσική τάξη και ενέργησε η θεία θέληση.
Πόσο ανέκφραστη είναι η ευσπλαχνία του Θεού! Ο προαιώνιος Υιός του Θεού, ο άφθαρτος και αόρατος και ασώματος, κατοίκησε μέσα στο φθαρτό και ορατό σώμα μας. Για ποιό λόγο; Να, όπως ξέρετε, εμείς οι άνθρωποι πιστεύουμε περισσότερο σ' ό,τι βλέπουμε παρά σ' ό,τι ακούμε. Στα ορατά πιστεύουμε. Στ' αόρατα όχι. Έτσι δεν πιστεύαμε στον αόρατο αληθινό Θεό, αλλά λατρεύαμε ορατά είδωλα με μορφή ανθρώπων.
Δέχτηκε λοιπόν ο Θεός να παρουσιαστεί μπροστά μας με ορατή μορφή ανθρώπου, για να διαλύσει μ' αυτόν τον τρόπο κάθε αμφιβολία για την ύπαρξή Του. Κι ύστερα, αφού μας διδάξει με την αισθητή και αναμφισβήτητη παρουσία Του, να μας οδηγήσει εύκολα στην αληθινή πίστη, στ' αόρατα και υπερφυσικά.
Κατάπληξη με γεμίζει το θαύμα! Παιδί βλέπω τον προαιώνιο Θεό! Σε φάτνη αναπαύεται, Αυτός που έχει θρόνο τον ουρανό! Χέρια ανθρώπινα αγγίζουν τον απρόσιτο κι ασώματο! Με σπάργανα είναι σφιχτοδεμένος, Αυτός που σπάει τα δεσμά της αμαρτίας!
Πήρε το σώμα μου. Μου προσφέρει το Πνεύμα Του. Μου χαρίζει το θησαυρό της αιώνιας ζωής, παίρνοντας αλλά και δίνοντάς μου: Παίρνει τη σάρκα μου για να με αγιάσει, μου δίνει το Πνεύμα Του για να με σώσει.
Σήμερα λύθηκαν τα μακροχρόνια δεσμά. Ο διάβολος καταντροπιάστηκε. Οι δαίμονες δραπέτευσαν. Ο θάνατος καταργήθηκε. Ο παράδεισος ανοίχτηκε. Η κατάρα εξαφανίστηκε. Η αμαρτία διώχτηκε. Η πλάνη απομακρύνθηκε. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε.
Το κήρυγμα της ευσέβειας ξεχύθηκε και διαδόθηκε παντού. Η βασιλεία των ουρανών μεταφυτεύθηκε στη γη. Οι άγγελοι συνομιλούν με τους ανθρώπους. Όλα έγιναν ένα.
Γιατί;
Γιατί κατέβηκε ο Θεός στη γη κι ο άνθρωπος ανέβηκε στους ουρανούς. Κατέβηκε ο Θεός στη γη και πάλι βρίσκεται στον ουρανό. Ολόκληρος είναι στον ουρανό κι ολόκληρος στη γη. Έγινε άνθρωπος κι είναι Θεός. Είναι Θεός και πήρε σάρκα. Κρατιέται σε παρθενική αγκαλιά και στα χέρια Του κρατάει την οικουμένη.
     
 

           

Συναυλία με τη συμμετοχή τριών Χορωδιών

 

  
Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών συνδιοργανώνουν συναυλία βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, με επίκαιρους ύμνους της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εν όψει των αγίων ημερών των Χριστουγέννων.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στις 7.00
μ.μ. , στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
Συμμετέχουν :

  • Η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Χατζηχρόνογλου,

  • Η Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», υπό τη διεύθυνση του κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου,

  • Η Χορωδία «Εργαστήρι Ψαλτικής», υπό τη διεύθυνση του κ. Αθανασίου Παϊβανά.

     

Iερό Ευχέλαιο εν όψει των Χριστουγέννων

       
Tην Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στις 5.00 μ.μ. ο Εσπερινός και αμέσως μετά το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου.

 

     

Η Ιερά Ακολουθία των Ωρών των Χριστουγέννων

       
Η Ιερά Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων θα ψαλεί στον Ιερό Ναό μας την προπαραμονή (ημέρα Δευτέρα) στις 5.00 μ.μ..
Είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να συμμετάσχουμε στην πολύ ωραία αυτή Ακολουθία της Εκκλησίας μας, την οποία θα τελέσουμε το απόγευμα της προπαραμονής των Χριστουγέννων, προς διευκόλυνση πολλών αδελφών μας να την παρακολουθήσουν.

  

Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα

       
Δείτε κι εφέτος το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στα Χριστούγεννα και το Άγιο Δωδεκαήμερο, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της ενορίας μας www.faneromenihol.gr.

  

Έρανος της αγάπης (από 15 έως 21 Δεκεμβρίου)

       
Από τις 15 έως τις 21 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιείται στα όρια ενορία μας ο έρανος της αγάπης, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση της όλης προσπάθειάς μας για τη στήριξη των ενδεών αδελφών της ενορίας μας, μην κρατήσεις την πόρτα σου κλειστή!
Σ΄ ευχαριστούμε για ό,τι έκανες και κάνεις καθημερινά και σε καλούμε να συνεχίσεις να το κάνεις με την καρδιά σου και με όλες σου τις δυνάμεις! Μην κλείσεις ποτέ τ’ αυτιά και την καρδιά σου στο προσκλητήριο αγάπης! Γιατί, μόνον αν είμαστ’ όλοι μαζί, μπορούμε!

  

Χριστουγεννιάτικη δωροέκθεση (από 17 έως 27 Δεκεμβρίου)

       
Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο ετοίμασε Χριστουγεννιάτικη δωροέκθεση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού μας, με Χριστουγεννιάτικα δώρα τα οποία έχουν ετοιμάσει οι κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου και θα προσφέρονται σε συμβολικές τιμές.
Σκοπός της δωροέκθεσης, η οποία θα είναι ανοικτή καθημερινά μετά από τις Ιερές Ακολουθίες, είναι να ενισχυθεί η καθημερινή προσφορά έτοιμου φαγητού (συσσίτιο).
Φέτος τα Χριστούγεννα, κανένας στο Χολαργό χωρίς φαγητό και εορταστική χαρά!
Για να γιορτάσουμε όλοι μαζί και να νοιώσουμε και δικά μας τα φετινά Χριστούγεννα!

  


                    

      ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ Ι. ΝΑΟΣ (ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ)
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
τηλ.: 210.6511.821 – fax.: 210.6549.821
www.faneromenihol.gr , e-mail: fanhol@otenet.gr

            


Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ