Τεύχος 44   08 Οκτωβρίου 2011

Ο μοναδικός και ανεκτίμητος θησαυρός της Φανερωμένης!

Ιστορική Λειψανοθήκη με λείψανα 13 Αγίων δωρήθηκε στο Ναό μας Επίσημη και παλαϊκή υποδοχή της την Τρίτη 11 Οκτωβρίου


Η ενορία μας υποδέχεται την παλαιά Λειψανοθήκη (ποιηθείσα το έτος 1817) του Ιερομονάχου Καλλινίκου Βαρβατάκη ή Βαρβατόπουλου, του ανακαινιστή της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί Νάξου και ιδρυτού σχολείων στο ίδιο νησί.

Η ιερά Λειψανοθήκη δωρήθηκε στο Ναό μας οπό ευλαβή οικογένεια του Χολαργού και θα παραμείνει σ’  αυτόν ως πολύτιμος θησαυρός και πνευματική κληρονομιά στους απογόνους μας.

Η ιερά Λειψανοθήκη περιέχει τίμια Λείψανα των Αγίων:


1. Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου (23 Απριλίου)
2. Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρος (10 Φεβρουαρίου)
3. Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού (27 Ιουλίου)
4. Αγίου Ερμολάου (26 Ιουλίου)
5. Αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος (15 Δεκεμβρίου)
6. Αγίου Θεοδώρου του Μεγαλομάρτυς του Τήρωνος (17 Φεβρουαρίου)
7. Αγίου Αντύπα επισκόπου Περγάμου (11 Απριλίου)
8. Αγίου Διονύσιος του Αρεοπαγίτου (3 Οκτωβρίου)
9. Αγίας Παρασκευής της  Οσιομάρτυρος (26 Ιουλίου)
10. Αγίας Βαρβάρας της  Μεγαλομάρτυρος (4 Δεκεμβρίου)
11. Αγίας Κυριακής  της  Μεγαλομάρτυρος (7 Ιουλίου)
12. Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας (22 Δεκεμβρίου)
13. Οσίας Πελαγίας της Μάρτυρος (4 Μαΐου)

Τρίτη 11 Οκτωβρίου, 6.00 μ.μ.
Η υποδοχή των τιμίων Λειψάνων και η ιερά Ακολουθία του Εσπερινού, μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, 7.00 π.μ.
Ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Σας περιμένουμε στις ιερές τελετές με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση
 

Μερικά ιστορικά στοιχεία

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στο  Σαγκρί Νάξου:  Ένα από τα παλαιότερα Μοναστήρια και από τα αξιολογότερα θρησκευτικά και πνευματικά κέντρα του νησιού κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας. Στην επιγραφή του υπέρθυρου του καθολικού της Μονής αναφέρεται η χρονολογία 1636, όμως η ίδρυση της Μονής φαίνεται να είναι ακόμη αρχαιότερη. Το 1766 η Μονή ανήκει στον Ιερομόναχο Σεραφείμ Βαρβατόπουλον.
Το 1816 ο ηγούμενος της Μονής Καλλίνικος Βαρβατόπουλος ή Βαρβατάκης ανακαίνισε τη Μονή και ίδρυσε Σχολή. Ο Ιερομόναχος Καλλίνικος Βαρβατάκης περιήρχετο σέ πολλά μέρη της Ελλάδος με ιερά λειψανοθήκη, προς προσκύνησιν και αγιασμόν των πιστών. Με τα χρήματα που συγκέντρωνε ίδρυε σχολεία στη Νάξο.  Η Σχολή στο Σαγκρί Νάξου λειτούργησε ως Σχολή όλης της ορεινής Νάξου έως το 1834. Η Μονή είχε τη μεγάλη συμπαράσταση των Ναξίων Βουτσάδων της Σμύρνης.
Σε Πατριαρχικό σιγίλλιο του Μαρτίου 1817 «Περί της εν τη νήσω Νάξω μονής του αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου» στο Σαγκρί αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο ιδιοκτήτης της παραπάνω Μονής μοναχός Καλλίνικος Βαρβατάκης, «εν έτει σωτηρίω αωιζ, κατά μήνα μάρτιον, αφίκετο εις Σμύρνην και [ανεκοίνωσε] ταύτην εαυτού την βουλήν προς τον ιερώτατον μητροπολίτην Σμύρνης, εν αγίω Πνεύματι αγαπητόν ημών αδελφόν και συλλειτουργόν κυρ Άνθιμον, Νάξιον όντα και αυτόν, και ουδέν ήττον φιλόκαλον και φιλόμουσον...».
Στο περιοδικό «Ερμής ο Λόγιος» (Μάιος 1818) δημοσιεύεται μακροσκελές άρθρο με τίτλο «Από Κωνσταντινουπόλεως Μαΐου 25, 1818» με θέμα τον αγώνα του ναξιώτη Μοναχού Καλλίνικου Βαρβατάκη να ιδρύσει στο Σαγκρί Νάξου «σχολείον κοινόν της Ελληνικής παιδείας». Εκεί γίνεται λόγος για ένα ταξίδι που έκανε τότε στη Σμύρνη ο π. Καλλίνικος Βαρβατάκης, όπου συνάντησε τον συμπατριώτη του Μητροπολίτη Σμύρνης Άνθιμο: «...απελθών εις Σμύρνην [ο Καλλίνικος], ωμίλησε περί του πράγματος μετά του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου της πόλεως ταύτης, όστις Νάξιος ών, και τα τροφεία προθύμως αποδιδούς τη πατρίδι, ού μόνον παρώρμησε τον Καλλίνικον εις το καλόν, αλλά και χρηματικώς συνετέλεσεν εις την σύστασιν του σχολείου...».
Εδώ βλέπουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει ο Μητροπολίτης Άνθιμος για την ίδρυση σχολείου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ανταποδίδοντας σ’ αυτήν «τα τροφεία προθύμως». Ο Ιερομόναχος Καλλίνικος τον έπεισε και βοήθησε σπουδαίως στο έργο αυτό. 

Δείτε ακόμη :

Ο Μοναχός Καλλίνικος Βαρβατάκης και η σχολή του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί Νάξου
 

Μαθήματα παραδοσιακών χορών για   Ε Ν Η Λ Ι Κ Ε Σ στην ενορία μας

Μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών  για  ΕΝΗΛΙΚΕΣ θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος στην ενορία μας.
Η πρώτη συνάντηση και πρόβα θα λάβει χώρα το ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, στις 5.00 μ.μ. στην αίθουσα του «Σημάντρου» (Ελ. Βενιζέλου 59Α, Χολαργός).

Φέτος θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: για αρχαρίους και για προχωρημένους.

Τα μαθήματα παραδίδονται από τον καθηγητή παραδοσιακών χορών  κ. Στάθη Καλογερόπουλο  (πληροφορίες : 210.6564.492).

Η φοίτηση είναι δωρεάν


Οι ενοριακές κατηχητικές συνάξεις άρχισαν. Το πρόγραμμα για κάθε παιδί, κάθε ηλικίας...

Μη χάσεις την ευκαιρία να ξανασυναντηθείς με τους παλιούς σου φίλους, αλλά και να γνωρίσεις νέους!

 Με τη χάρη του Θεού άρχισε και πάλι η κατηχητική χρονιά στην ενορία μας. Οι κατηχητές και οι κατηχήτριες μας, μαζί με τον Ιερέα νεότητος και τους υπόλοιπους συνεργάτες, μέσα σε κλίμα αγάπης, ελευθερίας, δημιουργικότητας και συντροφικότητας συμβάλλουν ώστε το Κατηχητικό να γίνει μια ζεστή φωλιά, ένα καταφύγιο, όπου τα παιδιά μας, οι νέοι μας, γνωρίζουν μέσα από οικοδομητικά θέματα, το λόγο του Θεού, έρχονται σε επαφή με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, γνωρίζουν τους Αγίους της  και την Παράδοσή της, ψάλλουν, τραγουδούν, ψυχαγωγούνται,  εκφράζουν απορίες, συζητούν τους προβληματισμούς τους.

Κατηχητικές συναντήσεις:

Αγόρια και Κορίτσια Α, Β, Γ Δημοτικού:

 Κυριακή 10:30 πμ - 12:00 μ

Κορίτσια Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού :  

 Κυριακή 10:30 πμ - 12:00 μ

Αγόρια Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού : 

 Σάββατο 5:00 μμ - 7:00 μμ

Αγόρια Γυμνασίου: 

 Σάββατο 5:00 μμ - 7:00 μμ

Αγόρια Λυκείου: 

 Σάββατο 5:00 μμ - 7:00 μμ

Κορίτσια Γυμνασίου-Λυκείου:  

 Σάββατο 4:30 μμ - 6:30 μμ

Σύναξη φοιτητών και νέων

 Κάθε Δυετέρα στις 9.00 μμ

Ο τομέας της νεότητας διοργανώνει ακόμη εορταστικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εξορμήσεις και περιηγήσεις, εκδρομές, εκκλησιασμό των μαθητών της περιοχής μας και πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά και τους νέους.


Απολογισμός εθελοντικής Αιμοδοσίας


H Ενοριακή Επιτροπή Αιμοδοσίας του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές αιμοδότες που προσήλθαν στην πρόσφατη εθελοντική αιμοδοσία που έγινε στο Ναό μας στις 2-10-2011.
Κατά την ημέρα της αιμοδοσίας προσήλθαν συνολικά 69 αιμοδότες από τους οποίους κρίθηκαν κατάλληλοι οι 62. Από τους 62 οι 23 είναι νέοι αιμοδότες. Μεταξύ αυτών, μαζί με τους ιερείς του Ναού μας είστε και εσείς που προσφέρατε αίμα.
Η Ενοριακή Επιτροπή αισθάνεται έντονα την ανάγκη να σας ευχαριστήσει γιατί προσφέρατε το πολυτιμότερο δώρο στους συνανθρώπους μας, το αίμα σας. Μία προσφορά ανεκτίμητης αξίας, προσφορά μεγάλης αγάπης προς τους πάσχοντας αδελφούς μας. Για το λόγο αυτό η Ενοριακή Επιτροπή Αιμοδοσίας σας ευχαριστεί, σας συγχαίρει, και σας εύχεται από καρδιάς η Παναγία Φανερωμένη να χαρίζει υγεία και δύναμη, σε σας προσωπικά και στις οικογένειές σας.

Η Ενοριακή Επιτροπή Αιμοδοσίας
του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.

 

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ