Τεύχος 35   05 Μαρτίου 2011

Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ένα αφιέρωμα

Περισσότερο από δύο μήνες κάθε χρόνο είναι αφιερωμένοι στην ξεχωριστή αυτή περίοδο, το Τριώδιο (που περιλαμβάνει τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα). Είναι μια περίοδος πνευματική, κατανυκτική, η πλέον εμπνευσμένη, κατάφορτη από υψηλές αναζητήσεις, η πλουσιότερη σε νοήματα. Περίοδος νοσταλγίας και αναμονής του Πάσχα, κατάλληλης προπαρασκευής και πνευματικής προετοιμασίας των πιστών για την εορτή των εορτών. Κορυφαία ευκαιρία προσέγγισης στο νόημα και τις λεπτομέρειες της χριστιανικής πίστης, έντονης βίωσης της λειτουργικής ζωής, επαναβεβαίωσης των αρχών και των στόχων της ορθόδοξης πνευματικότητας. Στην ιστοσελίδα της ενορίας μας www.faneromenihol.gr θα βρείτε ένα εκτενές αφιέρωμα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ευχόμαστε το αφιέρωμά μας στο Τριώδιο, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα να διευκολύνει στην πληρέστερη κατανόηση των ημερών αυτών για τον αναβαπτισμό μας στο ασκητικό φρόνημα και τα βαθύτερα νοήματα της περιόδου.


Πρόγραμμα ιερών Ακολουθιών κατά την Καθαρά Εβδομάδα

Κυριακή της Tυρινής,  6 Μαρτίου
7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία
10.30 π.μ. Η Β΄ Θεία Λειτουργία
6.00 μ.μ. Ο Εσπερινός της συγνώμης
 
Καθαρά Δευτέρα,  7 Μαρτίου
7.30 π.μ. Ο Όρθρος, οι Ώρες και ο Εσπερινός
6.00 μ.μ. Το Μεγάλο Απόδειπνο και το ενδιάτακτο τμήμα του Μεγάλου Κανόνα (του αγίου Ανδρέα Κρήτης)
 
Τρίτη 8 Μαρτίου
7.00 π.μ. Ο  Όρθρος, οι  Ώρες και ο  Εσπερινός
6.00 μ.μ.  Το  Μέγα Απόδειπνο και το ενδιάτακτο τμήμα του Μεγάλου Κανόνα
 
Τετάρτη 9 Μαρτίου, των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων
7.00 π.μ. Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων
6.00 μ.μ.  Το  Μέγα Απόδειπνο και το ενδιάτακτο τμήμα του Μεγάλου Κανόνα
   
Πέμπτη 10 Μαρτίου
7.00 π.μ.  Ο  Όρθρος, οι  Ώρες και ο  Εσπερινός
6.00 μ.μ.  Το  Μέγα Απόδειπνο και το ενδιάτακτο τμήμα του Μεγάλου Κανόνα
   
Παρασκευή 11 Μαρτίου
7.00 π.μ.  Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων
6.00 μ.μ.  Το Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων
7.00 μ.μ.  Οι Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο
   
Σάββατο 12 Μαρτίου, μνήμη του δια κολλύβων θαύματος του αγίου Θεοδώρου Τήρωνος
7.00 π.μ.  Η Θεία Λειτουργία (του Ιερού Χρυσοστόμου) και το Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων
6.00 μ.μ. Ο  Εσπερινός
   
Α΄ Κυριακή των Νηστειών (της Ορθοδοξίας),  13 Μαρτίου
7.00 π.μ. Η Θεία  Λειτουργία  (του Μεγάλου Βασιλείου) 
  ΔΕΝ  ΘΑ  ΤΕΛΕΣΘΕΙ  Β΄  Θεία Λειτουργία
6.00 μ.μ. Ο  Κατανυκτικός  Εσπερινός

2.250 ευρώ  από τους νέους της ενορίας μας για τα παιδιά της Καλκούτας! Ανοίχθηκε ο κουμπαράς

Στα πλαίσια της περσινής εβδομάδας εξωτερικής ιεραποστολής, οι νέοι της ενορίας μας αποφάσισαν τη δημιουργία ενός κουμπαρά για τα παιδιά που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Καλκούτα της Ινδίας. Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάσθηκε στην ενορία μας από μικρούς και μεγάλους και το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε είναι 2.250 ευρώ. Το ποσό αυτό ήδη παραδόθηκε, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, από τον ιερέα νεότητος της ενορίας μας π. Κωνσταντίνο Στούμπο στον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής Αρχιμανδρίτη π. Κωνσταντίνο Τσίλη. Η περιοχή της Καλκούτας, και γενικότερα η Ινδία, αποτελεί τμήμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Η Ιερά Μητρόπολις Χονγκ Κονγκ ιδρύθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το έτος 1996 και από τότε μέχρι σήμερα, με την χάρη του Θεού, δραστηριοποιείται ιεραποστολικά σε είκοσι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Χονγκ Κονγκ επεκτείνεται στις χώρες Κίνα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Βιρμανία (τώρα Μιανμάρ), Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Ινδία, Σρι Λάνκα, Μαλβίδες Νήσους, Νεπάλ, Μπουτάν, Πακιστάν, Αφγανιστάν.

Το ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης περιλαμβάνει την διάδοση της Ορθοδόξου πίστεως, όπως αυτή διαφυλάχθηκε ανόθευτη από το μαρτυρικό Αποστολικό και Οικουμενικό κέντρο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, την δημιουργία ορθόδοξων χριστιανικών κοινοτήτων, την πνευματική ενίσχυση των λιγοστών Ελλήνων που διαμένουν στις χώρες αυτές και την ανάπτυξη φιλανθρωπικού έργου, σύμφωνα με την ευαγγελική εντολή της αδιάκριτης και ανιδιοτελούς αγάπης προς τους συνανθρώπους μας.

Η Ιερά Μητρόπολη είναι υπεύθυνη για την μισθοδοσία των κληρικών της, για την ανάπτυξη, συντήρηση και ενίσχυση των ιεραποστολικών και φιλανθρωπικών προγραμμάτων καθώς και για την μισθοδοσία των εργαζόμενων σε αυτά.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Σεβ. Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος, «στα Ιεραποστολικά Κλιμάκια που λειτουργούν στο Χονγκ Κονγκ, στην Σιγκαπούρη, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στην Ταϊβάν και στο Πακιστάν διακονούν 29 κληρικοί και, με την χάρη του Θεού, αναπτύσσονται ιεραποστολικά και φιλανθρωπικά προγράμματα όπως: Ορφανοτροφεία, Οικοτροφεία για άπορα παιδιά, Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια), Πολυτεχνική Σχολή, Κλινικές, Οδοντιατρεία, συσσίτια. Οργανώνουμε αποστολές σε διάφορες περιοχές για παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διανομής τροφίμων και ρουχισμού. Προσφέρουμε βοήθεια και συμπαράσταση σε άστεγες οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, σε ασθενείς που πάσχουν από AIDS, λέπρα και άλλες λοιμώδεις ασθένειες. Προσπαθούμε, όσο είναι δυνατόν, να είμαστε μια ακτίνα ελπίδας σε αυτές τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου κυριαρχούν η φτώχεια, ο θρησκευτικός φανατισμός και ο αναλφαβητισμός. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο για να κηρύξουμε τον λόγο του Ευαγγελίου στους πληθυσμούς που ομιλούν την κινεζική γλώσσα μέσω online μελέτης Αγίας Γραφής και σεμιναρίου περί της ορθοδόξου θεολογίας και εκκλησιαστικής μουσικής και αγιογραφίας. Προβαίνουμε στην μετάφραση λειτουργικών, πνευματικών, θεολογικών και κατηχητικών βιβλίων στις τοπικές διαλέκτους».  


Ο Κύκλος Συμμελέτης Αγίας Γραφής κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ο Κύκλος Συμμελέτης Αγίας Γραφής στην ενορία μας θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, αμέσως μετά την Ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, το οποίο αρχίζει στις 6.00 μ.μ.

Στον ενοριακό μας Κύκλο γίνεται ανάπτυξη, ερμηνεία και απλούστευση των μεγάλων αληθειών της Αγίας Γραφής, που αφορούν στη ζωή και τη σωτηρία κάθε πιστού. Γι’ αυτό και χρέος όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη δωρεά του θείου λόγου, που πλούσια μας προσφέρεται, να είμαστε όχι μόνο «ακροατές» αλλά και «ποιητές» του ευαγγελικού λόγου, θεμελιώνοντας τη ζωή μας στις αιώνες αλήθειες του Κυρίου μας, όπου συναντούμε το μοναδικό και αυθεντικό πρότυπο ολοκληρωμένης ζωής.

Θέμα των φετινών συνάξεων μας:
Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον


Αιμοδοσία στην ενορία μας, την Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η Ενοριακή Επιτροπή Εθελοντικής Αιμοδοσίας σας προσκαλεί στην πρώτη αιμοδοσία για το 2011, την   Κυριακή 10 Απριλίου 2011   από 9 π.μ. έως  1μ.μ.

Στη χώρα μας χρειαζόμαστε ετησίως περίπου 660.000 μονάδες αίματος για την κάλυψη των ασθενών μας. Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δεν καλύπτονται πλήρως, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, κάτι που δεν μας τιμά και  ως χώρα και ως Έλληνες. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μία φιάλη αίματος!

Από τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκύπτει ότι, περίπου 50% του αιμοδοτικού δυναμικού της χώρας μας προέρχεται από τις τάξεις των εθελοντών αιμοδοτών. Οι υπόλοιποι αιμοδότες δίνουν αίμα μόνο για το συγγενή ή το φίλο, σε αντίθεση με τους σταθερούς εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι, είναι ενήμεροι για τις ανάγκες αίματος των ασθενών στα νοσοκομεία και προσφέρουν  λίγο από  το αίμα  τους για «τον άγνωστο συνάνθρωπό τους!» κάνοντας  μια πράξη αληθινά χριστιανική.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας. Δεν νομίζω να  υπάρχει πολυτιμότερο δώρο από την εθελοντική αιμοδοσία, αφού στην πραγματικότητα είναι πολυτιμότατο δώρο ζωής γι' αυτόν που το δέχεται.

Μην  ξεχάσεις!  Έλα  κι εσύ  στην  Εκκλησίας της Φανερωμένης Χολαργού την Κυριακή 10 Απριλίου για να υποστηρίξεις την εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία και  να συνεισφέρεις σημαντικά μ' αυτό τον τρόπο στο να σώσεις την ζωή κάποιου ασθενούς, προσφέροντας λίγο αίμα από το αρκετό αίμα σου . Η προσφορά σου θα  είναι πραγματικά ανεκτίμητη, γιατί:

Χιλιάδες άνθρωποι θα πέθαιναν κάθε μέρα, αν κάποιοι από εμάς  δεν προσέφεραν το αίμα τους.        

Σε περιμένουμε λοιπόν !

Δείτε επίσης:

·  Η εθελοντική αιμοδοσία σώζει ζωές
·
 Εθελοντική Αιμοδοσία


ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Μια πρωτοβουλία της ενορίας μας με πανελλαδική εμβέλεια

Ξεκινήσαμε, με τη χάρη του Θεού, εδώ και λίγους μήνες μια νέα προσπάθεια στη Φανερωμένη για τους ενορίτες μας και τους φίλους μας: την αποστολή κάθε εβδομάδα -σε ηλεκτρονική μορφή- του αποστολικού και ευαγγελικού αναγνώσματος της Κυριακής (στο πρωτότυπο κείμενο και σε νεοελληνική απόδοση) καθώς και του συναξαρίου της ημέρας. Αργότερα θα προστεθεί και ένα μικρό κήρυγμα. Είναι η ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ!

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουμε στον επεξηγηματικό υπότιτλο: Ξημερώνοντας Κυριακή ή μεγάλη γιορτή, η ενορία Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού σας ενημερώνει για το αποστολικό και ευαγγελικό ανάγνωσμα της Θείας Λειτουργίας (πρωτότυπο κείμενο και απόδοση στη νεοελληνική) καθώς το συναξάρι της ημέρας.

Μια ομάδα νέων γονέων, που πραγματοποιεί συναντήσεις στο ενοριακό Αρχονταρίκι κάθε Κυριακή μετά τη Θ. Λειτουργία, ανέλαβε την προσπάθεια αυτή. Και είναι η χαρά μας μεγάλη, που η πρωτοβουλία όχι μόνο προήλθε από εκείνους, αλλά και σαρκώνεται από τους ίδιους.

Είναι μια προσπάθεια που επιδιώκουμε να εξαπλωθεί. Εάν επιθυμείτε μπορούμε να αποστέλλουμε, κάθε εβδομάδα και εντελώς δωρεάν, την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ σε εσάς ή και σε φίλους και γνωστούς. Δεν έχετε παρά να μας στείλετε τα σχετικά e-mail στη διεύθυνση: fanhol@otenet.gr  ή μέσω της ιστοσελίδας μας στη στήλη ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Εμείς με χαρά θα αναλάβουμε την αποστολή.
  


Εορταστική εκδήλωση της ενορίας μας

Ευαγγελισμός  της  Θεοτόκου - 25η  Μαρτίου  1821
Διπλή  γιορτή, «γιορτάζει  η Παναγιά, γιορτάζει  κι  η πατρίδα»
Εορταστική εκδήλωση της ενορίας μας

Συμμετέχουν :

  • τα παιδιά των κατηχητικών και οι νέοι

  • οι συμμετέχοντες στα μαθήματα βυζαντινής μουσικής της ενορίας μας

  • η ενοριακή παραδοσιακή χορωδία

  • το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα της ενορίας μας

Κυριακή  27  Μαρτίου, 10.30 π.μ.
στο «Σήμαντρο» (Ελ. Βενιζέλου 59, Χολαργός)
 


 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ