Τεύχος 40   03 Ιουνίου 2011

Πεντηκοστή: Από την Ανάσταση στην Εκκλησία

Την Πεντηκοστή γιορτάζουμε το γεγονός της Εκκλησίας, αλλά η εποχή μας δεν μπορεί εύκολα να γιορτάσει το γεγονός της Εκκλησίας, γιατί είναι μια έντονα αντιεκκλησιαστική εποχή, όχι γιατί επικρίνονται, διαβάλλονται, διασύρονται ή συκοφαντούνται συχνά εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής διοικήσεως, αλλά επειδή η φύση του πολιτισμού που κυριαρχεί σήμερα είναι αντιεκκλησιαστική.  Η εποχή μας είναι μια εποχή ατομιστική και ανταγωνιστική, είναι μια εποχή που ενθαρρύνει τον ανθρώπινο ναρκισσισμό και σαν συνέπεια καλλιεργεί τις προϋποθέσεις για την αποκοπή του ανθρώπου από τους άλλους και την απομόνωσή του.
Η εκκλησιαστικότητα αντίθετα είναι αντανάκλαση της τριαδικότητας του Θεού, που σαν Θεός αγάπης δεν μπορούσε αν και είναι ένας να είναι μοναδικός, γιατί έπρεπε οπωσδήποτε να αγαπάει κάποιον άλλο.
Έτσι ο Θεός ήταν απαραίτητο να είναι μια κοινότητα, μια κοινωνία που τα πρόσωπα που την αποτελούν να τα μοιράζονται όλα, να τα έχουν όλα κοινά εκτός από την ταυτότητά τους, την υποστατικότητά τους. Γιατί αν είχαν και την ταυτότητα ή την υποστατικότητά κοινή δεν θα ήταν κοινότητα, αλλά μοναδικότητα και επομένως ο Θεός δεν θα μπορούσε να είναι Θεός αγάπης.

Στον άνθρωπο ο Θεός που τον έπλασε κατ' εικόνα και ομοίωση δική Του, έδωσε την εκκλησιαστικότητα, που είναι για τον άνθρωπο ό,τι είναι για τον Θεό η τριαδικότητα. Αλλά με την απομάκρυνσή του από τον Θεό ο άνθρωπος αλλοιώνει την θεία εικόνα και υποκαθιστά την εκκλησιαστικότητά του, δηλαδή το βασικό στοιχείο της φύσεώς του που απαιτεί την ένωσή του με τους άλλους ανθρώπους, με τον ατομικισμό και τον ναρκισσισμό που τον οδηγεί στο θάνατο.
Ο Χριστός με την ενσάρκωση του, την ενανθρώπισή του αποκαθιστά την ανθρώπινη φύση, στην παλιά της κατάσταση και έτσι ξαναζωντανεύει, την εκκλησιαστικότητα του ανθρώπου και την πραγματώνει με την σύσταση της Εκκλησίας.
Επομένως η Εκκλησία δεν είναι διοίκηση, δεν είναι οργάνωση, δεν είναι εξουσία, αλλά είναι κοινωνία, συνομιλία, συνύπαρξη, συμβίωση, συνοδοιπορία, συμμετοχή, συνεύρεση, σύνοδος. Ούτε είναι αναγκαστικά  Εκκλησία η χωρίς καμιά συνοχή συγκέντρωση ατόμων στο Ναό.  Η συγκέντρωση ατόμων στο ναό, μπορεί μάλιστα συχνά να είναι κάθε άλλο παρά Εκκλησία.
Στην  Εκκλησία οι άνθρωποι μοιράζονται με τους άλλους τον εαυτό τους, το βιό τους, το χρόνο τους, τις ανησυχίες τους, τη δημιουργικότητά τους, τη χαρά τους, τη λύπη τους, την πίκρα τους, την απόγνωσή τους, την ελπίδα τους, την πίστη τους.
Στην Εκκλησία, ούτε υπακούουν πολλοί σε ένα, ούτε δεν υπακούει κανένας σε κανένα, αλλά υπακούουν όλοι σε όλους.

Δεν υπάρχει  Εκκλησία εκεί που oι άνθρωποι φροντίζουν ο καθένας τον εαυτό του, εκεί που ο καθένας κρατάει τα αγαθά του, τη χαρά του, τη δύναμή του, την ελπίδα του, την πίστη του, την αρετή του για τον εαυτό του και δεν την μοιράζεται με τους άλλους.

Η Εκκλησία όμως πραγματώνεται διαρκώς πάνω στη γη, αποκαθιστά διαρκώς την εκκλησιαστικότητα της ανθρώπινης φύσεως, μεταβάλλει διαρκώς τον κόσμο σε βασιλεία του Θεού, δεν είναι στατική, δεν φτάνει ποτέ στο τέρμα, μπορεί πάντα να γίνεται όλο και περισσότερο η βασιλεία του Θεού. Επομένως, η Εκκλησία δεν είναι μια κοινωνία καθαρών, που έχουν φθάσει στο τέρμα και που δεν μπορούν να προχωρήσουν πιο πέρα.
Μέσα στην  Εκκλησία, τα μέλη της  αγωνίζονται διαρκώς να μετακινηθούν από τον δαιμονικό ναρκισσισμό στην εκκλησιαστικότητα, που είναι η αντανάκλαση της τριαδικότητας του Θεού. Αν στην εποχή μας πολλοί άνθρωποι πολεμούν την  Εκκλησία σαν οργάνωση, είναι προ παντός και κυρίως επειδή ο σημερινός άνθρωπος κυριαρχημένος από τον δαιμονικό ναρκισσισμό τρέμει την εκκλησιαστικότητα και μπορεί να μιλάει συχνά για δίκαιη κατανομή των υλικών αγαθών, αλλά δεν κάνει ποτέ λόγο για δίκαιη κατανομή των συναισθηματικών και των πνευματικών αγαθών, δεν κάνει λόγο για αγάπη. Με την μάσκα της υλιστικής ισότητας, κρύβει τον τρόμο που αισθάνεται στο ενδεχόμενο να μοιραστεί τον εαυτό του με κάποιον άλλο. Γι' αυτό προσπαθεί να μεταβάλει σε εμπορική συναλλαγή και τις πιο προσωπικές σχέσεις όπως ο γάμος, τον οποίο θέλει να απογυμνώσει από κάθε προσωπικό στοιχείο, από κάθε συναίσθημα και να τον κάνει συνδικαλισμό με ωράρια, με δικαιώματα, έντονα ανταγωνιστικό, μια σφοδρή μάχη ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, για να προστατευθεί έτσι από το ενδεχόμενο της προσωπικής προσφοράς.
Την υλιστική ισότητα την θέλει υποχρεωτική, κυριαρχική, επιβεβλημένη από κάποια απρόσωπη εξουσία για να αποκλείεται το στοιχείο της προσωπικής προσφοράς, για την οποία αισθάνεται έντονα ο σημερινός άνθρωπος την τραγική του αναπηρία.
Αλλά δεν μπορούν οι άνθρωποι να έχουν μεταξύ τους κοινότητα, κοινωνία, ενότητα, χωρίς να είναι ενωμένοι με Εκείνον που είναι η Κοινότητα, η Κοινωνία, η Ενότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική κοινότητα χωρίς να είναι Εκκλησία και χωρίς να έχει αυτή η κοινότητα κι αυτή η κοινωνία σαν ψυχή της το πνεύμα του Θεού.

π. Φιλόθεος Φάρος
Από το βιβλίο «ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ: Από την Ανάσταση στην Εκκλησία», Ακρίτας


Η εορτή της Πεντηκοστής στη Φανερωμένη Χολαργού

Παρασκευή 10 Ιουνίου
7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία
7.00 μ.μ. Ο Εσπερινός, ο νεκρώσιμος Κανών και το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων
 
Σάββατο 11 Ιουνίου, Ψυχοσάββατον
7.00 π.μ. Ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων
7.00 μ.μ. Ο  Εσπερινός
 

Κυριακή 12 Ιουνίου, η εορτή της Πεντηκοστής

7.00 π.μ.  Ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας
 
Δευτέρα 13 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος
7.00 π.μ.  Ο  Όρθρος και η Θεία Λειτουργία
7.00 μ.μ. Ο πανηγυρικός Εσπερινός της Θεοτόκου Φανερωμένης εν Λευκάδι, η αρτοκλασία και η λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης


Την Κυριακή 22 Μαΐου  πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης, το οποίο ανήκει στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού. Τα εγκαίνια τελέσθηκαν από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμοπυλών κ. κ. ΙΩΑΝΝΗ.
Στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης στεγάζεται το κοινωνικό παντοπωλείο της ενορίας μας καθώς και τράπεζα καθαρών ρούχων και υποδημάτων, ενώ πραγματοποιείται διανομή παιδικών παιχνιδιών, διανομή οικονομικών βοηθημάτων και υποτροφιών. Στα άμεσα σχέδια του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου είναι η δημιουργία συσσιτίου απόρων αδελφών μας.

"Πρώτος σταθμός στην αναζήτηση της ελπίδας είναι ο Ναός!" : Η ομιλία του π. Ιωάννη Καλογερόπουλου στα εγκαίνια του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης.

Από το κοινωνικό παντοπωλείο της ενορίας μας. Οι έχοντες ανάγκη αδελφοί μας διαλέγουν από τα ράφια ό,τι χρειάζονται στο σπίτι τους

Ενοριακή τράπεζα καθαρών ρούχων και υποδημάτων. Όπως και παιχνιδιών!

Συνεργάτες του ενοριακού φιλοπτώχου ταμείου με τα εορταστικά δώρα, που διανεμήθηκαν σε αδελφούς μας

Οι Ιερείς του Χολαργού στην ενοριακή αιμοδοσία του Καθεδρικού Ναού της Φανερωμένης


Συνεχίζονται οι εργασίες διαμορφώσεως και εξωραϊσμού του περιστυλίου του  Ιερού Ναού μας.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη τοποθετηθεί επτά νέοι κίονες τρία μαρμαρόγλυπτα θωράκια. Οι εργασίες αναμόρφωσης του περιστυλίου του ιερού Ναού μας προχωρούν βάσει των εγκεκριμένων αρχιτεκτονικών σχεδίων και αφορούν στο σύνολο σχεδόν αυτού.
Οι εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν της υπ΄ αριθμ. 3836/6.11.2009 σχετικής οικοδομικής αδείας του Γραφείου Ναοδομίας της Διευθύνσεως Τεχνικών Υπηρεσιών της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, που υπάγεται στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο εξωραϊσμός του περιστυλίου του Ιερού Ναού μας αποτελεί ένα έργο που  από πολλά χρόνια έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί. Να σημειώσουμε ότι παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι  εργασίες εξωραϊσμού του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, τόσο της αίθουσας κάτω από το κωδωνοστάσιο όσο και της αίθουσας κάτω από το παρεκκλήσιο του αγίου Ραφαήλ. 


Τελέσαμε το Μνημόσυνο για  τους  νέους του Χολαργού, για εκείνους που έφυγαν νωρίς...
Μέσα σε έντονα συγκινητικό κλίμα τελέσθηκε το Σάββατο 28 Μαΐου, στον Ιερό Ναό  Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Κοιμητηρίου του Δήμου Χολαργού, το μνημόσυνο για όλους τους αποθανόντας νέους του Χολαργού, για εκείνους που έφυγαν νωρίς...
Οι τρείς ενορίες του Χολαργού, οι Ιεροί Ναοί Παναγίας Φανερωμένης, Αγίας Τριάδος και Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, οργάνωσαν και τέλεσαν το μνημόσυνο για την ανάπαυση των 105 νέων, που νωρίς κόπηκε ξαφνικά το νήμα της ζωής τους, σε ηλικία από λίγων μηνών έως 30 ετών. Οι Ιερείς είχαν φροντίσει να υπάρχει ο δίσκος με τα απαραίτητα κόλλυβα και στο τέλος προσέφεραν στους πονεμένους γονείς και συγγενείς στο κυλικείο του Κοιμητηρίου  τον καφέ.
Τη Θεία Λειτουργία ετέλεσαν  δύο Ιερείς, ο π. Ιωάννης από τη Φανερωμένη και ο π. Χαράλαμπος από τον Τίμιο Σταυρό. Στο τέλος ο π. Ιωάννης, στη σύντομη προσλαλιά προς του γονείς, τόνισε τη σημασία του πόνου στη ζωή του ανθρώπου και την ελπίδα που πηγάζει από την Ανάσταση του Χριστού  μας στην πορεία της επί γης ζωής μας. Ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εκκλησίας μας και στη συνέχεια τέλεσε το μνημόσυνο των  7 νηπίων, "των μικρών αγγέλων" όπως χαρακτηριστικά είπε, διαβάζοντας  την ειδική Ευχή της Εκκλησίας μας "ο φυλάσων τα νήπια Κύριε...." και στη συνέχεια τέλεσε  το μνημόσυνο "των μεγάλων αγγέλων ".
Έντονη ήταν η συγκίνηση όλων όταν, μετά το κυλικείο, διαβάστηκε Τρισάγιο στον τάφο των τεσσάρων νέων, που έφυγαν στο τραγικό δυστύχημα στο δρόμο προς το Κοιμητήριο, όπου  η μητέρα του ενός νέου μοίραζε μέσα από το καλάθι που είχε τα βαπτιστικά  ρούχα του παιδιού της και λουλούδια  σε ειδική κατασκευή, καθώς -όπως μας είπε- σήμερα τυχαίνει να είναι τα γενέθλιά του!!!
Ο Θεός να  αναπαύει τις ψυχές των και να παρηγορεί τους γονείς τους!  


Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποίησε ο Ναός μας στην Ιερά Μονή Προυσσού Ευρυτανίας και στην Ιερά Μονή Αγάθωνος Φθιώτιδος.
Στο Μοναστήρι της Παναγίας Προυσσιώτισσας, τελέσαμε τον Εσπερινό και την Αναστάσιμη Θ. Λειτουργία (την ημέρα της Αποδόσεως του Πάσχα). Ξεναγηθήκαμε στην Ιερά Μονή και διανυκτερεύσαμε στους ξενώνες της. Στο Καρπενήσι, επισκεφθήκαμε την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και λάβαμε την ευχή του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Νικολάου.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αγάθωνος, προσκυνήσαμε και ξεναγηθήκαμε στο περίφημο μουσείο της Μονής. 


Εργαστήρι γονέων: σεμινάρια για γονείς, που έχουν παιδιά μέχρι την εφηβεία
Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για γονείς, που έχουν παιδιά μέχρι την εφηβεία, πραγματοποιούνται στην ενορία μας. Πρόκειται για δύο κύκλους σεμιναριακών συναντήσεων, με τον τίτλο Εργαστήρι για γονείς, που πραγματοποιούνται από κατηρτισμένα Στελέχη του Ιδρύματος Ψυχο-κοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε γονείς, που ήδη παρακολουθήσαν μία σειρά δέκα δίωρων συναντήσεων στην ενορία μας  σεμιναριακού χαρακτήρα, με το γενικό θέμα: «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ».
Συντονίστρια: κα. Βασιλική Κεφαλά, Στέλεχος Πρόληψης του Ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ».

Πιο συγκεκριμένα, η θεματολογία έχει των Σεμιναρίων ως εξής:

1. Ζευγάρι: ένας δυναμικός δεσμός
2. Βάζοντας όρια: εφαρμόζοντας την «θετική διατύπωση»
3. Ενθαρρύνοντας το παιδί
4. Και τώρα... εφηβεία! 


Σεμινάριο για γονείς με θέμα: «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»
Το Κέντρο Πρόληψης του Ιδρύματος Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει στην ενορία μας σεμινάριο για γονείς με θέμα:
«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ».

Το σεμινάριο είναι το τρίτο που πραγματοποιείται στην ενορία μας και απευθύνεται σε γονείς με παιδιά ηλικίας έως 13 ετών και σκοπός του είναι να τους ενημερώσει και να τους ευαισθητοποιήσει σε ζητήματα που αφορούν στο γονεϊκό τους ρόλο, στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους αλλά και στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, προκειμένου να αποτελέσουν οι ίδιοι φορείς πρόληψης των εξαρτήσεων για τα παιδιά τους.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

- Παράγοντες που οδηγούν στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και ο ρόλος της οικογένειας στη πρόληψη
- Οι ανάγκες του παιδιού καθώς μεγαλώνει
- Η σημασία της έκφρασης συναισθημάτων στην οικογένεια
- Η σημασία της επικοινωνίας στην οικογένεια
- Όρια και κανόνες στο παιδί καθώς μεγαλώνει
- Κακοποίηση του παιδιού
- Η εκπαίδευση του παιδιού στην προστασία και στη διατήρηση της ασφάλειάς του
- Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού

Το πρόγραμμα αποτελείται από 10 συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και θα υλοποιηθεί από εξειδικευμένα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης.
Οι συναντήσεις θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα ή Τρίτη, ανάλογα με το πρόγραμμα
Ώρα: 19:00 –21:00
Ημερομηνία έναρξης: 19 Ιανουαρίου 2010
Συντονίστρια: Βασιλική Κεφαλά, Στέλεχος Πρόληψης του Ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ»

Πρόγραμμα σεμιναρίου αγωγής υγείας για γονείς

1. Οι γονείς συνεργάτες στην πρόληψη - Γνωριμία και καθορισμός πλαισίου λειτουργίας της ομάδας
2. Εξαρτήσεις - Διερεύνηση της έννοιας «εξάρτηση» και των παραγόντων που οδηγούν σε αυτή
3. Πρόληψη στην Οικογένεια - Εισαγωγή στην έννοια της πρόληψης και ο ρόλος της οικογένειας σε αυτήν
4. Όρια & κανόνες στο παιδί καθώς μεγαλώνει - Διερεύνηση των εννοιών «όρια και κανόνες», σε τι εξυπηρετούν και με ποιες μεθόδους τίθενται και διατηρούνται
5. Η σημασία της επικοινωνίας στην οικογένεια - Εντοπισμός συμπεριφορών που δυσχεραίνουν την επικοινωνία, αρχές καλής επικοινωνίας
6. Η σημασία της έκφρασης συναισθημάτων για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού -  Διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει οι γονείς να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των παιδιών
7. Η εκπαίδευση του παιδιού στην προστασία & διατήρηση της ασφάλειάς του - Η κακοποίηση του παιδιού - Εντοπισμός κινδύνων που απειλούν τα παιδιά και απαραίτητες δεξιότητες για τη διατήρηση της προστασίας τους. Διερεύνηση της έννοιας «κακοποίηση», εντοπισμός μορφών κακοποίησης, σχέση αυτοεκτίμησης – κακοποίησης
8. Ρόλοι που διαμορφώνονται μέσα στην οικογένεια
9. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού - Έμφαση σε συμπεριφορές που μειώνουν και ενισχύουν την αυτοεκτίμηση
10. Ολοκλήρωση της εκπαίδευσης / Λήξη ομάδας 

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ