Τεύχος 41   01 Αυγούστου 2011

«Τι μπορεί να 'ναι πιο γλυκό από τη Μητέρα του Θεού;»

άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

«Θεοτόκος» και «Παναγία», «Θεομήτωρ» ή «Μήτηρ Θεού», «Υπέραγνη Δέσποινα» και «αγία Μαρία η αειπάρθενος», είναι μερικές από τις προσωνυμίες της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού Χριστού, της "λαμπρότερης μορφής στo αγιολόγιο και εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας".
Ο Ορθόδοξος κόσμος, την τιμά ως το γλυκύτερο και υψηλότερο δημιούργημα τού Θεού, της οποίας τη δόξα τοποθετεί πιο πάνω από τη δόξα των αγγέλων, την ψάλλει ως «τιμιωτέραν των Χερουβίμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ». Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της δεν φαίνεται μόνο από την επίκλησή της για βοήθεια και συμπαράσταση, αλλά και από το πλήθος των ναών και μονών που είναι αφιερωμένοι σ' αυτήν, τις εικονογραφικές παραστάσεις, τους εκκλησιαστικούς ύμνους και τα εγκωμιαστικά έργα τα οποία έχουν γραφτεί προς τιμή της.
Η τιμή προς τη Θεοτόκο, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότατη παράδοση της Εκκλησίας, από την οποία προσαγορεύεται έτσι, επειδή έτεκε (=γέννησε) τον ενανθρωπήσαντα θείο Λόγο και Υιό του Θεού. Γι΄ αυτό ψάλλεται ως «Κλίμαξ επουράνιος», δια της οποίας ήρθε στη γη και σαρκώθηκε, ως τέλειος άνθρωπος ο Χριστός-Λόγος.
Η Εκκλησία, ως έκφραση ευχαριστίας αποδίδει στη Θεοτόκο τιμητική προσκύνηση και μέσω αυτής λατρεύει τον χορηγό της σωτηρίας Θεό, δεδομένου ότι τα ιδιώματα και χαρίσματα της Παναγίας αποδίδονται σ' αυτήν ως Θεομήτορα και πάντοτε σε σχέση με τον απ' αυτήν γεννηθέντα κατά σάρκα Θεό και Σωτήρα Χριστό.
Εφ’ όσον με τη δύναμη και του Υιού του Θεού μεταδίδεται η θεία χάρη στους Χριστιανούς, η Θεοτόκος γίνεται η Παναγία μητέρα τους και η γέφυρα η "μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν". Αυτή μιμούνται πνευματικά οι Χριστιανοί, όταν με την πίστη τους και τη θεία χάρη, γεννιέται στις ψυχές τους μυστικά ο Χριστός, και με τον τρόπο αυτό, διά της Θεοτόκου συμμετέχουν βιωματικά στην εν Χριστώ σωτηρία τους, αφού παίρνουν, πνευματικά, τη θέση της Παναγίας και προσφέρονται για να γεννηθεί και να μορφωθεί στην ύπαρξη τους ο Χριστός.

Δείτε εδώ το αφιέρωμά μας  στο «Πάσχα του καλοκαιριού», το Δεκαπενταύγουστο


Ενοριακά

Αύγουστος : ο μήνας της Παναγίας μας!
 
Ο Αύγουστος είναι κάθε χρόνο ο μήνας της Παναγίας μας. Εδικά για την πόλη του Χολαργού οι ημέρες αυτές αποτελούν σημαντικό σταθμό πνευματικής ανάτασης όλων των πιστών, καθώς εορτάζει και πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού. Η ετήσια αυτή ιερά πανήγυρις τελείται με την ευκαιρία της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, δηλ. στις 22 και 23 Αυγούστου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος ετοιμαζόμεθα πνευματικά για την πανήγυρη του Καθεδρικού Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού. Από τήν 1η έως και τις 23 Αυγούστου, κάθε πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας μας, ενώ κάθε απόγευμα στις 6.30 μ.μ. ψάλλεται ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Οι Ιερές Ακολουθίες (το πρωί η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα η Ιερά Παράκληση) θα τελούνται καθημερινά έως και τις 23 Αυγούστου, ημέρα της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατά την οποία πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
 

Καλό και ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο!

 

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ