Τεύχος 500  27 Νοεμβρίου 2020    

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

10 χρόνια / 500 ηλεκτρονικά τεύχη "ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"!
Ποιος λοιπόν το περίμενε ότι θα φθάναμε έως εδώ; Όμως η χάρις της Παναγίας Φανερωμένης μας αξιώνει να «γιορτάζουμε» σε καιρό πανδημίας!
Η ταπεινή προσπάθεια της ενορίας μας, που αποσκοπεί σε αυτό που λέει το όνομά της, δηλαδή την Ετοιμασία μας για την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και τις μεγάλες εορτές της επερχόμενης εβδομάδας, την κατανόηση και εμβάθυνση στο αποστολικό και ευαγγελικό ανάγνωσμα καθώς και στα συναξάρια όλης της εβδομάδας, με τη χάρη του Θεού και τη δική σας θετική ανταπόκριση, αξιώθηκε να φθάσει πολύ μακρύτερα απ’ ότι είχαμε τολμήσει να φανταστούμε.
Ειδικά στις δύσκολες αυτές μέρες, κάτω από τις ιδιόμορφες συνθήκες υπό τις οποίες καλούμαστε να λειτουργούμε και να επικοινωνούμε εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, η πρωτοβουλία μας αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία, εντασσόμενη στο γενικότερο πλαίσιο ανάλογων ενεργειών της Εκκλησίας μας (όπως π.χ. η διαδικτυακή εκπομπή "ΠΕΡΑΣΜΑ" του Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας της Ι.Α.Α.), ώστε να εκμεταλλευτούμε κατά το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία για τη στήριξη των αδελφών μας στον πνευματικό τους αγώνα.
Με την ευκαιρία της "επετείου" αυτής, κάναμε ένα "φρεσκάρισμα" στην εμφάνιση του newsletter, προσθέτοντας επιπλέον 4 "πλήκτρα" (επάνω δεξιά) που παραπέμπουν απευθείας
1) στην αρχική σελίδα μας (faneromenihol.gr)
2) στην αρχειοθήκη προηγούμενων τευχών “ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ”
3) στη σελίδα επικοινωνίας με το Ναό μας και
4) στη σελίδα αναζήτησης άρθρων
έτσι ώστε να γίνεται αμεσότερη η διασύνδεσή του με τον διαδικτυακό χώρο του Ναού μας και συνεπώς η "πλοήγησή" σας στο περιεχόμενό του.
Επιπρόσθετα, δίνουμε πλέον σ' εσάς, τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του Nαού μας, τη δυνατότητα "Εγγραφής", ώστε να λαμβάνετε ειδοποίηση κάθε φορά που γίνεται νέα ανάρτηση, με link προς το άρθρο αυτό (κατά τα πρότυπα των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων) και, με τον τρόπο αυτό, να αυξηθεί η ταχύτητα ενημέρωσής σας για ότι καινούργιο ανεβάζουμε.
Προσβλέποντας πάντα στις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις σας, ώστε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες σας, σας ευχαριστούμε για τη μέχρι σήμερα συνοδοιπορία και παρακαλούμε για την προσευχή σας ώστε, η προσπάθειά μας αυτή, η οποία στηρίζεται εξ ολοκλήρου στον εθελοντισμό, να μπορέσει να συνεχιστεί.
Ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους ευλογημένη συνέχεια της Σαρακοστής των Χριστουγέννων και κάθε ευλογία του Θεού και της Παναγίας μας στη ζωή σας!

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού
Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος

 

 

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 - ΙΓ΄ ΛΟΥΚΑ (ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥ)

Ο Ἀπόστολος
Προς Εφεσίους Επιστολή Παύλου (δ΄ 1 – 7)

[Ἑνὶ ἑκάστῳ ἡμῶν ἐδόθη ἡ χάρις κατὰ τὸ μέτρον τῆς δωρεᾶς τοῦ Χριστοῦ.]
                

Το Ευαγγέλιο
Κατά Λουκάν (ιη΄ 18 – 27)

[Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω;]

           

 

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 - ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ του ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ
Ο Ἀπόστολος
Προς Κορινθίους Α΄ Επιστολή Παύλου (δ΄ 9 – 16)
[ὁ Θεὸς ἡμᾶς τοὺς ἀποστόλους ἐσχάτους ἀπέδειξεν, ὡς ἐπιθανατίους, ὅτι θέατρον ἐγενήθημεν τῷ κόσμῳ, καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ιωάννην (α΄ 35 – 52)

[Η κλήσις των Αποστόλων]

           

 

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 - ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
Ο Ἀπόστολος
Προς Γαλάτας επιστολή Παύλου (γ΄ 23 – δ΄ 5)

[Πάντες γὰρ υἱοὶ Θεοῦ ἐστε διὰ τῆς πίστεως ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ· ὅσοι γὰρ εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε.]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Μάρκον (ε΄ 24 - 34)

[Θεραπεία της αιμορροούσης γυναικός: Έλεγε γὰρ ἐν ἑαυτῇ ὅτι ἐὰν ἅψωμαι κἂν τῶν ἱματίων αὐτοῦ, σωθήσομαι.]

           

     

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020 - ΣΑΒΒΑ ΟΣΙΟΥ ΤΟΥ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ
Ο Ἀπόστολος
Προς Γαλάτας επιστολή Παύλου (ε΄ 22 – στ΄ 2)

[Ο καρπὸς τοῦ Πνεύματός ἐστιν ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πρᾳότης, ἐγκράτεια· κατὰ τῶν τοιούτων οὐκ ἔστι νόμος.]

              

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ματθαίον (ια΄ 27 - 30)

[Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς.]

        

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

"Τί αγαθόν ποιήσω ίνα έχω ζωήν αιώνιον;"

του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου

Jesus kai plousios neos

«Καὶ ἰδοὺ εἷς προσελθὼν εἶπεν αὐτῷ·διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;» (Και ιδού Τον πλησίασε κάποιος και Του είπε· διδάσκαλε αγαθέ, τι καλό να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;) Ορισμένοι κατηγορούν τον νέο αυτόν ως ύπουλο και πονηρό και ο οποίος πλησίασε τον Ιησού με σκοπό να Τον πειράξει.·Εγώ όμως, δε θα μπορούσα να μην πω ότι ήταν φιλάργυρος και δούλος των χρημάτων, επειδή και ο Χριστός τον ήλεγξε ως άνθρωπο αυτού του είδους, ύπουλο όμως δε θα μπορούσα να τον ονομάσω με κανένα τρόπο, και διότι δεν είναι ασφαλές το να επιχειρεί κανείς να κρίνει τα άγνωστα πράγματα και ιδίως όταν πρόκειται για κατηγορίες, και για το ότι ο ευαγγελιστής Μάρκος έχει αναιρέσει αυτήν την υποψία· καθ΄όσον λέγει ότι «έτρεξε προς Αυτόν και αφού γονάτισε εμπρός Του, Τον παρακαλούσε» και ότι «ο Ιησούς τον κοίταξε με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον και τον συμπάθησε» (Μαρκ. 10, 21). Αλλ΄ όμως είναι μεγάλη και τυραννική η δύναμη των χρημάτων και αυτό γίνεται φανερό και από την περίπτωση αυτή· διότι και αν ακόμη είμαστε ως προς τα άλλα ενάρετοι, αυτή τα καταστρέφει όλα τα άλλα.
Για ποιο λόγο λοιπόν ο Χριστός έδωσε τέτοιου είδους απάντηση, λέγοντας «κανείς δεν είναι αγαθός»; Επειδή Τον πλησίασε σαν να ήταν κάποιος απλός άνθρωπος και ένας από τους πολλούς και δάσκαλος των Ιουδαίων· για τούτο λοιπόν και ως άνθρωπος συζητεί μαζί του. Καθ΄ όσον σε πολλές περιπτώσεις δίνει απάντηση στις σκέψεις εκείνων που Τον πλησιάζουν, όπως όταν λέγει· «ίσως μου πείτε: εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτά που λες για τον εαυτό σου, διότι στηρίζονται στη δική σου εγωιστική μαρτυρία» και «εάν εγώ ο ίδιος από μόνος μου έδινα μαρτυρία για τον εαυτό μου, η μαρτυρία μου θα μπορούσε να μην είναι αξιόπιστη» (Ιω. 5, 31). Όταν λοιπόν λέγει, «κανείς δεν είναι αγαθός», δεν το λέγει αυτό με σκοπό να αποκλείσει τον εαυτό του από το να είναι αγαθός, μη σκεφθείς κάτι τέτοιο· διότι δεν είπε, «για ποιον λόγο με ονομάζεις αγαθό; Δεν είμαι αγαθός» αλλ΄ ότι «κανείς δεν είναι αγαθός»· δηλαδή κανείς από τους ανθρώπους. Αλλά και αυτό ακόμη όταν το λέγει, δεν το λέγει για να αποκλείσει τους ανθρώπους από την αγαθότητα, αλλά το λέγει εν συγκρίσει προς την αγαθότητα του Θεού. Για τον λόγο αυτό και πρόσθεσε· «παρά μόνο ένας, ο Θεός». Και δεν είπε «παρά μόνον ο Πατήρ μου» για να μάθεις ότι δεν φανέρωσε τον εαυτό του εις τον νεανίσκο.
Κατά τον ίδιο τρόπο και προηγουμένως αποκαλούσε τους ανθρώπους πονηρούς, λέγοντας· «Εάν όμως εσείς, ενώ είστε πονηροί, γνωρίζετε να δίδετε καλά πράγματα στα τέκνα σας». Καθόσον και εις την περίπτωση εκείνη τους ονόμασε «πονηρούς», θεωρώντας όχι όλη την ανθρώπινη φύση πονηρά (διότι το «σεις» δεν σημαίνει όλοι εσείς οι άνθρωποι), αλλά τους ονόμασε έτσι συγκρίνοντας την αγαθότητα των ανθρώπων προς την αγαθότητα του Θεού· διά τούτο και πρόσθεσε· «πόσο μάλλον ο Πατήρ σας θα δώσει αγαθά σ΄ αυτούς που Του ζητούν;»
Αλλά θα πει κάποιος· ποια ανάγκη υπήρχε ή ποια ωφέλεια, ώστε να δώσει αυτήν την απάντηση; Ανεβάζει τον πλούσιο αυτό νέο πνευματικά ολίγον κατ΄ ολίγον και τον διδάσκει ν΄ απαλλαγεί εξ ολοκλήρου από την κολακεία, αποσπώντας τον από τα επίγεια πράγματα και προσηλώνοντάς τον στον Θεόν, και τον πείθει να ζητεί τα ουράνια αγαθά και να γνωρίσει αυτόν που πράγματι είναι αγαθόν και ρίζα και πηγή όλων των αγαθών, και εις αυτόν ν΄ αποδίδει τις τιμές. Διότι και όταν λέγει «μην αποκαλέσετε κανένα ως “διδάσκαλο” επάνω στη γη», το λέγει εν συγκρίσει προς τον εαυτό Του και για να γνωρίσουν οι άνθρωποι ποία είναι η πρώτη αρχή όλων γενικώς των όντων.
Ούτε βέβαια ήταν μικρή η προθυμία που έδειξε ο νεανίσκος τότε, καθόσον κατελήφθη από τέτοιον έρωτα για τα πνευματικά αγαθά, την στιγμήν που άλλοι μεν επείραζαν τον Κύριο, άλλοι Τον επλησίασαν μόνο για να θεραπεύσει τις ασθένειές τους ή τις ασθένειες των συγγενών τους ή των ξένων, αυτός όμως και Τον επλησίασε με κάθε ειλικρίνεια και συζητούσε με πραγματικό ενδιαφέρον για την αιώνιο ζωή. Διότι ήταν μεν η ψυχή του εύφορη και πλουσία, αλλ΄ όμως το πλήθος των ακανθών κατέπνιγε τον σπόρο. Πρόσεχε λοιπόν πως ήταν την στιγμή εκείνη προετοιμασμένος για την υπακοή των προσταγμάτων. Διότι λέγει· «Τι να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;» .Έτσι ήταν προετοιμασμένος προς εφαρμογή των όσων θα του έλεγε. Εάν όμως Τον επλησίασε με σκοπό να τον πειράξει, θα μας το έλεγε οπωσδήποτε ο ευαγγελιστής και αυτό, πράγμα που το κάνει και εις τις άλλες περιπτώσεις, όπως δηλαδή εις την περίπτωση του νομικού. Εάν όμως και αυτός το αποσιώπησε, ο Χριστός δε θα ήταν δυνατόν να Τον αφήσει απαρατήρητο, αλλά θα Τον ήλεγχε κατά τρόπο φανερό ή και θα έκανε κάποιον υπαινιγμό, ώστε να μη σχηματισθεί η εντύπωση ότι επλανήθη και διέφυγε την προσοχή του και ζημιωθεί έτσι περισσότερο. Εάν επίσης Τον είχε πλησιάσει με σκοπό να Τον πειράξει, δε θα έφευγε λυπημένος για όσα άκουσε. Διότι αυτό κανείς ποτέ από τους Φαρισαίους δεν το έπαθε, αλλ΄ εξαγριώνονταν όταν τους έκλεινε τα στόματα. Όμως δε συνέβη αυτό στον νέο, αλλά φεύγει καταλυπημένος, πράγμα που αποτελεί όχι μικράν απόδειξη, ότι δεν Τον πλησίασε με πονηρά διάθεση, αλλά με εξασθενημένη, και επιθυμεί μεν την αιώνιον ζωήν, αλλ΄όμως είναι κατακυριευμένος από άλλο φοβερότατο πάθος.
[…]

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

        

Διαβάστε επίσης:

Τί ποιήσω ίνα ζωήν αιώνιον κληρονομήσω; (Κυριακή ΙΓ΄Λουκά), του πρ. Επισκ. Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, Αθαν. Γιέβτιτς (Απομαγνητοφωνημένο κήρυγμα)
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ΄ ΛΟΥΚΑ - Ομιλία στον πλούσιο νεανίσκο, Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου (†)
Η προσκόληση στα χρήματα (Κυριακή ΙΓ' Λουκά), Αρχιμ. Χερουβείμ Βελέτζα
Ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου (+) [ομιλία του στίς 30/11/1997]

Η ευκαιρία που δεν ξανάρχεται...

Ὁ χρόνος καὶ ὁ κόσμος τῆς φθορᾶς, του Φώτη Κόντογλου

      

Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου:

Η νηστεία των Χριστουγέννων και το Σαρανταλείτουργο, Θαύματα και αποκαλύψεις από τη Θεία Λειτουργία (Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής)

Εν όψει των Χριστουγέννων, του Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ
και άλλα πολλά, προπαρασκευαστικά και ψυχωφέλιμα στο Ειδικό Αφιέρωμά μας στα Χριστούγεννα

 

Ακούσματα - Video:
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ΄ ΛΟΥΚΑ, Τα αδύνατα παρά ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ, [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2014]

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ΄ ΛΟΥΚΑ, [ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου +, 1984]

Πορφυρίου Οσίου του Καυσοκαλυβίτου - Απολυτίκιο (2 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]

Παρακλητικός Κανών Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης - Ζω δε ουκέτι εγώ
Αγίας Βαρβάρας μεγαλομάρτυρος Απολυτίκιο (4 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]

Οσίου Σάββα του ηγιασμένου Απολυτίκιο (5 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]

                  

  

        

  

Κυριακή 29 Νοεμβρίου

AgiosParamonos

Ὁ Ἅγιος Παράμονος ὁ Μάρτυρας καὶ οἱ 370 σὺν αὐτῷ Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Φιλούμενος
Ὁ Ἅγιος Φιλούμενος ὁ νέος Ἱερομάρτυρας

                              

     

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου

AgiosAndreas_1

Ὁ Ἅγιος Ἀνδρέας ὁ Ἀπόστολος ὁ Πρωτόκλητος

Ὁ Ἁγιος Ἀλέξανδρος Ἐπίσκοπος Μηθύμνης

                           

    

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου

ProfitisNaoum

Ὁ Προφήτης Ναούμ

Ὁ Ἅγιος Φιλάρετος ὁ Ἐλεήμων

                    

   

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου

 

ProfitisAvakoum

AgiosPorfirios_18

 

Ὁ Προφήτης Ἀββακούμ

Ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
Ἡ Ἁγία Μυρώπη ἢ Μερόπη ἡ Μάρτυς
Ὁ Ὅσιος Κύριλλος ὁ Φιλεώτης
                              

 

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου

ProfitisSofonias

Ὁ Προφήτης Σοφονίας
Ὁ Ἅγιος Θεόδωρος ὁ Ἱερομόναχος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀλεξανδρείας
Ὁ Ἅγιος Ἀγγελὴς ὁ Νεομάρτυρας γιατρὸς ἀπὸ τὸ Ἄργος

       

  

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου

AgiaVarvara

Ἡ Ἁγία Βαρβάρα ἡ Μεγαλομάρτυς

Ἁγία Ἰουλιανὴ ἡ Μάρτυς
Ὁ Ὅσιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνὸς
Ὁ Ἅγιος Σεραφεὶμ ὁ Νέος Ἱερομάρτυρας

                                    

 
Σάββατο
5 Δεκεμβρίου

OsiosSavas

Ὁ Ὅσιος Σάββας ὁ Ἡγιασμένος

                                    

         

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ