Τεύχος 491  25 Σεπτεμβρίου 2020

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Α΄ ΛΟΥΚΑ (ΚΛΗΣΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ)
Ο Ἀπόστολος
Προς Κορινθίους Β΄ Επιστολή Παύλου (στ΄ 1 – 10)

[ἰδοὺ νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος, ἰδοὺ νῦν ἡμέρα σωτηρίας]

            

Το Ευαγγέλιο
Κατά Λουκάν (ε΄ 1 – 11)

[ἐπιστάτα, δι᾿ ὅλης τῆς νυκτὸς κοπιάσαντες οὐδὲν ἐλάβομεν· ἐπὶ δὲ τῷ ρήματί σου χαλάσω τὸ δίκτυον / ἔξελθε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι ἀνὴρ ἁμαρτωλός εἰμι]

           

       

   

Εθελοντική αιμοδοσία
την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Αγαπητοί μας αδελφοί,

                      
aimodosiaΣτη σκιά της καταστροφικής πανδημίας του COVID-19, η οποία μας υποχρέωσε ν’ αλλάξουμε τρόπο ζωής, κάποιες ανάγκες εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα επαυξημένες. Είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για την αποκατάσταση της κλονισμένης τους υγείας και, μέρα με τη μέρα, γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Αποτέλεσμα, κάθε ημέρα που περνάει, τ’ αποθέματα αίματος μειώνονται!
Στη δοκιμασία τους αυτή, στη μικρή ή μεγάλη περιπέτεια της υγείας τους, παίρνουν δύναμη από την δική μας αγάπη και «παρουσία». Γι’ αυτό, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, στην αίθουσα του «Σημάντρου», Ελ Βενιζέλου 59Α, από ώρα 09:00 π.μ., οι υπεύθυνοι της Αιμοδοσίας του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, σας περιμένουμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια υπόθεση ζωής που αφορά όλους μας. Να δώσουμε μαζί, λίγο από το αίμα που ρέει στις φλέβες μας, δηλώνοντας έτσι έμπρακτα, για ακόμα μία φορά, την αγάπη μας στους ασθενείς και πάσχοντες.
Η πρωτοφανής ανταπόκριση των αιμοδοτών μας στο προσκλητήριο της Κυριακής των Βαΐων 12 Απριλίου 2020 (162 αιμοδότες / 144 φιάλες αίματος) σε μια περίοδο που οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα ήταν τεράστιες (λόγω της διακοπής εισαγωγής αίματος από το εξωτερικό), μας δίνει την βεβαιότητα ότι, και αυτή τη φορά, η συνεισφορά μας στην ανακούφιση των πασχόντων αδελφών μας θα είναι εξίσου σημαντική.

                         
Σας περιμένουμε!

                            
Επισήμανση: Την ημέρα της Αιμοδοσίας θα χρειαστεί να θυμόμαστε το Α.Μ.Κ.Α. μας και, βέβαια, από την προηγούμενη ημέρα, θα πρέπει να μην έχουμε πάρει φάρμακα, ούτε να έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών και των μέτρων προστασίας της υγείας όλων από τον κορωνοϊό, θα χρειαστεί να είμαστε όλοι οπλισμένοι με υπομονή. Για το λόγο αυτό, η ώρα λήξης της αιμοδοσίας ενδέχεται να παραταθεί και πέραν της καθορισμένης (13:30), ανάλογα με την προσέλευση.

                               
 Γιατί να γίνω εθελοντής αιμοδότης;

    

αιμοδοσια

                      

 

 

Υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών της ενορίας μας

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου συνάντηση με όλα τα παιδιά που φέτος για πρώτη φορά εισήχθησαν στις Πανεπιστημιακές Σχολές
9:30 π.μ. Ευχαριστήριος Θ. Λειτουργία
10:30 π.μ. Μικρή δεξίωση προς τιμήν των νέων φοιτητών και φοιτητριών (στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο)
Θα λειτουργήσουν όλα τα σχετικά υγιεινομικά μέτρα
Σας περιμένουμε

 

   

Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο

Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Σήμαντρο)

Από την Κυριακή 4 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, αρχίζει εκ νέου να τελείται Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Σήμαντρο, Ελ. Βενιζέλου 59Α, Χολαργός)
9:00 π.μ. ο Όρθρος
10:30 π.μ. η Θεία Λειτουργία
 
Μια ευκαιρία για συμμετοχή στον κυριακάτικο εκκλησιασμό, που προσφέρεται σε νέους, οικογένειες με μικρά παιδιά και γενικά σε όσους, για αντικειμενικούς λόγους, δεν διευκολύνονται να συμμετάσχουν στην πρωινή Θεία Λειτουργία, ιδιαίτερα κατά τη φετεινή χρονιά, καθώς η γνωστή πανδημία μας αναγκάζει σε συγκεκριμένο αριθμό εκκλησιαζομένων στον κεντρικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης.

       

   

Ιερά Παράκλησις κάθε Τετάρτη στο Ναό μας

Φανερωμένη

Από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη, στίς 5:00 μ.μ.:

Η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού
και

Ο Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκο

  
με σύντομο πατερικό λόγο, από την αγιοπνευματική παρακαταθήκη
των μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας

        

   

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

 του αγίου Ιωάννου, αρχιεπ. Κων/πόλεως του Χρυσοστόμου
(ομιλία ΙΔ' -αποσπ.-)

(…) Και περπατώντας κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας, είδε δύο αδελφούς, τον Σίμωνα, που, με το όνομα το οποίο του έδωσε αργότερα ο Κύριος, ονομάστηκε Πέτρος και τον Ανδρέα τον αδελφό του. Έριχναν τα δίχτυα τους στη θάλασσα, σαν ψαράδες που ήσαν. «Ακολουθήστε με, τους είπε, και θα σας κάνω αλιείς ανθρώπων». Αυτοί λοιπόν, αφού άφησαν αμέσως τα δίχτυα, Τον ακολούθησαν.
«οἱ δὲ εὐθέως ἀφέντες τὰ δίκτυα ἠκολούθησαν αὐτῷ». Πρόσεξε την πίστη και την υπακοή τους. Διότι αν και βρίσκονταν στο μέσο της εργασίας τους (γνωρίζετε βέβαια πόσο απαιτητική είναι η αλιεία), όταν άκουσαν την προτροπή του Κυρίου δεν ανέβαλαν, ούτε το μετέθεσαν γι΄ αργότερα, ούτε είπαν· «Άμα γυρίσουμε στο σπίτι, ας συνεννοηθούμε πρώτα με τους δικούς μας». Αλλά αφού εγκατέλειψαν τα πάντα, Τον ακολούθησαν, όπως ο Ελισσαίος ακολούθησε κάποτε τον προφήτη Ηλία. Πραγματικά αυτού του είδους την υπακοή ζητεί από μας για τη μετάνοιά μας ο Χριστός, ώστε μήτε δευτερολέπτου αναβολή να μην κάνουμε, ακόμα κι αν κάτι από τα πιο απαραίτητα προς το ζην μας επείγει, όπως κρίνουμε. Γι’ αυτό και κάποιον άλλον που Τον πλησίασε και ζήτησε να πάει πρώτα να θάψει τον πατέρα του, μήτε αυτό δεν τον άφησε να κάνει, δείχνοντας ότι από όλα πρέπει να προτιμούμε να Τον ακολουθήσουμε και να γίνουμε μαθητές Του.
Εάν πάλι θεωρείς ότι Τον ακολούθησαν επειδή ήταν μεγάλη η υπόσχεση, και πάλι τους θαυμάζω γι’ αυτό και ακόμη περισσότερο, επειδή παρόλο που δεν είχαν δει ακόμα κανένα θαυματουργικό σημείο, πίστεψαν σε τόσο μεγάλη υπόσχεση και όλα τα άλλα τα θεώρησαν δευτερεύοντα μπροστά στο να Τον ακολουθήσουν. Γιατί με όποια λόγια αλιεύτηκαν οι ίδιοι, πίστεψαν ότι με αυτά θα μπορούσαν κι άλλους να αλιεύσουν και να τους οδηγήσουν στη σωτηρία των ψυχών τους. Και σ΄ αυτούς μεν αυτήν την υπόσχεση έδωσε, σ΄εκείνους όμως που ήταν μαζί με τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τίποτα παρόμοιο δεν λέγει˙ διότι η υπακοή αυτών που πρώτους κάλεσε (δηλ. του Ανδρέα και του Πέτρου), είχε προετοιμάσει πλέον και αυτούς. Εξάλλου πολλά είχαν ακούσει και προηγουμένως γι’ Αυτόν.
Και πρόσεξε πώς υπαινίσσεται με ακρίβεια και την φτώχεια τους· τους βρήκε να ράβουν τα δίχτυα τους. Τόσο μεγάλη ήταν η φτώχεια τους, ώστε να διορθώνουν τα χαλασμένα, επειδή δεν μπορούσαν ν’ αγοράσουν άλλα. Δεν ήταν κι αυτή τότε μικρή ένδειξη αρετής, το να υποφέρουν με ευκολία και αγόγγυστα την φτώχεια, το να αποκτούν την τροφή τους με τίμιο μόχθο, το να συνδέονται μεταξύ τους με τη δύναμη της αγάπης, το να έχουν μαζί τους και τον γέρο πατέρα τους και να τον περιποιούνται.
Αφού λοιπόν τους έκανε μαθητές Του, τότε αρχίζει να θαυματουργεί ενώπιόν τους, βεβαιώνοντας με τα έργα Του ό,τι είχε πει γι’ Αυτόν ο Βαπτιστής Ιωάννης. Βρισκόταν αδιάκοπα στις συναγωγές και με την πράξη Του αυτή τους δίδασκε ότι δεν είναι κάποιος αντίθετος, ούτε πλάνος, αλλά έχει έρθει με το θέλημα του Θεού, κατόπιν κοινής Τους συμφωνίας. Και συχνάζοντας στις συναγωγές, δεν κήρυττε μόνο, αλλά και πολλά θαύματα επιτελούσε.
Πραγματικά σε κάθε περίπτωση κατά την οποία συμβαίνει κάτι το νέο και παράδοξο και εισάγεται κάποιος νέος τρόπος ζωής, συνηθίζει ο Θεός να κάνει θαύματα, προσφέροντας εγγύηση της δυνάμεώς Του προς εκείνους που πρόκειται να δεχτούν τους νόμους Του. Έτσι όταν επρόκειτο να πλάσει τον άνθρωπο, δημιούργησε όλον τον κόσμο και τότε του έδωσε εκείνο τον νόμο μέσα στον παράδεισο. Και όταν ήταν να δώσει νόμους στον Νώε, πάλι μεγάλα θαύματα έκαμε, με τα οποία αναδημιουργούσε όλη την πλάση και τη φοβερή εκείνη τρικυμιώδη θάλασσα την έκανε να κυριαρχεί επί της γης για ένα ολόκληρο χρόνο και με όλα αυτά, μέσα σε τόσο χαλασμό, διέσωσε τον δίκαιο εκείνο. Και στα χρόνια του Αβραάμ παρουσίασε πολλά θαύματα, όπως είναι η νίκη στον πόλεμο, η πληγή κατά του Φαραώ, και η απαλλαγή από τους κινδύνους. Μα κι όταν επρόκειτο να θεσπίσει τους νόμους στους Εβραίους, έδειξε πρώτα τα θαυμαστά εκείνα και μεγάλα σημεία και έπειτα τους έδωσε τον Νόμο.
Έτσι λοιπόν κι εδώ, θέλοντας να δώσει έναν ανώτερο τρόπο ζωής και να τους πει όσα ποτέ δεν είχαν ακούσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, επιβεβαιώνει τους λόγους με την επιτέλεση των θαυμάτων. Επειδή δηλαδή δεν φαινόταν η βασιλεία που κήρυττε, αυτήν την αφανή, με τα ορατά σε όλους θαύματα, την καθιστά φανερή. Και πρόσεξε την απλότητα του Ευαγγελιστού, πως δε μας διηγείται χωριστά κάθε περίπτωση όσων θεραπεύονταν, αλλά με τρόπο συνοπτικό μας ενημερώνει για τα αναρίθμητα θαύματα. Του έφεραν, λέει, όλους όσοι ταλαιπωρούνταν από λογής ασθένειες και βασανίζονταν, δαιμονισμένους, σεληνιαζομένους, παραλυτικούς και τους θεράπευσε.
Αλλά γεννιέται το ακόλουθο ερώτημα: για ποιον λόγο από κανέναν από τους θεραπευθέντες δεν ζήτησε την πίστη, ούτε είπε αυτό που έπειτα φανερά έλεγε· «Πιστεύετε ότι μπορώ να το κάνω αυτό»; Επειδή δεν είχε δώσει ακόμα απόδειξη της δυνάμεώς Του. Εξ άλλου και μόνο το γεγονός ότι προσέρχονταν μόνοι τους και έφερναν ασθενείς κοντά στον Χριστό, δεν αποδεικνύει τυχαία πίστη. Διότι τους έφερναν από μακριά, πράγμα το οποίο δε θα έκαναν, αν δεν πίστευαν πολύ οι ίδιοι για τη δύναμή Του.
Ας Τον ακολουθήσουμε λοιπόν κι εμείς. Γιατί έχομε πολλές ασθένειες της ψυχής κι αυτές θέλει πρώτα να θεραπεύσει. Γι’ αυτό αποκαθιστά τις σωματικές ασθένειες, για να απομακρύνει τις ψυχικές από την ψυχή μας. Ας έρθουμε λοιπόν κοντά Του και τίποτα βιοτικό ας μην Του ζητήσουμε παρά μόνο συγχώρηση των αμαρτιών μας· την παραχωρεί και τώρα, αν τη ζητούμε σοβαρά. Τότε βέβαια είχε φτάσει η φήμη Του ως τη Συρία (Ματθ. 4,24: καὶ ἀπῆλθεν ἡ ἀκοὴ αὐτοῦ εἰς ὅλην τὴν Συρίαν, καὶ προσήνεγκαν αὐτῷ πάντας τοὺς κακῶς ἔχοντας ποικίλαις νόσοις καὶ βασάνοις συνεχομένους, καὶ δαιμονιζομένους καὶ σεληνιαζομένους καὶ παραλυτικούς, καὶ ἐθεράπευσεν αὐτούς), ενώ τώρα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικουμένη. Κι εκείνοι έτρεχαν προς Αυτόν, όταν άκουγαν μόνο πως θεράπευσε δαιμονισμένους· συ όμως που έχεις περισσότερες και μεγαλύτερες αποδείξεις για τη δύναμή Του, γιατί δε σηκώνεσαι να τρέξεις σ’ Αυτόν; Κι εκείνοι άφησαν και πατρίδα και φίλους και συγγενείς· συ όμως δε θέλεις μήτε το σπίτι σου ν’ αφήσεις, για να πας κοντά Του και να λάβεις πολύ περισσότερα; Και μήτε που ζητoύμε αυτό από σένα. Άφησε μόνο την κακή συνήθεια και, μένοντας στο σπίτι σου μαζί με τους δικούς σου, θα μπορέσεις εύκολα να σωθείς.
[…]

Βρείτε την υπόλοιπη ομιλία εδώ

    

Διαβάστε επίσης:

Η μεγάλη ψαριά, του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Εξουσιαστής ή πατέρας; Η Φωνή του Κυρίου [22/ 09/ 2019 ΑΡΙΘ. ΦΥΛ. 38 (3460)]
ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΛΟΥΚΑ - Ἀπό τοῦ νῦν ἀνθρώπους ἔση ζωγρῶν, Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου (†) (2000)
ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΛΟΥΚΑ - Η θαυμαστή αλιεία, Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου(+) (1991)

Κυριακή Α΄ Λουκά: Η τήρησις των θείων εντολών, ομιλία Νικηφόρου Θεοτόκη, Αρχιεπ. Αστραχάν & Σταυρουπόλεως

Η θαυμαστή αλιεία, «Ο Σωτήρ» (1985)
Οἱ δέ εὐθέως ἀφέντες τά δίκτυα ἠκολούθησαν Αὐτῷ, του πρωτ. π. Γεωργίου Δορμπαράκη
                                              
Ακούσματα - Video:
Η κλήτευση από τον Κύριο και η ελεύθερη βούληση των ανθρώπων [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2018]
Κυριακή μετά την Ύψωση - Ο Σταυρός του Χριστού και η σταυρική πορεία της Εκκλησίας [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου]

Κυπριανού και Ιουστίνης - Απολυτίκιο (2 Οκτωβρίου) [Ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός]
Διονυσίου Αρεοπαγίτου -Απολυτίκιο (3 Οκτωβρίου) [Ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός]

               

 

        

        

   

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

Ὁ Ἅγιος Καλλίστρατος ὁ Μάρτυρας καὶ οἱ σὺν αὐτῷ 49 Μαρτυρήσαντες
Οἱ Ἅγιοι Μᾶρκος, Ἀρίσταρχος καὶ Ζήνων οἱ Ἀπόστολοι
Ὁ Ὅσιος Ἰγνάτιος τοῦ Βαθέος Ρύακος
Ἡ Ἁγία Ἀκυλίνα

                              

     

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

Ὁ Ὅσιος Χαρίτων ὁ Ὁμολογητής
Ὁ Προφήτης Βαροὺχ ὁ Δίκαιος
Ὁ Ὅσιος Αὐξέντιος ὁ Μοναχός
Οἱ Ἅγιοι Μᾶρκος ὁ ποιμένας, Ἀλέξανδρος, Ἀλφειὸς καὶ Ζώσιμος τὰ ἀδέλφια, Νίκων, Νέων, Ἠλιόδωρος καὶ λοιπὲς Παρθένες καὶ Παιδιὰ οἱ Μάρτυρες

                           

 

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου

Ὁ Ὅσιος Κυριακὸς ὁ Ἀναχωρητὴς

                    

     

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου

Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ιερομάρτυς, επίσκοπος Αρμενίας
                             

       

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου

MnimiAgiasSkepis

Μνήμη Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου ἐν Βλαχερνῷ
Σύναξις Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Γοργοεπηκόου

Ὁ Ἅγιος Ἀνανίας ὁ Ἀπόστολος
Ὁ Ὅσιος Ῥωμανὸς ὁ Μελῳδὸς

       

  

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου

AgioiKiprianos_Ioustini

Οἱ Ἅγιοι Κυπριανὸς καὶ Ἰουστίνη
Ὁ Ἅγιος Γεώργιος ὁ Νεομάρτυρας ἢ Χατζὴ–Γεώργιος

                                    

 
Σάββατο
3 Οκτωβρίου

Ὁ Ἅγιος Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης
Ἡ Ἁγία Δάμαρις ἡ Ἀθηναία
Ὁ Ὅσιος Ἰωάννης ὁ Χοζεβίτης ἐπίσκοπος Καισαρείας

                                    

 

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ