Τεύχος 445  18 Οκτωβρίου 2019

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ (ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΑΙΜΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΓΑΔΑΡΙΝΩΝ)
Ο Ἀπόστολος
Προς Γαλάτας Επιστολή Παύλου (α΄ 11 – 19)

[Τὸ εὐαγγέλιον τὸ εὐαγγελισθὲν ὑπ' ἐμοῦ ὅτι οὐκ ἔστι κατὰ ἄνθρωπον· οὐδὲ γὰρ ἐγὼ παρὰ ἀνθρώπου παρέλαβον αὐτὸ οὔτε ἐδιδάχθην, ἀλλὰ δι' ἀποκαλύψεως Ἰησοῦ Χριστοῦ]

            

Το Ευαγγέλιο
Κατά Λουκάν (η΄ 27 – 39)

[Θεραπεία δαιμονιζομένου στη χώρα των Γαδαρηνών «ἠρώτησαν αὐτὸν ἅπαν τὸ πλῆθος τῆς περιχώρου τῶν Γαδαρηνῶν ἀπελθεῖν ἀπ᾿ αὐτῶν, ὅτι φόβῳ μεγάλῳ συνείχοντο»]

           

       

        

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ
Ο Ἀπόστολος
Προς Τιμόθεον Β΄ Επιστολή Παύλου (β΄ 1 – 10)
[Τὸν κοπιῶντα γεωργὸν δεῖ πρῶτον τῶν καρπῶν μεταλαμβάνειν.]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ιωάννην (ιε΄ 17 – ιστ΄ 2)

[Ταῦτα ἐντέλλομαι ὑμῖν, ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους. Εἰ ὁ κόσμος ὑμᾶς μισεῖ, γινώσκετε ὅτι ἐμὲ πρῶτον ὑμῶν μεμίσηκεν.]

                          

 

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 - ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ – Εθνική Εορτή
Ο Ἀπόστολος
Προς Εβραίους Επιστολή Παύλου (θ΄ 1 – 7)
[[Θεομητορικό]]

            

Το Ευαγγέλιο
Κατά Λουκάν (ι΄ 38 – 42, ια΄ 27 – 28)

[Θεομητορικό «Μάρθα Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ τυρβάζῃ περὶ πολλά· ἑνὸς δέ ἐστι χρεία»]

           

    

H εορτή του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Σκέπης
στον Ιερό Ναό μας

   
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ

    
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
5:30 μ.μ. Ὁ Ἑσπερινός τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου

 
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τοῦ Μυροβλήτου
7:15 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία
5:30 μ.μ. Ὁ Ἑσπερινός τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Νέστορος, μαθητῆ τοῦ Ἁγίου Δημητρίου

 
ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
5:30 μ.μ. Ὁ Ἑσπερινός τῆς ἑορτῆς τῆς Ἁγίας Σκέπης


ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, τῆς Φωτοφόρου Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου
7:15 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία – Ἐπιμνημόσυνη δέησις ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν πεσόντων στούς ἀγῶνες τοῦ ἐθνους
10:15 π.μ. Ἡ Δοξολογία ἐπί τῇ ἐθνικῇ ἑορτῇ τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1940
   

                 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Γεννηθήτω φως: Πίστη και επιστήμη
στο αναπάντεχο πλησίασμά τους...»

Του Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου,
προϊστ. του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού (Οκτ. 2020)

Faith Science

Είναι τώρα περισσότερο από 7 μήνες που η ανθρωπότητα ολόκληρη δοκιμάζεται σκληρά από τη γνωστή πανδημία. Προσπαθούμε να βαδίσουμε όλοι μαζί το δρόμο της αλληλεγγύης, της πρόληψης, της σύνεσης. Προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής των θυμάτων αυτής της τραγωδίας και παράλληλα για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας όσων συνανθρώπων μας ακόμη ταλαιπωρούνται. Ευγνωμονούμε εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο έδωσαν και δίνουν μάχες για την ανακούφιση των ασθενών. Με θέρμη πολλή προσευχόμαστε να φωτίσει ο Θεός τους επιστήμονες στην ανακάλυψη μεθόδων προστασίας από τον ιό αλλά και θεραπείας του.
Είναι τώρα περισσότερο από 7 μήνες που ανεβαίνουμε έναν ακόμη Γολγοθά. Σχεδόν καθημερινά η Εκκλησία, το Σώμα του Χριστού, πολεμείται. Την κατηγορούν αδίκως, συκοφαντούν τους Ιερείς, πολεμούν τα ιερά Μυστήρια, χλευάζουν τους πιστούς. Κύριος ο Θεός ας ελεήσει όλους μας, όπως επί του Σταυρού συγχώρεσε τους σταυρωτές Του!
Μία από τις πλέον άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες έχει να κάνει με το πώς η Εκκλησία βλέπει την επιστήμη. Ορισμένοι είναι απολύτως σίγουροι (!) ότι δεν θέλουμε την επιστήμη, ότι προτιμούμε το σκοταδισμό, ότι προωθούμε την ημιμάθεια, ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στην πυρά τους επιστήμονες. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Δεν θα μείνουμε στην πολεμική. Με διάθεση ειλικρίνειας, υπευθυνότητα και απόπειρα μελέτης στα στοιχεία που η πίστη μας και η εκκλησιαστική ιστορία μάς παραδίδουν, θα επιχειρήσουμε λίγες αναφορές. Για να καταδείξουμε ότι η Εκκλησία ευλογεί την επιστήμη, για τον πολύ απλό και απολύτως κατανοητό λόγο ότι, η επιστήμη είναι μία ακόμη μεγάλη δωρεά του Θεού προς την ανθρωπότητα. Ο Δημιουργός Θεός έπλασε τον άνθρωπο δίνοντάς του λογική, αυτεξούσιο, ελευθερία, τη δυνατότητα να μεγαλουργήσει. Είμαστε πλασμένοι «κατ’ εικόνα Θεού», με όλα τα απροσμέτρητα που θεολογικά και υπαρξιακά αυτό σημαίνει.
Από τις αρχικές κιόλας στιγμές της δημιουργίας, στον παράδεισο, ο ίδιος ο Θεός παραχωρεί στον πρώτο άνθρωπο, τον Αδάμ, τη δυνατότητα της ιστορικά πρώτης επιστημονικής εργασίας: να δώσει εκείνος ονόματα σε όλα τα δημιουργήματα του Θεού. Με τη διαβεβαίωση πως «όποιο όνομα έδινε ο Αδάμ σε κάθε ζωντανό δημιούργημα, αυτό θα ήταν το όνομά του». Και πράγματι «έδωσε ονόματα ο Αδάμ σε όλα τα κτήνη και σε όλα τα πετεινά του ουρανού και σε όλα τα ζώα του αγρού» (Γένεση, 2,19-20).
AdamΣτο παλαιοδιαθηκικό βιβλίο Σοφία Σειράχ με τη διαχρονική αξία, ο περιηγητής συγγραφέας του αναφέρεται σαφέστατα στην ιατρική επιστήμη ως μία ακόμη μεγάλη ευεργεσία του Θεού προς τους ανθρώπους: «Ο ίδιος ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους την ιατρική επιστήμη, και με αυτή δοξάζεται ο Θεός. Να προσφύγεις στον ιατρό, τον οποίο ο Θεός ανέδειξε. Μη τον απομακρύνεις από κοντά σου, έχεις την ανάγκη του. Πολλές φορές η θεραπεία της ασθένειας και η υγεία είναι στα χέρια των ιατρών. Τίμα τον γιατρό όπως του αρμόζει, έχοντας υπ' όψιν σου τις υπηρεσίες που σού παρέχει στις ανάγκες σου, άλλωστε ο Θεός τον έπλασε. Ο φαρμακοποιός (μυρεψός) με διάφορα βότανα από τη γη ετοιμάζει τα θεραπευτικά παρασκευάσματα, τα οποία ο φρόνιμος άνθρωπος καθόλου δεν τα αποστρέφεται. Με αυτά έρχεται η θεραπεία και η γαλήνη, από το φάρμακο, σε όλους τους ασθενείς της οικουμένης». Ενώ φυσικά δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι τελικά «Από τον ύψιστο Θεό προέρχεται η θεραπεία, που δίδει ο ιατρός» (Σοφία Σειράχ, κεφάλαιο 38, στίχοι 1-13).
Ripsate ta dixtyaΟ ίδιος ο Ιησούς χρησιμοποιεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής Του (π.χ. το πλοιάριο του Πέτρου) και τα αναφέρει στις παραβολές Του (πανδοχείο, φράχτης, δακτυλίδι, δηνάρια, δίχτυ κλπ). Επίσης αναγνωρίζει και σέβεται τους φορείς υγειονομικής πιστοποίησης της εποχής Του. Όταν θεραπεύει τους δέκα λεπρούς, τους δίνει την εντολή «πορευθέντες ἐπιδείξατε ἑαυτοὺς τοῖς ἱερεῦσι» (Λουκ. 17, 14), δηλ. «Πηγαίνετε να σας εξετάσουν οι ιερείς». Σύμφωνα με τον ισχύοντα τότε νόμο οι ιερείς ήσαν υπεύθυνοι να διακριβώσουν την ίαση των ασθενών. Ο Χριστός λαμβάνει την απαραίτητη πρόνοια να τηρηθεί το γράμμα του νόμου για να μπορούν να επιστρέψουν οι θαυματουργικώς ιαθέντες λεπροί στις κατοικίες των.
Ο των εθνών απόστολος Παύλος, στην Ταρσό, κέντρο ελληνικής παιδείας και στωικής φιλοσοφίας, διδάχθηκε τα ελληνικά και γνώρισε την κλασσική σκέψη. Γι' αυτό και όταν μιλάει στους Αθηναίους γνωρίζει πώς να τους προσεγγίσει, με φρασεολογία οικεία σ΄ αυτούς.
Σχεδόν δεν υπάρχει τομέας της επιστήμης και της τέχνης που το πνεύμα του Ευαγγελίου να μην διαπότισε ευεργετικά 2000 χρόνια τώρα: δίκαιο, μουσική, λογοτεχνία (ποίηση και πεζογραφία), αρχιτεκτονική, μηχανική, ζωγραφική, γλυπτική, ρητορική, φιλοσοφία, αργυροχρυσοχοΐα, υαλουργία, υφαντική και τόσα άλλα.
Και φυσικά απολύτως καθοριστικά στον προβληματισμό μας δεν μπορεί παρά να είναι η σκέψη και το παράδειγμα των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Μεγάλοι Άγιοι, κυριολεκτικώς καθηγητές της άσκησης, ανεδείχθησαν τόσον ολιγογράμματοι Μοναχοί όσον και πανεπιστήμονες Ιεράρχες, τους οποίους οι πιστοί εξίσου τιμούν, αφού όλοι αποτελούν φωτεινά ορόσημα στην πνευματική πορεία μας.
[…]

                          Διαβάστε τη συνέχεια του πονήματος εδώ  

    

                 

Διαβάστε επίσης:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ (Λουκ. 8, 27-39) – Θεραπεία δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών, Ι.Μ.Σερβίων & Κοζάνης

Η θεραπεία του δαιμονιζομένου στη χώρα των Γαδαρηνών, “Ο Σωτήρ”, 1987

«και απήλθεν καθ’ όλην την πόλιν κηρύσσων όσα εποίησεν αυτώ ο Ιησούς», ομιλία με αφορμή τη Θεραπεία του δαιμονισμένου των Γαδαρηνών (Κυριακή ΣΤ΄ Λουκά)
Ζω δε ουκέτι εγώ, ζεί δέ εν εμοί Χριστός
Τὸν κοπιῶντα γεωργὸν δεῖ πρῶτον τῶν καρπῶν μεταλαμβάνειν [Β΄ Τιμ. β΄ 1 – 10], Ι.Μ. Κωνσταντίας

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Μνήμη Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου

   

Διαβάστε επίσης σχετικά:

Εμφανίσεις της Παναγίας στα ελληνικά στρατεύματα στον πόλεμο του ΄40

Οι γερμανικές εκτελέσεις

Τα αιώνια σύνορά μας

     
Ακούσματα - Video:
Κυριακή ΣΤ΄Λουκά – Η κοινωνία των Γαδαρηνών απεικόνιση της προ Χριστού ανθρωπότητας [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2019]

Κυριακή ΣΤ΄Λουκά – «Υπόστρεφε εις τον οίκον σου και διηγού όσα εποίησέ σοι ο Θεός» Η πολιτεία των Γαδαρηνών και οι σύγχρονες πολιτείες σε βίους παράλληλους [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2017]

“Ο Θεός του Δημητρίου βοήθει μοι” – Η μαρτυρία και το μαρτύριο του Δημητρίου και του Νέστορα στη σκοτεινή εποχή μας [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2014]

Δημητρίου Μεγαλομάρτυρος του Μυροβλήτου -Απολυτίκιο (26 Οκτωβρίου) [Βυζαντινή χορωδία]

Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου -Απολυτίκιο (28 Οκτωβρίου-Εθνική Εορτή) [Ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός]
Ζω δε ουκέτι εγώ [Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης (ηχητικό ντοκουμέντο)]

  

Ιστορικά ντοκυμαντέρ:

Οδεύοντας προς το έπος του 1940 - Μουσολίνι (ντοκυμαντέρ Μηχανή του Χρόνου)

Το έπος του '40: Ύψωμα 731 (ντοκυμαντέρ Μηχανή του Χρόνου)

Η Παναγία που σταμάτησε τα τανκς των Ναζί στον Ορχομενό

  

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η προσφορά της Εκκλησίας στο Έπος του '40 και στην Κατοχή

 

  

        

   

Κυριακή 25 Οκτωβρίου

AgiosMarkianos

Οἱ Ἅγιοι Μαρκιανὸς καὶ Μαρτύριος οἱ νοτάριοι
Ἡ Ἁγία Ταβιθᾶ

 

 

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

AgiosDimitrios_1

Ὁ Ἅγιος Δημήτριος ὁ Μεγαλομάρτυρας ὁ Μυροβλύτης

                             

 

Τρίτη 27 Οκτωβρίου

AgiosNestor

Ὁ Ἅγιος Νέστωρ ὁ Μάρτυρας

Ὁ Ἅγιος Λοῦππος
Οἱ Ἁγίες Καπετωλίνα καὶ Ἐρωτηΐδα
Ἡ Ἁγία Πρόκλα σύζυγος τοῦ Πιλάτου

       

  

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου

agiaskepi

ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ - Μνήμη Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου
Οἱ Ἅγιοι Τερέντιος καὶ Νεονίλλη καὶ τὰ τέκνα αὐτῶν
Οἱ Ἅγιοι Ἀγγελῆς, Μανουῆλ, Γεώργιος καὶ Νικόλαος οἱ Νεομάρτυρες ἐκ Μελάμπων Κρήτης
Ὁ Ὅσιος Στέφανος ὁ Σαββαΐτης

                                  

 
Πέμπτη
29 Οκτωβρίου

AgiaAnastasia_Romea

Ἡ Ἁγία Ἀναστασία ἡ Ρωμαία, ἡ Ὁσιομάρτυς
Ὁ Ὅσιος Ἀβράμιος καὶ Μαρία ἡ ἀνεψιά του

                                    

         

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

AgiosKleopas

Ὁ Ἅγιος Κλεόπας ὁ Ἀπόστολος ἐκ τῶν 70
Οἱ Ἅγιοι Ζηνόβιος καὶ Ζηνοβία τὰ ἀδέλφια

  

     

Σάββατο 31 Οκτωβρίου

AgiosAristovoulos

Ὁ Ἅγιος Ἀριστόβουλος ὁ Ἀπόστολος ἐκ τῶν 70
Οἱ Ἅγιοι Στάχυς, Ἀπελλῆς, Ἀμπλίας, Οὐρβανός καὶ Νάρκισσος οἱ Ἀπόστολοι ἐκ τῶν 70
Ὁ Ἅγιος Ἐπίμαχος ὁ Αἰγύπτιος
Ὁ Ἅγιος Νικόλαος ὁ Νεομάρτυρας ἀπὸ τὴ Χῖο

                           

    

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ