Τεύχος 467  20 Μαρτίου 2020

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ σε ημέρες καραντίνας

  

Μήνυμα προς τους αναγνώστες μας:

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ο κόσμος μας εν μέσω της απειλής του COVIT-19, υποχρέωσε μέχρι και τους Ναούς μας να διακόψουν την λειτουργία τους.

Για να μην στερηθούμε λοιπόν τις όμορφες και ψυχωφελείς ακολουθίες της περιόδου, η ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ μετασχηματίστηκε. Βρήκαμε στο Διαδίκτυο και επιλέξαμε αντίστοιχες Ιερές Ακολουθίες από προηγούμενα χρόνια και τις συνδέσαμε με το πρόγραμμα της εβδομάδας, έτσι ώστε, τώρα που κλειστήκαμε στα σπίτια μας, να έχουμε τη δυνατότητα ν’ απολαύσουμε -έστω κι έτσι- την υπέροχη υμνολογία των ημερών και ν’ απευθύνουμε δέηση και δοξολογία προς τον Σωτήρα Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο.

Προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αδελφοί μας από την προσπάθειά μας αυτή, θα σας προτείναμε να προωθήσετε την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και σε άλλους, παρακινώντας τους να κάνουν και εκείνοι την εγγραφή τους στο newsletter, ώστε να το λαμβάνουν εφεξής κάθε βδομάδα.

Ο Θεός να ευλογεί και να προστατεύει όλους.
  

Με πατρικές ευχές

Οι ιερείς της Φανερωμένης

 

     

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 – ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ
Ο Ἀπόστολος
Προς Εβραίους Επιστολή Παύλου (δ΄ 14 – ε΄ 6)

          [Οὐ γὰρ ἔχομεν ἀρχιερέα μὴ δυνάμενον συμπαθῆσαι ταῖς ἀσθενείαις ἡμῶν, πεπειραμένον δὲ κατὰ πάντα καθ' ὁμοιότητα χωρὶς ἁμαρτίας.]

   

Το Ευαγγέλιο
Κατά Μάρκον (η΄ 34 – θ΄ 1)

[Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι / Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ;]

 

  

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ (Εθνική Εορτή)

Ο Ἀπόστολος
Προς Εβραίους Επιστολή Παύλου (β΄ 11 - 18)

          [Ἐν ᾧ γὰρ πέπονθεν αὐτὸς πειρασθείς, δύναται τοῖς πειραζομένοις βοηθῆσαι]

   

Το Ευαγγέλιο
Κατά Λουκάν (α΄ 24 - 38)

[Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου]

             

   

Οἱ Ἱερές Ἀκολουθίες τῆς ἑβδομάδος
«
Φέρνουμε τον Ναό στο σπίτι μας»

Ακολουθούμε το πρόγραμμα με τη βοήθεια του Διαδικτύου

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 Μαρτίου
7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος, οἱ Ὧρες καί ἡ Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων
6:00 μ.μ. Γ΄ Στάση τῶν Χαιρετισμῶν στήν Ὑπεραγία Θεοτόκο

                               
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 Μαρτίου
7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία (τοῦ Ἁγ. Ἰωάννου Χρυσοστόμου)
6:00 μ.μ. Ὁ Ἑσπερινός

  
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 Μαρτίου, Γ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Σταυροπροσκυνήσεως)
7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος και ἡ Θεία Λειτουργία (τοῦ Μεγάλου Βασιλείου) καί ἡ Τελετή τῆς Προσκυνήσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ
6:00 μ.μ. Ὁ Κατανυκτικός Ἑσπερινός

  
ΔΕΥΤΕΡΑ 23 Μαρτίου
6:00 μ.μ. Τό Μέγα Ἀπόδειπνο

 
ΤΡΙΤΗ 24 Μαρτίου
6:00 μ.μ. Ὁ Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός τῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ

 
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Μαρτίου, ὁ Εὐαγγελισμός τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου
7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου (τοῦ Ἁγ. Ἰωάννου Χρυσοστόμου)
11:00 π.μ. Ἡ Δοξολογία ἐπί τῇ ἐθνικῇ ἑορτῇ τῆς 25ης Μαρτίου 1821
6:00 μ.μ. Ὁ Ἑσπερινός τῆς ἀποδόσεως τῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ

  
ΠΕΜΠΤΗ 26 Μαρτίου
6:00 μ.μ. Τό Μέγα Ἀπόδειπνο

   
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Μαρτίου
7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος, οἱ Ὧρες καί ἡ Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων
6:00 μ.μ. Δ΄ Στάση τῶν Χαιρετισμῶν στήν Ὑπεραγία Θεοτόκο

  
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 Μαρτίου
7:00 π.μ. Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία (τοῦ Ἁγ. Ἰωάννου Χρυσοστόμου)
Agios Ioannis Klimakos 016:00 μ.μ. Ὁ Ἑσπερινός

  
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 Μαρτίου, Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Αγίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος)
7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία (τοῦ Μεγάλου Βασιλείου)
6:00 μ.μ. Ὁ Κατανυκτικός Ἑσπερινός

          

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Ο Σταυρός του Χριστού... και ο σταυρός του χριστιανού!»

του Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνου

                                

ΣταυρόςΗ Εκκλησία καυχάται για τον Σταυρό του Χριστού. Η Εκκλησία καυχάται περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο για τον Σταυρό του Χριστού. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Παύλος: «Εμοί δε μη γένοιτο καυχάσθαι ει μη εν τω σταυρώ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» (Προς Γαλάτες 6,14). Ο Σταυρός είναι η δόξα της Εκκλησίας, είναι «η ωραιότης της Εκκλησίας» και το μεγάλο μυστήριο της. Κανένας ανθρώπινος λόγος, καμμία σκέψη, καμμία λογική δεν θα μπορέσει ποτέ να προσεγγίσει ικανοποιητικά και να ερμηνεύσει με πληρότητα το κορύφωμα της αγαπητικής διάθεσης του Θεού προς το ανθρώπινο γένος: τον σταυρικό θάνατο του Χριστού!
Ο Σταυρός αποτελεί την ύψιστη «καταγγελία» της αγάπης του Θεού προς τους ανθρώπους. Ο Θεός αγάπησε τους ανθρώπους και το απέδειξε! Τρανή φανέρωση είναι ο Εσταυρωμένος Κύριος: «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο τον μονογενή Υιό του, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν, αλλά να έχει ζωή αιώνια» (Ιωάν. 3,16).  Ο Σταυρός είναι η μεγάλη ευεργεσία του Θεού στον κόσμο. Με την «οικονομία του Σταυρού», δηλ. με το Πάθος, τον θάνατο, την κατάβαση στον Άδη και την Ανάστασή Του ο Χριστός κάνει χειροπιαστή πραγματικότητα την απολύτρωση του ανθρώπου, την αποδέσμευση από τον διάβολο, την κάθαρση από την αμαρτία και την κατάρα.

Ο Σταυρός είναι σύμβολο ειρήνευσης και καταλλαγής. Χάρις στη θυσία του Εσταυρωμένου έληξε ο πόλεμος που ο αλλοτριωμένος άνθρωπος είχε κηρύξει στον Θεό, στην κτίση, στον συνάνθρωπό του, στον ίδιο τον εαυτό του! Στο Γολγοθά υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης, η καινή διαθήκη. Αντί για μελάνη, χρησιμοποιήθηκε το αίμα του αναμάρτητου Κυρίου! Ο Χριστός «ήπλωσε τας παλάμας και ήνωσε τα το πριν διαστώτα». Χάρις στη σταυρική θυσία Του μπορούμε πλέον ν’ απολαμβάνουμε και πάλι τη χαμένη ενότητα με καθετί. Αν η αμαρτία διασπά τον άνθρωπο και τον χωρίζει από την αληθινή ζωή και την προοπτική της αιωνιότητας, ο Σταυρός είναι ο συνεκτικός δεσμός μας με τη θεία Χάρη, είναι η σωτηρία μας.
Ο Σταυρός του Χριστού είναι η ελευθερία μας. Χάρις σ’ αυτόν λυτρωθήκαμε από την πανάρχαια δουλεία της αποστασίας, από την απελπισία του θανάτου, από την τυρρανία του διαβόλου. Ο Κύριος έρχεται «επί το εκούσιον πάθος», με τη θέλησή Του αναλαμβάνει να ολοκληρώσει στον Γολγοθά το έργο της σωτηρίας, προσφέρει τις πληγές Του για να επουλωθούν τα τραύματα του πεπτωκότος ανθρώπου.  Ο Χριστός γεύεται τη σταυρική οδύνη και ο άνθρωπος ελευθερώνεται. Γι’ αυτό και ο Σταυρός είναι η ουσιαστική θεραπεία μας από τις ασθένειες των παθών, το φάρμακο της σωτηρίας, το αντίδοτο του θανάτου.
Ο Σταυρός του Χριστού είναι ακόμη η μεγάλη νίκη εναντίον του διαβόλου και των δυνάμεων του σκότους. Ο Χριστός, χάρις κυρίως στη σταυρική θυσία Του, νίκησε το κράτος του διαβόλου. Ο πιστός αντιμάχεται τον διάβολο και τις μεθοδείες του. Όσο περισσότερο μένει ενωμένος μαζί Του, τόσο περισσότερο νικά και ο ίδιος τον μεγάλο αντίδικο και ξεπερνά τις παγίδες του. Γι’ αυτό και ο Σταυρός του Χριστού αποτελεί τη μοναδική και ακαταμάχητη ασπίδα του καθενός μας απέναντι στις επιθέσεις του διαβόλου.
Ο Χριστός επάνω στον Σταυρό είναι ο «βασιλεύς της δόξης», που βασιλεύει αληθινά και αιώνια στις καρδιές των ανθρώπων. Ο Σταυρός είναι ο πραγματικός θρόνος του Κυρίου μας. «Είσαι, λοιπόν, βασιλιάς;» είναι η ερώτηση του Πιλάτου στον Ιησού. Κι Εκείνος –που σε λίγο θα κρέμεται γυμνός πάνω στο ατιμωτικό ξύλο της θανατικής καταδίκης- αποκρινόμενος μίλησε για τη δική Του βασιλεία, που δεν είναι ανθρώπινη, αλλά αφορά στον ερχομό Του στον κόσμο για να φανερώσει την αλήθεια και να θεώσει τον άνθρωπο.
Η Εκκλησία βιώνει τον Σταυρό του Χριστού, διακηρύσσει και λιτανεύει τον Σταυρό. Και τούτο διότι τιμώντας τον Σταυρό, προσκυνούμε τον Εσταυρωμένο. Δεν λατρεύουμε ειδωλολατρικά κάποιο σχήμα, αλλά αναγνωρίζουμε το μέγεθος της θυσίας, που ο Χριστός εκούσια υπέστη για τη σωτηρία των ανθρώπων.
... και ο σταυρός του χριστιανού!
Ταυτόχρονα όμως και ο πιστός, ζώντας συνειδητά μέσα στην Εκκλησία, «θεολογεί» την πραγματικότητα του σταυρού. Γίνεται σταυροφόρος και σταυρωμένος!

Είναι παλιά συνήθεια των χριστιανών να φορούν τον σταυρό -πραγματικά ως κόσμημα, με την αληθινή έννοια του όρου, αφού ο σταυρός κυριολεκτικά κοσμεί την ύπαρξη μας! Ανησυχούμε βλέποντας αρκετούς χριστιανούς να μη φορούν πια τον σταυρό, αλλά διάφορα αλλά «κοσμήματα». Δεν είναι ανάγκη να φοράμε έναν πολύ ακριβό σταυρό! Φτάνει να φοράμε. Ο σταυρός είναι πολύτιμος από μόνος του!  Το χειρότερο είναι που βλέπουμε ορισμένους να φορούν κάτι που μοιάζει με σταυρό, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν είναι σταυρός! Προσοχή, γιατί όλα αυτά τα παράξενα «σχήματα» ίσως να μην είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται, αλλά να πρόκειται ακόμη και για κατευθυνόμενα σχέδια αλλοίωσης της ορθοπραξίας μας. Νομίζουμε δε ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδεικνύουν οι ανάδοχοι, όταν αγοράζουν τον σταυρό για το παιδί που πρόκειται να βαπτίσουν. Να είναι κανονικός ο βαπτιστικός σταυρός και όχι κάτι σαν σταυρός. Το ιερό αυτό σχήμα, που ευλογήθηκε στο μυστήριο του Βαπτισματος, θα συνοδεύει τον αναδεκτό τους για μια ολόκληρη ζωή. Επιπλέον, θα ήταν πολύ σημαντικό, ο ανάδοχος να μιλήσει γι’ αυτό στο παιδί που βάπτισε και να του ζητήσει να φορά συνεχώς αυτόν τον σταυρό. Θέλουμε ακόμη να επισημάνουμε ότι είναι υπεραρκετός ο σταυρός για να προστατεύει το παιδί μας. Δεν χρειάζεται μαζί με τον σταυρό να κρεμάμε και χάντρες θαλασσιές, «ματάκια» κλπ. Όλα αυτά είναι δεισιδαιμονίες και εκφάνσεις μαγείας, επιρροή σκοτεινών σατανιστικών δυνάμεων, που μας γυρνούν πολλούς αιώνες πίσω, φανερώνοντας έλλειψη παιδείας, έλλειψη πολιτισμού και έλλειψη πίστεως. Ο σταυρός αρκεί! Η «αήττητος και ακατάλυτος και θεία δύναμις του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού» ας γίνει η προστασία αλλά και η ομορφιά της ζωής μας!
Δεν είναι λίγες οι φορές που σημειώνουμε τον σταυρό πάνω στο σώμα μας. Με τον τρόπο αυτό κατ’ αρχήν δηλώνουμε την ορθόδοξη ταυτότητά μας και την πίστη μας στον Τριαδικό Θεό. Με τα τρία πρώτα δάκτυλα μας ενωμένα ομολογούμε την τριαδικότητα του Θεού (δηλ. τα τρία πρόσωπα της Θεότητος: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα) και με τα δύο επόμενα επίσης ενωμένα διακηρύσσουμε τις δύο φύσεις του Κυρίου μας (δηλ. τη θεία και  την ανθρώπινη). Σχηματίζοντας τον σταυρό επάνω στο σώμα μας φανερώνουμε ακόμη την ευγνωμοσύνη μας στο Χριστό, που διά του Σταυρού Του μας έσωσε. Και ζητούμε την προστασία Του, την κραταιά βοήθεια Του για τον αγιασμό και τη σωτηρία μας. Τέλος, με τον τρόπο αυτό απομακρύνουμε τον διάβολο, τα πάθη και τους πονηρούς λογισμούς.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε για τον τρόπο που κάνουμε τον Σταυρό μας: «Όταν ενώνεις τα τρία δάκτυλα για να κάνεις τον Σταυρό, ομολογείς ότι ο Θεός είναι Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Όταν φέρεις τα τρία δάκτυλα ψηλά στο μέτωπο και το ακουμπάς, ομολογείς πως ο Χριστός ήταν ψηλά, είναι Θεός, κάθεται στο θρόνο του Ουρανού. Όταν κατεβάζεις τα τρία δάκτυλα χαμηλά, ομολογείς πως ο Χριστός άφησε το θρόνο του Ουρανού, κατέβηκε κάτω χαμηλά και φόρεσε σάρκα ανθρώπινη. Όταν φέρεις τα τρία δάκτυλα στον δεξιό ώμο, ομολογείς την ύπαρξη του Παραδείσου και παρακαλείς τον Θεό να σε βάλει εκεί, στα δεξιά Του με τους δικαίους. Όταν φέρεις τα τρία δάκτυλα στον αριστερό ώμο, ομολογείς την ύπαρξη της αιώνιας κόλασης και παρακαλείς τον Θεό να μη σε βάλει εκεί με τους αμετανόητους αμαρτωλούς. Και όταν, τέλος, όλη την παλάμη τη φέρεις στο στήθος, δηλώνεις την άπειρη ευχαριστία σου για τα αγαθά που Εκείνος σου προσφέρει».
[…]

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

   

  

                       

Διαβάστε επίσης:

Ομιλία εις τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τον Τίμιο Σταυρό

Γ΄ Νηστειών – της Σταυροπροσκυνήσεως
Γ΄ Νηστειών
Καταβασίες Κυριακῆς Σταυροπροσκυνήσεως
Μή γένοιτο καυχᾶσθαι εἰ μή ἐν τῷ Σταυρῷ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως: Ο Σταυρός του Χριστού, η ωραιότης της Εκκλησίας!, του Πρωτοπρ. Γεωργίου Δορμπαράκη
Ἐμοί δέ μή γένοιτο καυχᾶσθαι εἰ μή ἐν τῷ σταυρῷ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, δι᾿ οὕ ἐμοί κόσμος ἐσταύρωται κἀγώ τῷ κόσμῳ. (Γαλ. στ΄14), Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων
Κανών Παρακλητικός εις τον Τίμιον Σταυρόν, Νικηφόρου ιερομονάχου του Κρητός
«Ει μη εν Προσευχή και Νηστεία», του (+) π. Αλεξάνδρου Schmemann
Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, του Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου (+)

Σταυρός καύχημα και βίωμα, (περιοδικό «Ο ΣΩΤΗΡ»)

       

Ακούσματα:

Κυριακή Γ΄ Νηστειών – Προσκυνούμε το Όπλο της Νίκης κατά του θανάτου [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2014]
Κυριακή Γ΄ Νηστειών – Ο Σταυρός, μέτρο Αγάπης και σύμβολο Ελευθερίας και Σωτηρίας [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2016]
Ύμνοι Σταυροπροσκυνήσεως [Θρασύβουλος Στανίτσας, 1976]
Ο Άγγελος εβόα [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]
Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Ι.Ν.Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού (2014)

Οι χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο (με υπέρτιτλους)

    

ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:
Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο – Γ΄ Στάσις [Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών (2016)]
Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο – Δ΄ Στάσις [Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών (2016)]
Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο – Δ΄ Στάσις [διαβάζει ο Μακαριστός Αρχιεπ. Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Κυρός Χριστόδουλος]
Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο – Δ΄ Στάσις [Ζωντανή ηχογράφηση από τον Ι. Ν. Αγ. Ειρήνης Αιόλου, χωρίς χρονολογία εγγραφής (τέλη '50 ή αρχές '60) Ψάλλουν ο Σπύρος Καψάσκης με την τρίφωνη ανδρική χορωδία]
Ὁ Ὄρθρος, οἱ Ὧρες [Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης Αττικής (2019)]
Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων [Μητροπολιτικός Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών (2014)]
Ακολουθία του Ὄρθρου [Ι.Μ. Ξενοφώντος Αγίου Όρους (Οκτ. 2019)]
Θεία Λειτουργία Αγ. Ιωάννου Χυσοστόμου (με υπέρτιτλους) [Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Κορυδαλλού, 2018]
Κυριακή Γ΄ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως) – Όρθρος, Θ. Λειτουργία & Προσκύνησις Τιμίου Σταυρού [Ι.Ν. Ταξιάρχου Μιχαήλ, Μανταμάδο
Λέσβου, 2019]
Κατανυκτικός Εσπερινός Γ΄ Κυριακής των Νηστειών [Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, 2018]
Κυριακή Δ΄ Νηστειών (Ιωάννου της Κλίμακος) – Όρθρος & Θ. Λειτουργία [Ι.Ν. Ταξιάρχου Μιχαήλ, Μανταμάδο
Λέσβου, 2019]
Κατανυκτικός Εσπερινός Δ΄ Κυριακής των Νηστειών [Θρ. Στανίτσας – Χαρ. Ταλιαδώρος, 1969]
Ιερά Ακολουθία Εσπερινού του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου [Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, 24/3/2019]
Ὄρθρος & Θεία Λειτουργία Εὐαγγελισμοῦ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου [Ι.Ν. Ταξιάρχου Μιχαήλ, Μανταμάδο
Λέσβου, 2019]
Δοξολογία ἐπί τῇ ἐθνικῇ ἑορτῇ τῆς 25ης Μαρτίου 1821 [Ι.Ν. Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας Αιγύπτου, 2016]
Ἑσπερινός τῆς ἀποδόσεως τῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ [Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου Άνω Πατησίων, 2018]
Ακολουθία Εσπερινού & Παράκληση [Ι. Σκήτη Αγ. Ανδρέα-Άγιον Όρος, 26/5/2016]

Το Μέγα Απόδειπνο [Ι.Μ. Αγίας Τριάδος, Σπαρμού Ολύμπου, 2018]

                      
Λειτουργικά αναγνώσματα:

Σάββατον Γ´ Νηστειῶν
Κυριακὴ Γ´ Νηστειῶν (Σταυροπροσκυνήσεως)
Κατανυκτικοὶ Ἑσπερινοὶ

Εὐαγγελισμὸς Θεοτόκου
Κανών & ευχαί επί λοιμικής νόσου

  

Και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και ψυχωφελή, στο ειδικό Αφιέρωμα στο Τριώδιο και στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή
   

                  

        

    

Κυριακή 22 Μαρτίου

 

Ὁ Ἅγιος Βασίλειος ὁ Ἱερομάρτυρας Πρεσβύτερος Ἀγκύρας
Ἡ Ἁγία Δροσὶς καὶ οἱ σὺν αὐτῇ πέντε Κανονικὲς
Οἱ Ἁγίες Βασίλισσα καὶ Καλλινίκη οἱ Μάρτυρες

                                    

 
Δευτέρα
23 Μαρτίου

Ὁ Ἅγιος Νίκων ὁ Ἱερομάρτυρας καὶ οἱ ἑκατὸν ἐνενήκοντα μαθητές του
Ὁ Ἅγιος Λουκᾶς ὁ Ὁσιομάρτυρας ὁ Ἁγιαννανίτης
Ὁ Ἅγιος Δομέτιος ὁ Μάρτυρας
Ὁ Ὅσιος Νίκων καθηγούμενος τῆς Λαύρας τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου
                                    

         

Τρίτη 24 Μαρτίου

Παραμονή Εὐαγγελισμοῦ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου
Ὁ Ἅγιος Ἀρτέμων Ἐπίσκοπος Σελευκείας τῆς Πισιδίας
Ὁ Ἅγιος Τιμόλαος ὁ Μάρτυρας καὶ οἱ σὺν αὐτῷ Μάρτυρες
Ὁ Ὅσιος Ἀβραὰμ ὁ ἐν τῷ ὄρει Λάτρῳ ἀσκήσας
Ὁ Ἅγιος Παρθένιος ὁ Ἱερομάρτυρας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Ἀνάμνηση Θαύματος ἐν τῇ Λαύρᾳ τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου

                              

     

Τετάρτη 25 Μαρτίου

Ευαγγελισμος

Ὁ Εὐαγγελισμὸς τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου
Ὁ Ὅσιος Σεννούφιος ὁ Σημειοφόρος
Ὁ Ἅγιος Τύχων Πατριάρχης Μόσχας

                            

    

Πέμπτη 26 Μαρτίου

Σύναξις Ἀρχαγγέλου Γαβριήλ
Οἱ Ἅγιοι Μοντανὸς καὶ Μαξίμη οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Εἰρηναῖος ὁ Ἱερομάρτυρας Ἐπίσκοπος Σιρμίου
Ὁ Ἅγιος Κοδράτος ὁ Ἱερομάρτυρας
Οἱ Ἅγιοι Ἐμμανουὴλ καὶ Θεοδόσιος οἱ Μάρτυρες καὶ οἱ σὺν αὐτοῖς Σαράντα μαρτυρήσαντες
Ὁ Ἅγιος Γεώργιος ὁ Νεομάρτυρας ἐκ Βουλγαρίας

                    

     

Παρασκευή 27 Μαρτίου

    D Hairetismoi

Ακάθιστος Ύμνος – Δ΄Στάσις

Ἡ Ὁσία Ματρώνα ἡ Ὁμολογήτρια ἡ ἐν Θεσσαλονίκῃ
Οἱ Ἅγιοι Φιλητὸς, Λυδία, Θεοπρέπιος, Μακεδόνας, Ἀμφιλόχιος καὶ Κρονίδης οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Ἀνανὶ ὁ Προφήτης
Ὁ Ἅγιος Ἐφραὶμ Ἀρχιεπίσκοπος Ροστὼβ τῆς Ρωσίας

                              

       

Σάββατο 28 Μαρτίου

Ὁ Ὅσιος Ἰλαρίων ὁ Νέος
Ὁ Ὅσιος Ἡσύχιος ὁ Ἱεροσολυμίτης
Ὁ Ἅγιος Εὐστράτιος ὁ Ὁσιομάρτυρας ὁ Νηστευτής
Ὁ Ὅσιος Διονύσιος ὁ Ἐλεήμων

                                           

               

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ