Τεύχος 453 13 Δεκεμβρίου 2019

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 – ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ (ΤΩΝ ΑΓ. ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ) – ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
Ο Ἀπόστολος
Προς Τιμόθεον Β΄ Επιστολή Παύλου (α΄ 8 – 18)

[Μὴ ἐπαισχυνθῇς τὸ μαρτύριον τοῦ Κυρίου ἡμῶν.]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Λουκάν (ιδ΄ 16-24), κατά Ματθαίον (κβ΄ 14)

[Άνθρωπός τις ἐποίησε δεῖπνον μέγα καὶ ἐκάλεσε πολλούς / Πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί.]

           

       

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΙΓΙΝΗΣ του εν Ζακύνθω
Ο Ἀπόστολος
Προς Εβραίους επιστολή Παύλου (ια΄ 33 – ιβ΄ 2)

[Οἱ πατέρες ἡμῶν, διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Μάρκον (θ΄ 42 – ι΄ 1)

[Καλὸν τὸ ἅλας· ἐὰν δὲ τὸ ἅλας ἄναλον γένηται, ἐν τίνι αὐτὸ ἀρτύσετε; ἔχετε ἐν ἑαυτοῖς ἅλας καὶ εἰρηνεύετε ἐν ἀλλήλοις.]

           

  

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

  
Στο «Ιερό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ΣΗΜΑΝΤΡΟΥ»
(Ελ Βενιζέλου 59Α)

 AgiosEleftherios_1

Σάββατο 14 (προς Κυριακή 15) Δεκεμβρίου 2019 από 7:30 μ.μ. έως περίπου 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

   
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας
Παράκληση στον Άγιο Ελευθέριο
Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Ψάλλει βυζαντινή χορωδία.
Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας θα τεθεί προς προσκύνηση η παλαιά και πάνσεπτος Ιερά Εικόνα του Αγίου Ελευθερίου, καθώς και Ιερά λείψανα του Αγίου Ελευθερίου, της Αγίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου και του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου που φυλάσσονται στο «Σήμαντρο».

Σας περιμένουμε!  

 

 

«Ἀκολουθήσωμεν λοιπόν, ἔνθα ὁδεύει ὁ ἀστήρ,
μετὰ τῶν Μάγων Ἀνατολῆς τῶν βασιλέων.»
                    

Πορεία πρός τή Βηθλεέμ
… μέ τούς ποιμένες, τούς μάγους …καί τόν Ἀλέξανδρο Παπαδιαμάντη

 

Χριστουγεννιάτικη συναυλία βυζαντινής μουσικής
με την Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών

    

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

                     

Eisodia_05Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, ώρα 18:30

Η συναυλία δίδεται στα πλαίσια της προετοιμασίας όλων μας για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων και περιλαμβάνει εόρτιους ύμνους της χαρμόσυνης αυτής περιόδου.
Την Χορωδία διευθύνει ο Άρχων Υμνωδός του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
 

 

ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ (Μπάζα) ΑΓΑΠΗΣ! ΣΤΟ ΣΗΜΑΝΤΡΟ

     

στην αίθουσα δίπλα από το Παρεκκλήσιο του Σημάντρου
( Ελ. Βενιζέλου 59Α)

Εορταγορά

                     

Για να καλύψουμε ότι μπορούμε απ’ τις αυξημένες την εποχή αυτή ανάγκες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου της ενορίας μας:

    
• Καθημερινό συσσίτιο,
• Διανομή τροφίμων,
• Διανομή δεμάτων Αγάπης εορτών,
• Οικονομικά βοηθήματα σε απόρους,
• Υποτροφίες σε φοιτητές,
• Δράσεις για αστέγους, φυλακισμένους, απεξαρτημένους, μονογονεϊκές οικογένειες,
• Κάλυψη εξόδων υγείας σε ασθενείς κ.ά.
   

Ανοιχτά όλες τις ημέρες 11:00 – 13:00 και αμέσως μετά τις Ιερές Ακολουθίες που τελούνται στο Παρεκκλήσιο.
 

 

Έρανος Aγάπης 2019
                     

Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι, οι άνθρωποι δίπλα μας, ειδικά στις ημέρες που ζούμε, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Η απελπισία είναι ζωγραφισμένη καθημερινά στα πρόσωπά τους και κατακυριεύει την καρδιά τους. Το γνωρίζουμε γιατί, πρώτος σταθμός τους στην αναζήτηση ελπίδας, είναι ο Ναός της περιοχής τους, η ενορία τους.
Στόχος και αγωνία της ενορίας μας και του Φιλοπτώχου Ταμείου της είναι ν’ αγκαλιάσει όλη την τοπική κοινωνία, ώστε να συνεχίσουμε ν’ αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, με τρόπο μεθοδικό, τα προβλήματα που δημιουργεί η ποικιλόμορφη κρίση που βιώνουμε και ν’ αναπτύξουμε περισσότερο το προνοιακὸ έργο, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας συνάνθρωπός μας χωρίς να ‘χει εξασφαλίσει κάθε μέρα έστω κι ένα πιάτο ζεστό σπιτικό φαγητό.
Γνωρίζουν οι ευλαβείς Χολαργιώτες αδελφοί μας ότι, στο σημείο αυτό, η τοπική τους Εκκλησία επιτελεί σημαντικό έργο. Το γνωρίζουν γιατί, αυτή την προσπάθεια της ενορίας μας, πολλοί την στηρίζουν εθελοντικά και την ενισχύουν οικονομικά. Θέλουμε όμως, αλλά και πρέπει και μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί κάτι παραπάνω.
Ερανος αγαπηςΓια το λόγο αυτό στρεφόμαστε ξανά στην αγάπη σου και σου ζητάμε μια υπέρβαση αυτές τις Άγιες αλλά και δύσκολες για όλους μας μέρες!
Από τις 8 έως τις 15 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιείται στα όρια της ενορίας μας ο Έρανος της Αγάπης, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση της όλης προσπάθειάς μας για τη στήριξη των ενδεών αδελφών της ενορίας μας, μην κρατήσεις την πόρτα σου κλειστή!
Σ΄ ευχαριστούμε για ό,τι έκανες και κάνεις καθημερινά, και σε καλούμε να συνεχίσεις να το κάνεις με την καρδιά σου και με όλες σου τις δυνάμεις! Μην κλείσεις ποτέ τ’ αυτιά και την καρδιά σου στο προσκλητήριο αγάπης!
Γιατί, μόνον όταν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε!
  
[Διαβάστε εδώ Απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου του Ε.Φ.Τ. Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, πρωτοπρεσβύτερου πατρός Ιωάννη Καλογερόπουλου, κατά την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας του Ε.Φ.Τ. 2017]
 

         

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Χριστούγεννα! Μεθ’ ημών ο Θεός!»

του Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ

                                

γεννησηΟ Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ονομάζει τα Χριστούγεννα «Μητρόπολη πασών των εορτών». Από τα Χριστούγεννα ξεκινάει η ιστορία της Εκκλησίας. Ο Αιώνιος και Άναρχος αλλά και Φιλάνθρωπος Θεός, έρχεται στον κόσμο μας, γίνεται άνθρωπος. Τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Σαρκώνεται και γίνεται άνθρωπος από υπερβολική και άπειρη αγάπη για τον άνθρωπο. Σαρκώνεται και γίνεται άνθρωπος για να επαναφέρει στην αρχική αρμονία τη διαταραγμένη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. «Ο Λόγος σαρξ εγένετο...», αναγγέλλει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης (α' 14). Είναι το πλέον χαρμόσυνο άγγελμα που θα μπορούσε να δώσει ο Θεός στον άνθρωπο. Ο Υιός και Λόγος παρουσιάζεται στην ανθρώπινη ιστορία ως Θεάνθρωπος. Με την παρουσία Του αναδημιουργεί το κόσμο, επαναφέρει την αρχική αρμονία ανάμεσα σε άνθρωπο και κτίση, επαναφέρει τον άνθρωπο προς το χαμένο αρχέτυπο, τον Δημιουργό Του.
«Ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου» λέει ο Απόστολος Παύλος, «εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού, γενόμενος εκ γυναικός, γενόμενος υπό νόμον, ίνα τους υπό νόμον εξαγοράσει, ίνα την υιοθεσίαν απολάβομεν» (Γαλ. δ' 4). Είναι τόσο μεγάλο το μυστήριο και θαυμαστό ώστε κάνει τον Ιερό Χρυσόστομο να λέει με κατάπληξη: «άνθρωπον θελήσαι γενέσθαι και ανασχέσθαι καταβήναι τοσούτον, όσον ουδέ διάνοια δέξασθαι δύναται...».
Η εμφάνιση του Χριστού μέσα στην ανθρώπινη ιστορία, μέσα στη ζωή μας, είναι ένα γεγονός ανεπανάληπτο, μοναδικό, συγκλονιστικό. Ένα γεγονός που προσδιορίζει την αξία του ανθρώπου και τον προορισμό του. Για μας τους ανθρώπους που ενώ δημιουργηθήκαμε μέσα στο χρόνο, προοριζόμαστε να κληρονομήσουμε την αιωνιότητα, ο Χριστός είναι και πρέπει να είναι ο σκοπός και το κέντρο της ζωής μας. Επιβεβαιώνει με τη Σάρκωση Του και την παρουσία Του στην ανθρώπινη ιστορία, ο Υιός και Λόγος, την αξία της επίγειας ζωής μας για να πετύχουμε τη σωτηρία. Επιβεβαιώνει και αποδεικνύει το μέγεθος της αγάπης και της φιλανθρωπίας. Επιβεβαιώνει τον σκοπό της υπάρξεως μας. Αποκαλύπτει σε κάθε άνθρωπο τους ξεχασμένους δεσμούς του με τον Δημιουργό. Προσδίδει σε όλους το χαμένο αρχέτυπο κάλλος. Η αγιότητα της θεότητας του Χριστού γίνεται πλέον χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Του κάθε ανθρώπου. Γι αυτό ο Άγιος Αθανάσιος παρατηρεί: «...επειδή γαρ οι άνθρωποι αποστραφέντες την προς τον Θεόν θεωρίαν και ως εν βυθώ βυθισθέντες κάτω τους οφθαλμούς έχοντες εν γενέσει και τοις αισθητοίς τον Θεόν ανεζήτουν ...τούτου ένεκα ο και φιλάνθρωπος και κοινός πάντων Σωτήρ, ο του Θεού Λόγος λαμβάνει εαυτώ σώμα...». Λαμβάνει λοιπόν σώμα ανθρώπινο, γίνεται άνθρωπος σε όλα, εκτός από την αμαρτία, και δείχνει σε μας όχι μόνο τον χαμένο Παράδεισο και την χαμένη δόξα αλλά και την αξία της επίγεια ζωής. Μας δείχνει ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε όσο βρισκόμαστε στη γη για να αποκτήσουμε καθαρή σχέση με τον Θεό και τον πλησίον μας. Μια σχέση γεμάτη αγάπη. Αυτή την αγάπη που έχει πηγή την Αγία Τριάδα.
Και καλέσουσι το όνομα αυτού Εμμανουήλ, ο εστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός. (Ματθ. α΄, 23).
Εμμανουήλ, λοιπόν, όνομα με τεράστια σημασία και τεράστιες επιπτώσεις, δηλαδή, σ’ ένα όνομα περικλείεται όλο το μυστήριο της ενανθρώπησης του Θεού.
Βέβαια, είναι αλήθεια, πολύ δύσκολο για τον άνθρωπο, τούτης της υλιστικής εποχής, που έχει ενσκύψει η επιδημία της κατάθλιψις, ακόμη και στα παιδιά, να υπερβή τον πειρασμό του ξέφρενου καταναλωτισμού αυτών των ημερών και να ατενίση πέραν από το Χριστουγενιάτικο διάκοσμο το αυθεντικό νόημα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής.
Ολόκληρο το Ευαγγέλιο συνοψίζεται στο χαροποιό αυτό άγγελμα προς τους ταπεινούς ποιμένες «ιδού ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστί Χριστός Κύριος» (Λουκ. Β΄10,11 )
Ένας μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας, ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς, ερωτηθείς κάποτε, «τι έγινε τα Χριστούγεννα;» απήντησε με μια μόνο βαρυσήμαντη λέξη: "Σεισμός". Δηλαδή, η ριζικότερη ανατροπή στην ιστορία της ανθρωπότητος. Το γεγονός, ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος!!!
Εάν μέχρι τότε η δημιουργία του κόσμου εκ του μηδενός ήταν το μέγιστο θαύμα, η ενσάρκωσις του Θεού υπερέβη κάθε θαύμα. Κατά τη δημιουργία του κόσμου οι λόγοι του Θεού ντυθήκανε την ύλη. Τώρα στη σάρκωσή Του, ο ίδιος ο Θεός ντύνεται την ύλη. «Ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν». Ο Εμμανουήλ, λοιπόν, ήλθε να μείνη μαζί μας. Δεν έχουμε, λοιπόν, Θεό απρόσιτο, μακρυνό, αόριστο, νεφελώδη. Είναι έκτοτε κοντά μας. Και ούτω πως η ενανθρώπιση είναι η κορυφαία έκφραση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. «Ούτως ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον ώστε τον Υιόν Αυτού τον Μονογενή έδωκεν» (Ιωαν. Γ΄,16).
Τα Χριστούγεννα, συνεπώς, εορτάζουμε την επιδημία, δηλαδή, τον ερχομό του Θεού στους ανθρώπους, «ίνα προς τον Θεόν ημείς ενδημήσωμεν» κατά τον ιερό Χρυσόστομο.
Το έχετε στοχασθή ποτέ, σ’ όλο του το βάθος το μυστήριο των Χριστουγέννων; Στα άχυρα της φάτνης, ο πλούτος της Θεότητος, ο πλούτος της αγάπης!!! Ο πλούσιος εν ελέει Θεός πτωχεύει! Το επισημαίνει ο Θείος Παύλος. «Δι’ ημάς επτώχευσε πλούσιος ων» (Β΄ Κορινθ. 8,9) και ο Μέγας Αθανάσιος ενεός προ του μυστηρίου της σάρκωσης του Λόγου αναφωνεί: «Αυτός ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν».
Μήπως, πρέπει αδελφοί, κι εμείς οι Χριστιανοί του 21ου αιώνα, που οι οιωνοί τον προδιαγράφουν σκοτεινό και δύσκολο, έως και απελπιστικό δια τις δυσμενείς εξελίξεις, παγκοσμίως, μήπως εφέτος θα πρέπει να δούμε τα Χριστούγεννα υπό άλλη οπτική γωνία; Διότι είναι πολλοί ακόμα οι Χριστιανοί ανά τον κόσμον, που κάτω από την καταχνιά των τρεχόντων γεγονότων έχουν κατατάξει και τον Εμμανουήλ, τον Χριστό δηλονότι, το μοναδικό Σωτήρα σαν ένα πρόσωπο Ιστορικό μεν, χωρίς αμφισβήτηση, πλην όμως πρόσωπο του παρελθόντος.
Ο Εμμανουήλ όμως ήλθε να ζήσει μαζί μας και, μάλιστα, στα δύσκολα δεν είναι ο απών, αλλά ο μεγάλος παρών «Ο μεθ' ημών ο Θεός». Εμείς όμως είχαμε, είχαμε και έχωμεν βασισθή στο «μεθ’ ημών το χρήμα», «μεθ’ ημών η εξουσία», «μεθ’ ημών η προστασία των ισχυρών».
Αλλά δια πολλοστήν φοράν διαψευστήκαμε πανηγυρικά. Και, ούτω πως, εισπράξαμε το «μεθ’ ημών η πικρία», «μεθ’ ημών ο φόβος», «μεθ’ ημών η ανασφάλεια», «μεθ’ ημών η κατάθλιψις», «μεθ’ ημών η παντοειδής δουλεία και δή ηλεκτρονικής υφής».
Άρα, λοιπόν, εσχάτη ώρα και ανάγκη πάσα, επιστροφής στον Εμμανουήλ των Χριστουγέννων. Ανάγκη πάσα να τον ανακαλέσωμε από την εξορία, που ατυχώς κι εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τον έχουμε στείλει. Και Εκείνος που γεννήθηκε εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας αποκλείεται να διαψεύση το όνομά Του «Εμμανουήλ»!!! Μεθ’ ημών ο Θεός -μαζί μας ο Θεός, ας επανακάμψη στις ψυχές μας!
  

Βρείτε το άρθρο και εδώ

    

   

                       

Διαβάστε επίσης:
Εν όψει των Χριστουγέννων, του Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ - Το Μέγα Δείπνο, του Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου (†)
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ - Το Δείπνο της θεϊκής αγάπης, Χριστάκη Ευσταθίου, Θεολόγου
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ - Το ουράνιο πανηγύρι, Περιοδικό “Ο Σωτήρ“

Προεόρτια των Χριστουγέννων, του Καθηγητή (+) Ιωάννη Φουντούλη

Το θεολογικό περιεχόμενο και το βαθύτερο νόημα της εορτής των Χριστουγέννων, του Αθ. Παπαδόπουλου, Θεολόγου.
Η ελπίδα της χριστουγεννιάτικης απελπισίας, του Πρωτοπρεσβυτέρου Αδαμαντίου Αυγουστίδη
Τι είπαν οι ποιητές και οι πεζογράφοι μας για τη γέννηση του Χριστού
Χριστουγεννιάτικη ποίηση

και άλλα πολλά, προπαρασκευαστικά και ψυχωφέλιμα στο Ειδικό Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα

     
Ακούσματα:
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙA΄ ΛΟΥΚΑ, Το Μεγάλο Δείπνο της Εκκλησίας [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2013]
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙA΄ ΛΟΥΚΑ, Η παραβολή του Μεγάλου Δείπνου [ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου +, 12/12/1982]
Διονυσίου επισκ. Αιγίνης Απολυτίκιο (17 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]

Ελευθερίου ιερομάρτυρος Απολυτίκιο (15 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]

Ιγνατίου Ιερομάρτυρος και Θεοφόρου Απολυτίκιο (20 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο Αρχιμ. Νικόδημος Καβαρνός]
Ιουλιανής Παρθενομάρτυρος Απολυτίκιο (21 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο Αρχιμ. Νικόδημος Καβαρνός]
Ιδιόμελα των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων, Ψάλλει Χορός Βατοπαιδινών πατέρων

               
Λειτουργικά αναγνώσματα:
Κυριακὴ ΙΑ´ Λουκᾶ
   

       

        

 

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

AgiosEleftherios_2

Ο Ἅγιος Ελευθέριος
και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες

Ἡ Ἁγία Ἀνθία ἡ Μάρτυς
(μητέρα του Αγίου Ελευθερίου)
Ὁ Ἅγιος Κοράμων ὁ Μάρτυρας ὁ Ἔπαρχος
(πίστεψε στὸν Χριστὸ διὰ τοῦ μαρτυρίου τοῦ Ἁγίου Ἐλευθερίου, ὁμολόγησε καὶ μαρτύρησε)
Οἱ Ἅγιοι Δύο Δήμιοι Μάρτυρες
(πίστεψαν στὸν Χριστὸ διὰ τοῦ μαρτυρίου τοῦ Ἁγίου Ἐλευθερίου, ὁμολόγησαν καὶ μαρτύρησαν)
Ὁ Ἅγιος Ἐλευθέριος ὁ Κουβικουλάριος
Ἡ Ἁγία Σωσάννη
Ὁ Ἅγιος Βάκχος ὁ Νέος
Ὁ Ὅσιος Παῦλος ὁ νέος ὁ ἀσκητής

                    

   

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

ProfitisAgeos

Ὁ Προφήτης Ἀγγαῖος
Ὁ Ἅγιος Μαρίνος ὁ Μάρτυρας
Ἡ Ἁγία Θεοφανώ

                              

       

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου

AgiosDionisios

Ὁ Ἅγιος Διονύσιος ὁ Θαυματουργός ὁ ἐκ Ζακύνθου, Ἀρχιεπίσκοπος Αἰγίνης
Ὁ Προφήτης Δανιὴλ καὶ τὰ τρία παιδιὰ Ἀνανίας, Ἀζαρίας καὶ Μισαὴλ

                                    

 

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου

AgiosSevastianos

Ὁ Ἅγιος Σεβαστιανὸς ὁ Μάρτυρας
Ὁ Ἅγιος Μόδεστος Ἀρχιεπίσκοπος Ἱεροσολύμων

                                    

 
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου

AgiosVonifatios

Οἱ Ἅγιοι Βονιφάτιος καὶ Ἀγλαΐα ἡ Ρωμαία
Οἱ Ἅγιοι Ἠλίας, Πρόβος καὶ Ἄρης οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ὅσιος Γρηγέντιος Ἐπίσκοπος Αἰθιοπίας

                                    

         

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου

AgiosIgnatios_Ieromartiras

Ὁ Ἅγιος Ἰγνάτιος ὁ Ἱερομάρτυρας καὶ Θεοφόρος
Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης τῆς Κρονστάνδης
Ὁ Ὅσιος Φιλογόνιος
Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Νεομάρτυρας ὁ ράφτης ἀπὸ τὴ Θάσο

                              

     

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

AgiaIouliani

Ἡ Ἁγία Ἰουλιανὴ ἡ Παρθενομάρτυς
και οι συν αυτῆ μαρτυρήσαντες
Ἅγιοι 500 Μάρτυρες
Ἁγίες 130 Γυναῖκες
(πίστεψαν στὸν Χριστὸ διὰ τοῦ μαρτυρίου τῆς Ἁγίας Ἰουλιανῆς, ὁμολόγησαν καὶ μαρτύρησαν)
Ὁ Ἅγιος Θεμιστοκλῆς ὁ Μάρτυρας

                           

    

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ