Τεύχος 493  09 Οκτωβρίου 2020

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

Paravoli sporews

 

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Δ΄ ΛΟΥΚΑ (ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΩΣ) – ΠΑΤΕΡΩΝ Ζ’ ΟΙΚΟΥΜ. ΣΥΝΟΔΟΥ
Ο Ἀπόστολος
Προς Τίτον Επιστολή Παύλου (γ΄8 – 15)

[Αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ, εἰδὼς ὅτι ἐξέστραπται ὁ τοιοῦτος καὶ ἁμαρτάνει ὢν αὐτοκατάκριτος.]

            

Το Ευαγγέλιο
Κατά Λουκάν (η΄ 5 – 15)

[Ἐξῆλθεν ὁ σπείρων τοῦ σπεῖραι τὸν σπόρον αὐτοῦ (Η παραβολή του Σπορέως)]

 

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 – ΣΥΜΕΩΝ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Ο Ἀπόστολος
Προς Φιλιππισίους επιστολή Παύλου (γ΄ 8 – 19)

[Συμμιμηταί μου γίνεσθε, ἀδελφοί, καὶ σκοπεῖτε τοὺς οὕτω περιπατοῦντας, καθὼς ἔχετε τύπον ἡμᾶς.]

            

Το Ευαγγέλιο
Κατά Λουκάν (θ΄ 7 – 11)

[Ήκουσεν Ἡρῴδης ὁ τετράρχης τὰ γινόμενα ὑπό τοῦ Ἰησοῦ πάντα, καὶ διηπόρει.]

 

Ιερά αγρυπνία

 

Ιερά αγρυπνία θα τελεστεί την Κυριακή 11 (πρός Δευτέρα 12) Οκτωβρίου, ἀπό 8:30 μ.μ. ἕως 12:30 μετά τά μεσάνυκτα
• Μνήμη τοῦ Ὁσίου Συμεών τοῦ νέου Θεολόγου
• Ἑορτή πάντων τῶν ἐν Ἀθήναις διαλαμψάντων Ἁγίων
Στήν διάρκεια τῆς λατρευτικῆς συνάξεως θά τεθοῦν εἰς προσκύνησιν τεμάχια ἱερῶν Λειψάνων τῶν Ἁγίων, πού φυλάσσονται στόν Ναό μας.      

 

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

     

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ., πραγματοποιείται ο Αγιασμός και εγγραφές για την έναρξη της νέας Κατηχητικής Χρονιάς (εξ αναβολής από την Κυριακή 4/10, λόγω τελέσεως χειροτονίας στον Ναό μας)

                      
Ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής στα Κατηχητικά


Γιατί δεν έρχονται οι νέοι στην Εκκλησία;
Τα οφέλη των Κατηχητικών στην οικογένεια

   

        

Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο

Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Σήμαντρο)

Ἀπό την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, άρχισε εκ νέου  να τελείται κάθε Κυριακή, Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Σήμαντρο, Ελ. Βενιζέλου 59Α, Χολαργός)
9:00 π.μ. ο Όρθρος
10:30 π.μ. η Θεία Λειτουργία
 
Μια ευκαιρία για συμμετοχή στον κυριακάτικο εκκλησιασμό, που προσφέρεται σε νέους, οικογένειες με μικρά παιδιά και γενικά σε όσους, για αντικειμενικούς λόγους, δεν διευκολύνονται να συμμετάσχουν στην πρωινή Θεία Λειτουργία, ιδιαίτερα κατά τη φετεινή χρονιά, καθώς η γνωστή πανδημία μας αναγκάζει σε συγκεκριμένο αριθμό εκκλησιαζομένων στον κεντρικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης.

       

 

Ιερά Παράκλησις κάθε Τετάρτη στο Ναό μας

Φανερωμένη

Κάθε Τετάρτη, στίς 5:00 μ.μ.:

Η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού
και

Ο Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκο

  
με σύντομο πατερικό λόγο, από την αγιοπνευματική παρακαταθήκη
των μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας

  

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Κυριακή Δ’ Λουκά, Η Παραβολή του Σπορέως»

Σχόλιο του Μητροπ. Αντωνίου Bloom

                    

sporaἩ Πόσο οικεία, και πόσο απλή μας φαίνεται η σημερινή Παραβολή του σπόρου και του σπορέως· και όμως πόσο σχετική είναι με μας, πόσο περισσότερο θα πρέπει να την σκεφτούμε. Λησμονούμε την εικόνα του σπορέα και του σπόρου, όπως φαίνεται μέσα από την παραβολή, δεν βλέπουμε την εικόνα του Χριστού να περπατάει στους δρόμους και τα μονοπάτια της Γαλιλαίας και της Ιουδαίας· και παντού όπου πήγε, οι άνθρωποι έρχονταν στην άκρη του δρόμου, επειδή είχαν ακούσει, όπως είχε ακούσει ο τυφλός, για τον οποίο μιλάει ο Απόστολος Μάρκος, ότι ήταν Δάσκαλος, ότι τα λόγια του ήταν αληθινά, ότι έφεραν την δύναμη της ζωής.
Και οι άνθρωποι ήρθαν και γέμισαν τους δρόμους και άκουσαν. Κάποιοι ήταν έτοιμοι για το μήνυμα της σωτηρίας· κάποιοι αγωνιούσαν, και έκαναν στον εαυτό τους ερωτήσεις που μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει. Αλλά ήλθαν άλλοι άνθρωποι, όπως τόσοι πολλοί έρχονται τώρα σ’ έναν ιερέα, σ’ έναν ευαγγελιστή, σ’ έναν ηγέτη οποιασδήποτε παράταξης, ήλθαν να δουν ένα άνθρωπο που κάποιος τους μίλησε γι’ αυτόν, ν’ ακούσουν τι είχε να πει. Δεν απαντούσε σε καμία από τις ερωτήσεις τους, δεν ικανοποιούσε καμία από τις ανάγκες τους, εκτός ίσως από την επιθυμία να δουν κάποιον που ήταν ξεχωριστός, κάποιον μοναδικό για την εποχή του. Άκουσαν τον λόγο Του, αλλά δεν τον κράτησαν μέσα τους, τον βρήκαν όμορφο, αληθινό – αλλά δεν πήγαν πιο πέρα. Άκουσαν λόγια, δεν άκουσαν την κραυγή της ψυχής τους που πεινούσε για λόγο αληθείας.
Έτσι όταν Εκείνος είχε διαβεί, όλοι επέστρεψαν στις συνηθισμένες τους ασχολίες, στην κανονική τους ζωή. Θα μπορούσαν να έχουν πάει στο σπίτι και να έχουν επαναλάβει αυτά τα λόγια, λέγοντας: «Δεν ήταν θαυμάσια; Δεν μίλησε ωραία;» – και έπειτα επέστρεψαν στην συνηθισμένη, καθημερινή ζωή τους…
Άλλοι που στάθηκαν στην άκρη του δρόμου, δέχτηκαν το μήνυμα με συγκίνηση, κάτι αναδεύτηκε στην καρδιά, στο μυαλό τους, τους έδωσε απάντηση σε κάτι. Και το δέχτηκαν, το αγκάλιασαν, και επέστρεψαν στην οικία τους· αλλά την στιγμή που δεν ήταν πια στον δρόμο, τους κυρίευσαν οι ανησυχίες του σπιτιού τους: υπήρχαν τόσα πράγματα στην ζωή τους να κάνουν, να σκεφτούν, δεν υπήρχε καιρός να συλλογιστούν ξανά και ξανά τα λόγια που είχαν ακούσει, δεν υπήρχε καιρός να καθίσουν με ηρεμία και να φανταστούν το πρόσωπο που είχαν δει, να ξαναθυμηθούν την φωνή που είχαν ακούσει.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που δέχονται τον λόγο του Θεού, που τον δέχονται αληθινά στην καρδιά τους, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που έχουν σημασία – θα το κάνουμε αύριο, η, αν μπορούσαμε μοναχά να αλλάζαμε το μήνυμα του Κυρίου με ένα πιο εφικτό, πιο απλό, να μην είναι τόσο απόλυτο όσο αυτό.
 Και έπειτα, εκείνοι που δέχονται τον λόγο του Θεού, όπως η πλούσια γη που θα μπορούσε να λάβει το μήνυμα της σωτηρίας, δέχονται τον σπόρο και καρποφορούν. Εκείνοι οι άνθρωποι δεν ήταν απλά καλύτεροι άνθρωποι, πιθανόν δεν ήταν καλύτεροι· ήταν άνθρωποι που είχαν ένα ερώτημα στο νου και την καρδιά, άνθρωποι που είχαν καημό, που η καθημερινή ζωή τους ήταν πολύ περιορισμένη, μικρή, άνθρωποι που είχαν συναίσθηση ότι η ψυχή τους είναι απέραντη, και δεν μπορούσε να γεμίσει από τα ασήμαντα της καθημερινότητας- ούτε καν από τα ευγενικά και καλά πράγματα της ζωής: αποδέχτηκαν το μήνυμα βαθιά μέσα στην καρδιά τους, και αυτό επειδή έδωσε απάντηση στις ανάγκες τους, η ζωή τους καρποφόρησε.
Τώρα ας το εφαρμόσουμε στην δική μας ζωή· πόσοι από εμάς ακούν τα λόγια του Ευαγγελίου, τα λόγια του κηρύγματος, μελετούν βιβλία ενδιαφέροντα με βάθος και τα διατηρούν στη μνήμη τους, τα χαίρονται- αλλά μέχρι εκεί· μπορούν να τα επαναλάβουν, να τα μεταδώσουν στους άλλους,- αλλά αυτό είναι όλο.
Και υπάρχουν τόσοι πολλοί από εμάς που έλαβαν το μήνυμα με ενθουσιασμό, με πάθος, γνωρίζοντας ότι είναι πράγματι η απάντηση στην λαχτάρα, την πείνα, το μεγαλείο που υπάρχει μέσα μας· αλλ’ όμως η ζωή είναι τόσο σύνθετη, έχουμε τόσα πράγματα να κάνουμε! Και σ’ όλη τούτη την πολυπλοκότητα και το καθημερινό «γίγνεσθαι», τα λόγια που ακούσαμε, παραμερίζονται- για μια άλλη μέρα, για μια άλλη φορά, όταν θα είμαι αρκετά μεγάλος για να έχω οποιεσδήποτε ανησυχίες: τότε θα μπορώ να στραφώ πίσω και να θυμηθώ εκείνη την λαμπρή στιγμή που η ζωή ξεδίπλωσε όλο το μεγαλείο της..- την κρατώ στην μνήμη μου!
Τι συμβαίνει με μας, δεχόμαστε το μήνυμα και αυτό καρποφορεί μέσα μας;
Πως μπορεί το μήνυμα να μας αγγίξει; Θυμάμαι έναν Ρώσο ιερέα να μου λέει· «μελετώ καθημερινά το Ευαγγέλιο και πολύ σπάνια η ζωή μου ανταποκρίνεται σ’ αυτό. Αλλά το μελετάω καθημερινά γιατί δεν γνωρίζω ποτέ κατά πόσο σήμερα, αύριο η κάποια άλλη ημέρα θα είμαι η άγονη πλευρά του δρόμου η τα αγριόχορτα, κατά πόσο τούτος ο λόγος θα πέσει σε ένα μικρό κομμάτι γης μέσα μου, ικανό να τον δεχτεί και να φέρει καρπούς».
Δεν είναι τόσο απλό, τόσο ενθαρρυντικό; Όλοι μας βρισκόμαστε και στις τρεις περιπτώσεις που περιγράφονται στην παραβολή του Ευαγγελίου· αλλά εάν δώσουμε μια ευκαιρία στον Κύριο που μιλάει, στον Κύριο που διαβαίνει από την ζωή μας, που κρούει την πόρτα της καρδιάς μας – από καιρό σε καιρό θα δεχτούμε το μήνυμα με χαρά· με τον καιρό, θα φθάσει στο βάθος της καρδιά μας, στον πυρήνα της ζωής μας και θα είναι η απάντηση που θα την αλλάξει.
Επομένως, ας ακούμε μέρα με τη μέρα τα λόγια του Ευαγγελίου· ας ακούμε τη φωνή της συνείδησής μας, ας ακούμε τι μας λέει ο βαθύτερος εαυτός μας για την ζωή, την αλήθεια, την πραγματικότητα· και από καιρό σε καιρό, θα έχουμε το γόνιμο έδαφος που να μπορεί να φέρει καρπούς.
Αυτή η παραβολή, η τόσο απλή, η τόσο ξεκάθαρη, αν μοναχά την εφαρμόσουμε, μπορεί να είναι το ξεκίνημα μιας νέας ζωής.
Αμήν
     

Βρείτε το άρθρο και εδώ

    

Διαβάστε επίσης:

Η παραβολή του σπορέως, Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου, 1995 (+)

«Ἐξῆλθεν ὁ σπείρων τοῦ σπεῖραι τόν σπόρον αὐτοῦ», Ἱερά Μητρόπολις Σερβίων & Κοζάνης

Κυριακή Δ΄ Λουκᾶ (τοῦ σπορέως) – «Ἐξῆλθεν ὁ σπείρων τοῦ σπεῖραι τόν σπόρον αὐτοῦ», τοῦ Πρωτοπρ. Γεωργίου Ρ. Ζουμῆ

Σκέψεις επί των παραβολών, του Αρχιμ. Ιωήλ Γιαννακόπουλου (+)

Αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ, “Ο ΣΩΤΗΡ”, 2012

Αἱρετικόν ἄνθρωπον μετά μίαν καί δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ, του Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη

Αίρεση: κίνδυνος που απειλεί την ψυχή μας!

και άλλα πολλά σημαντικά και ψυχωφέλιμα, στο ειδικό αφιέρωμά μας για τις Αιρέσεις

                                                        
Ακούσματα - Video:
Κυριακή Δ΄ Λουκά - Σποριάδες και Ποιητές (σκέψεις με αφορμή την παραβολή του Σπορέως) [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2016]

Κυριακή Δ' Λουκά – Η παραβολή του Σπορέως [ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου +]

Η αποστασία του ανθρώπου από τον Θεό (π. Γεώργιος Μούλτος)

Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου: Απολυτίκιον

Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου: Βίος και πολιτεία

Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου: Ύμνοι Θείων Ερώτων (πρωτότυπο)

Τα μυστήρια της Ορθοδοξίας μέσα από τους λόγους του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 7/10/2020)

    

Αφιέρωμα:

Απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα– 12 Οκτωβρίου 1944, Αρχείο ΕΡΤ (Αφιερώματα)

Αθήνα - Γερμανική κατοχή: Ο λιμός (Ντοκουμέντο)

                   

  

        

Κυριακή 11 Οκτωβρίου

Z Oikoumeniki

Μνήμη Ζ’ Οἰκουμενικῆς Συνόδου
Ὁ Ἅγιος Φίλιππος ὁ Ἀπόστολος
Οἱ Ἁγίες Ζηναΐδα καὶ Φιλονίλλα
Ὁ Ὅσιος Θεοφάνης ὁ Ὁμολογητής ὁ Γραπτός, Ἐπίσκοπος Νίκαιας

                              

     

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Ὁ Ὅσιος Συμεὼν ὁ Νέος Θεολόγος

Οἱ Ἅγιοι Πρόβος, Τάραχος καὶ Ἀνδρόνικος οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Ἐπίκτητος ὁ Θαυματουργός

                           

  

Τρίτη 13 Οκτωβρίου

AgioiKarposPapilosAgathodorosAgathoniki

Οἱ Ἅγιοι Κάρπος, Παπύλος, Ἀγαθόδωρος καὶ Ἀγαθονίκη οἱ Μάρτυρες
Ἡ Ἁγία Χρυσὴ ἡ Παρθενομάρτυς

   

 

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου

AgiosNazarios

Οἱ Ἅγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος καὶ Κέλσιος οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Μελωδός
Ἡ Ὁσία Παρασκευὴ ἡ Νέα
Ὁ Ἅγιος Ἰγνάτιος ὁ Θαυματουργός ὁ Ἀγαλλιανός Ἀρχιεπίσκοπος Μηθύμνης

                               

    

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου

AgiosLoukianos

Ὁ Ἅγιος Λουκιανὸς ὁ Ἱερομάρτυρας Πρεσβύτερος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἀντιοχείας
Ὁ Ἅγιος Εὐθύμιος ὁ Νέος

       

  

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου

AgiosLoginos

Ὁ Ἅγιος Λογγῖνος ὁ Ἑκατόνταρχος
Οἱ Ἅγιοι δύο Στρατιώτες
Ὁ Ὅσιος Μαλός

                                    

 
Σάββατο
17 Οκτωβρίου

ProfitisOsie

Ὁ Προφήτης Ὠσηέ
Ὁ Ἅγιος Ἀνδρέας ὁ Ὁσιομάρτυρας ὁ ἑν τῆ Κρίσει
Ἀνακομιδὴ καὶ Κατάθεσις τοῦ Λειψάνου τοῦ Ἁγίου καὶ Δικαίου Λαζάρου
Οἱ Ἅγιοι Κοσμᾶς, Δαμιανός, Λεόντιος, Ἄνθιμος καὶ Εὐπρέπιος οἱ Ἀνάργυροι καὶ οἱ σὺν αυτῶν 15 Ἀνάργυροι

                                    

 

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ