Τεύχος 342  08 Σεπτεμβρίου 2017

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 – ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ
Ο Ἀπόστολος
Προς Γαλάτας Επιστολή Παύλου (στ΄ 11 – 18)

[Μὴ γένοιτό μοι καυχᾶσθαι εἰ μὴ ἐν τῷ σταυρῷ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, δι' οὗ ἐμοὶ κόσμος ἐσταύρωται κἀγὼ τῷ κόσμῳ.]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ιωάννην (γ΄ 13 – 17)

[Οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ' ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον.]
         
 

       

  

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 –ΥΨΩΣΙΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Ο Ἀπόστολος
Προς Κορινθίους Α΄ Επιστολή Παύλου (α΄ 18 – 24)

[Ὁ λόγος ὁ τοῦ σταυροῦ, τοῖς μὲν ἀπολλυμένοις μωρία ἐστί, τοῖς δὲ σῳζομένοις ἡμῖν δύναμις Θεοῦ ἐστι.]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ιωάννην (ιθ΄ 6 – 11, 13 – 20, 25 – 28, 30 – 35)

[Τῷ καιρῷ εκείνῳ, συμβούλιον ἐποίησαν οἱ ἀρχιερείς εἰς το σταυρώσαι τον Ιησούν.]

                          

    

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 – ΕΥΦΗΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
Ο Ἀπόστολος
Προς Κορινθίους Α΄ Επιστολή Παύλου (α΄ 26 – β΄ 5)

[τὰ μωρὰ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς, ἵνα τοὺς σοφοὺς καταισχύνῃ, καὶ τὰ ἀσθενῆ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς, ἵνα καταισχύνῃ τὰ ἰσχυρά.]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ιωάννην (η΄ 21 – 30)

[ὅταν ὑψώσητε τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου, τότε γνώσεσθε ὅτι ἐγώ εἰμι, καὶ ἀπ' ἐμαυτοῦ ποιῶ οὐδέν, ἀλλὰ καθὼς ἐδίδαξέ με ὁ πατήρ μου, ταῦτα λαλῶ.]
         
           

    

Μικρασία. Μνήμες από την ακτή απέναντι…

    

Αιβαλι

  
Το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Μικρασία. Μνήμες από την ακτή απέναντι…".
Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, στις 7:30μ.μ., στο ανακαινισθέν Αρχοντικό των Μπενιζέλων (Αδριανού 96, Πλάκα), με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των Μαρτύρων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Θα συμμετάσχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής, μεταξύ των οποίων και χορευτικά τμήματα και από την ενορία μας.

Είσοδος ελεύθερη

                     

  

Εθελοντική αιμοδοσία: ζήτημα ζωής!    

      
Αγαπητοί μας ενορίτες, Αγαπητέ μας αναγνώστη,

                               
aimodosiaΠαλιοί και νέοι αιμοδότες θα συγκεντρωθούν ακόμη μια φορά στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 (από τις 9 το πρωί ως τη 1 μετά το μεσημέρι) για να στείλουν ένα μήνυμα ζωής και αισιοδοξίας. Θα συγχρονίσουν τον παλμό της καρδιάς τους με το κάλεσμα της ενορίας Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού για να δώσουν με τρόπο έμπρακτο, ένα δυνατό μήνυμα αγάπης.
Χρόνια τώρα οι ειδικές υπηρεσίες της χώρας μας, καθημερινά σχεδόν, χτυπούν το σήμα κινδύνου: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΙΜΑ. Δεν αρκεί η ευαισθησία του Ελβετού για να σωθεί ο Ἐλληνας που το έχει ανάγκη. Χρειάζεται και η δική μας ευαισθησία, για τον πατέρα μας, τη μητέρα μας, τον αδελφό μας, το παιδί μας. Το μήνυμα αυτό αφορά όλους μας. Το μέλλον της αιμοδοσίας, το δικό μας μέλλον βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια μας. Αν θέλεις να δώσεις με τρόπο υπεύθυνο ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, πάρε την απόφαση και έλα να συνταχθείς μαζί μας. Να γίνεις μέλος της τράπεζας αίματος. Η εγγραφή γίνεται δωρεάν. Με ένα «τσίμπημα» της βελόνας και δέκα λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο σου, κάθε εξάμηνο, πληρώνεις τη συνδρομή σου.
ΑιβαλιΕίσαι πάνω από 18 ετών; Έλα να δώσεις το παρόν, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, στη προσπάθειά μας, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Φιλανθρωπικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Σήμαντρο» (Ελευθ. Βενιζέλου 59α στο Χολαργό), όπου συνεργείο αιμοδοσίας, από τις 9 το πρωί ως τη 1 μετά το μεσημέρι, θα σε περιμένει μαζί μας.
Στην ενορία θα ανήκει η τιμή ότι σε παρακίνησε να κάνεις την αρχή. Σε σένα όμως η τιμή μιας προσφοράς με ανεκτίμητη αξία, αφού είναι προσφορά ζωής. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, ενώνονται οι δρόμοι μας. Ο αγώνας είναι πλέον κοινός.

     
Από την Επιτροπή Αιμοδοσίας της Φανερωμένης Χολαργού

                     

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Συνοδοιπορία με τον Εσταυρωμένο»

του Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου

                  

ΣταυροςΟ Κύριος ήλθε στον κόσμο για να θυσιασθεί επί του Σταυρού και έτσι να σωθούν όλοι οι άνθρωποι. Πολλές φορές μίλησε προφητικά και ξεκάθαρα για τα Πάθη και το θάνατό Του, που έμελλε να συμβούν. Έλεγε συγκεκριμένα στους μαθητές Του ότι «σύμφωνα με την βουλή του Θεού και διά την σωτηρία των ανθρώπων πρέπει να μεταβεί εις Ιεροσόλυμα και πολλά να πάθει, να απορριφθεί και να περιφρονηθεί από τους πρεσβυτέρους και τους γραμματείς, και να φονευθεί και έπειτα από τρείς ημέρες να αναστηθεί» (πρβλ. Ματθ. 16,21 και Μάρκ. 8.31). Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας ακατάπαυστα ψάλλει: «Ὁ Σταυρός σου Κύριε, ζωὴ καὶ ἀνάστασις ὑπάρχει τῷ λαῷ σου, καὶ ἐπ' αὐτῷ πεποιθότες, σὲ τὸν σταυρωθέντα, Θεὸν ἡμῶν ὑμνοῦμεν. Ἐλέησον ἡμᾶς».
Μετά τούς προφητικούς αυτούς λόγους, ο Κύριος απευθυνόμενος στους δώδεκα εκλεκτούς Του αλλά και σε όλους όσους θα ήθελαν, μέσα στους αιώνες, να διατελέσουν αληθινοί και γνήσιοι μαθητές Του, τούς κάλεσε να Τον ακολουθήσουν στο δρόμο της αυταπάρνησης και της θυσίας: «Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι» (Ματθ. 16,24). Ο Χριστός αναφέρεται στο Σταυρό Του και αμέσως μετά στο σταυρό των χριστιανών!
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ανωτέρω φράση αναφέρουν και οι τέσσερις ευαγγελιστές (ο Ιωάννης με κάπως διαφορετικό τρόπο, αλλά με το ίδιο νόημα). Ο Ματθαίος την αναφέρει δύο φορές και ο Λουκάς τρείς φορές. Ο Μάρκος λέγει πως ο Κύριος απηύθυνε τους λόγους σε όλα τα πλήθη, ο Ματθαίος μόνο στους μαθητές Του. Προφανώς ο Κύριος είπε τη φράση περισσότερες από μία φορές και εντυπώθηκε ζωηρά στη μνήμη των ακροατών Του. Είναι το πρώτο σημείο που φανερώνει μια εξαιρετική σπουδαιότητα του συγκεκριμένου λόγου.
Τι θέλει, λοιπόν, ο Χριστός; Σε τι μάς καλεί; Σε μια πορεία μαζί Του! Σε μία συσταύρωση μαζί Του. Ο Χριστός μάς θέλει δικούς Του, να Τον ακολουθήσουμε, για μάς ήλθε στον κόσμο. Δεν θέλει κανείς να χαθεί, κανείς να ολιγωρήσει. «Ο ίδιος ο Κύριος σήκωσε πάνω στους ώμους Του τον πρώτο Σταυρό, το βαρύτερο, τον πιο αποτρόπαιο Σταυρό. Αλλά μετά απ’ Αυτόν χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι... σήκωσαν το δικό τους σταυρό -ένα μικρότερο σταυρό. Αλλ’ όμως πόσο συχνά αυτοί οι σταυροί, οι μικρότεροι από τον Σταυρό του Χριστού, δεν είναι τρομεροί για μάς! Αναρίθμητα πλήθη ανθρώπων ακολούθησαν με αγάπη και υποταγή τα ίχνη του Χριστού, περπάτησαν το μακρύ δρόμο, τον τραγικό δρόμο που ο ίδιος ο Κύριος μάς δείχνει, έναν τραγικό δρόμο πού όμως μάς οδηγεί από τη γη στο θρόνο του Θεού, στη Βασιλεία των Ουρανών. Όσοι πιστεύουν στον Χριστό, εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια τώρα, περπατούν σηκώνοντας το σταυρό τους» (Μητροπολίτης του Σουρόζ Αντώνιος Bloom, «Πορεία και συνάντηση», σελ. 132).
Η άρση του σταυρού από τον πιστό τον ομοιάζει με τον Χριστό. Τίποτε άλλο δεν μάς κάνει να μοιάζουμε τόσο με τον Χριστό, όσο το να συσταυρούμεθα μαζί Του. Ο Χριστός σήκωσε τον σταυρό Του, κατά τη συνήθεια των μελλοθανατων της εποχής Του και σε αυτόν πέθανε με θάνατο πραγματικό. Ο πιστός σηκώνει τον σταυρό του, πορεύεται με αυτόν και πεθαίνει, ως προς την αμαρτία.
Ο Χριστός μάς καλεί σε δρόμο Σταυρού. Είναι ειλικρινής. Δεν είναι «πολιτικάντης». Ο Χριστός δεν λέει απλώς την αλήθεια, είναι η αλήθεια: «Ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή» (Ἰωάν. 14,6). Ο Χριστός φανέρωσε όλη την αλήθεια, τίποτε δεν έκρυψε. Χάρις σ΄ Εκείνον γνωρίζουμε τα πάντα για τον Θεό και τον άνθρωπο, για τον κόσμο και τον εαυτό μας, για την ιστορία και την αιωνιότητα. Δεν υπόσχεται πορεία σε πλατειά λεωφόρο. «Υπόσχεται» στενή την πύλη και τεθλιμμένη την οδό που οδηγεί στην αληθινή και αιώνια ζωή.
[…]

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

    

Διαβάστε επίσης:

    

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τον Τίμιο Σταυρό

Η παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής

Μπροστά στη σταυρωμένη αγάπη, του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν
Ο Σταυρός του Χριστού και... ο σταυρός του χριστιανού!, του Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνου
Κυριακή προ της Υψώσεως (Ἰω. 3, 13-17), του Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου(+) (2005)
Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα, του Λάμπρου Κ. Σκόντζου, Θεολόγου - Καθηγητού
Ομιλία στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, του Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου(+)
Η σημασία του Τιμίου Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας μας
Μή γένοιτο καυχᾶσθαι εἰ μή ἐν τῷ Σταυρῷ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ
Η αγάπη και η συγχώρηση των εχθρών (Από έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης)

                                      
Ακούσματα:
Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού [ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου +]
Ο κόσμος σταυρώνει τον Χριστό [ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου +]
Παγκόσμιος Ύψωσις Τιμίου Σταυρού -Απολυτίκιο (14 Σεπτεμβρίου) [Ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός]
                                   
Λειτουργικά αναγνώσματα:
Κυριακὴ πρὸ τῆς Ὑψώσεως
Ὕψωσις Τιμίου Σταυροῦ
Κανών Παρακλητικός εις τον Τίμιον Σταυρόν
            

 

  

        

   

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου

          

Οἱ Ἁγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα καὶ Νυμφοδώρα οἱ Μάρτυρες
Οἱ Ἅγιοι Ἀπελλῆς, Λουκᾶς καὶ Κλήμης οἱ Ἀπόστολοι

 

  

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου

 

Ἡ Ὁσία Θεοδώρα ἡ ἐν Ἀλεξανδρείᾳ
Ὁ Ἅγιος Εὐφρόσυνος ὁ μάγειρος
Ἡ Ἁγία Θεοδώρα ἡ Ὁσιομάρτυς ἡ ἐν Βάστᾳ
Οἱ Ἅγιοι Δημήτριος, Εὐανθία ἡ σύζυγός του καὶ Δημητριανὸς ὁ γιός τους

                                    

 
Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου

 

Ὁ Ἅγιος Αὐτόνομος ὁ Ἱερομάρτυρας
Ὁ Ἅγιος Χρυσόστομος Σμύρνης ὁ Ἐθνοϊερομάρτυρας
Ὁ Ἅγιος Ἀμβρόσιος ὁ Ἐθνοϊερομάρτυρας, Μητροπολίτης Μοσχονησίων
Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Ἐθνοϊερομάρτυρας
Ὁ Ἅγιος Εὐθύμιος ὁ Ἐθνοϊερομάρτυρας

Ὁ Ἅγιος Προκόπιος Λαζαρίδης ὁ Ἐθνοϊερομάρτυρας, Μητροπολίτης Ἰκονίου (1911–1923)

                                    

         

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου

          

Προεόρτια Ὑψώσεως τοῦ Τιμίου καὶ Ζωοποιοῦ Σταυροῦ
Ὁ Ἅγιος Κορνήλιος ὁ Ἱερομάρτυρας
Ἐγκαίνια Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Ἀναστάσεως
Ὁ Ἅγιος Ἀριστείδης ὁ Μάρτυρας

                              

     

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου

        

Ὕψωσις τοῦ Τιμίου καὶ Ζωοποιοῦ Σταυροῦ
Μνήμη Ἁγίων Πατέρων ΣΤ’ Οἰκουμενικῆς Συνόδου
Ὁ Ἅγιος Μακάριος ὁ Ὁσιομάρτυρας ὁ Νέος

                           

    

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου

           

Ὁ Ἅγιος Νικήτας ὁ Γότθος
Εὕρεσις Τιμίων Λειψάνων Ἁγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου
Ὁ Ἅγιος Πορφύριος ὁ μίμος
Ὁ Ὅσιος Φιλόθεος ὁ Πρεσβύτερος καὶ θαυματουργὸς
Ὁ Ἅγιος Βησσαρίων Ἀρχιεπίσκοπος Λαρίσης
                    

     

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

     

Ἡ Ἁγία Εὐφημία ἡ Μεγαλομάρτυς
Ἡ Ἁγία Λουντμίλα

                             

       

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ