Τεύχος 452  8 Δεκεμβρίου 2019

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 – Ι΄ ΛΟΥΚΑ (ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΠΤΟΥΣΑΣ)
Ο Ἀπόστολος
Προς Εφεσίους επιστολή Παύλου (δ΄ 1-7)

[Ἑνὶ ἑκάστῳ ἡμῶν ἐδόθη ἡ χάρις κατὰ τὸ μέτρον τῆς δωρεᾶς τοῦΧριστοῦ.]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Λουκάν (ιγ΄ 10-17)

[Θεραπεία συγκύπτουσας γυναίκας, ημέρα Σάββατο.]

           

     

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 – ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

Ο Ἀπόστολος
Προς Γαλάτας επιστολή Παύλου (δ΄ 22-27)

[Εὐφράνθητι στεῖρα ἡ οὐ τίκτουσα, ρῆξον καὶ βόησον ἡ οὐκ ὠδίνουσα· ὅτι πολλὰ τὰ τέκνα τῆς ἐρήμου μᾶλλον ἢ τῆςἐχούσης τὸν ἄνδρα.]

       

Το Ευαγγέλιο
Κατά Λουκάν (η΄ 16-21)

[Οὐδεὶς λύχνον ἅψας καλύπτει αὐτὸν σκεύει ἢ ὑποκάτω κλίνης τίθησιν, ἀλλ᾿ ἐπὶ λυχνίας ἐπιτίθησιν, ἵνα οἱ εἰσπορευόμενοι βλέπωσι τὸ φῶς.]
      

 

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019
ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ

Ο Ἀπόστολος
Προς Εφεσίους επιστολή Παύλου (ε΄ 8-19)

[Ως τέκνα φωτός περιπετείτε… καὶ μὴ συγκοινωνεῖτε τοῖς ἔργοις τοῖς ἀκάρποις τοῦ σκότους, μᾶλλον δὲ καὶ ἐλέγχετε.]

       

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ιωάννην (ι΄ 9-16)

[Ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός. ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων.]
      

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

  
Στο «Ιερό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ΣΗΜΑΝΤΡΟΥ»
(Ελ Βενιζέλου 59Α)

 AgiosEleftherios_1

Σάββατο 14 (προς Κυριακή 15) Δεκεμβρίου 2019 από 7:30 μ.μ. έως περίπου 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

   
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας
Παράκληση στον Άγιο Ελευθέριο
Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Ψάλλει βυζαντινή χορωδία.
Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας θα τεθεί προς προσκύνηση η παλαιά και πάνσεπτος Ιερά Εικόνα του Αγίου Ελευθερίου, καθώς και Ιερά λείψανα του Αγίου Ελευθερίου, της Αγίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου και του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου που φυλάσσονται στο «Σήμαντρο».

Σας περιμένουμε!  

 

 

«Ἀκολουθήσωμεν λοιπόν, ἔνθα ὁδεύει ὁ ἀστήρ,
μετὰ τῶν Μάγων Ἀνατολῆς τῶν βασιλέων.»
                    

Πορεία πρός τή Βηθλεέμ
… μέ τούς ποιμένες, τούς μάγους …καί τόν Ἀλέξανδρο Παπαδιαμάντη

 

Χριστουγεννιάτικη συναυλία βυζαντινής μουσικής
με την Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών

    

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

                     

Eisodia_05Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, ώρα 18:30

Η συναυλία δίδεται στα πλαίσια της προετοιμασίας όλων μας για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων και περιλαμβάνει εόρτιους ύμνους της χαρμόσυνης αυτής περιόδου.
Την Χορωδία διευθύνει ο Άρχων Υμνωδός του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
 

 

«Κυριακάτικες Συνάξεις Διαλόγου με γονείς και νέα ζευγάρια»

Ο Ιερός Ναός Φανερωμένης Χολαργού δίπλα στην Σύγχρονη Οικογένεια

                     

προσφοραΣυνεχίζονται οι εποικοδομητικές
 «Κυριακάτικες Συνάξεις Διαλόγου με γονείς και νέα ζευγάρια» κάτω απ’ τη σκέπη του Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, με την ομιλία του Φιλόλογου – Συγγραφέα κ. Κώστα Γανωτή με θέμα:
 

«Ορθόδοξες διέξοδοι στη σύγχρονη αστική οικογένεια»


την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 18:30, στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας Νεανικής Ενοριακής Εστίας, κάτω απ’ το καμπαναριό του ναού.

    

 
      

     

   

Φιλανθρωπικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΡΟ»
 

Εκδήλωση με τσάι και εγκαίνια
Χριστουγεννιάτικης δωροέκθεσης (bazaar)

προσφορα

την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 18:00
Προσκλήσεις διατίθενται στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο (εντός του Ι. Ναού)

    

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Θεέ μου, έλα στη θέση μου !»

του Αθανάσιου Κατταδάκη

                                

ΓεννησηΤο πρόβλημα στις μέρες μας δεν είναι ποιος λόγος ταιριάζει στη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων κι αν αυτός μπορεί να εκφράσει το ουσιαστικό νόημα του εκπληκτικού γεγονότος της ενανθρώπισης του Θείου λόγου. Το πρόβλημα είναι αν ο σημερινός άνθρωπος μπορεί να πιάσει το σήμα του.
Ασφαλώς ένας λόγος πανηγυρικός και μεγαλόπρεπος θα ήταν ό,τι πρέπει για τη μεγάλη γιορτή. Πιο πολύ θα ταίριαζε ο λυρικός τόνος του ποιητικού λόγου. Αλλά ποιο γλυκότονο «αλληλούια» μπορεί να σταθεί πλάι στο κοντάκιο «Η παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει » του Ρωμανού του Μελωδού;
Είναι, όμως, και ο λόγος της θεολογίας, λόγος με πολύ υψηλό νόημα, πολύ ταιριαστό για την περίπτωση. Τα Χριστούγεννα είναι ένα γεγονός έκτακτης θεολογικής απεραντοσύνης και αμείλικτης πρόσκλησης του νου για το πώς «ο αχώρητος εχωρήθη εν γαστρί». Γιατί η θεολογία μας πάει από την αρχή στην καρδιά του γεγονότος , όπου «ο Λόγος σαρξ εγένετο» (ευαγγελιστής Ιωάννης), «εαυτόν εκένωσεν μορφήν δούλου λάβων» (απόστολος Παύλος). Ο Θεός, δηλαδή, με ένα αβυσσαλέο άλμα αγάπης γίνεται άνθρωπος, για να ξαναφέρει τον άνθρωπο στην αρχική θεία αγαπητική προοπτική του.
Παράλληλα, ο Κύριλλος Αλεξανδρείας θα σηματοδοτήσει τα Χριστούγεννα ως «Χαμήλωμα του Υιού του Θεού», ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός θα τα πει «τρόπο οικονομικής συγκατάβασης του Θεού στα ανθρώπινα» και οι αεροπαγιτικές συγγραφές θα τα επισημάνουν ως έκφραση «συγκλονιστικής θείας φιλανθρωπίας». Η μυστική θεολογία κατόπιν, με τον Νικόλαο Καβάσιλα, θα τονίσει ότι τα Χριστούγεννα είναι από τα γεγονότα που ο άνθρωπος τα προσεγγίζει μόνο «εν σιγή». Όλα αυτά είναι τα κλειδιά της Θεολογίας. Το δυστύχημα, εδώ, είναι ότι από καιρό ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα χειριστεί. Οι υπέροχες αυτές καταθέσεις μοιάζουν γρίφοι γι' αυτόν και η μεθοδευμένη παραπληροφόρηση στο θέμα αυτό φρόντισε να του τα βγάλει και από ξεπερασμένα έως μεσαιωνικά.
Τρεις δρόμοι για λόγο χριστουγεννιάτικο σχεδόν κλειστοί. Και το τραγικό που η εκκλησιαστική και θεολογική γλώσσα διαφεύγει συχνά στον δρόμο της σχολαστικής, της πληκτικής ηθικολογίας και εθιμολογίας. Καταλαβαίνει κανείς τί μπορεί να είναι τα τελευταία, αν τα προηγούμενα θεολογικά είναι στ' αυτιά του σημερινού ανθρώπου «χαλκός ήχων και κύμβαλον αλαλάζον».
Κι όμως. ο σημερινός άνθρωπος, ίσως ιδιαίτερα αυτός, και έχει ανάγκη να γευτεί το ουσιαστικό πνεύμα της εκπληκτικής αυτής θείας συγκατάβασης. Όσο κι αν φρόντισαν κάποιοι να του ψαλιδίσουν «της ψυχής του τα φτερά τα προτινά και τα μεγάλα». Θα έλεγα, μάλιστα, πως μόνος του δείχνει τον δρόμο από τον οποίο θέλει να προσεγγίσει το μέγιστο αυτό άθλημα της θείας φιλανθρωπίας. Τον ονομάζει απομυθοποίηση και τρομάζει τους θεολόγους. Πνιγμένοι, βλέπετε, σε έναν πατερικό βερμπαλισμό, διό και άγευστοι πετερικού βιώματος, ναρκωμένοι από λειτουργικές μυστικοπάθειες, σε μικροστεγανά αναπαλαιωτικής ορθοδοξίας, αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο γύρο μας και υποψιαζόμαστε μόνο το αίτημά του. Απομυθοποιητικά θέλει να ακούσει ο σημερινός άνθρωπος για τα Χριστούγεννα, που σημαίνει απλά, «κενωτικά», πράγμα που πάει κατευθείαν στην καρδιά του κορυφαίου γεγονότος.
«Εαυτόν εκένωσεν μορφήν δούλου λάβων». Άδειασε τη θεία του ύπαρξη στην ασημαντότητα ενός νηπίου, αυτού που ύμνησαν οι άγγελοι, που προσκύνησαν οι ποιμένες και, ένα χρόνο αργότερα, οι μάγοι με τα δώρα. Το βλέπει καθαρά, όλα του το φωνάζουν, δεν είναι ένα τυχαίο παιδί, δεν είναι ένα οποιοδήποτε νήπιο. Του είναι τόσο καθαρά μέσα του όλα αυτά, που δεν νιώθει ότι του προσθέτουν τίποτε τα φτιασίδια της θεολογίας. Είναι και πιο πρακτικός, έκτακτα ρεαλιστής, συνειδητοποιεί ότι το μυστήριο αυτό είναι απύθμενο, κι όσο κι αν προσπαθεί κανείς, πέρα από την αρχή του δεν θα κατορθώσει να προχωρήσει.
Ζητεί, λοιπόν, κοινωνία νοήματος του ουσιαστικού πνεύματος αυτής της ιστορίας. Κι έρχεται εδώ ο άγιος Αχρίδος Θεοφύλακτος και του προτείνει απομυθοποιητικό, κενωτικό δρόμο. «Μένων ο ην, εγένετο ο ουκ ην». Έμεινε αυτό που ήταν- Θεός -και έγινε και αυτό που δεν ήταν- άνθρωπος. Εγκαινίασε έτσι άλλον τρόπο ύπαρξης. Έδειξε τη ζωή σαν δυναμική μετακίνησης στη θέση του άλλου. Μας είπε ότι η ζωή είναι ένας αδιάκοπος απεγκλωβισμός από τον ατομοκεντρισμό του εγώ και μια μετακίνηση στο αδελφικό εσύ, ότι η ζωή είναι μια αδιάκοπη πρόκληση αγαπητικής εξόδου.
Ένα τέτοιο χριστουγεννιάτικο σήμα και ποιος άνθρωπος δεν το καταλαβαίνει, και ποιος άνθρωπος, σήμερα, δεν το πιάνει. Μόνο που ο σημερινός άνθρωπος είναι πιο απαιτητικός. Δεν του φτάνει να βλέπει αυτό το σήμα σαρκούμενο μόνο από τον νηπιάσαντα Υιό του Θεού, τους απόστολους, τους μάρτυρες, τους πατέρες της Εκκλησίας, τους αγίους, τους ασκητές, τους νεομάρτυρες και τους άλλους της χρυσής αλυσίδας της ιστορίας της Εκκλησίας. Θέλει να το δει μορφοποιημένο και στη ζωή των σημερινών χριστιανών και προσέχει περισσότερο αυτούς που λέγουν τα μεγάλα λόγια για την Ορθοδοξία. Διερευνά να βρει αντικρίσματα μετακίνησης από το ατομοκεντρικό εγώ στο αδελφικό εσύ στην ζωή τους, αντικρίσματα αγαπητικής εξόδου στη δοκιμασία του άλλου, που το νήπιο της Βηθλεέμ, όταν μεγάλωσε, είπε ότι «αντιπροσωπεύει έναν από τους αδελφούς του τους ελάχιστους».
Πιάνει, λοιπόν, και ο σημερινός άνθρωπος το πνεύμα και το νόημα των Χριστουγέννων, αλλά και χρεώνει τους χριστιανούς, εμάς τους ορθοδόξους ιδιαίτερα, να του το δώσουμε μορφοποιημένο σε μια επίκαιρη δυναμική αγαπητικής εξόδου, όπως οι νεομάρτυρες, οι ασκητές, οι άγιοι, οι πατέρες της Εκκλησίας, οι μάρτυρες, οι αποστόλοι, ο Χριστός. Αυτός που «μένων ο ην, εγένετο ο ουκ ην». Ο Θεός που μετακινήθηκε στη θέση του ανθρώπου, για να δείξει στον άνθρωπο ότι η ζωή θα πει να κινείσαι αγαπητικά προς τον συνάνθρωπό σου, να μετακινείσαι στη θέση του.                   

Βρείτε το άρθρο και εδώ

    

   

                       

Διαβάστε επίσης:

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ - "Τα δεσμά", του Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκη
Η θεραπεία της Συγκυπτούσης, η Αγία Βαρβάρα και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, του Μητροπολίτου π. Νικοπόλεως Μελετίου (+) (διασκευασμένη ὁμιλία του στά Σερζιανά, στίς 4/12/2005)
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ – Η θεραπεία της συγκύπτουσας, Αρχιμ. Χερουβείμ Βελέτζα
Η θεραπεία της συγκυπτούσης γυναικός (Κυριακή Ι΄ Λουκά), του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ - Η υποκρισία, του Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου

Η ΕΝΟΧΗ ΑΝΟΧΗ «Μὴ συγκοινωνεῖτε τοῖς ἔργοις τοῖς ἀκάρποις τοῦ σκότους, μᾶλλον δὲ καὶ ἐλέγχετε» (Ἐφεσ. ε΄11), “Ο ΣΩΤΗΡ”
Η αλήθεια για τα Χριστούγεννα και η μυθοποίηση των Χριστουγέννων, του π. Γεωργίου Μεταλληνού

Η Ενανθρώπηση του Υιού του Θεού, του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού

    

και άλλα πολλά, προπαρασκευαστικά και ψυχωφέλιμα στο Ειδικό Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα

       
Ακούσματα:
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ “Παραχρήμα αν
ωρθώθη και εδόξασεν τον Θεόν” [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2016]
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ, Η σύλληψις της Αγίας Άννης και η θεραπεία της συγκύπτουσας [ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου +, 9/12/1984]

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ, Η θεραπεία της συγκύπτουσας [ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου +, 5/12/1982]

Παταπίου οσίου  Απολυτίκιο (8 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]

Σύλληψις Αγίας Άννης Απολυτίκιο (9 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]
Αγίου Σπυρίδωνος επισκ. Τριμυθούντος Απολυτίκιο (12 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]
Αγίου Ελευθερίου ιερομάρτυρος Απολυτίκιο (15 Δεκεμβρίου) [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]

               
Λειτουργικά αναγνώσματα:
Κυριακὴ ΚΔ´ (Ι´ Λουκᾶ)
Σύλληψις Ἁγίας Ἄννης
Ἁγίου Σπυρίδωνος Τριμυθοῦντος

   

       

        

      

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

OsiosPatapios

Ὁ Ὅσιος Πατάπιος

                    

      

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

AgiaAnna_1

Σύλληψις Ἁγίας Ἄννης
Ἡ Ἁγία Ἄννα ἡ Προφήτιδα Μητέρα τοῦ Προφήτη Σαμουήλ
Ὁ Ὅσιος Στέφανος ὁ νεολαμπὴς ὁ ἐν τῷ Ἁγίῳ Ἀντίπα

                              

       

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου

AgiosMinas

Οἱ Ἅγιοι Μηνᾶς, Ἑρμογένης καὶ Εὔγραφος
Ὁ Ἅγιος Γέμελλος ὁ Μάρτυρας
Ὁ Ὅσιος Θωμᾶς ὁ Δεφουρκινός

                                    

 

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Ὁ Ὅσιος Δανιὴλ ὁ Στυλίτης
Ὁ Ὅσιος Λουκᾶς ὁ Νέος Στυλίτης
Οἱ Ἅγιοι Ἀειθαλᾶς καὶ Ἀκεψέης οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ὅσιος Λεόντιος

                                    

 
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

AgiosSpiridon_1

Ὁ Ἅγιος Σπυρίδων ὁ Θαυματουργός Ἐπίσκοπος Τριμυθοῦντος Κύπρου

                                    

         

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

AgiosEfstratios

Οἱ Ἅγιοι Εὐστράτιος, Αὐξέντιος, Εὐγένιος, Μαρδάριος καὶ Ὀρέστης
Ἡ Ἁγία Λουκία ἡ Παρθενομάρτυς

                              

     

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

AgiosThirsos

Οἱ Ἅγιοι Θύρσος, Λεύκιος καὶ Καλλίνικος
Οἱ Ἅγιοι Φιλήμων, Ἀπολλώνιος, Ἀρριανὸς καὶ οἱ τέσσερις Προτεκτοράτοι

                           

    

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ