Τεύχος 188  04 Ιουλίου 2014

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 – Δ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Ο Ἀπόστολος
Προς Ρωμαίους Επιστολή Παύλου (στ΄ 18 – 23)

[Τὰ γὰρ ὀψώνια τῆς ἁμαρτίας θάνατος, τὸ δὲ χάρισμα τοῦ Θεοῦ ζωὴ αἰώνιος ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν.]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ματθαίον (η΄ 5 – 13)

[Θεραπεία δούλου εκατοντάρχου / Κύριε, οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς ἵνα μου ὑπὸ τὴν στέγην εἰσέλθῃς.]
      

  

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 

«Οι αρετές της ταπεινοφροσύνης και της ελεημοσύνης»

               

Η ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ
Ένας από τους πιο μεγάλους αγίους της Εκκλησίας μας είναι ο άγιος Νήφων, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο θαυματουργός.
Ο άγιος Νήφων, αφού επατριάρχευσε θεοφιλώς τέσσαρα χρόνια (1311-1315 μ.Χ.) υπέβαλε παραίτηση και έφυγε κρυφά και επήγε στο Άγιο Όρος. Εκεί παρουσιάσθη σαν απλός χωρικός στην Ιερά Μονή του αγίου Διονυσίου και εζήτησε να τον πάρουν δόκιμο!... Προσποιήθηκε μάλιστα, ότι δεν ήξερε τίποτε το εκκλησιαστικό! Έτσι ο ηγούμενος του ανέθεσε το διακόνημα, να οδηγεί και να βόσκει τα μουλάρια της Μονής!...
Ο Πατριάρχης Νήφων έγινε λοιπόν βουρδουνάρης! Έβοσκε και οδηγούσε τα μουλάρια! Μα κάποια ήμερα, ενώ γύριζε στο μοναστήρι με τα μουλάρια φορτωμένα προϊόντα, το Άγιο Πνεύμα φανέρωσε στον ηγούμενο την αλήθεια. Του είπε:
Έρχεται ο Πατριάρχης! Τρέξετε να τον υποδεχθείτε, όπως αρμόζει στο αξίωμα του.
Εχτύπησαν πανηγυρικά οι καμπάνες. Και ο ηγούμενος και οι μοναχοί με τον Σταυρό και το άγιο Ευαγγέλιο εβγήκαν να υποδεχθούν τον Πατριάρχη. Και βλέπουν να έρχεται ο βουρδουνάρης με τα μουλάρια!... Μα το Άγιο Πνεύμα τους εφανέρωσε την αλήθεια. Και ο άγιος Νήφων υποχρεώθηκε να το ομολογήσει: ότι ήταν πατριάρχης και ότι το έκρυψε, για να ζήσει όχι με τιμές, αλλά με ταπείνωση- όχι υπηρετούμενος, αλλά υπηρετώντας!
Πόσο ταπεινός ήταν ο άγιος Πατριάρχης Νήφων! Μα όσο κι αν εκείνος έκρυβε την αρετή του, τόσο ο Θεός τον ετίμησε! Τον έκαμε άγιο και θαυματουργό. (Η μνήμη του εορτάζεται την 11 Αυγούστου)
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε: "Ο Θεός θέλει να κρύβωμε τις αρετές μας, τις καλές μας πράξεις και την αξία μας, όπως ο φονιάς κρύβει το έγκλημα, που έκαμε"!
Τόσο πρέπει να φοβούμεθα την υπερηφάνεια! Τόσο κακό είναι το φαρισαϊκό φρόνημα, να βλέπουμε τον εαυτό μας σπουδαίο, για τις τάχα καλές μας πράξεις και τις τάχα αρετές μας!
[…]
Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ
Κάποτε ζούσε μια απλή, αλλά πολύ καλή γυναίκα. Αγαπούσε πολύ τον Χριστό. Και Τον παρακαλούσε ταχτικά στην προσευχή της:
Έλα, Χριστέ μου! Έλα να ευλογήσεις το σπίτι μου! Έλα! Θέλω να Σε ιδώ αισθητά! Θα Σε υποδεχθώ με όλη μου την καρδιά! Οπως Σου αξίζει!
Με τις πολλές της προσευχές συγκινήθηκε ο Κύριος και της αποκάλυψε:
- Αύριο θα έλθω στο σπίτι σου!
Γεμάτη χαρά άρχισε πρωΐ-πρωΐ τις προετοιμασίες. Μα εκεί που είχε το σπίτι όλο ανάστατο, για να το καθαρίσει όσο πιο καλά μπορούσε, για να δεχθή τον Χριστό όπως Του αξίζει, χτύπησε η πόρτα της!
Λαχτάρησε η καλή γυναίκα. Ω, και να είναι ο Χριστός τόσο ενωρίς, τώρα που δεν έχει ακόμη συγυρίσει τα πάντα! Άνοιξε την πόρτα. Ήταν ένας γέρος, ξένος και ζητούσε να τον βάλει κάπου να ξεκουρασθή!
- Αδύνατο! του απάντησε. Περιμένω πρόσωπο επίσημο! Και έχω ένα σωρό δουλειές! Πήγαινε!...
Και τον έδιωξε.
Σε λίγο ξαναχτύπησε η πόρτα της. Αυτήν την φορά ήταν ένα ορφανό. Το ήξερε. Ήθελε στοργή. Να απασχοληθή μαζί του. Μα αυτή εσκέφθη θυμωμένη: "Ώρα που ευρήκε και αυτό να μου έλθη"! Και μόνο που δεν το έδειρε! Γιατί της χάλασε τη διάθεση, που είχε για τις προετοιμασίες που έκανε και όλο τις πολλαπλασίαζε, για να τιμήσει τον Χριστό, όπως Του άξιζε!
Τελικά τα ετοίμασε όλα. Έκατσε και κάρφωσε τα αυτιά της στο κουδούνι της εξώπορτας. Και να, ξαναχτύπησε! Άνοιξε με λαχτάρα. Μα απογοητεύτηκε. Και εταράχθη. Στην πόρτα της ήταν μια γυναίκα μαυροφορεμένη, χήρα, με τέσσερα μικρά παιδιά. Ζητούσε λίγη καλοσύνη για τα παιδιά!...
Η καλή μας χριστιανή αισθάνθηκε το αίμα να της ανεβαίνει στο κεφάλι. Να ασχοληθή με πέντε ανθρώπους, την ώρα που περίμενε τον Χριστό; Και αν ερχόταν ξαφνικά, τι θα έκανε; Σε τι θέση θα βρισκόταν; Έσφιξε την καρδιά της και την έδιωξε την χήρα!
- Άλλη ημέρα! Δεν ευκαιρώ σήμερα! δεν μπορώ!...
Και η χήρα έφυγε...
Και η καλή μας χριστιανή περιμένει. Περιμένει τον Χριστό. Μα βράδιασε. Και ο Χριστός δεν ήρθε. Περιμένει με αγωνία. Και όσο περνάνε τα λεπτά, τόσο η αγωνία της μεγαλώνει. Μα ήλθαν τα μεσάνυχτα. Γύρισε η ήμερα. Και απογοητευμένη, στέναξε:
- Χριστέ μου, γιατί δεν ήλθες, όπως μου είπες; Εγώ Σε περίμενα!
Τότε ακούστηκε η φωνή του Χριστού.
- Ήλθα τρεις φορές. Και με έδιωξες. "Ο,τι εποιήσατε ενί των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε" (Ματθ. 25,45). Γιατί τα ξέχασες τα λόγια μου αυτά;
Τι φοβερά λόγια! Τι υπεύθυνο πράγμα που είναι η αντιμετώπιση των ελαχίστων αδελφών μας, αφού ο Χριστός μας λέγει πως είναι κρυμμένος στο πρόσωπο τους!
Έχομε κάμει σκοπό και πρόγραμμα στην ζωή μας να δημιουργήσωμε μερικές καταθέσεις σε τράπεζα για να έχουμε ασφάλεια για την ζωή μας ή να κάμωμε μια ασφάλεια σε μια καλή ασφαλιστική εταιρεία. Ξεχνάμε, ότι όλα αυτά μπορεί και να ρημάξουν. Και να πέσουν έξω.
Η μόνη τράπεζα που δεν θα πέσει ποτέ έξω, είναι η τράπεζα του Θεού. Ό,τι καταθέτομε σ' αυτήν, δεν κινδυνεύει να χαθή από τον πληθωρισμό. Αντίθετα δίνει τόκο 1.000% τοις εκατό! Όποιος δαπανά για τον Χριστό, μας λέγει ο ίδιος στο Ευαγγέλιο, "εκατονταπλασίονα" θα λάβει.
Ακόμη ο Χριστός μας είπε, ότι πρέπει να γίνωμε οικτίρμονες, δηλαδή εύσπλαχνοι, όσο είναι και ο Ουράνιος Πατέρας μας. Πόσο εύσπλαχνος είναι ο Θεός Πατέρας, μας το δείχνουν οι παραβολές του Ασώτου και του Καλού Σαμαρείτη, που πρέπει να τις μάθωμε απ' έξω -όσο πιο καλά μπορούμε!.... Εκεί θα ιδούμε ότι δεν αρκεί να έχωμε έργα εξωτερικά. Πρέπει να βγαίνουν από καρδιά γεμάτη καλοσύνη, "Ιλαρόν δότην αγαπά ο Θεός" (Β' Κορ. 9,7).
[…]

   Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ  

    

Διαβάστε επίσης:

    

«Η πίστη του εκατοντάρχου», “Ο Σωτήρ” (1982)
Η θεραπεία του δούλου του Εκατόνταρχου, π. Ανδρέα Παπαμιχαήλ, θεολόγου
Αμοιβή τῆς ἁμαρτίας ὁ θάνατος καί δῶρο τοῦ Θεοῦ ἡ Αἰώνιος Ζωή, Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Απ. Βαρνάβα Wood Green
   
        

                    

        

       
Κυριακή
6 Ιουλίου

       

Ὁ Ὅσιος Σισώης ὁ Μέγας
Οἱ Ἅγιοι Λουκία ἡ Παρθενομάρτυς καὶ Ρῆξος Βικάριος οἱ Μάρτυρες ποὺ μαρτύρησαν στὴν Κομπανία
                                    

         

Δευτέρα 7 Ιουλίου

          

Ἡ Ἁγία Κυριακὴ ἡ Μεγαλομάρτυς
                              

     

Τρίτη 8 Ιουλίου

        

Ὁ Ἅγιος Προκόπιος ὁ Μεγαλομάρτυρας
Ἡ Ἁγία Θεοδοσία ἡ Μάρτυς μητέρα τοῦ Ἁγίου Προκοπίου
Οἱ Ἁγίες 12 Γυναῖκες Συγκλητικὲς, Οἱ Ἅγιοι Ἀντίοχος καὶ Νικόστρατος οἱ Τριβούνιοι, Οἱ Ἅγιοι Ἄβδας (ἢ Αὐδᾶς) καὶ Σάββας οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ὅσιος Θεόφιλος ὁ Ἀθωνίτης, ο Μυροβλύτης
                           

    

Τετάρτη 9 Ιουλίου

           

Ὁ Ἅγιος Παγκράτιος ὁ Ἱερομάρτυρας Ἐπίσκοπος Ταυρομενίας
                    

     

Πέμπτη 10 Ιουλίου

     

Οἱ Ἅγιοι 45 Μάρτυρες ποὺ μαρτύρησαν στὴ Νικόπολη τῆς Ἀρμενίας
                             

       

Παρασκευή 11 Ιουλίου

          

Ἡ Ἁγία Ὄλγα ἡ Ἰσαπόστολος ἡ βασίλισσα
Θαῦμα Ἁγίας Εὐφημίας τῆς Μεγαλομάρτυρος
Ὁ Ἅγιος Κινδέος ὁ Πρεσβύτερος
Ὁ Ἅγιος Νικόδημος ὁ νέος Ὁσιομάρτυρας ἀπὸ τὸ Ἐλβασᾶν
Ὁ Ἅγιος Νεκτάριος ὁ Νέος Ὁσιομάρτυρας ἀπὸ τὰ Βρύουλλα ἢ Βουρλά
                                            

               

Σάββατο 12 Ιουλίου

            

Οἱ Ἅγιοι Πρόκλος καὶ Ἱλάριος οἱ Μάρτυρες
Ἡ Ἁγία Βερονίκη
Ὁ Ὅσιος Μιχαὴλ ὁ Μαλεῖνος, πνευματικὸς πατέρας τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου τοῦ Ἀθωνίτη
                       

  

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ