Τεύχος 469  3 Απριλίου 2020

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

Κυριακή 5 Απριλίου 2020 – Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ)
Ο Ἀπόστολος
Προς Εβραίους Επιστολή Παύλου (θ΄ 11-14)

[Χριστὸς παραγενόμενος ἀρχιερεὺς τῶν μελλόντων ἀγαθῶν … διὰ τοῦ ἰδίου αἵματος εἰσῆλθεν ἐφάπαξ εἰς τὰ Ἅγια, αἰωνίαν λύτρωσιν εὑράμενος.]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Μάρκον (ι΄ 32-45)

[ἰδοὺ ἀναβαίνομεν εἰς Ἱεροσόλυμα καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου παραδοθήσεται τοῖς ἀρχιερεῦσι καὶ γραμματεῦσι / δύνασθε πιεῖν τὸ ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω, καὶ τὸ βάπτισμα ὃ ἐγὼ βαπτίζομαι βαπτισθῆναι;]

 

   

Σάββατο 11 Απριλίου 2020 – Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
Ο Ἀπόστολος
Προς Εβραίους Επιστολή Παύλου (ιβ΄ 28 – ιγ΄8)

[βασιλείαν ἀσάλευτον παραλαμβάνοντες ἔχωμεν χάριν, δι' ἧς λατρεύωμεν εὐαρέστως τῷ Θεῷ μετὰ αἰδοῦς καὶ εὐλαβείας· καὶ γὰρ ὁ Θεὸς ἡμῶν πῦρ καταναλίσκον]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ιωάννην (ια΄ 1-45)

[Ἡ ἀνάστασις τοῦ Λαζάρου]

     

 

Οἱ Ἱερές Ἀκολουθίες τῆς ἑβδομάδος
«Φέρνουμε τον Ναό στο σπίτι μας»
      
Ακολουθούμε το πρόγραμμα με τη βοήθεια του Διαδικτύου

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 Απριλίου

7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος, οἱ Ὧρες καί ἡ Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων
6:00 μ.μ. Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου

ΣΑΒΒΑΤΟ τοῦ Ἀκαθίστου, 4 Απριλίου

7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία (τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου)

6:00 μ.μ. Ὁ Ἑσπερινός

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 Απριλίου, Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (τῆς Ὁσίας Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας)

7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θ. Λειτουργία (τοῦ Μεγάλου Βασιλείου)

6:00 μ.μ. Ὁ Κατανυκτικός Ἑσπερινός

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 Απριλίου

6:00 μ.μ. Τό Μέγα Ἀπόδειπνο

ΤΡΙΤΗ 7 Απριλίου

6:00 μ.μ. Τό Μέγα Ἀπόδειπνο

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 Απριλίου

7:00 μ.μ. Ἡ Θ΄ Ὥρα καί ἡ Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων

ΠΕΜΠΤΗ 9 Απριλίου

6:00 μ.μ. Τό Μέγα Ἀπόδειπνο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Απριλίου

7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος, οἱ Ὧρες καί ἡ Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων

6:00 μ.μ. Τό Μικρό Ἀπόδειπνο καί ὁ Κανών τοῦ Ἁγίου Λαζάρου

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Απριλίου, ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία (τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου)

6:00 μ.μ. Ὁ Ἑσπερινός τῆς Κυριακῆς τῶν Βαΐων

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 Ἀπριλίου, ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία (τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου)


9:00 π.μ. – 1:30 μ.μ. Ἐθελοντική αἱμοδοσία - Προσκλητήριο Ἀγάπης! Στήν αἴθουσα τοῦ Φιλανθρωπικοῦ & Πολιτιστικοῦ Συλλόγου «Τό Σήμαντρο» (Ἐλ. Βενιζέλου 59Α)
Λόγω των ειδικών συνθηκών και των μέτρων προστασίας της υγείας όλων από τον κορωνοϊό, θα χρειαστεί να είμαστε όλοι οπλισμένοι με υπομονή. Για το λόγο αυτό, η ώρα λήξης της αιμοδοσίας ενδέχεται να παραταθεί και πέραν της συνηθισμένης (13:00), ανάλογα με την προσέλευση.
7:30 μ.μ.
Ἡ Ἱερά Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου (ὁ Ὂρθρος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Δευτέρας)

     

   

   
ΕΥΧΗ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΝ
Ποίημα Μητροπολίτου Ἐδέσσης ΙΩΗΛ

 

Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ ἀρχίατρος τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων, ὁ δι᾽ ἡμᾶς ἐνανθρωπήσας, ἵνα ἰάσῃς τὸ μέγα τραῦμα τὸν ἄνθρωπον, ὁ μὴ καταφρονήσας τοὺς ἀνιάτως νοσήσαντας δέκα λεπρούς, ἀλλὰ τῇ σωστικῇ χάριτί σου καθαρίσας αὐτούς, ὁ διελθὼν ὡς Θεάνθρωπος τὰς ἡμέρας τῆς ἐπὶ γῆς παρουσίας σου εὐεργετῶν καὶ ἰώμενος πάντας τοὺς ἀρρωστοῦντας καὶ κακῶς ἔχοντας, ὁ εὐεργετήσας καὶἀποκαταστήσας ὑγιαίνοντας, παραλυτικούς, τυφλούς, βαρέως ἡμαρτηκότας, δαιμονιῶντας καὶ ἐμπαθεῖς κατ᾽ ἄμφω, ἤγουν ἐν τῇ σαρκὶ καὶ τῷ νοΐ, πρόσδεξαι εὐμενῶς τὴν δέησιν ἡμῶν καὶ φυγάδευσον τῇ δυνάμει σου, τὸν φονευτὴν ἰὸν τὸν σχῆμα κορώνας φέροντα, καὶ προκαλοῦντα φοβίας ἢ καὶ θάνατον εἰς ἀσθενεῖς καὶ ἀναξιοπαθοῦντας. Καὶ εἰ μὲν διὰ τὰς πολλὰς ἁμαρτίας ἡμῶν, ἐπέτρεψας τὸν πειρασμὸν τοῦτον, ἱκετεύομέν σοι ὡς ἐλεῆμον, ἵνα ἄρῃς αὐτὸν ἀφ’ ἡμῶν καὶ ἀπὸ πάσης τῆς οἰκουμένης.
Εἰ δὲ διὰ δοκιμασίαν τῆς πίστεως ᾠκονόμησας, τὴν ἐπικράτησιν αὐτοῦ, παῦσον τὸν τάραχον τῶν ἀσθενῶν ἀπὸ τῆς ἐπιδημίας αὐτοῦ. Εἰ δὲ ὑπὸ τῆς κακουργίας τοῦ ἀντικειμένου ἢ καὶ ἀμελείας τῶν ἐπιπολαίων ἀνθρώπων οὗτος διεδόθη, θραῦσον τὴν ἰσχὺν αὐτοῦ ὡς Θεὸς παντοδύναμος. Φύλαξον τὴν νεότητα, καὶ περιφρούρησον τοὺς ἀσθενήσαντας, καὶ τοὺς ἐν γήρατι ὄντας ἐκ τοῦ ἐπαράτου ἰοῦ θεράπευσον, καὶ πάντας ἀπάλλαξον ἐκ τῆς συνοχῆς τῆς καρδίας, καὶ ἀντὶ ταύτης δώρησαι ἡμῖν, ὑγιείαν ἄνεσιν καὶ πλατισμόν, πρεσβείαις τῆς Κυρίας Θεοτόκου καὶ πάντων σου τῶν ἁγίων. Ἀμήν.

 

  

   

Εθελοντική αιμοδοσία στην ενορία Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
την Κυριακή των Βαΐων (12 Απριλίου 2020)

Αγαπητοί μας αδελφοί,
Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, αυτή τη μοναδική σε αγωνιστικά μηνύματα και ευκαιρίες αυτοβελτίωσης εκκλησιαστική περίοδο, έμελλε φέτος να τη ζήσουμε στη σκιά της καταστροφικής πανδημίας του COVIT-19, η οποία υποχρέωσε μέχρι και τους Ναούς μας να διακόψουν την λειτουργία τους και, όλους εμάς, ν’ αλλάξουμε τρόπο ζωής και να πορευόμαστε προς την λαμπροφόρα ημέρα της Αναστάσεως, την «Εορτή των εορτών» και την «Πανήγυρη των πανηγύρεων», κάτω από ιδιόρρυθμες συνθήκες και αγωνιζόμενοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Όμως, όσο κι αν άλλαξ’ η ζωή κι η καθημερινότητά μας, κάποιες ανάγκες δεν έχουν αλλάξει. Είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για την αποκατάσταση της κλονισμένης τους υγείας και, μέρα με τη μέρα, γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Αποτέλεσμα, κάθε ημέρα που περνάει, τ’ αποθέματα αίματος μειώνονται!
ΑιμοδοσίαΣτη δοκιμασία τους αυτή, στη μικρή ή μεγάλη περιπέτεια της υγείας τους, παίρνουν δύναμη από την δική μας αγάπη και «παρουσία». Γι’ αυτό, την Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2020, στην αίθουσα του «Σημάντρου», Ελ Βενιζέλου 59Α, από ώρα 09:00 π.μ., οι υπεύθυνοι της Αιμοδοσίας του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, σας περιμένουμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια υπόθεση ζωής που αφορά όλους μας. Να δώσουμε μαζί, λίγο από το αίμα που ρέει στις φλέβες μας, δηλώνοντας έτσι έμπρακτα, για ακόμα μία φορά, την αγάπη μας στους ασθενείς και πάσχοντες.
Έτσι, θ’ αξιωθούμε, όλοι μαζί, να φθάσουμε στην Αγία Ανάσταση του Χριστού μας και να ψάλλουμε πάλι το: «Χριστός Ανέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας και τοῖς ἐν τοῖς μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος», έχοντας προηγουμένως χαρίσει κι εμείς -με την πράξη μας αυτή- ζωή, όπως ο Χριστός μας σε όλη την ανθρωπότητα.
                        

 Καλή Ανάσταση!

                             
Επισήμανση: Την ημέρα της Αιμοδοσίας θα χρειαστεί να θυμόμαστε το Α.Μ.Κ.Α. μας και, βέβαια, από την προηγούμενη ημέρα, θα πρέπει να μην έχουμε πάρει φάρμακα, ούτε να έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών και των μέτρων προστασίας της υγείας όλων από τον κορωνοϊό, θα χρειαστεί να είμαστε όλοι οπλισμένοι με υπομονή. Για το λόγο αυτό, η ώρα λήξης της αιμοδοσίας ενδέχεται να παραταθεί και πέραν της καθορισμένης (13:30), ανάλογα με την προσέλευση

 

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Η μετάνοια»

Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων

                     

εξομολογηση

Α. Φοβερό κακό και επικίνδυνη αρρώστια της ψυχής είναι η αμαρτία. Την απονευρώνει με δολιότητα και παράλυτη την παραδίνει στό αιώνιο πυρ. Είναι όμως κακό που εξαρτάται από την δική μας θέληση. Είναι καρπός της δικής μας προαιρέσεως.
Φοβερό κακό είναι η αμαρτία, αλλά όχι και αθεράπευτο. Το θεραπεύει εύκολα η μετάνοια. Όση ώρα κρατά κανείς στο χέρι του την φωτιά, οπωσδήποτε καίγεται. Μόλις όμως την τινάξει, παύει να καίγεται. Το ίδιο συμβαίνει με την αμαρτία, που είναι κι αυτή μια φωτιά που κατακαίει τον άνθρωπο. Για όσους μάλιστα δεν αισθάνονται αυτό το κάψιμο λέει η Αγ. Γραφή: «θα αγκαλιάσει κανείς την φωτιά και δεν θα κάψει τα ρούχα του;» (Παροιμ. ς' 27).
Β. Η αμαρτία δεν είναι κανένας εχθρός που σε πολεμά απ' έξω, αλλά κακό που φυτρώνει και αναπτύσσεται μέσα σου. «Βλέπε με σωφροσύνη» (Παροιμ. δ' 25) και δεν θα νιώσεις αισχρή επιθυμία. Να θυμάσαι την μέλλουσα κρίση, και ούτε πορνεία, ούτε μοιχεία, ούτε φόνος, ούτε παρανομία θα σε κυρίευση. Όταν όμως ξεχάσεις τον Θεό, τότε θ' αρχίσεις να σκέπτεσαι πονηρά και να ενεργής παράνομα.
Γ. Στην αμαρτία σε σπρώχνει ο παγκάκιστος διάβολος. Σε σπρώχνει, αλλά δεν μπορεί να σε κάνη να αμαρτήσεις, εάν αντίδρασης. Δεν μπορεί να σε βλάψει, ακόμη κι αν χρόνια σε σκανδαλίζει, εάν έχεις την καρδιά σου κλειστή. Εάν όμως χωρίς αντίδραση δεχθείς κάποια κακή επιθυμία, που σου σπέρνει, θα σε αιχμαλώτιση και θα σε ρίξει σε βόθρο αμαρτιών.
Άλλ' ίσως να πεις: «Είμαι δυνατός στην πίστη και δεν θα με κυρίευση η αισχρή επιθυμία, όσο συχνά κι αν την δεχθώ». Αγνοείς, φαίνεται, ότι και την πέτρα ακόμη κομματιάζει πολλές φορές μια ρίζα που παραμένει. Μη δέχεσαι λοιπόν τον σπόρο της αμαρτίας γιατί θα σου διάλυση την πίστη. Ξερίζωσε το κακό, πριν άνθηση, μήπως δείχνοντας στην αρχή ραθυμία, αργότερα τιμωρηθείς και δοκιμάσεις το τσεκούρι και την φωτιά. Φρόντισε να θεραπευθείς εγκαίρως, όταν βρίσκεται στην αρχή η βλάβη του ματιού, για να μη γυρεύεις άσκοπα γιατρούς, όταν πλέον έχεις τυφλωθεί.
Ο διάβολος αμάρτησε πρώτος και δημιουργεί όλα τα κακά. Αυτό δεν το λέω εγώ, άλλ' ο Κύριος: «Άπ' Δ. αρχής ο διάβολος αμαρτάνει» ( Α' Ίωαν. γ' 8 ). Κανείς δεν είχε αμαρτήσει πριν απ' αυτόν. Αμάρτησε ο διάβολος, χωρίς τίποτε να τον εξαναγκάσει, γιατί τότε υπεύθυνος για την αμαρτία θα ήταν ο θεός. Πλάσθηκε αγαθός απ' Αυτόν. Αμάρτησε όμως με την δική του προαίρεση και από το έργο του ονομάσθηκε διάβολος. Ενώ ήταν αρχάγγελος κατάντησε να διαβάλει, δηλαδή να συκοφαντήσει τον Θεό στους πρωτοπλάστους, και γι' αυτό ονομάσθηκε διάβολος. Ενώ ακόμη ήταν πιστός υπηρέτης του Θεού, έγινε Σατανάς, δηλαδή εχθρός και αντίπαλος του Θεού. Διότι η λέξης Σατανάς ερμηνεύεται αντικείμενος, εκείνος που βρίσκεται αντίθετα, δηλαδή ο αντίπαλος.
Δ. Ο διάβολος μετά την πτώση του οδήγησε πολλούς στην αποστασία. Αυτός σπέρνει τις αμαρτωλές επιθυμίες σε όσους τον ακολουθούν. απ' αυτόν προέρχεται η μοιχεία, η πορνεία και κάθε άλλο κακό. Αυτός οδήγησε τον προπάτορα Αδάμ στην παρακοή και στην εξορία. Εξ' αίτιας του, ο Αδάμ αντί για τον παράδεισο, που καρποφορούσε άκοπα θαυμάσιους καρπούς, κληρονόμησε την γη, που έβγαζε αγκάθια.
Ε. Τι θα γίνει τώρα; Απατηθήκαμε και χάσαμε τον παράδεισο. Δεν υπάρχει άραγε σωτηρία; Τυφλωθήκαμε. Άραγε δεν θα ξαναδούμε το φως; Γίναμε ανάπηροι. Άραγε δεν θα ορθοποδήσουμε πλέον; Με μια λέξη: πεθάναμε. Άραγε δεν θ' αναστηθούμε;
Αδελφέ μου, Αυτός που ανέστησε από τον τάφο, τετραήμερο τον Λάζαρο, δεν έχει την δύναμη ν' αναστήσει πολύ ευκολότερα εσένα, που είσαι ακόμη ζωντανός; Αυτός που έχυσε το αίμα Του για μας, δεν θα μας σώσει από την αμαρτία; Ας μην απελπισθούμε. Ας μη βυθισθούμε στην απόγνωση. Είναι φοβερό να χάσουμε την ελπίδα της συγχωρήσεως. Όποιος δεν προσδοκά την σωτηρία, αμαρτάνει ασυλλόγιστα. Όποιος όμως ελπίζει σ' αυτήν, σπεύδει να μετανοήσει. Το φίδι εγκαταλείπει το παλαιό δέρμα. Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε την αμαρτία; Η γη που είναι γεμάτη αγκάθια, εάν καλλιεργηθεί με επιμέλεια, μεταβάλλεται σε καρποφόρα. Εμείς δεν μπορούμε να διορθωθούμε;
ΣΤ. Ο Θεός είναι φιλάνθρωπος, υπερβολικά φιλάνθρωπος. Γι΄ αυτό μη λες: «Επόρνευσα, εμοίχευσα, αμάρτησα. Και μάλιστα όχι μία φορά, αλλά πολλές. Άραγε θα με συγχώρηση; Άραγε θα με απαλλάξει από την καταδίκη;». Άκουσε τι λέει ο ψαλμωδός: «Ως πολύ το πλήθος της χρηστότητας σου, Κύριε» (Ψαλμ. λ' 20).
Τα αμαρτήματα σου δεν νικούν το πλήθος των οικτιρμών του Θεού. Τα τραύματα σου ποτέ δεν ξεπερνούν την θεραπευτική Του δύναμη. Μόνο παραδόσου σ' Αυτόν με πίστη. Εξομολογήσου το πάθος σου. Πες και συ μαζί με τον Δαβίδ: «Εξαγορεύσω κατ' εμού την ανομίαν μου τω Κυρίω» (Ψαλμ. λα' 5). Θα ακολουθήσει τότε αυτό που αναφέρει η συνέχεια του στίχου: «Και συ αφήκας την ασέβειαν της καρδίας μου» (Ψαλμ. λα' 5).
Ζ. Θέλεις να γνωρίσεις την φιλανθρωπία του Θεού και το μέγεθος της μακροθυμίας του; Άκουσε τι συνέβη στον Αδάμ. Παρήκουσε ο Αδάμ ο πρωτόπλαστος. Δεν μπορούσε ο Θεός να τον παραδώσει αμέσως στον θάνατο; Ασφαλώς μπορούσε. Τι κάνει όμως ο Φιλάνθρωπος; Τον εξορίζει από τον παράδεισο, (αφού ήταν ανάξιος πλέον να παραμένει εκεί). Τον βάζει όμως να κατοίκηση απέναντι, για να βλέπει από που εξέπεσε και τι έχασε και που κατάντησε, ώστε να μετανοήσει και να σωθεί.
Ό Κάιν, ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε, έγινε αδελφοκτόνος, εφευρέτης κακών, αρχηγός των φθονερών και των ανθρωποκτόνων. Άλλα ενώ σκότωσε τον αδελφό του σε τι καταδικάσθηκε; «Θα ζεις πλέον στενάζοντας και τρέμοντας» (Γεν. δ' 12). Φοβερό το έγκλημα. Μικρή όμως η καταδίκη.
Η. Πραγματικά μεγάλη είναι η φιλανθρωπία που έδειξε ο Θεός στον Κάιν. Μεγαλύτερη όμως είναι αυτή που ακολουθεί: Θυμήσου την εποχή του Νώε. Αμάρτησαν οι γίγαντες και απλώθηκε στην γη υπερβολική παρανομία. Τιμωρία της θα ήταν ο κατακλυσμός. Μ' αυτόν απειλεί ο Θεός. Τον εξαπολύει όμως έπειτα από εκατό ολόκληρα χρόνια!
Βλέπεις το μέγεθος της φιλανθρωπίας του Θεού; Αυτό που πραγματοποίησε έπειτα από εκατό χρόνια, δεν μπορούσε να το πραγματοποίηση αμέσως; Παράτεινε όμως τόσο πολύ τον καιρό της τιμωρίας για να δώσει χρόνο μετανοίας. Εάν μετανοούσαν οι αμαρτωλοί, ο Θεός δεν θα εξαπέλυε την τρομερή δίκαιη τιμωρία.
Θ. Ας έλθουμε τώρα και σε παραδείγματα αμαρτωλών, που σώθηκαν με την μετάνοια.
Ίσως κάποια από τις γυναίκες να πει: «Εμόλυνα την ψυχή και το σώμα με κάθε είδους ακολασίες. Άραγε μπορώ να σωθώ;» Θυμήσου, γυναίκα, την Ραάθ την πόρνη, και προσδόκησε κι εσύ την σωτηρία. Διότι εάν εκείνη, που αμάρτανε φανερά και ενώπιον όλων, σώθηκε με την μετάνοια, εσύ δεν θα σωθείς με τον ίδιο τρόπο;
Ζήτησε να μάθεις πώς σώθηκε εκείνη. Αυτό μόνο είπε: «Ό Θεός σας είναι ο μόνος αληθινός στον ουρανό και στην γη» (Ίησ. Ν. β' 11). Από την βαθειά συναίσθηση της ακολασίας της δεν τόλμησε να πει «Ο Θεός μου», αλλά είπε «ο Θεός σας». Ολοφάνερη έχεις την έγγραπτη μαρτυρία της σωτηρίας της στον στίχο των Ψαλμών: «Μνησθήσομαι Ραάβ και Βαβυλώνος, τοις γινώσκουσί με» (Ψαλμ. πς' 4).
Πόσο μεγάλη είναι η φιλανθρωπία του Θεού! Μνημονεύει και την πόρνη μέσα στην Αγ. Γραφή. Και μάλιστα δεν λέει απλώς: «Μνησθήσομαι Ραάβ και Βαβυλώνος», αλλά προσθέτει: «τοις γινώσκουσί με (οι όποιες με γνωρίσουν και με λατρεύουν)».
Υπάρχει λοιπόν σωτηρία και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Σωτηρία, την οποία προκαλεί η μετάνοια.
Ι. Άλλα και αν ένας ολόκληρος λαός αμαρτήσει, η αμαρτωλότητά του δεν ξεπερνά την φιλανθρωπία του Θεού. Ο ισραηλιτικός λαός στην έρημο του Σίνα λάτρεψε το χρυσό μοσχάρι. Ο Θεός όμως δεν έπαψε τις εκδηλώσεις της φιλανθρωπίας Του. Οι άνθρωποι Τον αρνήθηκαν. Ο Ίδιος όμως δεν αρνήθηκε τον εαυτό Του. Ενώ λάτρεψαν το είδωλο, δεν σταμάτησε να τους σώζει.
Και δεν αμάρτησε τότε μόνο ο λαός. Αμάρτησε μαζί του και ο Ααρών ο αρχιερεύς! Καθώς αναφέρει ο Μωϋσής: «Και έπ' Ααρών εγένετο οργή Κυρίου και έδεήθην υπέρ αυτού και συνεχώρησεν αύτω ο Θεός» (πρβλ. Δευτ. θ' 20).
[…]

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ

      

   

                       

Διαβάστε επίσης:

Ε΄ Κυριακή των Νηστειών - Η οσία Μαρία η Αιγυπτία

Ε΄ Κυριακή των Νηστειών - Της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία καί η άκτιστος Θεία Χάρις, π. Στεφάνου Αναγνωστοπούλου

H ανάγκη για μετάνοια θα μας δώσει το φρόνημα της ταπείνωσης

Η περιεκτική μετάνοια, του Γέροντος Ιωσήφ

Ο Θεός σε αγαπά, Π.Π. - Ἀπολύτρωσις - Ὀρθόδοξα Μηνύματα

Ο Άγιος Λάζαρος

Βαδίζοντας προς το Πάσχα, του Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου (+)
                  

Ακούσματα:

Κυριακή Ε΄ Νηστειών - Μαρίας της Αιγυπτίας [π. Συμεών Βενετσιάνος (2014)]
Κυριακή Ε΄ Νηστειών – Η εκκλησία των αμαρτωλών που μετανοούν [π. Συμεών Βενετσιάνος (2016)]
Κυριακής Ε΄ Νηστειών – Υμνολόγιον [Ψάλλει ο αείμνηστος Θρασύβουλος Στανίτσας]
Οσίας Μαρίας Αιγυπτίας - Απολυτίκιο (1 Απριλίου) [Ψάλλει ο αρχιμ. π. Νικόδημος Καβαρνός]
Το Σπήλαιο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας [video, 17 Απρ 2016]

Ο Άγγελος εβόα [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]

Λαζάρου Ανάστασις – Απολυτίκιο [ερμηνεία και διεύθυνση βυζαντινής χορωδίας Ευαγγ. Δρούζα]

Σάββατο του Λαζάρου – Στιχηρά αίνων από τον Eσπερινό Όρθρο [ψάλλουν: Κώστας και Γιώργος Μπιλάλης]
Ο Φίλος του Χριστού Λάζαρος - Ο Τάφος και ο Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου
Ἡ Ἱερά Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου (ὁ Ὂρθρος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Δευτέρας) [προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου (Ιεροσόλυμα, 2016)]

       

ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:

Οι χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο (με υπέρτιτλους)

Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Ι.Ν.Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού (2014)

Ὁ Ὄρθρος, οἱ Ὧρες [Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης Αττικής (2019)]

Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων [Μητροπολιτικός Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών (2014)]

Ακολουθία του Ὄρθρου [Ι.Μ. Ξενοφώντος Αγίου Όρους (Οκτ. 2019)]

Θεία Λειτουργία Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου (με υπέρτιτλους) [Ι.Ν. Αγ.Δημητρίου Κορυδαλλού, 2018]

Κυριακή Ε΄ Νηστειών (Ὁσίας Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας) – Όρθρος & Θ. Λειτουργία [Ι.Ν. Ταξιάρχου Μιχαήλ, Μανταμάδο Λέσβου, 2019]

Κατανυκτικός Εσπερινός Ε΄ Κυριακής των Νηστειών [Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κισσάμου Κρήτης, 17/4/2016]

Ακολουθία Εσπερινού & Παράκληση [Ι. Σκήτη Αγ. Ανδρέα-Άγιον Όρος, 26/5/2016]

Το Μέγα Απόδειπνο [Ι.Μ. Αγίας Τριάδος, Σπαρμού Ολύμπου, 2018]

Ακολουθία της Θ΄ Ὥρας [Ι.Μ. Αγίας Τριάδος, Σπαρμού Ολύμπου, 2016]

Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου [Ι. Μονή Παναγίας Γουμένισσας]

Κανών τοῦ Ἁγίου Λαζάρου – ποίημα Αγ. Ανδρέου Κρήτης [Ήχος α΄, Ωδές α, θ. Ψάλλει ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Πίκιας]

Σάββατο του Λαζάρου – Αρχιερατική θεία λειτουργία στο Όρος των Ελαιών (2016)

Ἑσπερινός τῆς Κυριακῆς τῶν Βαΐων [στον Ι. Ν. της Αναστάσεως (Ιεροσόλυμα, 2016)]

Κυριακή των Βαΐων [Πατριαρχική θεία λειτουργία στον Ι. Ν. της Αναστάσεως (Ιεροσόλυμα, 2016)]

Ἡ Ἱερά Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου (ὁ Ὂρθρος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Δευτέρας) [Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Άγιος Προκόπιος]

 

Λειτουργικά αναγνώσματα:
Κυριακὴ Ε´ Νηστειῶν (Μαρίας Αἰγυπτίας), Συνήθης Ἀκολουθία Ὄρθρου, τροπάρια, ἀναγνώσματα Λειτουργίας

Κατανυκτικοὶ Ἑσπερινοὶ

Κανών & ευχαί επί λοιμικής νόσου

      

Και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και ψυχωφελή, στο ειδικό Αφιέρωμα στο Τριώδιο και στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή
   

                  

        

    

Κυριακή 5 Απριλίου

Ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία (+1 Απριλίου)

Ἡ Ἁγία Ἀργυρὴ ἡ Νεομάρτυς
Ἡ Ὁσία Θεοδώρα ἡ ἐν Θεσσαλονίκῃ
Οἱ Ἅγιοι Δίδυμος καὶ Θεοδώρα οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Γεώργιος ὁ Νεομάρτυρας ἐκ χώρας Σάμου
Ὁ Ἅγιος Παναγιώτης ὁ Νεομάρτυρας

                                    

 
Δευτέρα 6
Απριλίου

Ὁ Ἅγιος Εὐτύχιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Ὁ Ὅσιος Γρηγόριος ὁ Σιναΐτης
Οἱ Ἅγιοι Μανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος, Μιχαὴλ καὶ Γεώργιος οἱ Νεομάρτυρες ἐκ Σαμοθράκης
Οἱ Ἅγιοι ἑκατὸν εἴκοσι Μάρτυρες ἐν Περσίδι
Ὁ Ὅσιος Γρηγόριος ὁ Βυζάντιος
Ὁ Ἅγιος Γεννάδιος ὁ Ὁσιομάρτυρας

                                    

         

Τρίτη 7 Απριλίου

Ὁ Ἅγιος Καλλιόπιος ὁ Μάρτυρας
Οἱ Ἅγιοι Ρουφίνος καὶ Ἀκυλίνη οἱ Μάρτυρες καὶ οἱ σὺν αὐτοὶς διακόσιοι Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Γεώργιος ὁ Σημειοφόρος Ἐπίσκοπος Μυτιλήνης
Ὁ Ὅσιος Σάββας ὁ Νέος ὁ ἐν Καλύμνῳ

                              

     

Τετάρτη 8 Απριλίου

Οἱ Ἅγιοι Ἄγαβος, Ἀσύγκριτος, Ἑρμῆς, Ἡρωδίων Ἐπίσκοπος, Ροῦφος καὶ Φλέγων οἱ Ἀπόστολοι ἐκ τῶν Ἑβδομήντα
Ὁ Ἅγιος Κελεστίνος πάπας Ρώμης

                            

    

Πέμπτη 9 Απριλίου

Ὁ Ἅγιος Εὐψύχιος ὁ ἐν Καισαρείᾳ
Ὁ Ἅγιος Βάδιμος ὁ Ὁσιομάρτυρας
                    

     

Παρασκευή 10 Απριλίου

Οι Ἅγιοι Ἀφρικανός, Θεόδωρος, Μάξιμος, Πομπήιος καὶ Τερέντιος οἱ Μάρτυρες καὶ οἱ σὺν αὐτοῖς τριάντα ἐννέα Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Μιλτιάδης πάπας Ρώμης
Ἡ Ἁγία Ὄλδα ἡ Προφήτης
Οἱ Ἅγιοι ἐν τῇ μονῇ Νταοὺ Πεντέλης οἱ Ὁσιομάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Δημήτριος (ἢ Δῆμος) ὁ Νεομάρτυρας ὁ ἁλιεὺς
Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος Ε’ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

 
                             

       

Σάββατο 11Απριλίου

Ὁ Ἅγιος Ἀντίπας Ἐπίσκοπος Περγάμου
Ὁ Ἅγιος Βαρσανούφιος Ἐπίσκοπος Τβὲρ καὶ Καζάν
Ὁ Ὅσιος Καλλίνικος

Ὁσίες Τρυφαίνη καὶ Ματρώνα οἱ ἐν Κυζίκῳ

                                           

               

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ