Τεύχος 381  1 Ιουνίου 2018

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

 

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 – Α΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ / ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Ο Ἀπόστολος
Προς Εβραίους Επιστολή Παύλου (ια΄ 33 – ιβ΄ 2)

[οἱ πατέρες ἡμῶν, διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας]

           

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ματθαίον (ι΄ 32–33, 37–38, ιθ΄ 27–30)

[πᾶς ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς]
    

 
Για τους νέους που διαγωνίζονται στις εξετάσεις

  

 

Στην ενορία μας προσευχόμαστε και πάλι φέτος για τους νέους, που διαγωνίζονται στις εξετάσεις
1. Ιερά Παράκληση προς τον Δεσπότη Χριστό, για την ενίσχυση των μαθητών και μαθητριών, που διαγωνίζονται στις εξετάσεις Κυριακή 3 Ιουνίου, 7:00 μ.μ.
2. Τελούμε τη Θεία Λειτουργία τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων (8 -11 -13 -15 Ιουνίου) και αμέσως μετά την Ιερά Παράκληση προς τον Δεσπότη Χριστό, με τη συμμετοχή των γονέων


Καλή επιτυχία!

       

  

Δύο συναυλίες της Χορωδίας του Ναού μας στη Ρωσσία

  


Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα τη Μόσχα (Κ.Ε.Π.) είναι στην ευχάριστη θέση να σάς ενημερώσει για δύο μοναδικές συναυλίες της βυζαντινής εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής, της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, υπό τον Πρωτοψάλτη του Ναού μας και Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γεώργιο Χατζηχρόνογλου, στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι συναυλίες τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στα πλαίσια του Αφιερωματικού Έτους Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας 2017-2018.
Οι συναυλίες της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη:

  • στη Μόσχα – την Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018, ώρα 19.00, στην Καθεδρική Αίθουσα Τελετών του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου του Αγίου Τύχωνος στη Μόσχα, επί της οδού: 6, Likhov per., str.1.

  • στην Αγία Πετρούπολη – την Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018, ώρα 19.00, στο Ναό της Θεοτόκου, επί της οδού: 1, Mirgorodskaya str.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό!
              
H Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη συνεδρίασή της στις 10 Μαΐου 2018, ενέκρινε την επίσημη συμμετοχή εκπροσώπων της στις εκδηλώσεις, οι οποίες θα διοργανωθούν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, από τις 2 έως τις 7 Ιουνίου 2018, συμμετέχοντας και στις συναυλίες της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών.
Την ενορία της Φανερωμένης θα εκπροσωπήσει ο Αρχιμανδρίτης Συνέσιος Βικτωράτος, Εφημέριος του Ναού μας, ο οποίος κατά την περίοδο αυτή παρακολουθεί μαθήματα μεταπτυχιακών σπουδών στη Μόσχα και έχει ενεργώς συμμετάσχει στην προετοιμασία των εκδηλώσεων.

 

   

Ιερά Αγρυπνία στο παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο “ΣΗΜΑΝΤΡΟ”

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ
Μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρνάβα & Βαρθολομαίου, του Αγίου Λουκά Επισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας του Ιατρού και της Υπεραγίας Θεοτόκου της επωνομαζομένης «Άξιον Εστί»
Ιερά αγρυπνία στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο «Σήμαντρο» (Ελ. Βενιζέλου 59Α), κατά την διάρκεια της οποίας θα τεθούν προς προσκύνηση οι εικόνες των Αγίων , καθώς και τα Ιερά λείψανα, που φυλάσσονται στο «Σήμαντρο».
Πρόγραμμα:
Έναρξη 20:30 με την Ακολουθία του Εσπερινού , του Όρθρου και εν συνεχεία την Ιερά Αγρυπνία μέχρι περίπου 1:00 π.μ..

       

 

Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους

 

Αγιοι Τόποι

 

10 -14 Ιουλίου 2018
Διαβάστε το Αναλυτικό Πρόγραμμα εδώ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαραίτητο διαβατήριο με τουλάχιστον 6 μήνες ισχύ.
Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες: τηλ. 2130184438

  

   

Δημιουργικό καλοκαίρι στην αγαπημένη μας πόλη

 

Δημιουργικό καλοκαίρι 2018Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι εκδόσεις «Ἐν πλῷ», στα πλαίσια της ουσιαστικής συμπαράστασης και βοήθειας στη σύγχρονη εργαζόμενη οικογένεια, διοργανώνουν το φετινό καλοκαίρι μία σειρά πενθήμερων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 4 – 12 ετών, με τον τίτλο «Δημιουργικό καλοκαίρι στην αγαπημένη μας πόλη». Το πρόγραμμα αφορά σε πέντε πενθήμερα (Δευτέρα έως Παρασκευή) από 18 Ιουνίου έως και 20 Ιουλίου, με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και πλήρη απασχόληση των παιδιών από τις 8:00 το πρωί έως τις 4:00 το μεσημέρι.

                                  
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα: 2130184431, 2130184436 & 2130184419.
   
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ανά εβδομάδα
   

     

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Οι Άγιοι, η αγκαλιά της Εκκλησίας»

του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου

  

δεησηΜέσα στην Εκκλησία τα πάντα είναι κοινά. Μέσα σ' αυτό το πνεύμα κατανοούνται και οι σχέσεις μας με τους αγίους, «οι πρεσβείες των αγίων». Η αίτηση της πρεσβείας των αγίων μάς φέρνει κοντά τους. Δεν είναι κάτι το εντελώς τεχνικό: ζητάμε από τους αγίους να πρεσβεύουν - πηγαίνουν αυτοί και πρεσβεύουν – ο Θεός πραγματοποιεί το αίτημά μας. Δεν λειτουργεί έτσι ο Θεός. Ο Θεός δεν λειτουργεί με τα αιτήματα των αγίων, αλλά με τις σχέσεις τους μαζί μας.
Επειδή θέλουμε η σωτηρία μας να μην είναι μόνο δικό μας «επίτευγμα», να μην είναι κάτι που εμείς, μόνοι μας, με τις ασθενείς μας δυνάμεις θα προσπαθούμε να κάνουμε, προσευχόμαστε ως εξής: «Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ ημών» - «Θέλουμε σ' αυτό τον αγώνα μας να είστε κι εσείς συναγωνιστές, μερίδιο στην επιτυχή έκβασή του να έχετε κι εσείς, ως οι μεγάλοι μας αδελφοί, οι προστάτες μας. Ποθούμε να είμαστε όλοι κοινωνοί του έργου της Εκκλησίας, που γίνεται στη δική μας ζωή. Κι εσείς έχετε παρρησία ενώπιον του Θεού. Εσείς Τον ευαρεστήσατε. Γι' αυτό εσείς να προηγείσθε κι εμείς να ακολουθούμε». Αυτή είναι η συνείδηση της Εκκλησίας.
Τι πιο ωραίο πράγμα, λοιπόν, από το να κοινωνούμε μαζί με τους αγίους την ανάγκη και τον πόθο της σωτηρίας μας! Τι πιο ωραίο από το να μην είναι η σωτηρία μας κατόρθωμα του καθενός χωριστά, αλλά δώρο ενός κοινού αγώνα! Τι πιο ευλογημένο από το να βλέπει και ο Θεός αυτή την κοινή πορεία! Να μη βλέπει τον καθένα μόνο του να αγωνίζεται, να πέφτει, να λιώνει, αλλά ολόκληρη την Εκκλησία, στρατευομένη και θριαμβεύουσα, να εγείρεται στο πλευρό του! Να ζητά ο πιστός την ευχή του πνευματικού του, της μάνας του, των φίλων που τον αγαπούν, των αγίων που είναι ζωντανοί και έχουν παρρησία ενώπιον του Θεού! Η σκέψη αυτή είναι συγκλονιστική. Και δεν είναι μια πολύ όμορφη ιδέα, που την κάνει ένας μη ορθολογιστής, είναι κίνηση με αντίκρισμα.
Επιπλέον, ο κάθε αγωνιζόμενος πιστός δεν έχει μόνο τους αγίους στο πλευρό του, έχει και το φύλακα άγγελό του. Όχι την αφηρημένη αίσθηση του αγγέλου, αλλά την πίστη και την εμπειρία ότι στο πλευρό του έχει τον άγγελό του και σηκώνει κι αυτός το βάρος του πνευματικού αγώνα.
Κι ακόμα, έχουμε τον προστάτη άγιό μας. Έχουμε τους αγίους του ναού στον οποίο διακονούμε, ή της ενορίας στην οποία προσευχόμαστε. Έχουμε τους αγίους που ευλαβούμαστε επειδή πήγαμε και ζήσαμε μια κατάσταση στα προσκυνήματά τους: Τον άγιο Νεκτάριο, ή τον άγιο Ραφαήλ, ή κάποιον άλλο άγιο. Έχουμε αυτούς των οποίων το βίο διαβάσαμε και συγκλονίστηκε η ψυχή μας. Έχουμε την ευχή των πνευματικών μας.
Όλοι αγωνιζόμαστε μαζί. Αυτή είναι η αίσθηση του εκκλησιοποιημένου αγώνα μας: ότι ο αγώνας μας γίνεται εν τη Εκκλησία και με την Εκκλησία. Έτσι αντλούμε δυνάμεις, και ο Θεός βλέποντας αυτή την κοινωνία των πιστών και των αγίων μέσα στην Εκκλησία, παραβιάζει τους νόμους Του, ανατρέπει τα φαινόμενα σχέδιά Του και συγκινείται περισσότερο από τον κοινό αγώνα, παρά από το οποιοδήποτε αίτημά μας.
Οι άγιοι δεν πρεσβεύουν μόνο στις δυσκολίες μας, αλλά και στις επιτυχίες μας. Όπως μοιραζόμαστε τη δοκιμασία, μοιραζόμαστε και το δώρο. Κι έτσι δεν προκύπτει έπαρση, αλλά γεννιέται γλυκιά ταπείνωση.
Όλα αυτά επιβεβαιώνονται από την εμπειρία της Εκκλησίας. Δεν είναι μια ψιλή διδασκαλία, αλλά μια ζωντανή εμπειρία. Η Εκκλησία ζει την αποτελεσματικότητα των πρεσβειών των αγίων, ζει τη συνέπεια με την οποία οι άγιοι, όταν εμείς εναποθέτουμε στη δική τους παρρησία το δικό μας αγώνα και τη σωτηρία μας, προωθούν στο θρόνο του Θεού το αίτημά μας κι Εκείνος ανταποκρίνεται.
Οι άγιοι δεν πεθαίνουν, δεν σταματούν. Παρεμβαίνουν στη ζωή μας και την παρακολουθούν. Αυτός είναι ο λόγος που τους αποκαλούμε παγκόσμιους: Είναι αιώνιοι, δεν περιορίζονται από το χρόνο, ούτε από τον τόπο, ούτε από το άτομό τους. Το δώρο τους αγκαλιάζει ολόκληρη την Εκκλησία κι εμάς. Γι' αυτό και ζητούμε από το Θεό να μάς ελεήσει με τις πρεσβείες τους.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ένα παράδειγμα από τη Βίβλο του αββά Βαρσανουφίου. Ρωτούν κάποιοι τον Άγιο, «πώς δεν ξεσπάει η οργή του Θεού, αφού ζούμε με αυτό τον άθλιο και διεστραμμένο τρόπο;». Κι αυτός τότε τους αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό γεγονός, τους λέει ότι στο θρόνο του Θεού συναντώνται οι προσευχές τριών αγίων: Κάποιου από τα Ιεροσόλυμα - κατά πάσα πιθανότητα είναι ο ίδιος- ενός Ηλία από την Κόρινθο και ενός Ιωάννη από τη Ρώμη. Γνώριζε δηλαδή, ο Άγιος της προέλευση των προσευχών που έβλεπε να συναντώνται ενώπιον του Θεού, με αποτέλεσμα ο Θεός να βάζει «την ρομφαίαν εις τον κολεόν» (Α' Παραλ. κα' 27), το σπαθί στη θήκη. Είναι μια μεταφορική εικόνα, που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα που έχουν οι προσευχές των αγίων - τόσο των ζώντων, όπως το παραπάνω παράδειγμα, όσο και αυτών που τώρα ανήκουν στη θριαμβεύουσα Εκκλησία και την κληρονομιά των οποίων εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε.

Από το βιβλίο «Άνθρωπος μεθόριος - Από τα αναπάντητα διλήμματα στα περάσματα της "άλλης λογικής"», Εκδ. Εν πλω            

Βρείτε το άρθρο και εδώ

    

Διαβάστε επίσης:

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων και η έννοια της αγιότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, του Μιχαήλ Γ. Χούλη

Οι άγιοι Πάντες και τα παιδιά μας!..., του π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη
H παρεξηγημένη αγιότητα, του Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννου (Ζηζιούλα)
Κυριακή Αγίων Πάντων - Τα εκλεκτότερα δώρα, του Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου (+)
Η αγιότητα κατά την Ορθόδοξη Παράδοση, του Μητροπ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου
Οι Πατέρες μας διδάσκουν...
Πρόσωπο και αγιότητα
Τα ιερά λείψανα των Αγίων

                  
Ακούσματα:
Εισελεύσονται μετά την άφιξίν μου λύκοι βαρείς [ομιλία Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, 2015]
Των Αγίων Πατέρων ο Χορός [Γ. Χατζηχρόνογλου & Βυζαντινός χορός]
Τας μυστικάς σήμερον του Πνεύματος σάλπιγγας [Γ. Χατζηχρόνογλου & Βυζαντινός χορός]
Θείω καλυφθείς (καταβασίες Πεντηκοστής) [Γ. Χατζηχρόνογλου & Βυζαντινός χορός]
Πάσα πνοή [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]
Δεύτε πάντα τα έθνη [Γ. Χατζηχρόνογλου & βυζαντινός χορός]
    
Λειτουργικά αναγνώσματα:
Κυριακὴ Ἁγίων Πάντων

       

        

        

 

Κυριακή 3 Ιουνίου

  

Ὁ Ἅγιος Λουκιλλιανὸς ὁ Μάρτυρας καὶ οἱ σὺν αὐτῷ
Ὁ Ὅσιος Ἀθανάσιος ὁ Θαυματουργός
Ὁ Ἅγιος Καικίλιος διδάσκαλος τοῦ Ἁγίου Κυπριανοῦ

 
        

            
Δευτέρα 4 Ιουνίου

 

 

Οἱ Ἁγίες Μάρθα καὶ Μαρία ἀδελφὲς τοῦ Ἁγίου Λαζάρου
Ὁ Ἅγιος Μητροφάνης Α’ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Ὁ Ὅσιος Πετρόκιος ἐξ Οὐαλίας
Ὁ Ἅγιος Ἀνδρόνικος ὁ Ἱερομάρτυρας Ἀρχιεπίσκοπος Περμίας
Ὁ Ἅγιος Βασίλειος ὁ Ἱερομάρτυρας Ἀρχιεπίσκοπος Τσέρνιγκωφ καὶ οἱ σὺν αὐτῷ μαρτυρήσαντες

                                    

         

Τρίτη 5 Ιουνίου

          

Ὁ Ἅγιος Δωρόθεος ὁ Ἱερομάρτυρας Ἐπίσκοπος Τύρου
Ὁ Ἅγιος Θεόδωρος πρίγκιπας τοῦ Νόβγκοροντ
Ὁ Ὅσιος Πέτρος ὁ Ἀναχωρητὴς ἐκ Σερβίας
Ὁ Ἅγιος Μάρκος ὁ Νεομάρτυρας ὁ ἐν Χίῳ

                              

     

Τετάρτη 6 Ιουνίου

        

Ὁ Ἅγιος Γελάσιος ὁ Μάρτυρας
Ὅσιος Ἱλαρίων ὁ Νέος
Οἱ Ἁγίες Ἀρχελαΐς, Θέκλα καὶ Σωσάνα οἱ Παρθενομάρτυρες

                           

    

Πέμπτη 7 Ιουνίου

           

Ὁ Ἅγιος Θεόδοτος ὁ Ἱερομάρτυρας ὁ ἐν Ἀγκύρᾳ
Ἡ Ἁγία Ποταμιαίνη ἐξ Ἀλεξανδρείας
Ὁ Ἅγιος Μαρκελλίνος ὁ Ἱερομάρτυρας καὶ οἱ σὺν αὐτῷ μαρτυρήσαντες
Οἱ Ἅγιοι Σισίνιος, Κυριακός, Σμάραγδος, Λάργος, Ἀπρονιανός, Σατουρνίνος, Κρήσκης, Παππίας, Μαύρος, Ἀρτεμιάδα, Πρίσκιλλα καὶ Λουκία οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ὅσιος Παναγῆς ὁ Μπασιᾶς

                    

     

Παρασκευή 8 Ιουνίου

     

Ἀνακομιδὴ Τιμίων Λειψάνων Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου τοῦ Στρατηλάτου
Ἡ Ἁγία Καλλιόπη ἡ Μάρτυς
Ὁ Ἅγιος Μαξιμίνος Ἐπίσκοπος Αἴξ
Ἡ Ὁσία Μελανία ἡ Πρεσβυτέρα
Ὁ Ἅγιος Θεοφάνης ὁ Ὁσιομάρτυρας

                             

       

Σάββατο 9 Ιουνίου

          

Ἀνακομιδή λειψάνων Ἁγίου Κυρίλλου Ἀρχιεπισκόπου Ἀλεξανδρείας
Οἱ Ἁγίες Μάρθα, Μαρία, Μαριάμνη, Θέκλα καὶ Ἐνναθὰ οἱ Ὁσιομάρτυρες
Ὁ Ὅσιος Κολούμπα ὁ Ἱεραπόστολος ἐξ Ἰρλανδίας

                                            

               

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε
εδώ