Τεύχος 416  1 Μαρτίου 2019

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα την ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, είτε μόνον εσείς, είτε και κάποια δικά σας πρόσωπα, κάνετε Εγγραφή στο Newsletter μέσα απ’ το δικτυακό μας τόπο.

 

  

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 – ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ
Ο Ἀπόστολος
Προς Κορινθίους Α΄ Επιστολή Παύλου (η΄ 8 – θ΄ 2)

          [εἰ βρῶμα σκανδαλίζει τὸν ἀδελφόν μου, οὐ μὴ φάγω κρέα εἰς τὸν αἰῶνα, ἵνα μὴ τὸν ἀδελφόν μου σκανδαλίσω]

   

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ματθαίον (κε΄ 31-46)

[Η μέλλουσα κρίση]
[Ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με.]

           

   

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 – ΤΩΝ ΕΝ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ ΑΓΙΩΝ 40 ΜΑΡΤΥΡΩΝ
Ο Ἀπόστολος
Προς Γαλάτας Εποιστολή Παύλου (ε΄ 22 – στ΄ 2)

[Ο καρπὸς τοῦ Πνεύματός ἐστιν ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πρᾳότης, ἐγκράτεια· κατὰ τῶν τοιούτων οὐκ ἔστι νόμος.]
  

Το Ευαγγέλιο
Κατά Ματθαίον (κ΄ 1 - 16)

[Είπεν ο Κύριος τήν παραβολήν ταύτην· Ὁμοία ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν ἀνθρώπῳ οἰκοδεσπότῃ, ὅστις ἐξῆλθεν ἅμα πρωΐ μισθώσασθαι ἐργάτας εἰς τὸν ἀμπελῶνα αὐτοῦ.]

           

 

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Κύπριο ήρωα, υπαρχηγό της ΕΟΚΑ
Γρηγόρη Αυξεντίου

Γρηγόρης Αυξεντίου

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019


Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου.
Εκδήλωση μνήμης, ώρα 11:30 π.μ., στο Αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" του Δημαρχείου (λεωφ. Περικλέους 55). Ομιλητής, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος με θέμα:

«Από τον Αυξεντίου και το όραμα της Ένωσης στον αγώνα για αποτροπή της τουρκοποίησης. Ανάγκη για πανεθνική εγρήγορση!»

Διοργάνωση:
Καθεδρικός Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Δήμος Παπάγου-Χολαργού
Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ)
Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος (ΕΚΕ)

                                              

 

Λατρευτικές ἐκδηλώσεις 1-3 Μαρτίου στόν Ἱερό Ναό μας
Εὐχαριστοῦμε τόν Θεό
Τιμοῦμε τούς Ἁγίους Του
Προσευχόμαστε διά τούς ζῶντες καί τούς κεκοιμημένους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ
7:30 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία – Ψάλλουμε καί τήν Ἀκολουθία τοῦ Ἁγίου Νικολάου Πλανᾶ τοῦ Ἱερέως
Θά τεθεῖ πρός προσκύνηση, γιά πρώτη φορά, τεμάχιο τοῦ ἱεροῦ λειψάνου τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Ἐλευθερίου, τό ὁποῖο παραχωρήθηκε στόν Ἱ. Ναό μας ἀπό εὐλαβῆ οἰκογένεια
5:00 μ.μ. Ὁ Ἑσπερινός - Τό Μνημόσυνον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν κεκοιμημένων
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ
7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία - Τό Μνημόσυνον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν κεκοιμημένων
6:00 μ.μ. Ὁ Ἑσπερινός
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ
7:00 π.μ. Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία - Ψάλλουμε καί τήν Ἀκολουθία τοῦ Ὁσίου Γερασίμου τοῦ Ἰορδανίτου
Ἑορτασμός τοῦ Συλλόγου τῶν Φίλων τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Γερασίμου τοῦ Ἰορδανίτου (ἡ ὁποία βρίσκεται στούς Ἁγίους Τόπους)
Θά ἱερουργήσει ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ὁ ὁποῖος θά τελέσει καί τό Μνημόσυνο τοῦ ἥρωα τοῦ Κυπριακοῦ ἀγώνα Γρηγόρη Αὐξεντίου.

 

 

«Καυγάδες στην Kιότζια»

Γρηγόρης Αυξεντίου

Το θεατρικό εργαστήρι «Φανερωθείτε» του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση «Καυγάδες στην Kιότζια» του Κάρλο Γκολντόνι.
Σκηνοθεσία: Λένα Στρατίκη
Οι παραστάσεις θα δοθούν:
Παρασκευή 1η Μαρτίου – Σάββατο 2 Μαρτίου – Κυριακή 3 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 8:00 μ.μ.
στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου- Χολαργού (Περικλέους 55, Χολαργός)
Είσοδος ελεύθερη

           

                

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Η μέλλουσα Κρίση είναι μόνο για τους αμαρτωλούς;»

του Μητροπ. Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου, κ. Ιεροθέου

                                

001Αυτό πού θα γίνει στην άλλη ζωή, κατά την μέλλουσα Κρίση, γίνεται και από τώρα. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς λέγει ότι ο Χριστός είναι ο ήλιος της δικαιοσύνης, το ανέσπερο, αληθινό και αΐδιο φως. Μέσα σε αυτό βρίσκονται τώρα οι ψυχές των αγίων, ενώ τότε στην μέλλουσα ζωή, θα βρίσκωνται και τα σώματά τους. Όσοι δεν μετανοούν από τώρα, καίτοι απολαμβάνουν τον αισθητό ήλιο και παραμυθούνται από τα άλλα κτίσματα του Θεού, ζουν έξω από το Φως, τότε κατά την μέλλουσα ζωή, θα ευρεθούν πολύ μακρυά από τον Θεό και θα παραδοθούν στην αιώνια Κόλαση.
Επομένως, εκείνο πού θα γίνει στην άλλη ζωή βιώνεται από τώρα. Γι’ αυτό ο άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος ζητά από τον Θεό να του δώσει την Χάρη Του από τώρα, σαν σε αρραβώνα, ώστε να τον απολαύση και στην μέλλουσα ζωή: «Και αξίωσον εντεύθεν θεραπεύσαι σε, σωτήρ μου, και λαβείν σου Πνεύμα θείον, αρραβώνα βασιλείας και εκείθεν απολαύσαι του νυμφώνος σου, της δόξης, καθορώντα σε Θεέ μου, εις αιώνας αιωνίους».
002Αυτό απασχολεί όλους τους άγιους. Δεν φοβούνται τον θάνατο, αλλά τα όσα θα συμβούν μετά από αυτόν, και κυρίως κατά την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Δεν τους απασχολεί τόσο ο χρόνος του θανάτου, όσο ο τρόπος με τον οποίο θα φύγουν, δηλαδή σε ποια κατάσταση θα είναι εκείνη την ώρα, γιατί αυτό θα έχει αιώνιες συνέπειες. Ο άγιος Συμεών λέγει ότι τον φοβίζει και του δημιουργεί τρόμο, αν πεθάνει έχοντας τυφλό τον νου. Έστω κι αν κανείς λάβει το αισθητό φως, το φως των οφθαλμών μετά την ανάστασή του, δεν έχει κανένα όφελος, αν δεν έχει πνευματικούς οφθαλμούς για να δη τον Θεό. Σε μια τέτοια περίπτωση ο άνθρωπος εξερχόμενος από το σκοτάδι ενδημεί πάλι στο σκοτάδι και θα είναι στους αιώνες χωρισμένος από τον Θεό.
Έτσι, η εμφάνιση του Θεού ως ήλιου, θα αποκαλύψει την πνευματική γύμνωση του ανθρώπου. Τώρα έχουμε την δυνατότητα με διαφόρους τρόπους να καλύπτουμε την πνευματική μας γυμνότητα, ενώ τότε όλα θα αποκαλυφθούν. Ο άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος σε μια κατήχηση του παρουσιάζει την αλήθεια ότι δεν πρόκειται να ωφεληθεί ο άνθρωπος τότε από όλα τα υλικά, αισθητά, και διανοητικά χαρίσματα πού τυχόν έχει στην ζωή του θέτει πολλές ερωτήσεις, όπως π.χ. που θα είναι τότε τα δείπνα τα πολυτελή, τα διάφορα πολυτελή ενδύματα, η αλαζονεία των εξουσιαστών κ.λ.π. θα ήθελα να επικεντρώσω την προσοχή σε αυτό πού λέγει, ότι τότε θα αποκαλυφθεί η ψυχική γυμνότητα του ανθρώπου. Ερωτά: «Που τα μεγάλα τότε ονόματα; Που η αγιοσύνη η έχειν νυν νομιζόμεθα ή νομίζομεν; Που οι κόλακες και εμπαίκται, οι αγίους ημάς αποκαλούντες και την τρίβον των ποδών ημών εκταράσσοντες;».
Πολλοί από μας έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε άγιοι, ότι είμαστε γεμάτοι από αρετές, αφού μάλιστα υπάρχουν και μερικοί κόλακες, πού καλλιεργούν αυτήν την κενοδοξία. Τότε όμως θα αποκαλυφθούν όλα, και όλοι οι άνθρωποι θα δουν την γυμνότητα μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα πού στην ζωή αυτήν καλύπτουν την τυφλότητα της καρδιάς και την γυμνότητα της ψυχής μας. Πολλές φορές αυτό γίνεται με την σοφία και την γνώση του κόσμου. Νομίζουμε ότι κάτι είμαστε, ενώ ουσιαστικά είμαστε νεκροί κατά Θεόν, δεν έχουμε τίποτε καλό. Τότε όλα θα φανερωθούν.
Ερωτά ο άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος: «Που η δοκούσα φρόνησις των περιφανών εν τη γνώσει και τη σοφία του κόσμου; Που η οίησις και το δοκείν είναι τι, μηδέν όντων ημών;». Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, τότε θα καταλάβει μεγάλος φόβος και τρόμος τους ράθυμους και χαύνους και οκνηρούς. Έτσι, μακάριος είναι ο άνθρωπος εκείνος πού ζει με μετάνοια και θεωρεί τον εαυτό του «υποκάτω πάσης κτίσεως», γιατί «εκ δεξιών αυτού εστολισμένος τότε σταθήσεται». Μόνον οι στολισμένοι με την Χάρη του Θεού θα σταθούν στα δεξιά του θρόνου του Θεού. Όταν ο άγιος Συμεών κάνη λόγο για ένδυμα και γυμνότητα, δεν εννοεί μόνον την ύπαρξη ή την έλλειψη των αρετών, αλλά το Άγιον Πνεύμα, το ίδιο το φως του Θεού. Τότε η νύκτα θα φωτισθεί ως ημέρα, κάθε οικία και σπήλαιο και ο ουρανός και η γη θα αρθούν, και έτσι όσοι δεν έχουν ενδυθεί τον Χριστό δηλαδή «οι μη λαβόντες το φως… και εν αυτώ προόντες και φως όντες», τότε θα φανούν γυμνοί και θα γεμίσουν από πολλή αισχύνη, θα φανεί κάθε πράξη κακή ή καλή, κάθε έννοια και ενθύμηση από την γέννησή μας μέχρι την τελευταία μας αναπνοή. Όλα θα αποκαλυφθούν ενώπιον των ανθρώπων.
Κάνει εντύπωση εδώ ότι θα φανούν γυμνοί κυρίως όσοι δεν είδαν το φως από αυτήν την ζωή και δεν έγιναν φως. Οπότε το πρόβλημα δεν είναι ηθικό, αλλά πνευματικό, οντολογικό. Η γυμνότητα έχει σχέση με την μη μέθεξη του φωτός από αυτήν την ζωή. Γι’ αυτό συνιστά ο άγιος Συμεών να αγωνίζονται να εισέλθουν δια της μετανοίας, στην στενή πύλη «και το ένδον ταύτης θεάσασθαι φως» από αυτήν την ζωή.
[…]

      Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

    

   

                       

Διαβάστε επίσης:

«Δώστε, δώστε στους φτωχούς!», του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Κυριακή της Απόκρεω - Το Ευαγγέλιο της Κρίσεως, του Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου (+)
Κυριακή της Απόκρεω – Πρόγευση της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου, Αρχιμ. Ε.Ο., Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Νέου, Θηβών
Όραμα της μέλλουσας κρίσης, του Αγίου Νήφωνος Επισκόπου Κωνσταντιανής
Ο Άγιος Παΐσιος απαντά σε ερωτήματα για τη μέλλουσα Κρίση
Η εδώ ζωή & η εκεί Ζωή, του Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου(+)

Ένα κείμενο περί Εξομολογήσεως, από το βιβλίο «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού»
Σκέψεις επί των παραβολών, του Αρχιμ. Ιωήλ Γιαννακόπουλου(+)

            

Ακούσματα:

Η μέλλουσα κρίσις, ομιλία του π. Αντωνίου Καλλιγέρη, στον Ι.Ν. Φανερωμένης Χολαργού (Κυριακή της Απόκρεω, 2014)
Κυριακή της Απόκρεω - Υπάρχει κόλαση και παράδεισος; ομιλία του θεοφιλ. επισκ. Νεοχωρίου κ. Παύλου, Ι.Ν. Φανερωμένης Χολαργού, 2016
Η Μέλλουσα Κρίση στην Β΄ Παρουσία του Κυρίου, Αφήγηση από τον Όσιο Ανδρέα τον δια Χριστόν σαλό (video)
Κυριακή της Απόκρεω – Το Ευαγγέλιο της Μελλούσης Κρίσεως: Παραβολή ή Αποκάλυψη; 
  
                 
Λειτουργικά αναγνώσματα:

Ψυχοσάββατον (πρὸ τῆς Ἀπόκρεω)
Κυριακὴ Ἀπόκρεω

                       

Και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και ψυχωφελή, στο ειδικό Αφιέρωμα στο Τριώδιο και στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή
   

                  

        

  

Κυριακή 3 Μαρτίου

Οἱ Ἅγιοι Βασιλίσκος, Εὐτρόπιος καὶ Κλεόνικος οἱ Μάρτυρες
Ὁ Ἅγιος Θεοδώρητος ὁ Ἱερομάρτυρας Ἐπίσκοπος Ἀντιοχείας

                                           

    

Δευτέρα 4 Μαρτίου

Ὁ Ὅσιος Γεράσιμος ὁ Ἰορδανίτης
Οἱ Ἅγιοι Παῦλος καὶ Ἰουλιανὴ οἱ Μάρτυρες

                                    

 
Τρίτη 5 Μαρτίου

Ὁ Ἅγιος Κόνων ὁ Ἴσαυρος
Ὁ Ἅγιος Κόνων ὁ Κηπουρὸς
Ὁ Ὅσιος Μᾶρκος ὁ Ἀθηναῖος
Ὁ Ἅγιος Νέστωρ ὁ Μάρτυρας
Ὁ Ἅγιος Εὐλόγιος ὁ Μάρτυρας

                                    

         

Τετάρτη 6 Μαρτίου

Μνήμη Εὑρέσεως Τιμίου Σταυροῦ μετὰ τῶν Τιμίων Ἥλων ὑπὸ τῆς Ἁγίας Ἑλένης
Οἱ ἐν Ἀμορίῳ 42 Μάρτυρες: Ἅγιοι Ἀέτιος, Βασσόης, Θεόδωρος, Θεόφιλος, Κάλλιστος, Κωνσταντῖνος καὶ ἄλλοι 36 Μάρτυρες

                              

     

Πέμπτη 7 Μαρτίου

Οἱ Ἅγιοι Ἀγαθόδωρος, Αἰθέριος, Βασιλέας, Ἐλπίδιος, Εὐγένιος, Ἐφραὶμ καὶ Καπίτων οἱ Ἱερομάρτυρες
Ὁ Ὅσιος Λαυρέντιος ἐκ Μεγάρων, κτήτορας της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας

                            

    

Παρασκευή 8 Μαρτίου

 

Ὁ Ὅσιος Θεοφύλακτος ὁ Ὁμολογητής Ἐπίσκοπος Νικομήδειας
Ὁ Ἅγιος Ἑρμῆς ὁ Ἀπόστολος

                    

     

Σάββατο 9 Μαρτίου

Οἱ Ἅγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες οἱ ἐν Σεβαστείᾳ
Ὁ Ἅγιος Καισάριος
                              

       

Επιμέλεια- Διανομή: Καθεδρικός Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Design : ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ