TO ΣTAΔIO αποτελεί τον χώρο όπου οι άνθρωποι γυμνάζουμε το σώμα μας και ασκούμαστε στα διάφορα αθλήματα. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, στην οποία από αύριο εισερχόμαστε, αποτελεί το στάδιο του πνευματικού αγώνα ημών των χριστιανών. Κατά τη διάρκειά της οι πιστοί γυμνάζουμε τον εαυτό μας «πρός εὐσέβειαν» κατά την προτροπή του αποστόλου Παύλου (Α’ Τιμ. 4, 7-8). Αγωνιζόμαστε να πλησιάσουμε περισσότερο τον Κύριό μας. Να κατακτήσουμε τις χριστιανικές αρετές. Να βιώσουμε την άρρητη ομορφιά της εν Χριστῷ ζωής.
ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ οφείλουμε ν᾽ αγωνιζόμαστε; Στον τρόπο αυτού του πνευματικού αγώνα αναφέρεται ο Κύριος στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Τρία είναι τα σημεία τα οποία υπογραμμίζει• τα όπλα, θα λέγαμε, με τα οποία οπλισμένοι θα πρέπει ν᾽ αγωνιζόμαστε.
Ποιά είναι τα πνευματικά αυτά όπλα; Το πρώτο είναι η συγχωρητικότητα. Το δεύτερο η νηστεία. Και το τρίτο η ελεημοσύνη. Στο πρώτο, την συγχωρητικότητα, θα μού επιτρέψετε να εστιάσουμε για λίγο την προσοχή μας.
ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ σήμερα ο Κύριος : «Εάν συγχωρήσετε τους ανθρώπους για τα παραπτώματά τους, θα σάς συγχωρήσει κι εσάς ο ουράνιος Πατέρας σας».
Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κοντά στα άλλα, είναι και περίοδος μετανοίας. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή παρακαλούμε τον Θεό να μάς συγχωρήσει. Προσερχόμαστε Στο μυστήριο της Μετανοίας. Εξομολογούμαστε τα αμαρτήματά μας. Και ικετεύουμε τον φιλάνθρωπο Κύριο να μάς χαρίσει την άφεση.
ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ όμως τη θεία συγχώρηση για τα παραπτώματά μας — τα πολλά ἤ λίγα, τα μικρά ἤ μεγάλα αμαρτήματά μας —, ο Κύριος θέτει έναν όρο• μιά βασική προϋπόθεση, χωρίς την οποία ο ουράνιος Πατέρας μας δεν μάς συγχωρεί. Ποιά είναι αυτή η προϋπόθεση; Να συγχωρήσουμε κι εμείς τους συνανθρώπους μας για ό,τι κακό έπραξαν εις βάρος μας.
Ο ΟΥΣΙΩΔΗΣ όρος πού ορίζει ο Κύριος είναι και λογικός και δίκαιος. Δεν μπορούμε, δεν δικαιούμαστε να ζητούμε από τον Θεό να μάς συγχωρήσει, όταν εμείς αρνούμαστε να συγχωρήσουμε τους άλλους. Πού σημαίνει ότι στην καρδιά μας φωλιάζει το σαράκι της μνησικακίας. Και όταν μνησικακούμε για τυχόν λάθη, παραλείψεις ἤ ακόμη και αδικίες πού μάς προκάλεσαν συνάνθρωποί μας και δεν θέλουμε να τους συγχωρήσουμε γι᾽ αυτά, τότε δεν δικαιούμαστε να ζητούμε από τον Θεό να συγχωρήσει και τα δικά μας αμαρτήματα. Κατά την Κυριακή προσευχή πού μάς δίδαξε ο Χριστός μας, Τον ικετεύουμε να μάς χαρίσει τα χρέη των αμαρτιών μας, όπως κι εμείς συγχωρούμε εκείνους πού είναι χρεώστες μας για οποιοδήποτε κακό μάς έκαναν.
ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ οφείλουμε να είμαστε μακρόθυμοι και ανεξίκακοι. Να δείχνουμε καλωσύνη και συγχωρητικότητα. Να έχουμε μεγάλη και πλατιά καρδιά. Μόνο αν συγχωρούμε, συγχωρεί κι εμάς ο Θεός. Μόνο αν ελεούμε τους άλλους, δικαιούμαστε κι εμείς να ελπίζουμε Στο έλεος του Θεού Πατέρα μας.
Εδώ βρίσκεται το μεγαλείο του Ευαγγελίου και το ηρωικό πνεύμα της χριστιανικής ζωής. Μαθητές Ιησού Χριστού, αγαπούμε τους πάντες και δεν επιτρέπουμε στην κακία και το μίσος να εισβάλει και να δηλητηριάσει την καρδιά μας. Ο αληθινός χριστιανός δεν κρατά κακία στην καρδιά του για κανένα. Αγαπά ακόμη κι αυτούς πού τον εχθρεύονται. Ανέχεται και υπομένει στο όνομα του Χριστού. Και συγχωρεί μεγαλόκαρδα όσους τον πικραίνουν και τον αδικούν.
Αδελφοί μου αγαπητοί,
Από αύριο ανοίγει το στάδιο του πνευματικού μας αγώνα, η ευλογημένη περίοδος της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Μητέρας μας Εκκλησία μάς προσκαλεί να εισέλθουμε σ᾽ αυτήν με χαρά και να αγωνιστούμε με φιλοτιμία. Και με τη βεβαιότητα ότι Στο πλευρό μας θα βρίσκεται ο ίδιος ο Χριστός μας• βοηθός και σκεπαστής μας.
Όπλα μας, τα όπλα του Πνεύματος. Και πρώτιστο, η μακρόθυμη αγάπη πού ανέχεται και συγχωρεί τους άλλους.
Έτσι θα ελκύσουμε κι εμείς για τα δικά μας λάθη και τις δικές μας αμαρτίες το έλεος και τη συγχώρηση του Θεού Πατέρα μας. Και Στο τέρμα αυτής της ευλογημένης περιόδου θ᾽ αξιωθούμε να προσκυνήσουμε επάξια τον Σταυρό του Χριστού μας και να γίνουμε κοινωνοί της αναστάσιμης χαράς Του. Αμήν.
Του Σεβ. Μητροπολίτη Ν. Σμύρνης κ. Συμεών