Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

Θα ήθελα στο σημείο αυτό πλησιάζοντας προς το τέλος ,  να μου επιτρέψετε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, να αναφερθώ συνοπτικά  στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται σήμερα  και από το Ιερό Ναό της Παναγία της Φανερωμένης.

Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο  με τη  νέα του δραστηριότητα, τη λειτουργία του   Κέντρου της  Ενοριακής Αγάπης, είναι υπεύθυνο για κάθε ενορίτη που πραγματικά έχει οιανδήποτε ανάγκη σε υλική, ηθική ή άλλου είδους βοήθεια και συμπαράσταση. Δίδει κάθε μήνα οικονομικά βοηθήματα σε ενδεείς ενορίτες μας, καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές, τσάντες με τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και είδη καθαριότητος, ρούχα, υποδήματα, παιχνίδια για τα παιδιά, έκτακτα βοηθήματα στις γιορτές, πληρώνει ενοίκια, λογαριασμούς, σχολικά είδη, ιατρικές εξετάσεις, φροντιστήρια, βιβλία, έξοδα κηδειών κ.α.

Τη χρονιά που μας πέρασε μέχρι σήμερα  από το κέντρο της Ενοριακής μας Αγάπης  τσάντες με τρόφιμα δόθηκαν σε αδελφούς μας ενορίτες μας και μη.  Μερίδες καλομαγειρεμένου φαγητού. Με την ενοριακή Τράπεζα Αίματος προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις ανάγκες αίματος των ενοριτών μας στα νοσοκομεία. Βοηθάμε Ιδρύματα και φορείς και εκτός της ενορίας μας, συνολικά δόθηκαν 336 μεγάλες κούτες με ρουχισμό, υποδήματα και παιχνίδια, σε διάφορα Ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς.
Κανένας αδελφός μας που έχει   πραγματική  ανάγκη δεν φεύγει με άδεια χέρια από το Ναό μας.  Η ενορία μας με ευαισθησία και διακριτικότητα κινείται άμεσα για την κάλυψη κάθε ανάγκης που μας γίνεται γνωστή. Είναι κι αυτό έργο, της ορθόδοξης εκκλησίας μας προς τα παιδιά της.  Πρέπει  να σημειώσουμε ότι στους δύσκολους καιρούς μας, περισσεύει μεν η ανέχεια, αλλά συγκινεί αφάνταστα η ανθρωπιά. Οι ενορίτες μας προσέφεραν σημαντικά ποσά στον περσινό Έρανο  της Αγάπης καθώς, και μεγάλες ποσότητες τροφίμων και καθαρά  ενδύματα για τους αδελφούς μας. Αισθανόμαστε επιτακτική την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε όλους  από βάθους καρδιάς. 

Τι κάνουμε κάθε μήνα: 
Γεύμα αγάπης:
Κάθε μεσημέρι (από Δευτέρα έως και Σάββατο) στις 12.30 στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης προσφέρεται γεύμα αγάπης σε 52 αδελφούς μας.
Συνολικά έχουμε προσφέρει από τον Μάιο    4.500    μερίδες φαγητού.
Όλο τον  μήνα Οκτώβριο 1.337 μερίδες φαγητού. 
Κοινωνικό παντοπωλείο:
Στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης  γίνεται διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης., για τις  έκτακτες περιπτώσεις καθημερινά από 11π.μ. έως 13 μ.μ  αλλά και  τακτικά κάθε 15 του μήνα σε 47 οικογένειες, και στις 30 του μήνα σε 43 οικογένειες. Στις οικογένειες που αδυνατούν λόγω κινητικότητας να έρθουν  τα πηγαίνουμε εμείς  κατ οίκων.
 Μέχρι τώρα προσφέραμε τους 10 μήνες  755   τσάντες με τρόφιμα και 212 τσάντες σε έκτακτες  καθημερινές περιπτώσεις .
Στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης  γίνεται επιπλέον διανομή ρούχων, υποδημάτων, ειδών οικιακής χρήσης και παιχνιδιών σε ενδεείς αδελφούς μας. Το περίσσευμα το προσφέρουμε σε κοινωφελή ιδρύματα.   Όλο το έτος προσφέραμε  σε  413 συνανθρώπους μας ενδύματα , υποδήματα και παιχνίδια, ενώ το περίσσευμα δηλ. 336 κούτες στο φιλανθρωπικό κατάστημα Ταβιθά που ενδύει αστέγους και  ενδεείς συνανθρώπους μας δωρεάν. 
Διανομή οικονομικών βοηθημάτων
Στις 15 κάθε μήνα διανέμονται  χρηματικά βοηθήματα σε 27  ενορίτες μας (οικογένειες και ανέργους) που έχουν οικονομικές δυσκολίες.
Συνολικά το ποσό έφτασε στα 17.750 ευρώ
Έκτακτα  οικονομικά βοηθήματα:  προσφέρονται καθημερινά (κατόπιν ελέγχου),  όπως λογαριασμοί Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε ,  ενοίκια, οδοντιατρικές  και ιατρικές δαπάνες, έξοδα κηδείας , κ. α
 Συνολικά  το ποσό έφτασε στα 7.450 ευρώ.
Σχολικά είδη σε μαθητές
Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο βοήθησε και πάλι φέτος μαθητές οικογενειών που χρήζουν βοηθείας στην αγορά των απαραίτητων σχολικών ειδών όχι μόνο στην έναρξη αλλά και σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Συνολικά το ποσό έφτασε στα 1.895 ευρώ .
Υποτροφίες σε φοιτητές
Κάθε μήνα συμμετέχουμε στην αγωνία και τις προσπάθειες των φοιτητών και σπουδαστών μας με οικονομικό βοήθημα, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους σε 14  ενοριακές  μας περιπτώσεις τακτικά κάθε 15 του  μήνα.
Συνολικά δαπανήθηκε το ποσό των 14.000   ευρώ. 
Ενοριακή τράπεζα αίματος
Χάρις στις δύο αιμοδοσίες που γίνονται  κάθε χρόνο στην ενορία μας –άνοιξη και φθινόπωρο-   μπορούμε να καλύπτουμε τις  ανάγκες σε αίμα ασθενών ενοριτών μας, οι οποίοι σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους έχουν ανάγκη  από την έμπρακτη αγάπη και το ενδιαφέρον μας. Στις δύο αιμοδοσίες προσήλθαν   175  πρόσωπα και συλλέξαμε 122  φιάλες αίματος και μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί οι   72.   θα ήθελα να το μάθετε ότι στα δύο χρόνια   που διακονώ με τη χάρη του Θεού ,   ελάχιστοι από αυτούς που πήραν αίμα ήρθαν να το επιστρέψουν στην ενοριακή μας τράπεζα.

Για τους μαθητές των σχολείων
Επιστολή προς τους Εκπαιδευτικούς από το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο για την από κοινού αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων των μαθητών ή ακόμη και κρουσμάτων υποσιτισμού.
Είναι και ανάγκες  όμως που δεν ξέρουμε. Για αυτό 

Θέλουμε να μας βοηθήσεις:
Εάν γνωρίζεις, στην γειτονιά σου ή στην  πολυκατοικία σου,  κάποιον  ενορίτη μας που έχει ανάγκη , μη διστάσεις . έλα να μας ενημερώσεις

Τι θα κάνουμε για τα Χριστούγεννα :
 Την 1η του μηνός Δεκεμβρίου  θα επισκεφθούμε τον οίκο ευγηρίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  στην Αγία Παρασκευή για  να προσφέρουμε τρόφιμα και χρήματα εν όψει των εορτών και θα ευχηθούμε  στους  52 τροφίμους του γηροκομείου.
Από 11 έως 17  του μηνός  θα πραγματοποιήσουμε τον Έρανο Αγάπης όπου θα ζητιανέψουμε πόρτα πόρτα στα σπίτια σας  για να  συγκεντρώσουμε χρήματα τα οποία μένουν στο ναό μας,  ούτως ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε εφόσον χρειαστεί  το φιλανθρωπικό έργο, και δεύτερον θα διοργανώσουμε  τις μέρες των Χριστουγέννων Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ  με μικρές τιμές για τον ίδιο σκοπό.  
θα κάνουμε  όλες τις τακτικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε μήνα δηλ  δύο φορές τρόφιμα και θα δοθούν τα οικονομικά βοηθήματα.
 Στις 23 του μηνός τα παιδιά της ενορίας μας θα ψάλουν τα κάλαντα στα νοσηλευτικά  Ιδρύματα της ενορίας μας, Φιλίππειον, Ιασώ, Αμερικάνικο Οίκο, και μαζί με τις ευχές μας για περαστικά θα προσφέρουμε γλυκίσματα στους ασθενείς αδελφούς μας και την εικόνα της προστάτιδός μας Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας. Νωρίς την ίδια ημέρα  θα επισκεφτούμε να εξομολογήσουμε και να κοινωνήσουμε με τα άχραντα Μυστήρια όλους  τους επιθυμούντες  ασθενείς αδελφούς μας. 
Στις 24 του μηνός  το Κέντρο Ενοριακής Αγάπης θα παραμείνει ανοικτό όλη την ημέρα από 10.00 π.μ.  έως 6.00 μ.μ.  προκειμένου να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια σε κάθε   χειμαζόμενο αδελφό.
Στις 24 του μηνός  ημέρα Δευτέρα  θα δοθούν και  τα χριστουγεννιάτικα τρόφιμα (δηλ.  1 κοτόπουλο, 1 κουτί γλυκά μελομακάρονα, πατάτες, φρούτα , και κρασί).
Στις 29 του μηνός ημέρα Σάββατο εν όψει της Πρωτοχρονιάς  θα δοθούν σε όλους τους βοηθουμένους αδελφούς μας1 βασιλόπιτα, φρούτα 1 κουτί με  κουραμπιέδες  και κρασί.
Επίσης στις  29 του μηνός  το Κέντρο Ενοριακής Αγάπης  του Ιερού Ναού μας θα παραμείνει ανοικτό όλη την ημέρα από 10.00π.μ.  έως 6.00μ.μ.  προκειμένου να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια σε κάθε  χειμαζόμενο αδελφό μας  που θα έλθει,  για να του  δοθούν τρόφιμα, χρήματα,  ρούχα κ.λ.π

Η  Εκκλησία,  αγαπητοί μου αδελφοί, δεν πρέπει να μένει απαθής στα προβλήματα που μαστίζουν σήμερα τον λαό μας. Για αυτό δεν θα σταματήσει να προσεύχεται, να τελεί τα Ιερά Μυστήρια,  να βοηθά πνευματικά, αλλά και υλικά τον άνθρωπο.  Άλλωστε ο άνθρωπος δεν έχει μόνον ψυχή, αλλά και σώμα, δεν έχει μόνον πνευματικές, αλλά και υλικές ανάγκες. Έτσι η Εκκλησία ασκεί φιλανθρωπία σε όσους έχουν ανάγκη, όπως πολλές φορές έχει ανακοινωθεί.
Αλλά αυτό δεν είναι λύση. Ο άνθρωπος δεν θέλει να γίνει ζητιάνος, αλλά θέλει να δουλεύει και να οικονομεί τα προς το ζην με μόχθο και αξιοπρέπεια, ζητά δουλειά και δικαιοσύνη, απαιτεί το κράτος να διοργανωθεί, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Όχι μόνον να εισπράττει τους φόρους, αλλά οι φόροι να είναι ανταποδοτικοί στην κοινωνία.

Στην προσπάθεια αυτή η Εκκλησία  επιδιώκει  και επιθυμεί  τη συνεργασία με οποιονδήποτε  τοπικό φορέα που  μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των προβλημάτων του δοκιμαζομένου αδελφού μας.
Θέλω   τελειώνοντας  να μου επιτρέψετε  να ευχαριστήσω σήμερα  ιδιαιτέρως,  μερικά πρόσωπα, που χωρίς την βοήθειά τους θα ήταν πολύ δύσκολο  να προσφέρουμε αυτό το πολυδιάστατο  ενοριακό φιλανθρωπικό έργο. 
Εν πρώτοις θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, τους ενορίτες μας, τους πολυαγαπημένους μου ενορίτες  που είστε πάντοτε  με   το δικό σας τρόπο παρόντες στα έργα της φιλανθρωπίας της ενορίας μας.  Σας ευχαριστώ όλους σας μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου .
Να ευχαριστήσω τον Προϊστάμενο  και τα μέλη του  Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου του  Ιερού Ναού Φανερωμένης Χολαργού για την   αμέριστη  βοήθειά τους, για τη   καθημερινή συνεργασία τους και  ιδιαιτέρως τον π Συμεών για τη κατάλληλη καθοδήγηση των σκέψεών μας. 
Να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά  τον Πρόεδρο,  το   Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Σήμαντρο», για την ολοπρόθυμη διάθεσή τους να φιλοξενήσουν αφιλοκερδώς την προσπάθειά μας,  στους χώρους  του ευαγούς αυτού Συλλόγου.
Να ευχαριστήσω όλα  τα εκλεκτά μέλη που συγκροτούν  το  συμβούλιο του Ε.Φ.Τ.  επιτρέψτε μου για πρώτη φορά από τότε που διακονούν εθελοντικά να τα ευχαριστήσω και ονομαστικά και είναι οι κ.κ Αχλάτη  Δέσποινα, Δικαίου  Καλλιόπη,  Ζώη Μαρία, Καλπακίδου  Ιωάννα, Μαυροειδή  Ελένη, Σταυριανού Χρυσούλα, και τον μικρό της παρέας μας, πρόθυμο  για όλα τα θελήματα το κ. Βασίλειο Βογιατζή,  που  με ιδιαίτερη αγάπη, διάκριση αλλά και  σεβασμό στο πρόσωπο του αδελφού μας,  διακονούμε όλοι μαζί  με καθημερινό μεγάλο κόπο και πολύ μεράκι,  το έργο  της φιλανθρωπίας της ενορίας μας. Επειδή  όμως είμαστε άνθρωποι και όχι άγγελοι, έχουμε και ελαττώματα, ζητούμε δημόσια  πρώτα την επιείκεια του θεού και μετά την δική σας.
Να ευχαριστήσω   όλους τους εθελοντές και  τις εθελόντριες μαγείρισσες   που πρόθυμα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το  νέο έργο μας και  καθημερινά με αγάπη και  προθυμία έρχονται  λίαν πρωί ως άλλες μυροφόρες, και διαθέτουν χρόνο, κόπο, και πολύ αγάπη,  και δεν είναι λίγες, 22 γυναίκες σε εβδομαδιαία βάση και 35 περίπου σε αναμονή.
Τέλος,  σάς ευχαριστώ όλους σας που σήμερα, είσαστε κοντά μας  και εύχομαι στον καθένα  η Παναγιά να μας καθοδηγεί  να μας φωτίζει και να  μας προστατεύει.

Και τελειώνω με  μια αληθινή ιστορία.

Μια πλούσια οικογένεια ζει -όπως είναι φυσικό- με όλες τις ανέσεις, απολαμβάνοντας καθημερινά ό,τι επιθυμεί, μόνο που όλα τα μέλη της δείχνουν να μην εκτιμούν τον πλούτο τους. Το αντίθετο,
μάλιστα. Είναι τις περισσότερες φορές αχάριστοι, δύσκολα ικανοποιούνται και πάντα ονειρεύονται κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν. Ο πατέρας, απογοητευμένος από την αχαριστία, αποφασίζει να ξεκινήσει τη διδαχή από το γιο του και να του δείξει στην πράξη τι σημαίνει πραγματική φτώχεια. Έτσι επιλέγει μια φτωχή οικογένεια που ζει σε ένα ορεινό χωριό και τον παίρνει μαζί του να περάσουν λίγες μέρες μέσα στην απόλυτη φτώχεια. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θα ήθελε. Το αποτέλεσμα εκπλήσσει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και όλους εμάς.
Πέρασαν τρεις μέρες και δύο νύχτες στο χωριό. Στο δρόμο της επιστροφής ο πατέρας γεμάτος αγωνία ρώτησε το γιο του:
«Πώς σου φάνηκε η εμπειρία;»
«Ωραία», απάντησε ο γιος με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό.
«Και τι έμαθες;», συνέχισε με επιμονή ο πατέρας.
Ο γιος απάντησε:
- Εμείς έχουμε έναν σκύλο, ενώ αυτοί τέσσερις.
- Εμείς διαθέτουμε μια πισίνα που φτάνει μέχρι τη μέση του κήπου, ενώ αυτοί έχουν ένα ποτάμι δίχως τέλος, με κρυστάλλινο νερό, μέσα και γύρω από το οποίο υπάρχουν και άλλες ομορφιές.
- Εμείς εισάγουμε φαναράκια από την Ασία για να φωτίζουμε τον κήπο μας, ενώ αυτοί φωτίζονται από τα αστέρια και το φεγγάρι.
- Η αυλή μας φτάνει μέχρι το φράχτη, ενώ η δική τους μέχρι τον ορίζοντα.
- Εμείς αγοράζουμε το φαγητό μας, ενώ αυτοί σπέρνουν και θερίζουν γι' αυτό.
- Εμείς ακούμε CDs. Αυτοί απολαμβάνουν μια απέραντη «συμφωνία» από πουλιά, βατράχια και άλλα ζώα. Και όλα αυτά διακόπτονται πού και πού από το ρυθμικό τραγούδι του γείτονα που εργάζεται στο χωράφι.
- Εμείς μαγειρεύουμε στην ηλεκτρική κουζίνα. Αυτοί ψήνουν στα ξύλα και ό,τι τρώνε έχει θεσπέσια γεύση.
- Εμείς για να προστατευθούμε, ζούμε περικυκλωμένοι από έναν τοίχο με συναγερμό. Αυτοί ζουν με τις πόρτες ορθάνοιχτες, προστατευμένοι από τη φιλία των γειτόνων τους.
- Εμείς ζούμε «καλωδιωμένοι» με το κινητό, τον υπολογιστή, την τηλεόραση. Αυτοί, αντίθετα, «συνδέονται» με τη ζωή, τον ουρανό, τον ήλιο, το νερό, το πράσινο του βουνού, τα ζώα τους, τους καρπούς της γης, την οικογένειά τους.
Ο πατέρας, έμεινε έκπληκτος από τις απαντήσεις του γιου του.

Και ο γιος ολοκλήρωσε με τη φράση:

«Σ' ευχαριστώ, μπαμπά, που μου δίδαξες πόσο φτωχοί είμαστε»...

 

Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Καλογερόπουλος


 

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

Ένα ταξίδι, ένα προσκύνημα. Καθώς το αρχίζουμε, καθώς κάνουμε το πρώτο βήμα στη «χαρμολύπη» της Μεγάλης Σαρακοστής βλέπουμε –μακριά, πολύ μακριά- τον προορισμό. Είναι η χαρά της Λαμπρής, είναι η είσοδος στη δόξα της Βασιλείας. Είναι αυτό το όραμα, η πρόγευση του Πάσχα, που κάνει τη λύπη της Μεγάλης Σαρακοστής χαρά, Φως, και τη δική μας προσπάθεια μια «πνευματική άνοιξη». Η νύχτα μπορεί να είναι σκοτεινή και μεγάλη, αλλά σε όλο το μήκος του δρόμου μια μυστική και ακτινοβόλα αυγή φαίνεται να λάμπει στο ορίζοντα. «Μη καταισχύνης ημάς από της προσδοκίας ημών, Φιλάνθρωπε.»

π. Αλέξανδρος Schmemann