Pasxa

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Τρίτη 24 Απριλίου
Ελισάβετ οσίας, Σάββα του στρατηλάτου
01a
accordion menu joomla
bottom
01a
free accordion menu module

bottom

01a
free accordion joomla menu

bottom

BioiAgionBioiAgion2

Faneromeni


Τὸ Πάσχα πανηγυρίζουμε τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ σὰν γεγονὸς ποὺ ἔγινε καὶ ἀκόμη γίνεται σὲ μᾶς. Γιατὶ ὁ καθένας ἀπὸ μᾶς ἔλαβε τὸ δῶρο αὐτῆς τῆς νέας ζωῆς καὶ τὴ δύναμη νὰ τὴν ἀποδεχτεῖ καὶ νὰ ζήσει διὰ μέσου της. Εἶναι ἕνα δῶρο ποὺ ριζικὰ ἀλλάζει τὴ διάθεσή μας ἀπέναντι σὲ κάθε κατάσταση αὐτοῦ τοῦ κόσμου, ἀκόμη καὶ ἀπέναντι στὸ θάνατο. Μᾶς δίνει τὴ δύναμη νὰ ἐπιβεβαιώνουμε θριαμβευτικὰ τό: νικήθηκε ὁ θάνατος. Ὅλη ἡ πίστη μας εἶναι ὅτι μὲ τὸ δικό Του θάνατο ὁ Χριστὸς ἄλλαξε τὴ φύση ἀκριβῶς τοῦ θανάτου. Τὸν ἔκανε πέρασμα - διάβαση, «Πάσχα» στὴ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ μεταμορφώνοντας τὴ δραματικότερη τραγωδία σὲ αἰώνιο θρίαμβο, σὲ νίκη. Μὲ τὸ «θανάτῳ θάνατον πατήσας» μᾶς ἔκανε μέτοχους τῆς Ἀνάστασής Του.


π. Ἀλέξανδρος Σμέμαν

 

 

 

 

               
Β΄ Θεία Λειτουργία στην ενορία μας
Λαμπροφόρος ιερά Αγρυπνία
Απολογισμός Αιμοδοσίας στην Ενορία μας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσαμε κι εφέτος την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Ναό μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας, πλαισιωμένος από τους Εφημερίους της ενορίας μας.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παντελεήμων ομίλησε για τη σημασία της ημέρας και τόνισε ότι η κατάργηση των Εικόνων έθετε σε αμφισβήτηση την πραγματική ενανθρώπιση του Χριστού. Είπε ακόμη ότι η τιμή της Εικόνος "επι το πρωτότυπον διαβαίνει " και τόνισε ότι η Ορθοδοξία δεν είναι ούτε ιερή παρελθοντολογία, ούτε ξηρή τυπολατρία, αλλά είναι ζωή, αγιασμός, ανακαίνιση, Χάρις. Η Ορθοδοξία, είπε ο Σεβασμιώτατος, στηρίζεται, βέβαια, και στην Παράδοση. Αλλά η ιερά Παράδοση της Εκκλησίας είναι μια ρίζα δυναμική, που έχει σκοπό να φέρει καρπούς στο παρόν. Και οι τύποι και τα σύμβολα της Εκκλησίας είναι γεμάτα από νόημα και περιεχόμενο. Δεν είναι άδειο κέλυφος χωρίς ουσία. Αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό της Ορθοδοξίας έχομε ιερή υποχρέωση όχι απλώς να τον διατηρούμε, ως ακρίβεια θεωρίας μόνο, αλλά κυρίως ως βίωμα εμπειρίας, για να τον παραδώσουμε στους επιγινομένους, ως "κληρονομίαν άφθαρτον και αμίαντον και αμάραντον τετηρημένην εν ουρανοίς"( Α Πέτρ.α,4 ), κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Λίγο προ της απολύσεως της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος –κατόπιν σχετικής αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου- χειροθέτησε τρεις Αναγνώστες, νέους της ενορίας οι οποίοι ιδιαιτέρως διακονούν στο Άγιο Βήμα και στο αναλόγιο των Ιεροψαλτών. Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων εντός του Ναού και η σχετική δέηση και ανάγνωση του υπέρ της Ορθοδοξίας συνοδικού. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος, οι ιερείς και το εκκλησίασμα ευχήθηκαν κατάλληλα στους νέους Αναγνώστες, οι οποίοι διένειμαν στους πιστούς αναμνηστική εικόνα γύρω από τον εορτασμό της ημέρας, δηλ. την αναστήλωση των ιερών εικόνων.

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 133 επισκέπτες και κανένα μέλος

  • Newsletter Εγγραφή

    Πόσα μάτια έχει ο άνθρωπος;

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ