Είναι εύκολο πράγμα σήμερα να είσαι ο Ιούδας. Λες πως είσαι φίλος, μα όταν βρεις την ευκαιρία, δεν διστάζεις για τριάκοντα αργύρια, με ένα φιλί να  προδώσεις τους ανθρώπους σου και ευεργέτες σου.

Είναι εύκολο πράγμα σήμερα να είσαι ο Πιλάτος. Κάθε φορά που τα πράγματα ζορίζουν, εσύ ‘’νίπτεις τας χείρας σου’’. Δεν παίρνεις την ευθύνη ούτε για τις πράξεις σου, ούτε για τη ζωή σου.

Είναι εύκολο πράγμα σήμερα να είσαι και εσύ ένας από τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους. Για τον κόσμο όλο, τίμιος, δίκαιος, καθαρός, μέσα σου όμως, να κρύβεις, μίσος, οργή, ζήλεια, υπερηφάνεια, ασπλαχνία, να βουλιάζεις στην υποκρισία σου.

Είναι εύκολο πράγμα σήμερα να είσαι ο όχλος. Χάβρα. Να μην έχεις βούληση. Να μην παίρνεις καμία ευθύνη. Να μην βάζεις το μυαλό σου να σκεφτεί. Απλά να ακολουθείς. Σαν πρόβατο. Και ‘’άρον άρον’’ να ζητάς να σταυρωθεί, αυτός που μέχρι χθες επευφημούσες.

Είναι εύκολο πράγμα σήμερα να είσαι ο Βαραββάς. Να χτίζεις τη δική σου ελευθερία, τη δική σου ζωή, εις βάρος κάποιου άλλου.

Είναι εύκολο πράγμα σήμερα να είσαι ο ληστής στα αριστερά του Χριστού. Και ακόμα και εκεί, στην έσχατη στιγμή σου, να μην λες ένα ‘’ήμαρτον’’, αλλά να βρίζεις, να φωνάζεις, να κατηγορείς και να χλευάζεις άλλους για τα δικά σου λάθη, γιατί φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από σένα!

Το δύσκολο είναι να είσαι ο ληστής που μετανόησε, να τολμάς την αυτοκριτική σου.

Το δύσκολο είναι να είσαι ο Σίμων ο Κυρηναίος, να σηκώνεις τον σταυρό του συνανθρώπου σου.

Το δύσκολο είναι να είσαι ο Πέτρος, που αρνήθηκε τρεις φορές τον Χριστό, αλλά ξαναβρήκε, μέσα από τον τρόπο των δακρύων, τον δρόμο προς τον αληθινό Θεό.

Το δύσκολο είναι να είσαι σαν τις Μυροφόρες, σαν την Υπεραγία Θεοτόκο, σαν τον Ιωάννη, τον μαθητή της αγάπης, να είσαι εκείνος που στέκεται δίπλα στο σταυρό, δίπλα σε κάθε σταυρωμένο και να τον στηρίζεις.

Το δύσκολο είναι να είσαι ο Χριστός, ένας μικρός Χριστός της καθημερινότητας. Να σταυρώνεσαι καθημερινά για χάρη όσων αγαπάς –με μια αγάπη θυσιαστική, αληθινή- και παρ΄ όλα αυτά να ψιθυρίζεις πάνω από το σταυρό ‘’ Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι’’…

Ομιλία του Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνου, προϊσταμένου του Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, στη σύναξη των επιταφίων του Δήμου Χολαργού-Παπάγου (Μ. Παρασκευή 26/4/2019)
  


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ