Pasxa

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Παρασκευή 26 Μαΐου
Κάρπου και Αλφαίου, Αλεξάνδρου
01a
accordion menu joomla
bottom

BioiAgionBioiAgion2

Faneromeni


Ξέρεις, αυτό που ονομάζουν ευτυχία μέσα στο γάμο υπάρχει, αλλά απαιτεί μιά προϋπόθεση: να έχουν αποκτήσει οι σύζυγοι πνευματική περιουσία, αγαπώντας τον Χριστό και τηρώντας τις εντολές Του. Καθώς φτιάνουν ο καθένας την προσωπικότητα του, προχωρούν, εργάζονται, δημιουργούν και ενώνονται. Και τρελαίνεται ο ένας για τον άλλον χωρίς να μιλούν.

Έτσι θα φθάσουν να αγαπιούνται αληθινά μεταξύ τους και να είναι ευτυχισμένοι. Διαφορετικά, θα είναι ψυχικά πτωχοί, δε θα μπορούν να δώσουν αγάπη και θα έχουν δαιμονικά προβλήματα, που θα τούς κάνουν δυστυχισμένους. (...)

Ανθολόγιο Συμβουλών Αγίου Πορφυρίου, έκδοση Ι. Ησυχαστήριο Μεταμόρφωση Σωτήρος, Μήλεσι Αττικής              
Πανηγυρικός Ἑσπερινός καί παραδοσιακό πανηγύρι στήν πλατεία τοῦ Ναοῦ μας
Η εορτή της Πεντηκοστής στο Ναό μας
Συνεχίζεται η Θ.Λειτουργία στο "Σήμαντρο"
π. Κωνσταντίνος Μαργώνης: Οδοιπορικό στη Μαδαγασκάρη
Προσκύνημα του λειψάνου της Αγίας Ελένης

Απολυτίκια, συναξάρια  και βιοτή  των Αγίων, των οποίων ιερά λείψανα φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού

Απολυτίκιον.
Ήχος α΄. Του λίθου σφραγισθέντος.
Της Ζακύνθου τον γόνον και Αιγίνης το πρόεδρον, τον φρουρόν μονής των Στροφάδων, Διονύσιον άπαντες, τιμήσωμεν συμφώνως οι πιστοί  βοώντες προς αυτόν ειλικρινώς. Σαις λιταίς τους την σην μνήμην  επιτελούντας σώζε τους βοώντας σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε Θαυμαστώσαντι, δόξα τω δωρησαμένω σε ημίν πρέσβυν ακοίμητον. 
 
Συναξάριον:
Τη 17η του αυτού μηνός (Δεκεμβρίου) μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού.

Βίος και πολιτεία:
Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο  το 1547 από γονείς πλουσίους και ευσεβείς και ανήκει στην οικογένεια Σιγούρου (ή Σηκούρου). Ανατράφηκε από την οικογένεια του με τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Έτσι γρήγορα διακρίθηκε στα γράμματα και την αρετή. Νωρίς, μόλις ενηλικιώθηκε, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του θείου λόγου, φροντίζοντας συγχρόνως να συντρέχει στην ανακούφιση των φτωχών.
Νοιώθοντας την κλήση προς τον μοναχικό βίο από νωρίς απαρνήθηκε γονείς, πλούτο, δόξα, τις απολαύσεις του κόσμου και ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα στη βασιλική Μονή των Στροφάδων νήσων απέναντι από τη Ζάκυνθο, όπου χειροτονήθηκε και Ιερέας. Εκεί ασκήθηκε στην αγρυπνία, την εγκράτεια και τη μελέτη των Γραφών.
Θέλοντας να προσκυνήσει του Αγίους Τόπους  πέρασε από την Αθήνα και μετά από την επιμονή  του Αρχιεπισκόπου Αθηνών –ο οποίος άκουσε κάποια Κυριακή το λαμπρό του κήρυγμα- χειροτονείται, μετά από πολλές παρακλήσεις, επίσκοπος Αιγίνης, χωρίς τελικά να κάνει το ποθούμενο ταξίδι του. 
Τα ποιμαντικά του καθήκοντα, επετέλεσε άγρυπνα και άοκνα. Αναδείχτηκε διδάσκαλος, πατέρας και παιδαγωγός του ποιμνίου του.  Η φήμη του είχε διαδοθεί παντού, αλλ' αυτός παρέμενε απλός και ταπεινός.
Ασθένησε όμως από τους πολλούς κόπους και παραιτήθηκε.
Γύρισε στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια αποσύρθηκε στη Μονή της Θεοτόκου της Αναφωνητρίας, όπου ασκήτευε και με αγάπη κήρυττε και βοηθούσε τους κατοίκους του νησιού. Ήταν τόση η αγάπη που είχε, ώστε συγχώρεσε και προστάτεψε ακόμα και τον φονιά του αδελφού του.
Ο Διονύσιος εκοιμήθη οσιακώς, σε βαθιά γεράματα, στις 17 Δεκεμβρίου 1624. Τάφηκε στη Μονή Στροφάδων και κατά την εκταφή το λείψανό του βγήκε ευωδιαστό και αδιάφθορο. Ετσι παραμένει μέχρι σήμερα, και η Ζάκυνθος τιμά και πανηγυρίζει τον Άγιο, σαν προστάτη και πολιούχο της. Λόγω των πολλών θαυμάτων που ο Θεός επιτελεί δια των πρεσβειών του, η Εκκλησία  του έχει δώσει την προσωνυμία  του Θαυματουργού.

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 96 επισκέπτες

  • Newsletter Εγγραφή

    Πόσα μάτια έχει ο άνθρωπος;

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ